Kojení a kouření: Je možné se znovu rozkojit?
Chápu,že teď nebudu oblíbená, ale... Plně jsem kojila 3 měsíce. Pak jsem týden kouřila. Nedala jsem nějaký věci, co se udály. Je hloupost vyměnit teď láhev s UM a za MM a snažit se znovu rozkojit? Nechci malé ubližovat, kdyby něco přecházelo do mléka. Nikde jsem nenašla žádný článek o tomto tématu. Máte některá zkušennost? Řešila jste některá? Víte o tom něco? Váš názor?
@lidija1234 Ano. Dávala jsem umělé mléko. Svědomí by mi nedovolilo kouřit a kojit zároveň. I teď ho dávám, ale říkám si, že cigaretama samozřejmě nic nevyřeším a kojení je přeci jenom lepší. Všude se píše, že do pěti cigaret denně i při kojení je kojení pořád lepší než UM, tak si říkám, že když nekouřím, jestli bych se mohla opět rozkojit, aniž by to malé ublížilo. Půjdu sice z kůží na trh a zeptám se ve čtvrtek v poradně, ale zajímá mě i názor či zkušennost nebo větší povědomí o tomto i od jiných mamin.
@kpavlince nejsem žádný odborník ale já bych zkusila závit odsávat a uvidíš jestli se rozkojis a pokud ano tak bych zacela zase kojit. Pokud už nekouris tak mléko by mělo být v pořádku. Popřípadě jak jsem říkala to první odsate bych vyhodila.
@barmil Myslím, že nepotřebuji moralizovat či radit ohledně financí. Svědomí mě žere už tak, že jsem to nevydržela a neomlouvá mě ani “životní nálož”, ale vysvětlete to hlavě bývalému kuřákovi... Ráda bych se znovu rozkojila, ale jde mi o to, aby ten týden s cigaretou neublížil malé. Ale i tak díky za reakci.
@kpavlince hele dle mě se rozkojit můžeš, osobně jsem zahodila krabičku s pozit testem. Laktační říkají, že crozkojit se můžeš i po delší době. Za mě pokud nebudeš kouřit tak klidně koj, jinak já kdybych se vrátila k cigaretam, sáhla bych po Um, ale je to jen můj názor. Mnoho zdaru
@jjasmina Taky jsem ji zahodila a nebudu vysvětlovat, proč jsem po ní sáhla znova. Nicméně než jsem si zapálila, dostala malá UM, což trvá doteď. Mléko se mi i po týdnu ještě dělá, odstříkávám, bo by mi prsa asi praskla, ale fakt mi jde o to, aby se třeba nějaký zbytky nebo co já vím nedostali k malé. Díky za reakci.
@kpavlince Určitě se ještě rozkojit můžeš, prostě malou co nejvíc přikládej, ideálně i v noci + společné spaní, mlíko se nejvíc tvoří v noci a tímto to podpoříš. Škodlivých látek se neboj, když nekouříš. Do mateřskýho mlíka se moc škodlivých látek nedostane, není to stejné jako když je dítě v břiše a je napojené na tvůj krevní oběh, to je o dost horší. Samozřejmě kouření není nikdy správný krok, ale kdo z nás je bez chyby? Naopak jsi dobrá, že jsi zvládla zase přestat. Držím palce, ať se kojení podaří a ať je líp i po psychický stránce 🙂.
Kojit můžeš samozřejmě dál, pokud o to stojíš. https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/a... Tady je článek z mamily - webu který je asi nejkomplexnější ohledně informací o kojení. Pokud se chceš znova rozkojit, tak doporučuji co nejvíce kontaktu a miminkem a kojit často. Pokud by to nešlo, tak klidně zkusit kontakt kůže na kůži.

@kpavlince vím že známá když si zapálila tak to mlíko odstrikala a vylila. Pokud nebudeš kouřit a třeba první mlecko vylijes tak si myslím že by to mělo být v pohodě záleží jestli se rozkojis. A ty jsi týden dávala lahvičku s UM ?