icon

Kojení a lahvička: Jak začít trénovat na kombinované krmení?

terkaterra
20. led 2025

Ahojky, nemáte některá z vás zkušenost s kojením a zároveň občasným krmením z lahvičky? Mám 14 denního chlapečka (plně kojeného) a příští měsíc bych si potřebovala odskočit z domu tak na 3-4 hodiny pryč a bohužel si malého nemůžu vzít sebou. Takže bych měla nejraději pro klid v duši v záloze lahvičku s odstříkaným mlékem, kdyby měl malý hlad. Neporadili byste jak vlastně miminko začít postupně učit na lahvičku? Jak často mu ji za den zkoušet dávat a jestli nemáte nějakou vyzkoušenou? Zatím jsem přemýšlela o philips avent natural, tak jestli s ní nemáte některá zkušenosti?
Vím, že to není ideální začít takhle brzy s lahvičkou (jsem si toho vědoma), ale týkalo by se to opravdu nějakého občasného použití, kdybych náhodou musela na víc hodin pryč.
Předem děkuji za rady ☺️

veronicka89
20. led 2025

Ja bych cim pozdeji tim lepe...cim dyl si zafixuje správně kojeni , tim mene tu budem za zas cust : dite se odtahuje od prsa, ztracim mleko ? Je to konec kojeni?

veronicka89
20. led 2025

Kam musíš tak casto na vic hodin pryc?

zuzkasim
20. led 2025

Buď to riskneš z té flašky Avent nebo zkuste krmení přes malíček. Měla jsem slabé miminko, které se první týdny neumělo přisát a krmila jsem ostříkaným mlékem z injekční stříkačky, ta se dala miminku do koutku úst a do pusy obráceně malíček (nehtem k jazýčku, k patru bříškem prstu), kterým jsem ho vlastně ošidila, snažilo se sát a při tom mu pomalounku teklo to mlíčko ze stříkačky. Naučili mě takhle krmit v porodnici, dělala jsem to tak první týdny, pak miminko trochu zesílilo a už se normálně přisálo.

veronicka89
20. led 2025

@zuzkasim nj ale dvoumesicni dite uz vypije celkem dost...to nevim jestli strikacku bude dobre a jak dlouho to pujde...

rosalindamelinda
20. led 2025

Marja to jsou zas názory. Tak za prvé je to čistě tvoje věc. Tvoje dítě, tvoje kojení.
Klidně můžeš kojit a zároveň krmit z lahvičky, proč by v tom měl být problém?
V dnešní době může nastat tisíc důvodů a problémů, proč nejde/nestačí pouze samotné kojení a proč je potřeba využít láhev.
Měla jsem to podobně. Vždycky jsem kojila přes klobouček, takže dítě si na to muselo zvyknout. A když se mi zdálo, že je málo napapané, tak jsem přidala ještě mléko z láhve. Přesně tu značku, kterou uvádíš, protože ty avent flašky jsou 2 druhy a jeden nám neseděl.
Ve výsledku je přece nejdůležitější výsledek a to je nakrmené/napité dítě, které nemá hlad. Žádný blbosti kolem, jakože se pak možná na prso nepřisaje bych neřešila tyjo.

veronicka89
20. led 2025

@rosalindamelinda muze no 😀 ale at pocita s tim ze se ji tim muze rozhodit kojení...

A ne nemuze nastat 1000 problemu ...

Muzou nastat 2 :

bud ma zena nebo dite zdravotni komplikaci

Nebo proste dela veci ktere vedou k tomu ze pomalu si sama kazi kojeni ...

Jak muze byt kojene dite malo napapane? Jen pokud nema zens mliko...? A proc ho nema?...je to pak zacarovany kruh.

Nechces kojit nekoj, ale pak je tady denne fnukajici příspěvek jak uz nekdo nema mliko a ze to nejde a ze je z toho chudinka cela smutna a pak vyklada jak to kojit fakt neslo a jak je mimco ted super spokojene s flaskou a UM ...

daasqua
20. led 2025

Obě dvě děti jsem napůl kojila a napůl krmila odsátým MM. První cca 3-4 měsíce jen přes stříkačku a prst, samy táhly. Nechtěla jsem jim pokazit kojení lahvičkou, je to přece jen jiný druh "dudání". Až potom, když už jsem usoudila, že budou mít stejně mix (kojení, MM, UM, začátek příkrmů), jsem dala lahvičku. Syn se kojil do 1,5r, dcera byla na mém odstříkáváném MM taky do 1,5r. Ta stříkačka byla super, že mohl krmit manžel a že jsem optimalizovala přes den mlíko (v noci mi totiž obě dvě děti spaly, takže jsem ráno odsávala přebytky). Takže spíš doporučuji stříkačku než lahvičku, ale musí táhnout samo, nemačkat.

platera
20. led 2025

Také kombinujeme kojení s lahvičkou, děje se to výjimečně. Nějak jsme dceru na láhev neučili, prostě jsme ji zkusili a ona z ní pila bez problému. Kojení to žádným způsobem nenarušilo, ale prý se to stát může. Koupili jsme nějakou obyčejnou skleněnou z dm drogerie.

rosalindamelinda
20. led 2025

@veronicka89 bla bla bla... ty jsi tu od začátku diskuze nejchytřejší... a co jsi, jaké máš vzdělání? Jsi zdravotník? nebo jsi laik co tady vypouští svoje moudra a prezentuje je jako ty největší znalosti na světě? chtělo by to trochu soudnosti a pokory, co myslíš? každý má právo tady napsat zakladateli diskuze svůj názor a ostatní mu nemají ten názor co shazovat, já jsem tě taky neoslovila a nepodrývala jsem tvůj názor že...
Navíc ty tvoje scestné teorie mě baví, prý 2 problémy, že mohou nastat jen 2 probl? tak tím pádem nemáš abs. žádné zkušenosti a raději se ani neozývej... není to pravda....
Žena která kojí, může mít hodně mléka, může mít málo mléka, (nevíš jak to teče, kolik, můžou být problémy s mlékovody, může přijít zánět)... a doma nikdy nevíš milá zlatá, kolik dítě toho mléka z prsu vypilo - pokud ho po každém nakojení nezvážíš na váze! ale, to se dělá jen v porodnici, doma se to nedělá... takže pokud dítě po nakojení začne brzo plakat, třeba se napilo málo mléka a je potřeba dokrmit... kdyby se totiž napilo dost, tak vydrží mezi kojeními...takže ho dokrmíš, když máš mléko a to je normální, pac chceš aby bylo dobře napapané. hele, každý se snaží jak umí...

konidana
20. led 2025

Pokud nehrozi, ze budes pryc dele nez ty 3 az max.4 h , tak bych se na to vyprdla. 3h to mimco v pohode vydrzi i bez kojeni

veronicka89
20. led 2025

@rosalindamelinda 😀 aby ti nepraskla cevka 🙂

Ano jsou 2 problemy s kojenim ty co spadaji do oddeleni zdravotnich ( to co popisujes) a za to si zena nemuze sama většinou a pak ty kdy si to kojeni posere sama , presne stupidnima radama tvojeho typu ze lahvicka vubec nevadi hl. Ze nema dite hlad.

Na to abych vedela ze mleko se tvori pri dostatecnem prikladani dostatečném pitnem a stravovacím rezimu matky a pri dobre technice kojeni nemusím byt zadny študovany doktor ;)

Neexistuje nic takoveho jako ze kdyz ma dite po nakojeni brzo hlad ze potrebuje flašku...ne prave naopak potrebuje to prso a to prso potrebuje tu stimulaci a ten kontakt s ditetem...

A vazeni je to nejhloupejsi co muze byt ... ;) btw nekdo vazi a stresuje se tim i doma ...

A opravdu nepotrebuju vedet kolik dite vypilo ... pije dokud pije kdyz nepije nepije a da si pozdeji...

Pokud by moc spalo ( zloutenka, nedonoseny) zvazit obcasne vzbuzeni,, na silu,, pokud neni zdrav. Privina vetsinou neni treba budit.

veronicka89
20. led 2025

@konidana tak me ve 2m teda 3-4 h nevydrzeli ani nahodou ;)

veronicka89
20. led 2025

@rosalindamelinda a neexistuje cas mezi kojenim...😀 co to je potrebuje se napit z lahve mezi kojenim ?

Proste napije se ve 3 a pokud bude chtit ve 4 je to dalsi kojeni ....nic co se nazyva mezi kojenim neexistuje ! Ptz na kojeni nejsou zadne rozestupy;) zvlast u mesicniho / 2m . ditete...

U starsich uz to trisku vlovek odhadne ze treba ty 2h 100% vydrzi ale do 6m bych rekla ze je to hodne individualni ...

terkaterra
autor
20. led 2025

@veronicka89 Pokud jste si nevšimla, tak jsem se neptala na to jaký na to má kdo názor, ale pouze jsem se ptala, jestli tady není nějaká mamina, která to má třeba vyzkoušené a má nějaké rady a tipy jak na to a jaká lahvička by byla nejlepší. Vím o tom, že může nastat chvíle, kdy si malý zvykne na lahvičku a nebude chtít prso. Pokud to má přijít, tak to prostě přijde a já si budu odstávat a dávat mu MM z lahvičky. Důležité přeci je, aby byl napapaný.

konidana
20. led 2025

@veronicka89 no tak bez breku mozna ne, ale nakojit, uspat (u nas to jistil jen jedouci kocar) a vytrvat. Za 3 hodiny muze hodku prudit, ale hlady fakt neumre.

veronicka89
20. led 2025

@konidana no neumre ale u nas by mel fakt hlad a nepomohlo by nic v tak nizkem veku 🙂

veronicka89
20. led 2025

"" Pokud to má přijít, tak to prostě přijde a já si budu odstávat a dávat mu MM z lahvičky... ""

Nebo taky neodsajes nic a zkoncis na um ...

Dulezite je co chces ty...

Chces kojit koj

Nechces kojit nekoj

Je ti to jedno , muzes jit nekojeni lehce naproti lahvičkou ale treba to klapne a muzes kombinovat oboji...

Me se libi lahvicka

https://www.google.com/search?q=lansinoh+flasch...

Pouzila jsem ji 1x ;) a klaplo to

konidana
20. led 2025

@veronicka89 u nas se prave vubec zas nechytala lahev🤷. Ale kvuli mym treba 2 nebo 3 nekolikahodinovych absenci (nedostupnost kozy) za pul roku, jsem to fakt neresila

veronicka89
20. led 2025

@konidana u nas tez ne 😆 ... 1x to klaplo hned na zacatku kdy jsem potrebovala fakt pauzu od cucani a nebyla jsem doma... a pozdeji ho asi 50 lahvicek nadavovalo i s vodou mlikem s cimkoliv ...

linusha
20. led 2025

@terkaterra já zkušenost mám s 2m a fungovaly jsme takto s medela calma a úplně v pohodě. Do teď je kojena pozítří má rok + um na noc. Neděli měla do 3/4 roku

martinka0209
21. led 2025

@veronicka89 tak moje děti by přes den spali i celý den já je přes den musela budit každý tři hodiny na kojení,jinak k autorce u nás byla lahvička canbol babies a Tommee tippee

rosalindamelinda
21. led 2025

@veronicka89 blaa kdo to má číst ty tvoje romány ty naše chytrá horákyně? starej se laskavě o svoje cévky a nevměšuj se cizím lidem - resp. cizím ženám do jejich prsou a do jejich kojení, opravdu jsi hodně pro smích, nikoho tady ty tvoje romány nezajímají, stejně si to každý udělá podle sebe a ne podle nějaké JPP z MK 😀DD

veronicka89
21. led 2025

@rosalindamelinda 😅 teď si mě sestrela ...

Jo a je vidět že o kojeni víš prd ...

rosalindamelinda
21. led 2025

@veronicka89 😀 jasné, tak když dojdou argumenty, tak každý zoufalec napíše, že se směje, tj dost chabá obrana... O kojení vím spooooustu věcí, to ty víš o kojení úplný kulový a znovu ti opakuju, že jsem to ani nepsala tobě, takže příště mi nepiš a nevtírej se do cizích rozhovorů. Nadále už ti nebudu odepisovat, protože se tu fakt nehodlám zahazovat s někým takovým, čus.

utrikocku
21. led 2025

@veronicka89 zase kojofanatička nemám slov. Přeji pestřejší kojení a životní situace

utrikocku
21. led 2025

@terkaterra jasně, že to jde. Kombinované krmení s kojením využívá na světě více žen. Jen v ČR je kojomasáž, že jediné správné kojení je plné výlučné kojení pomalu do X let.. jde to a neznamená to, že miminko bude chtít jen lahev po pár pokusech, nebo se nutně sníží tvorba mléka. Ale mohou nastat potíže... třeba i to, že miminko lahev nebude chtít a nebude umět z ní pít. Nikdy se mi nestalo, že by dítě dalo přednost lahvičce před prsem, jak se pořád říká. Ale že neumělo a nechtělo lahev ano. U takto malého miminka to bude jednodušší, lahvičku zvládne i bez tréninku a zase se vrátí zpět, zvlášť když je to jen na chvíli. Doporučuji spíše lahev Nuk perfect match. Hodně jsem ty lahvičky řešila, avent je v ČR oblíbená, ale není tam ideální přisátí pro kojené děti i teda nekojené. V 6N máte asi hodně mléka, pokud máte hodně mléka, tak vám jen tak neklesne. Ale mimo 6N bych řešila odsávání v době, kdy jste pryč od miminka déle než 3-4 hodiny, ať tvorba jede dál. Možná to budete muset řešit i teď, já měla tolik mléka, že bez kojení po 2-3 hodinách mě strašně bolela prsa. Je to hodně individuální, jaká je vaše tvorba mléka a jaké je miminko savec. Jednorázově o nic nejde ❤️

kitty_cat34
21. led 2025

Už v porodnici dostal dokrm lahvičkou… nejdřív mě to stresovalo, že nebude chtít prso ale nakonec to funguje a z 80% pije z prsu a když chci odjet tak mu manžel dá lahvičku a funguje to 🙂 máme z dm lahvičku Mam…

boruvkovykoblizek
21. led 2025

Syn byl kojen s občasným dokrmem z lahvičky. Prave Phillips Avent Natural. Kojila jsem do roka, pak se sám odstavil. Upřednostnil normální stravu 😊
Kojení nám to nerozhodilo, lahvičku přijal okamžitě. Poprvé byl takto krmen myslim, že ve 4 nebo 5 týdnech.

zaludova
21. led 2025

@utrikocku Nebuďte na paní Veroniku tak zlá. Holt už má místo mozkových buněk na mozku mlíko.😀