icon

Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci

bielamacka
14. pro 2014

Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.

Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.

Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.

jancip
16. pro 2014

@lenicka07
@valik Holky, tak mi oba dedeckove to trochu o tom mase narusuji. Maso jedli denne (oba chovali prasata, jeden si i vypomahal fuskami jako reznik), vino pili temer jako vodu (oba vinari), mlika meli taky hodne a oba se dozili 85ti, jeden mene aktivni, jeden vice (v 70ti rikal, ze nebude jako nejaky duchodce jezdit jen s jednim konem, ze potrebuje dva🙂 ale to jen na odlehceni tematu.......kazda doba i misto ma sve. Muzeme se z toho hodne ucit, ale pak to musime prizpusobit nasim okolnostem, nasim podminkam. To ted myslim obecne, ne na vas dve 😒

llluckaaa
16. pro 2014

@sedmiteckas Jestli jsi rodila ve stejné porodnici jako já už třikrát (Zlín), tak tam to není o kapacitách, ale spíš o vůli podporovat kojení 😅 Taky tady nechci rozdmýchávat nějaké negativní vášně, ale pokud dětské sestry bez tvého vědomí a svolení dokrmují dítě, tak to má do BFH hodně daleko. Oni se prostě rádi drží tabulek, protože je to pro ně jednodušší. Dej dítěti za 10 minut najíst, pokud bude pak plakat, narvi do něj dokrm, pokud se pobleje, tak to nevadí, a pokud bude pak spát v kuse dalších 5 až 6 hodin (mmchd. na zdi tam visí hodiny s názvem Avent 😀 ), tak se starej a buď ho na kojení 😝 Za mnou tam do porodnice přišla skutečná LP, to se rozkecalo mezi všemi sestrami napříč směnami a měla jsi vidět ty vražedné pohledy 😝
Ale abych jen nekritizovala. jedna dětská sestřička byla úžasná 😵 Jinak jsem odjížděla pěkně nasr..., že mají tu drzost chlubit se certifikátem BFH 😠

lenicka07
16. pro 2014

@jancip Ale jo, děda taky říkal že nejlepší je bůček a pivko měl taky rád 😉 Ale oni to nepřeháněli a hlavně neměli ty uzeniny plné sr...k Milionkrát lepší sníst výrobky z domácí zabijačky jednou za čas, než dvakrát týdně kupovanou uzeninu. Ale je pravda že v mládí to maso moc neměli, prostě nebylo a pak ty věci co se děly na vesnici v 50. letech, kdy se muselo odvádět státu.. Třeba můj druhý děda se později, kdy už bylo na výběr, v jídle neomezoval a baštil nezdravě, tučné, smažené atd., věk má sice pěkný /83 let) ale zdravotní stav dlouhodobě špatný.

valik
16. pro 2014

@jancip Jasně, máš pravdu, ono se nedá říct, že když budeš žít tak a tak, dožiješ se stovky. Ale většina se hlavně za války a před ní neměla tak dobře, aby jedli denně maso... 🙂 Obecně se máme jako prasata v žitě a pro jídlo toho musíme málo udělat (stačí vyjet autem na nákup a tam máme všechno i z velké dálky). Naši dědečkové a babičky měli podle mne hlavní výhodu v tom, že jídlo bylo přirozené. I ta prasata byla krmena přirozeně a výrobky z nich nebyly natlačeny chemií, jak je tomu dnes. Ale to už je asi na úplně jinou debatu..🙂 Každopádně ať už měli doma naši předkové prase nebo ne, Nutrilon dětem nedávali... 😀

llluckaaa
16. pro 2014

Ale blíž k tématu - dokážu pochopit, že někoho pokusy o kojení můžou psychicky i fyzicky odrovnat a radši přejde na UM, taky se mi to už stalo. Samozřejmě že je lepší než dítě nechat hubnout ho dokrmit UM. Ale teda rozhodně nesouhlasím s tím, že je UM na stejné úrovni jako MM co do vlivu na zdraví. Předpokládám, že tu mezi námi není žádná feťačka, notorička pořád sťatá nebo někdo, kdo musí brát takové léky, které by miminku ublížily... Výrobci UM se budou pořád snažit přiblížit kvalitou mateřskému mléku, ale to se jim nemůže nikdy podařit. Mj. proto, že MM se mění a přizpůsobuje potřebám konkrétního miminka. Navíc plno látek z MM je těžko zjistitelných (třeba protilátky) a do UM se přidat nedají...

valik
16. pro 2014

@lenicka07 Vidím, že píšeme to stejné... 😀 Mimochodem moji "důchodci" jí doteď převážně zeleninu z vlastních zdrojů, ale kvalita kupovaných věcí je jaksi už taky nezajímá... 😉

lenicka07
16. pro 2014

@llluckaaa Mě přijde MM jako fascinující věc. Třeba když syn měl v 10 měs. hroznou střevní chřipku, vyzvracel jakoukoliv tekutinu, nesnesl žádné jídlo, týden byl jen na MM které mu vůbec nevadilo. Po něm nezvracel, po čemkoliv jiném hned ano. To mi přijde zajímavé, že MM mělo takové složení že ho snesl.

valik
16. pro 2014

@lenicka07 Mě zase překvapilo, že MM vyléčilo mé dcerce chronickou rýmu. Loni, měla ucpaný nos od září do května. V noci nemohla dýchat, ale moc toho nikdy nevysmrkala. Už mě chtěli doktoři honit po ORL, ale kterási hodná duše mi poradila kapat moje MM. Do tří dnů bylo po problému. Chodila jsem ji poslouchat, jak krásně ve spaní dýchá... 🙂 Nechápu, ale je to tak. Teď už měla dvakrát rýmu, kterou jsme po pár dnech vyléčili do naprosto volného nosu. Pro mne je to fakt zázračný účinek MM...

radunda
16. pro 2014

S kojením syna jsem si taky zažila svoje, tak vím, co to je za peklo, narodil se o 6 týdnů dřív, z toho jsem už 4 týdny předtím byla v nemocnici aby se ještě nějakou dobu udržel, hned mi ho po porodu odnesli, pže byl předčasně narozený, ale přitom apgar skore měl 10-10-10, totálně nás odtrhli od sebe, 12 dní strávil sám na jipce, ale jenom proto, že nechtěl jíst, přikládání k prsu se vůbec nechytal, (já ležela na jiném oddělení) tak jsem musela odstříkávat, to taky žádná sláva, a to jsem si drala prsa co 2h, furt chodila na jipku a pak do sprchy nahřívat a odsávat, na jipce byly pak už strašně nepříjemný sestry, jako, že já za to můžu, že nechce jíst, já měla z toho všeho pocit jako, že jsem neschopná matka, strašně jsem chtěla jít už domů, celkem jsme oba strávili v nemocnici 14 dní, pak už mu dávali i UM do flašky, pže nechtěl vůbec nic pít, nakonec mi ho dali konečně na 2 dny na pokoj a zázračně začal trochu jíst, konečně nás pustili, doma těch keců co jsem si vyslechla, jak mám kojit, že nemám přestávat od vlastní mámy a a ostatních, kterým do toho bylo houbelec, takhle jsem vydržela ještě asi 6 týdnů, zkusit ho nakojit 40 min a pak 15 min než si vypije UM, každý 3h, kromě noci, to bych neměla sílu, pak jsem byla fakt ráda, že jsme přešli jen na UM a bylo to relativně lepší i víc času, ale oproti jiným dětem prostě i to UM pil dlouho a vypil menší množství ale častěji. Jsem fakt zvědavá jak to dopadne s druhým dítětem, ale jestli to zase nepůjde, prdím na to, nejsem nějaká chodící mlíkárna.
@bielamacka

bielamacka
autor
16. pro 2014

Ahoj ženy, děkuji za to obří množství zpráv, včera jsme byli u doktorky a moc mě uklidnila, takže jsme na Beba Pro 1 a malá je spokojená a nebrečí hladem. U mýho mlíka vyloženě skučela. Uvidím, jak nám tohle UM bude vyhovovat. Díky mnohým z vás za podporu, hrozně mi to pomohlo. Opačné názory taky respektuji, každý člověk je jiný.

jancip
16. pro 2014

@katyxq jako je to mozne, ze je tam mezi porodnicemi tak strasne propastny rozdil, na strane druhe ale jedna zkusenost nema moc vypovidajici hodnotu. To je stejne, jako bysme nekde v cizine mely my dve mluvit o svem porodu. Ja bych to podala tak, ze jsem byla maximalne spokojena a respektovana a ty pravdepodobne naopak...jaky obrazek by si pak o porodnictvi mohli udelat? Kde by byla pravda? Je to strasne moc o subj. vnimani.

sedmiteckas
16. pro 2014

@llluckaaa Luci ano, rodila jsem taky ve Zlíně. Je fakt, že když mi malá v noci řvala a budila všechny kolem, šla jsem si k sestřičkám pro příkrm - mají malé lahvičky připraveného Nutrilonu, a dávala jsem ho Lucce stříkačkou. Nepřišlo mi na tom tenkrát nic divného, prostě jsem neměla načteno, že bych si tím mohla nějak kazit kojení. Taky domů mi kamarádka-sestřička, dala asi 10 těch malých Nutrilon lahviček, a já, když jsem doma už byla na dně, jsem za ty lahvičky byla nesmírně ráda. Potom přišla pediatra na první návštěvu a řekla - važte ji před a po, zkoušejte kojit a zbytek dokrmte Nutrilonem (zbytek = vypočtený podle toho, co by měla průměrně vypít na váhu - tabulkově). Při další konzultaci v porodnici mi doporučili kojící kloboučky. Potom došla moje mamka s tipem kojit co hodinu 5 minut z každého prsa, že to někoho prý rozkojilo. A já pokaždé odhodlaně zkoušela každou radu, a pokaždé mi to vydrželo asi den, dva, než jsem ztratila nervy. Je taky pravda, že můj gynekolog, zdravotní sestřičky, prostě zdravotníci, se nedivili, když jsem jim řekla, že nekojím, berou to stylem - "tak nekojíte, no"..., takže podpora moc ve zdravotnictví není, co jsem poznala. Nechci to ale svádět na špatný přístup a rady ve zdravotnictví. Prostě se mi kojení nepodařilo a tak to beru. Že bych litovala toho, že nemůžu kojit, to nemůžu říct. Beru to tak, že k nám společně s UM přišla velká úleva a já si mohla začít užívat malé a soustředit se na ni - budovat si vztah.

ivika13
16. pro 2014

Uplně chápu sice mám maličkého už skoro 10 měsíců ale ted řeším že už pije jen v noci ale prostě je už lenošnej tahat takže se mi vzteká - a ono už trva než se to mlíko spustí :/ a ja jsem pak na nervy z toho že pro něj mám už málo mlíka - dělá to hodně s psychykou takže tě chápu taky jsem se rozhodla , že hold dostane mlíko i v noci a možna se i zasytí a nebude vzhuru co hodinu nebo pul hodiny což je taky na budku ... :// Myslím že jak píšeš hlavně musí bejt v pohode mamina i prcek a potom jde všechno a nejsi ani první ani poslední kdo má takový problem a děti to zvládnou i na příkrmu pořád lepší než aby plakala a byla hladová . takže bud určitě v klidu a užívej si maličké né jen nervů že nemáš dost mlíka ! držím palce

katja77
18. pro 2014

@katyxq Katy....kdybys prosím někde našla odkaz na tu studii nebo článek o tom přidávaným železe do UM vs. anemické kojené dětičky, byla bych Ti moc vděčná. ....

kotito
18. pro 2014

Vykašlat se na to co nejdřív, ať vám nehrábne.... Uvidíte, i s UM je to ze začátku těžké, ale nebudete tak vyčerpaná.... Já kojila 15 jedno prso, 15 minut druhé -dokrmit UM nebo MM když bylo odstříkané - 30 minut odsávačka a jít spát totálně probraná. Než jsem usla malá zase brečela .... takže jsem naspala max 2-3 hodiny. Trvalo to dlouho.... zbytečně dlouho jsem bojovala. Začali psychické problémy a já konečně rozkojená skončila na práškách a konečně rozkojená jsem musela dceru odstavit.Kdybych to mohla vrátit zpět vykašlala bych se na to a rozhodně nebojovala na úkor zdraví.... Není to sranda 😒

katyxq
18. pro 2014

@katja77 posílám do IP 😉

bielamacka
autor
18. pro 2014

@kotito no, to bylo přesně se mnou, 15 minut jedno, 15 druhé, dokrmit odsátým mlíkem a odsát další, uspat dítě a za chvíli ji zase budit, případně poslouchat, jak řve a zoufale počítat minuty, které jsem mohla prospat.... takže už je na UM a já neskončím v blázinci.....

kotito
19. pro 2014

@bielamacka dobré rozhodnutí. Kojení určitě nezavrhuji, ale než riskovat svoje zdraví.... je dobré se na to vykašlat. Máme zdravou krásnou 17měsíční holčičku na UM a vůbec mi to nevadí ... ještě to má výhody.... Sunar ohřeje a dá prckovi každý 😉 a hlavně jsem přestala mít výčitky, že jsem snědla nebo vypila něco špatně, že proto určitě pláče

evaviki
19. pro 2014

@bielamacka co ja bych za to dala 😀 (myslim tech 15 minut..)
Ja kojila 30 minut jedno,30 minut druhe(s odsavackou na prvnim, at mu to tece lip), pri kojeni dite porad budit, hladit,proste mu pomahat sat.. pak hodina "volno" a zase hodina kojeni a zase hodina volno 😀 Fungovala jsem tak 5 mesicu a muzu zodpovedne prohlasit, ze nepoznam osobu,ktera by pro kojeni udelala vic,nez ja.. (od Motilia, pres piskavici, kojo caje, vyvar, homeopatika, caste kojeni, navsteva LP, atd..) Osobne si myslim, ze kojit nechces.. Ale nez byt nervni a v depresi, to dej radeji UM.. Jenom kojeni z tebe dobrou mamu neudela, to je o necem jinem 🙂 Nestresuj se, uzivej si miminko..

verushe20
19. pro 2014

Ahoj, moji malé jsou 3,5 měsíce a asi jsem už taky mela malo mléka či co...odmitala mi prso a tím pádem se mi už mléko ani tolik netvoří,bojovala jsem asi týden ale byly to jen nervy a mala se ne a ne pres den přisát 😞.. Tak už jsem to psychicky nevydržela a nasadila UM, pres den se snažím i něco odstříkat a dat ji to a v noci se mi ji v polospánku podaří i nakojit... Samozřejmě že mě to moc mrzí ze jsem musela nasadit flašku a UM ale prostě když už tolik mléka co potřebuje nemám tak se nebudu stresovat a ji nechávat hladnou

olusenka
19. pro 2014

@llluckaaa to je pravda, jiné je mateřské mléko, když je miminku měsíc a jiné složení má, když je děťátku skoro rok.

Výrobci můžou dělat, co chtějí, stavět se na hlavu, ale pořád to bude "umělotina" vyrobená nejspíš z kravského mléka, kde je jiný složení bílkovin (kráva má 4 žaludky, miminko jeden), proto to to dítě zaplácne a spí lépe, někdy i celou noc, což je spíš u tak malých miminek nepřirozené, kdežto mateřské mléko je pro ně nejpřirozenější, kolikrát miminka ani nekakají, stráví MM beze zbytku.

olusenka
19. pro 2014

@verushe20 tohle je podle mě skoro klasický příklad bojkotu kojení nebo růstového spurtu (v noci dítě pije bez problému), který zase pomine a kojení dál klidně může pokračovat.

Já nejsem úplně proti UM, když to jinak nejde,, tak to asi nejde, ale zatím se setkávám převážně s případy, kdy je to spíš podle mě zbytečné, maminka si sama myslí, nebo věří pověrám, že má málo mléka, a začne přidávat UM. Přitom tvorba mateřského mléka je přímo úměrná poptávce, tedy žádné přebytky ani nedostatky. mlíko se tvoří při sání, prsa nejsou žádné cisterny. 🙂 Jo, někdy je růstový spurt, kdy dítě chce víc a trvá to, než se tvorba přizpůsobí zvýšeným požadavkům dítěte nebo to teče pomaleji nebo zase moc a to dítěti vadí.

tamarila
20. pro 2014

@olusenka O něčem jako je "nepřirozený" dlouhý spánek miminka čtu jenom tady na koníkovi. Googlila jsem kolem toho dost, ptala jsem se pediatra, a nic takového neexistuje. To jenom vypustil někdo, kdo chtěl podpořit bůhvíco za každou cenu. Zkus si info prověřovat. Jinak moje plně kojená dcera spala celou noc hned po šestinedělí. Jinak samo že MM má optimální složení, ale dítě podáváním UM nijak netrpí, a pokud kojení mamince víc bere než dává, tak je to dle mě správná volba. Vystresovanou maminkou totiž miminko - narozdíl od pití UM - opravdu trpět může.

agneszka
20. pro 2014

Ahojki,mám dvojčata po sekci,přišli dříve ve 32+5. Mléko pro ně jsem moc chtěla. Holky byly v nemocnici a já doma dva týdny bojovala sama o každou kapku. Homeopatika a odstříkávání co 3 hodinky přineslo úspěch a mlíčko máme. Vzhledem k mým prsům 90J mi kojení taktéž nejde,bradavky žádné a kloboučky jsou na houby...holky dostávají moje mlíčko z láhve a denně takto -odsávačkou vyprodukuji dva litry...skus to třeba to bude takhle lepší. Držím palce.

mafeska
20. pro 2014

@bielamacka úplně si mi připomněla moje začátky, hlavně bud v klidu, když kojení nejde tak prostě nejde, holt některým nebylo přáno aby kojily x měsíců (vč. mě).
Moje začátky byly takový že mlíko jsem neměla od samého začátku, dcerce daly druhý den láhev s UM ovšem nejdřív budit, přikládat vážit, nevěděla jsem z čeho mám větší nervy jestli z nich nebo z toho že to prostě nejde. Doma jsem to zkoušela asi 14 dní, neskutečný řev, věčně hladové dítě, já vystresovaná a s pocitem že jsem totálně selhala hned na začátku. Odsavačka nic nevytáhla, přestal mě tenhle šílený koloběh bavit tak jsem to prostě vzdala a začala kupovat UM, od toho přeci je, když kojení nejde.
To byla taková úleva, klid, ticho, dcerka se v klidu najedla, vypila celou dávku najednou a pak spinkala 3 hodiny do dalšího krmení a takle už to bylo vlastně pořád.

bielamacka
autor
20. pro 2014

@olusenka sorry, ale do UM se kravske mleko nedava, co to je za blabol, boha? Videla jsi nekdy slozeni tech mlicek? Asi tezko, co? Zadnym malym savcum se NESMI davat kravske mleko, nedava se ani opustenym kotatum nebo stenatum, mladata savcu ho neumi travit a mela by problemy. A neprirozeny dlouhy spanek? Co je na tom neprirozeneho? Kdyz dite pribira, proc ho budit? Predstav si, ze bys byla uprostred hlubokeho spanku, nekdo te nasilim probudil a nacpal ti jidlo i kdyz nemas jeste vubec hlad 😀 asi bys mu velmi "podekovala" 😀 to buzeni deti je taky nejaka posahana manipulace ze strany laktacni ligy....

marecekavendulka
20. pro 2014

@bielamacka no tak to právě ani omylem.. laktační poradkyně naopak radí kojit na požádání a miminko nebudit. Tyto pošahané názory mají především sestry v porodnicích. proto se možná spousta matek ani nerozkojí 😀
http://www.vyzivakojence.cz/umela-mleka/114-slo... tady máš ještě něco o složení um,tady ses taky spletla.

kajalka
20. pro 2014

@bielamacka A z čeho si myslíš, že se vyrábí? 😀

bielamacka
autor
20. pro 2014

@marecekavendulka mno ale ja umim cist a vim, co je na te krabici (a ve slozeni se ze zakona lhat nesmi) a verim informaci od pediatra, ne zmanipulovanym zvastum na internetu (kde se mluvi ve prospech toho, kdo si clanek plati, nebo kdo provozuje dany web).

marecekavendulka
20. pro 2014

@bielamacka jo ale ono tam to kravské mléko opravdu je,to máš aji na krabici.. akorát,že jinak napsané. 🙂 tp máš to samé,jako když ti na polévku z pytliku napíšou,že neobsahuje glutamany a přitom tam jsou-jen jinak uvedené (kvasnicový extrakt). Vím- je to blbý příklad ke srovnání,ale mě nic jinýho nenapadlo.Už mám ten mozek vykojenej..hrůůůza! 😀

Strana