Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci
Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.
Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.
Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.
@bielamacka tak nevěř žvástům a přečti si složení :D z čeho jako mysliš, že by se UM vyrábělo?
@visnule tak jasne, ze tam jsou extrahovane mlecne bilkoviny, ale ne kravske mleko jako takove
@bielamacka ale no tak, pokud si pamatuju z teto diskuze, používáš Bebu, že? Ve složení na 4. Místě je uvedeno odstředěné sušené mléko. To znamená kravské mléko ( pokud není uvedeno jinak). Takže opravdu, UM není nic jiného než obohacené a upravené kravské mléko. Mně je upřímně jedno zda kojíš nebo ne, ale to složení UM opravdu stojí za přečtení 🙂
@visnule jezis, pisu, ze oni to predtim UPRAVI, nez to daji tem mladatum, at lidskym nebo jinym 🙂 ten prvni prispevek jedne damy vyse znel jako by se tem detem do flasek rovnou lilo mliko z krabice 😀
I kdyby to bylo vytesáno do kamene tak paní bude vést svou 🙂 jasně, je to upravené k nepoznání až tak, že už to vlastně ani kravské mléko není, spíš se teď podobá klokanímu 😀
@bielamacka ano, máš pravdu, to mléko je upravené. Totiž odstředěné a vysušené 😀
já do téhle diskuze po přečtení úvodního příspěvku nechtěla zasahovat - zakladatelka byla rozhodnutá, o rady nestála, ani jsem neměla pocit, že by byla rozhodnutím dávat dítěti UM nějak traumatizována... Ale tahle diskuze postupně sklouzla k vzájemnému ujišťování se, že UM a MM jsou srovnatelné, pokud tedy není UM přímo lepší než MM... Což je naprostá blbost a myslím, že i důvod, proč se do téhle diskuze posléze zapojila i "laktační liga" (jak tu byly označeny ty, které rozhodnutí tazatelky netleskaly a proti těmto tvrzením se ohradily). Věřím, že jsou ženy, které prostě kojit nemůžou, ale myslím, že to je jen zlomek těch, které nekojí. Respektuji, že je to každého věc, ale ty, co mají možnost se rozhodnout, jestli "zabojují" nebo dají UM, by tak měly dělat s vědomím, že pokud se rozhodnou pro UM, pak dítěti dají neplnohodnotnou náhražku - a ne oblbovat sebe a okolí, že v tom není rozdíl
@suzanna123 Tak mě zase přišlo, že to sklouzlo k tomu ,že UM je největší svinstvo na světě 😔. MM je to nejlepší, co dítě může dostat, to je bez diskuze, ale UM není žádný jed, aby se ho maminky bály dávat svým dětem 😔 .
a mimochodem - já, stejně jako @katyxq - měla (a mám) náročné dítě. S kojením jsem žádné zásadní problémy neměla (tvrzení, že náročné dítě, je takové, protože má hlad je opravdu legrační), ale první cca. 4 měsíce jsem trávila většinu dne tím, že jsem ji kojila nebo nosila. Kdybych uvažovala stylem, že takhle jsem si to nepředstavovala, že mateřství není o tom, že je ženská ztrhaná a uštvaná apod., tak bych malou musela dát do babyboxu 😉
@suzanna123 přesně tak. Pokud někdo kojit nechce, tak prostě nebude. A s tím, že nemá mlíko, nebo není "kvalitní" to nemá co dělat. Kojení není někdy jednoduchý, ale jde zvládnout. Někdy to je to hodně těžký, ale je to přirozené, krmit své mládě vlastním mlékem, jsme savci. V dřívější době, jiná možnost ani nebyla a kojila každá, pokud neměla kojnou... Já si myslím, že hodně pokazí a zmaří špatná technika kojení a to jak na straně matky tak i mimča. Ale dá se to napravit, jsou laktační poradkyně (všechny nejsou ok, ale dá se vybrat). Někdy není v pohodě psychika matky (nevěří si, vzdává to brzo), někdy nepodporující prostředí (generace našich matek většinou nekojila, nebo jen pár týdnů a neumí pomoct). Ale je potřeba si uvědomit, že UM je vždycky jenom náhražka MM. Nechci nikoho soudit a rozhodně neodsuzuju ty, co nekojí. Jen mi to příjde líto, že to nevyšlo a že se víc nesnažily. A je jasný, že děti i na UM prospívají, rostou a mají se dobře...
@bielamacka jen víc a víc ukazuješ, že máš o kojení a UM naprosto mizerné znalosti 😉. Ale tvoje dítě, tvoje volba.
@hojda tak si to zkus ještě jednou nezaujatě přečíst - já v těch příspěvcích vidím čistě oponenturu těm předchozím tvrzením. Pravda, trochu radikálnější, nicméně názor, že UM je lepší než MM je taky poměrně radikální 😀 I ten příspěvek na téma chemie v UM vnímám jinak než zřejmě většina přispěvatelek, a to jako reakci na předchozí příspěvek, kde pisatelka psala, jak je prospěšné zvykat dítka od narození na chemii (zajímavé, že proti tomu se nikdo jiný neohradil). A že tu někdo psal, že @katyxq vyhrožuje úmrtím novorozenců, to už je úplně mimo - nebo aspoň já jsem takovou zprávu nezaregistrovala, a to jsem to četla dost pozorně 😉
@suzanna123 s tím, že člověk, který se cpe jídlem plným aditiv, nejspíš dřív umře, jsem to fakt myslela obecně a v reakci právě na ten příspěvek plný blábolů (ono na téma strava a její vliv na zdraví, myslím, už vyšlo odborných článků až až, aby se to, co dotyčná psala, dalo nazvat bláboly).
@suzanna123 Nečetla jsem posledních několik příspěvků a bohužel nemám teď čas je procházet, tak prosím o zaslání textu, kde se píše, že UM je lepší než MM. Nelíbí se mi extrémismus ani z jedné strany, Kdo nekojí musí počítat s tím, že jeho dítě to nejlepší co je, nedostává, ale zase se nemusí být, že by UM své dítě otrávil 😔 .
@suzanna123 Já se pokouším nezaujatě číst, ale to není oponentura. Protože konvenuje tvému smýšlení, tak to nazýváš "trochu radikálnější". Kdybys byla nezaujatá ty, tak bys to třeba viděla jako "zbytečně radikální". Kojím, MM považuji za nejlepší volbu, ale to, co si některé zastánkyně kojení představují pod pojmem podpora kojení... Mě slovo podpora evokuje něco pozitivního, a ne výhrůžky, osočování z bludů a blábolů atd. Přece pokud má někdo i jiný názor, i kdyby byl zcestný, tak napsat že jeho dítě brzy umře a ostatní budou mít radost... Ehm - ty v tom vidíš čistě oponenturu, pro mě jsou některé "kojení podporující" příspěvky minimálně nešťastně zvolené...
@hojda Ty nemáš čas to procházet, tak se tím mám prohrabávat já??? Díky, ne 😀 Ale byly to polemiky o tom, jestli při současném způsobu stravování je MM lepší - spíš k začátku diskuze, řekla bych...
V tom ostatním se shodneme, ale já fakt nepostřehla, že by někdo psal, že UM je jed - navíc myslím, že to je tvrzení dost snadno vyvratitelné
@suzanna123 Já jsem tady teda taky nezaregistrovala nikde hlášku, že UM je lepší než MM. To, že UM není srovnatelná náhrada MM, víme snad všechny, co nekojíme. Na druhou stranu není důvod se hroutit z toho, že se kojení nedaří. A není důvod, aby se kterákoli maminka, která se z JAKÉHOKOLIV důvodu rozhodne nekojit, hroutila z toho, že dá UM. Osobně neřeším, kdo kojí a kdo nekojí, je mi to srdečně fuk, ale vadí mi ty extrémy na obě strany - tedy jak radikální "kojoliga", tak radikální "UM je všespásné". Každá z nás je jiná a každá má jiné podmínky pro to, aby se zvládla či nezvládla v klidu rozkojit. Ono se snadno argumentuje tím, že dřív to šlo a kojila každá - nekojila každá, když měla peníze, byla kojná, když neměla peníze, dalo se dítěti kozí či kravské mléko a dítě to buď zvládlo, nebo nezvládlo. Bohužel. Navíc ta matka měla celé šestinedělí čas na to se sžít s miminkem, o zbytek rodiny se starali jiní.
@suzanna123 Ještě dodatek k té chemii - čistě mezi námi děvčaty - ona ta chemie je dneska i v MM, díky tomu, co jíme, řada látek se v organismu kumuluje... To bys musela odfrčet dneska už asi úplně pryč z téhle planety, abys měla jistotu, že budeš Ty i děti vyrůstat v čistém prostředí a mělas jistotu, že i Tvoje MM je úplně v cajku. I když dneska se na to znečištění už koukáme jinak a je snaha o jeho eliminaci, tak stále v tom prostředí je zátěž z let minulých, kdy ještě řada například dnes již zakázaných pesticidů byla používána...
@hojda No nevím, jestli se jedná o stejný příspěvek, ale já jsem hodně stran z5 napsala něco ve smyslu, že složení MM velmi hodně závisí na stravě matky a že se ani nedivím, že některé maminky raději dobrovolně dají dětem UM, než by si hlídaly jídelníček, nebo něco v tom smyslu, už si to předně nepamatuji, promiňte mi ten výraz, ale žena, která jí nějaký sajrajt musí mít zákonitě i MM na ho.no, takže to pak raději lepší UM :D. A také jsem psala, že živinami se málokdy MM vyrovná UM, právě s ohledem na stravování matky, ale to je věc každého, co je ochoten nacpat svému dítěti, já když jsem se 3 měsíce snažila kojit, tak jsem si tak hlídala jídelníček, až jsem si připadala jako maniak :D, nakonec to ovšem pomohlo mě (kojení bohužel nikoli), zdravotní problémy se hodně zlepšily a teď u druhého už alespoň nemusím zavádět nic nestandartního, když jsem na v rámci zdejších možností zdravou vyváženou stravu zvyklá...
@somalicats ničím takovým neargumentuji a určitě nehodlám kamenovat nikoho, kdo se z jakéhokoliv důvodu rozhodne přejít na UM. V některých případech to nechápu, ale to je můj problém. Jde o to, že tuhle diskuzi si může rozkliknout někdo, kdo s kojením taky zrovna bojuje, info má pouze všeobecné a po přečtení prvních cca. 3 stran si řekne, že je pitomá , že se namáhá, když stačí dát flašku a rázem bude mít pohodové dítě a spoustu času pro sebe...
@suzanna123 Tohle si každá maminka musí primárně srovnat sama v sobě. Udělala jsem maximum pro to, abych se rozkojila? Jak říkám, každá je jiná a některá má prostě ten práh odolnosti nižší. A na rovinu - není nic horšího, než vystreslá matka. Maminka, která o radu, jak na kojení, stojí, si ji najde a snažit se bude, a měla by to být především rada povzbuzující, nikoli odstrašující. Maminka, která už vyzkoušela vše možné, a má pocit, že už víc nezvládne, sáhne po UM a nemělo by se jí dostat hlášek typu "UM je jed" (i když zrovna tohle slovní spojení tu v diskusi nepadlo, to padlo jinde).
Ona je bohužel dnes jiná doba, tu rodinu většinou tvoří jen ti dva rodiče, případně jejich děti, které už mají, široko daleko není k dispozici nikdo, kdo by pomohl (babičky pracují nebo jsou daleko). A pokud ještě k tomu navíc to kojení nejde a je to reálně boj, no tak je-li na to matka sama a má-li k tomu na krku ještě starší děti, tak je větší pravděpodobnost, že to vzdá. A neměla by být za to odsuzována, každá holt nemá to štěstí, že je chodící mlíkárna.
@somalicats
@hojda a ostatní zastánkyně UM
taky jsem nečetla, že by někdo psal ( @katyxq a ostatní), že UM je lepší než MM ...ALE..nejméně polovina přispivatelek.."poplácá" virtuálně po zádech a nepíše " z toho si nic nedělej, prostě to nejde, přeci se nezblázníš, chudák holka, dejmu UM a mimčo i ty budete vpohodě, však to je skoro stejné jak MM, ne....miminko bude prospívat a ty budeš OK"..tak to prostě je...
Prostě to tak tady vyzní..čekala bych spíš příspěvky..ještě to zkus..miminku je teprv 14 dní..dej tomu čas, máš první dítě, máš na něj čas...atd...
Kojení prostě chce čas, trpělivost...a pomoc ostatních např..
Me k tomuhle tematu napada jedna vec a to, ze kdo jiny nez matka by mel rozhodnout, ze toho zkusil dost a uz to stacilo? Ty reci o tom, ze se to ma jeste zkusit apod. mi prijdou mimo. Tu konkretni situaci dokaze posoudit jen ta, ktera v ni momentalne je. I s pulrocnim odstupem to pro danou osobu vypada jinak. Co teprve pohled cizi osoby, ta o tom neni nic. S triletym odstupem vim, ze moje rozhodnuti bylo spravne. Kazda ma pravo rict si a dost.
@alisek Už to tady padlo - pokud je psychicky na dně a už to nedává, je čas skončit. Kdo si tímhle neprošel, tak to prostě pochopit nedokáže, bohužel. A budu se opakovat, ale každá z nás má tu odolnost někde jinde. Rady typu zkusit vydržet by musely přijít dřív, dokud ji to ještě tak nevyšťavilo.
@alisek Já nejsem zastánkyně UM, já jen tvrdím, že to není žádný jed, aby se ho maminky bály dát svým dětem. Znovu opakuji, jak se mají asi cítit, maminky, které nemohou kojit ze zdravotních důvodů, ne že jim to nejde 😔 (třeba berou pro ně důležité léky, ale kojit s nimi nemohou☹ . . Když si pak přečtou jaké svinstvo svým dětem dávají 😔 . Ano asi by bylo fajn, kdyby se tady zakladatelka slušnou formou dozvěděla, jak problém vyřešit, ale místo to se dozvěděla, že o kojení ví úplný houbeles (mimochodem, která prvorodička je na tom lépe????). I podle mě je 14 dní na správné rozkojení opravdu málu, chce to minimálně měsíc, ale každý to máme jinak, každý cítí tu hranici pro sebe jinde. Někde ty zuby zatne ještě víc a jede do zedrání sebe sama. Jenže pak třeba zjistíš, že si z prvních měsíců svého dítěte (dnes už se dávají příkrmy od 4 měsíců, ale dřív to bylo od 6 měsíců). Nepamatuješ nic jiného než jen ten boj o to kojení a samotné dítě se dostane vlastně až na druhé místo, protože žiješ jen tím, abys ho kojila.
@bielamacka Já bych to nehrotila. Nechápu ten trend dnešní doby, kde se všude píše, že skoro každá žena je schopná kojit. Je to akorát stresující pro ženy, které nekojí, ať už z jakéhokoli důvodu. Poku žena chce kojit a nejde to, tak tyhle blbý články na psychice nepřidají. Ve svém okolí jsem prakticky jediná, kdo kojí. Kamarádka s tím bojovala 5 měsíců, málem skončila na psychiatrii, protože si pořád vyčítala, že je neschopná matka. Zkoušela různé laktační poradkyně, ale úspěch nulový. Malá to z toho prsa prostě nevytáhla. Já jsem s kojením taky bojovala - po sekci jsem se nemohla rozkojit, pak se to nějak podařilo, ale po týdnu najednou útrum a malá při jednom kojení vytáhla maximálně padesátku. Upozorňuji, že jsem kojila Cca 45 minut. Byla jsem z toho nervozní, brečela jsem. Pak jsem si řekla, kašlu na to, dám tomu 4 dny a jestli se to nespraví, tak kojení vzdávám. Pomalu jsem už začala přecházet na UM. Po kontrole u doktorky jsem zjistila, že malá přibírá 200 g týdně - takže víc než dost (ať mi pak nikdo neříká, že neexistuje slabé a silné mlíko), přestala jsem to řešit a psychicky jsem se zklidnila, ale oddychla jsem si až po zavedení příkrmů. Jinak na noc jsem prostě dávala a dávám UM, o kojení se už ani nesnažím, protože nemám náladu vstávat po dvou hodinách na kojení a malá se pak stejně k ránu vzbouzela s řevem a stejně jsem ji musela dát UM, kojení ji na noc prostě nestačilo. A když se mi zdálo i přes den, že řve hlady, tak dostala UM. Já byht to kojení zase tak nehrotila. Podle mě je důležitější pohoda matky i mimča. A s tou imunitou. Jako jo, znám maminu, které začaly děti marodit, jakmile přestala kojit - do té doby neměly ani rýmu. Ale znám i maminy, kterým děti marodily furt. i když kojily. Já zastávám názor, že imunita je hodně dána geneticky a je dobré chodit každý den ven.
@kajalka Zkusenost je relativni a neprenositelna. Podle me bys musela odkojit a opecovat tak tisic deti, aby tvoje zkusenost byla objektivni a co k cemu. Mam deti tri a porad mam dost sebereflexe, abych uznala, ze o diteti sousedky vim velky kulovy. Soudime podle vlastni zkusenosti a sousedka ma urcite uplne jinou. Takze takova subjektivni rada je vicemene o nicem.

@kajalka z bylinek 😀