icon

Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci

bielamacka
14. pro 2014

Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.

Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.

Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.

Strana
z19
lu777
22. pro 2014

@koncita děkuju...před prvním dítětem a s jedním menším jsem samozřejmě taky věděla i jak se starat o cizí děti... 😉
pak se mi narodila mladší, byla skoro opak staršího synka a to se člověku notně rozšíří obzory... 😝 😉
a je mi jasné, že kdybych měla další třeba 3 děti, tak mluvím úplně jinak než teď... možná proto z matek vícero dětí čiší leckdy větší klid než z matek co mají jedno dítě... sice to není o počtu, ale ono ty různé zkušenosti s různými povahami dětí a všechny ty růstové bolístky v různých fázích vývoje člověka asi řádně naučí 🙂

krejci1510
22. pro 2014

@bielamacka já to vydržela 4 měsíce a byly to nejhorší měsíce v mém životě (mléka jsem měla dost, ale prsa jsem měla popraskaná až do masa). Hodinu před každým kojením jsem brečela, že už zase budu za hodinu kojit. Prsa jsem měla tak zdevastované, že ještě další dva měsíce, co jsem s kojením přestala, jsem je léčila. Místo čtvrtky jedné bradavky jsem měla díru až do masa. Jako svatý porod! Malého jsem si začala užívat až když jsem přestala kojit. Až budeme mít druhé détě a objevil by se náznak podobných problémů, tak na UM přejdeme mnohem dříve.

marecekavendulka
22. pro 2014

@krejci1510 to jsi mela diky spatnemu prisati.

jaya
22. pro 2014

@lu777 Ja jsem mainstreamem myslela tohle:
Porod podle rad personalu v porodnici - porodila prece kazda a tech par dni v porodnici se da prezit
Koj, ale kdyz kojis vic, jak jednou za tri hodiny, je to divny, dite ma hlad a potrebuje UM.
Jednorazove plenky
Vlhcene ubrousky
Spani a usinani o samote ve vlastni postylce
Nerozmazluj svoje dite nosenim
Ockuj na vsechno, co jde, poslouchej pediatra, pac ten je studovanej a vi nejlip, co tvoje dite potrebuje
atd atd
Ja jsem napriklad si myslela, ze MM je min hodnotne nez UM. Neverila jsem jaksi vlastni produkci, a kdyz malej nepribiral, tak jsem si myslela, ze musim nasadit UM. Az prave nevyzadane rady me nasmerovaly k sebeduvere. Totez se spolecnym spanim. Obecne se rika, ze si dite rozmazlim, kdyz ho vemu do postele. Byli jsme oba unaveni, ztrapeni... Kdyby mi tehdy nekdo rekl, ze vzit si dite do postele je jedna nejprirozenejsich veci, byla bych mu opravdu vdecna. No a tak to beru ja. Mozna to nevis, opovrhujes nevyzadanymi radami, ale nekomu to opravdu pomoct muze.

majkoz
23. pro 2014

samozřejmě podpora kojení je dobrá věc..ovšem nedá se každá statistika a všeobecná doporučení aplikovat jako univerzální odpověď na každý problém s kojením..trošku mi přijde, že ten systém "otázky a odpovědi" je dost nešťastný..odkojila jsem dvě děti-úplně bez problémů, bez pochybností, zcela intuitivně. Teď mám třetí a internet(dřív jsem měla sotva elektriku🙂 a nestačím se divit, co vše se kolem kojení odvíjí za diskuze ☹ Musím i podotknout, že jsem od začátku věděla, že nechci miminku dávat chem.plíny(a to jsem tenkrát nevěděla, že jsou nějaké spešl plíny, když jsme neměli vodu, tak jsem máchala v řece a vyvářela na kamnech!!Jaj, to byl krutej rok!), krmit ho instantníma kašema a tak dál, ale to jsem věděla i bez podpory nějakých "odborných studií", či "statistik", bo co..Mám kamarádky, které řekli, že nemaj na to se s kojením trápit, že jim teče čaj místo mlíka, že nemaj čas na látkový plíny, že kupujou takový a makový kaše..a co? Maj krásný, zdravý děti, já to mám tak a ony takto, proč bychom se měly cítit nadřazeně, když kojíme a ony ne?Nedávám nikomu nevyžádané rady, max řeknu, že já bych to udělala tak a tak, ale že "Je to na Tobě", "Zkus to a to", ale né, že moje názory jsou the best..zajímalo by mne, kolik opravdových kamarádek mají maminky radilky, zda mají jen ten svůj spolek, nebo je to úplně normální směska úplně normálních ženských, který neřešej jenom doporučení a radujou se i z jiných věcí, než jestli se jim daří řídit se doporučeními 😉

kaijko
23. pro 2014

@majkoz obrovskej palec nahoru 😉

krejci1510
23. pro 2014

@marecekavendulka to neměla, protože jsem spolupracovala s laktační poradkyní 😉

lu777
23. pro 2014

@jaya
1. ničím neopovrhuju 😀 (mě to rozesmálo, přijde mi, že čteš příspěvky někoho jiného 😉 )
ale neznám ve svém okolí nikoho kdo má rád nevyžádané rady.... proč to tak je? protože většinou jsou podány tak, že to člověku vadí, jen málokdo totiž dokáže poradit diplomaticky a tak, aby dotyčného nezranil 😉
velmi malé procento lidí je vnitřně tak srovnaných, že svoje názory nikomu necpe násilím... kdo to umí a navíc má široký rozhled a otevřenou mysl, tak to je poklad 😵 (např. moje prateta taková byla, do 95 se dokázala starat i o pravnoučata, opravdu někdo od koho si člověk rád vyslechl radu, protože si jí každý vážil 🙂)
Samozřejmě se může stát a stane se každému, že časem svoje názory přehodnotí, to je v životě normální 😉 jde o to, že není jen jedna pravda na světě 😉 a že lidé jsou různí... co u nás např platí na staršího, tak neplatí na mladší dcerku.... opravdu není jeden vzorec...
za hlavní proto pokládám otevřenost... a věnování se dítěti, aby člověk rozuměl tomu co potřebuje 🙂

2. to co píšeš, nedokážu posoudit... já to měla totiž úplně jinak...první dítě jsem měla až po několika letech snažení ve 31, většinu těhu jsem musela ležet a tak jsem pořád něco četla, takže než jsem šla do porodky, tak jsem věděla o kontaktním rodičovství, o látkovkách, o nošení, o očkování atd.
Ale i bez toho mi některé názory už dávno přišly jako konina... mainstream opravdu nikdy nebyl moje silná stránka 😅 jsem hrozně ráda, že není komunismus a je volný přístup k informacím, díky tomu jsou např. moje děti ve waldorfské školce a škole...

A ad pediatr: mám bohužel bohaté zkušenosti s doktory, už ve 22 letech jsem zjistila, že když člověk slepě poslouchá doktora, tak může skončit v nemocnici 😖 😔 Takže dělat přesně to co řekne pediatr s tím že on to přece musí vědět (ač nevím jak dobře nebo špatně vystudoval, v každém oboru jsou flinkové co sotva prolezou co si budeme namlouvat, nakolik se průběžně vzdělává atd.), no myslím si o tom své, ale každého volba... mně se opakovaně potvrdilo, že máma ví o svém dítěti nejvíc, to propojení mezi nimi je prostě velmi silné... 🙂

lu777
23. pro 2014

@krejci1510
@marecekavendulka já měla taky laktační poradkyni, už před porodem a pak i doma... a potíže stejné co píše Krejci1510... je ale teda fakt, že já mám i normálně velmi citlivé bradavky, nemohla bych třeba nosit krajkovou podprsenku a nějaké mačkání bradavek ani při sexu fakt ne 🤐 😅
takže při kojení mi leckdy tekly slzy a to i v době kdy malá prospívala... kdo tohle nezažil, nepochopí, já fakt závidím tomu kdo si kojení užívá!! a přeju vám to 😉 😉 je to super!
ale jako já taky měla třeba druhý porod extrémně lehký, ale netvrdím, že to tak může mít každý 😉
každý jsme fyziologicky jiný a máme jiné předpoklady, jiné hormony atd..
fakt je, že mi hrozně pomohlo to, že jsem neměla potíže při porodech psychicky... prostě jsem to uzavřela s tím, že nemůžu mít všechno - dobře rodím, ale blbě kojím... celá moje máma no 🙂

lu777
23. pro 2014

@majkoz 1.000 bodů 😵 😵 😵 !!!

já vždycky přemýšlím jak se můžou ženský kamarádit, protože upřímně my jsme takový hádavý slepice 😀 😀 a to jako včetně sebe to beru 😅

marecekavendulka
23. pro 2014

@lu777 tyjo moje švagrová si doje..la bradavky víš čím? odsávačkou. ☹ ale probrečela se až k uspěšnému kojení,ale teda říkala,že první 2 měsíce u každého kojení brečela bolestí,až jí tekly slzy..

lu777
23. pro 2014

@marecekavendulka jj, já to tak taky měla... i odsávačku jsem používala, abych to co nejvíc stimulovala...
dneska je mým dětem skoro 5 a 7 a bradavky jsou částečně poničený prostě... a na zdraví mladší nevidím, že by se to nijak odrazilo.. holt člověk dělá co může 😉

bielamacka
autor
23. pro 2014

@krejci1510no tak se nabízí otázka, proč to vlastně všechny ty ženy dělaj, když u toho tolik trpěj.... tohle je fakt neskutečná masáž a přitom zbytečná.... spousta lidí by se vůbec nemusela trápit....

@jaya víš, on každý člověk je jiný - tedy i dítě a každému vyhovuje něco jiného..... kdyby měla prvorodička poslouchat VŠECHNY rady, které dostane, bude žít v každodenním rozporu, protože co řekne jedna kamarádka, to ti druhej den vyvrátí tchyně, co ti potvrdí tchyně, vyvrátí máma, co ti řekne máma, vyvrátí pediatr a podobně. Myslím, že je celkem rozumné se (s prominutím) VYS*AT na všechny rady a najít si svůj způsob.

Kdybych já například následovala spoustu všeobecných rad, tak už jsem asi v blázinci s laktační psychózou.

@marecekavendulka já měla laktační poradkyni doma taky.... a máma mi málem chtěla volat záchranku, že se bála, že se zhroutím.... od té doby je mi jasné, že i tohle je jenom další varianta koučů a instruktorů a jiných zlodějů s víkendovým certifikátem, co jen tahají lidem z kapes prachy.....

katyxq
23. pro 2014

@bielamacka to, žes měla smůlu na jednu dost mizernou LP neznamená, že všecky stojí za nic (mimochodem, dobrý kurz pro LP fakt není o jednom víkendu 😉 za pár stovek)

bielamacka
autor
23. pro 2014

@katyxq tak jasně, já jsem trochu úmyslně generalizovala, ale ona zrovna měla docela dobré reference, čekala jsem, že mi pomůže, dost známých si ji chválilo... tak jsem tomu bohužel věřila a rozhodila mě ještě víc....

katyxq
23. pro 2014

@bielamacka je to smutné, takové LP (protože co jsi tu odsla její rady, tak to bylo spíš škodění) by neměly tuhle práci dělat ☹

smallinka
6. únor 2015

no asi ti neřeknu nic novýho já takhle bojuji už 4.měsíc s dvojčátky ..... takže tě plně chápu, něco si vezmou a zbytek musím dokrmit....takhle si to udržuju od porodu, taky jsem měla stavy, že se na to vykašlu to si nemysli, ale pak zase na mě přišla ta chvíle, že to kojení je vlastně takovej ten okamžik jen ty a dítě.... holky mi sají z prsu i z láhve, není pravda, že by odmítali prso, když mají láhev. Ale mlíko se mi moc teda nerozjelo, zkoušela jsem taky všechno, ale jen nechápu, že tvrdíš, že si zkusila všechno za 14 dní?? to ani přece nejde..... ale klidně si nekoj, to je přece tvoje věc.

smallinka
6. únor 2015

jo a ještě jsem chtěla. asi není pro matku uplně dobrý zkoušet hned všechno naráz, já třeba zkoušela kojit fakt po hodině, nebo po 2 h. jak se ozvala jedna, druhou se přikrmovala to vydrží dýl 3 h, Ale takto jsem to dělala třeba jen dopoledne, odpoledne už jsem jí přikrmovala taky aby vydržela dýl, takhle jsem to dělala třeba jen
3 dny, abych zjistila, jestli se bude dělat víc mlíka a nikam to nevedlo, a taky já psychicky jsem to nedávala. mám to štěstí teda že holky prostě sají, když tam mlíko je. takže to nehrotím a dokrmím, a ony si zase za 3 hodky něco vezmou i z prsu. Opravdu se snažím si mlíko udržet a když už to vypadá, že bude konec s kojením, druhej den nad tím přemýšlím a jsem zklamaná. Máš ale pravdu, že všude píší pořád jak kojit co dělat, ale kam se má matka obrátit když to psychicky nedává to už nikde nenajdeš..... tak prostě jestli jsi spokojenější jen s UM tak to neřeš, to je to důležitý, aby si byla v pohodě. Ale třeba být tebou, tak bych si to nějak vynahradila, že bych malou víc chovala a říkala jí, že maminka prostě nemá mlíčko...víš nějaký zase blízký kontakt s dítětem. Mateřství přece není jen o kojení......taky o lásce 🙂

prcekverunka
9. únor 2015

@bielamacka Já Ti rozumím, já jsem sice měla od začátku kojení v pohodě, ale pak přišla kojenecká kolika a šlo to do háje. S velkým úsilím jsem kojila do 6 měsíců, pak do 10 už jen částečně s přikrmováním přes cévku, pak jsem to už vzdala, prostě jsem už nemohla. Pořád sedět s odsávačkou, pít všechno možné, zobat homeopatika a stejně to k ničemu nebylo. Sice jsem kojila pro někoho dlouho, ale chtěla jsem ještě delší dobu. Teď má malá flaštičku s um a je spokojená a já taky 😉

bielamacka
autor
10. únor 2015

@smallinka mno ale my máme celkem spavý dítě, hodně spí dodnes, nedovedu si představit, že bych ji každou hodinu nebo dvě násilně budila, aby se mně rozjelo mlíko.... v noci spí klidně 8-9 hodin a všechny ty rady ohledně kojení jsou budit, budit, budit, kojit co 2,5 hodiny i v noci - a to bych chtěla vidět, jak by se jí to líbilo....

smallinka
10. únor 2015

jasný to tě chápu, já myslela spíš kdyby si vzala málo mlíčka tak že se za hoďku vzbudí....sama tak jí nakrmit. Když jsem toto zkoušela tak mi malá tak tak tu hoďku vydržela....Taky bych ji určitě nebudila. No ono s příkrmama jsou mimča spokojenější a vydrží déle, ikdyž je to co dítě to jinej režim. Kámoška má malou kterou plně kojí a taky jí vydrží v noci až 8 hodin. Já jsem ráda, když holky vydrží 6 h 🙂 a za to jsem fakt moc ráda! některé mimina se kojí po 3 h. i v noci.... Holky začly už to prso odmítat teď v klasické poloze v náručí, dva dny jsem pouze odstříkávla, prostě se vztekaj a nechcou to ani zkusit. Jedině v poloze když leží na zádech a já se nad nimi skloním a strčím jim ho do pusinky nebo i teda když ležím na boku tak to si vezmou....je to náročný, ale mě to za to stojí prostě...

bielamacka
autor
11. únor 2015

@smallinka no však, každý je jiný.... mně by to asi za to nestálo, kdybych viděla, že se ty děti vztekají a mají z toho nervy - nutit je pokračovat jen kvůli nějakému mému vnitřnímu hecu..... ale fakt je to každého věc....

Strana
z19