icon

Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci

bielamacka
14. pro 2014

Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.

Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.

Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.

latkovkybrno
15. pro 2014

@katyxq s tím pokračovacím mlékem to vím a budeme se toho držet 😉

maki73
15. pro 2014

@katyxq No tak jednak, v Africe mají Lékaři bez hranic v současnosti zaveden program náhradní výživy pro novorozence a děti do 6 let, jejichž matky mají nebo měly nedostatečně výživné MM - jsou v něm zapojeny téměř všechny děti, které mají šanci se k tomuto programu dostat, zejména z důvodu vzdálenosti zdravotnických zařízení, jinak by bylo zapojených dětí pravděpodobně daleko více, toť ke složení MM v Africe, jinak jak říkáte, shodneme se v jedné věci, my matky s hormonální poruchou snahou o kojení asi organismus neoblafneme, přestože jsem tentokrát rozhodnuta zabojovat více než poprvé a odhodlaná kojení udržet co nejdéle - ne však kvůli složení MM, o tom myslím v diskusi již padlo dost, podporuji kojení kvůli budování vazby matka-dítě, což si myslím, že je ještě podstatnější, než tvorba mléka s ohledem na aktuální potřeby miminka a bohužel ve svém okolí vidím, že nekojící maminky a někdy i ty kojící vznik a údržbu takové vazby dost šidí, což je podle mne největší škoda...myslím si, že i u dětí na UM se dá v tomto směru hodně pracovat, jen to vyžaduje mnohem větší úsilí, než jen dítěti připravit mléko a koukat, jak se krmí v tom lepším případě...

maki73
15. pro 2014

@japona No na sociálce pravidelně potkávám spousty maminek, které berou diety na kojení + na darování MM a děkuji, nikdy v životě bych dítěti nedala mléko z banky, věřím, že tam dávají mléko i maminky, které na svou výživu opravdu dbají a snaží se dělat vše co nejlépe zejména pro své dítě a darují prostě jen přebytky, problém je však v tom, že člověk si nevybere, od jaké matky mléko dostane že...fuj nikdy!

hojda
15. pro 2014

@katyxq Nějak si nedovedu představit, že by v té bance bylo tolik mléka pro všechny děti, které ho potřebují. Navíc banky nejsou pro každého dostupné, jak by se maminka z malého města/vesnice dostala pro MM. Litr MM stojí kolem tisíce korun, nevím kolik maminek si tohle může dovolit. Přeci si tam nemůže dojet pro zásobu mléka na měsíc. Navíc stejně jako u mléka od krávy, nemůžeš vědět, čím se živí maminka, která to mléko do mléčné banky dává. Může úplně stejně jíst modifikované potraviny, různá E atd.

Druhá otázka je dobrá laktační poradkyně. Kolik jich v ČR je? Protože jak jsem si všimla, tak pokud někdo uvádí, že se radil s LP a nepomohlo mu to, tak většinou napíšeš, že se má poradit s dobrou LP. Které to jsou? Kolik jich je? Jak to maminka zjistí, která je dobrá a která ne? Bude jich dost pro všechny maminky, které potřebují poradit s kojením?

panacea27
15. pro 2014

Ahoj, já jsem na tom byla úplně stejně jako ty. Takže tě chápu, byla jsem zralá tak akorát na to "hodit si mašli". přišlo mi,že je malá u prsu celý den,nikam jsme nemohly vyrazit,protože furt brečela, připadala jsem si naprosto hrozně a kojení mě spíše rozčilovalo. nechápala jsem,jak někdo může říct,že to je krááásný zážitek... Měla jsem málo mlíka,malá nepřibírala. Tak jsem ji začala přikrmovat a od té doby se vše pomalu zlepšilo. Myslím si,že kojit za každou cenu je zbytečné,stejnak potom ten svůj stres přenášíš na dítě.....Myslím,že důležitější je,aby jsi byla v pohodě 🙂

kajalka
15. pro 2014

Jen napíšu, že málokdy jde kojení jak lusknutím prstu. Snad nevím ve svém okolí o nikom, komu by přiložili dítě a ono bez potíží sálo a bylo to tak pořád. Mnoho z nás kojících si to muselo vydobít i za cenu velkého vyčerpání, nepohodlí a bolesti. Zvlášť u prvního dítěte. Ale stojí to za to. A stejně tak za to stojí podporovat v kojení maminky, které to chtějí vzdát. Nikdy svému dítěti nedáte nic lepšího.

alboo
15. pro 2014

@bielamacka nejsi sama 🙂 já jako zdravotník vím, že MM je pro dítě nenahraditelné, ale od druhého dne mám dítě na UM a nelituju. Mám taky velký prsa a to od těhotenství dost citlivá až bolestí, až tak že i na porodním sále mě přiložení bolelo i přes to vše, co jsem měla v sobě 🙂. Boj pokračoval v noci a druhý den vyzkoušli v porodnici snad vše a když nepomohla ani znecitlivují gel na prsa, tak mi řekli at si to rozmyslím, že ted by ješte laktaci zastavit šlo bez většíc problémů pro mě. Měla jsem rozmyšleno za ani ne 2hodiny. Malá je na Hipp HA a pohoda, pro mě i pro dítě. A na nějaký vazby fakt kašlu, protože to jak mě to šíleně bolelo, tak už sem jí chvílema nemohla ani vidět a v tu chvíli byla ona taky jak šílená. A ted je naprosto spokojená a já taky. A teda naprosto jsem s tím že skončíme na UM nepočítala,a le ted si fakt nedokážu představit, že bych měla večne nalitý prsa a ještě vstávala v noci. Takže klid 😎

janapavlik
15. pro 2014

A není to každého věc, zda bude kojit anebo ne? Taky mě sraly otázky typu - "Kojíte?" např. od sousedky, se kterou se jen zdravíme, to je vrchol drzosti. Přijde mi to jako dost intimní dotaz a není jedno, jak své dítě krmím? Hlavně, že je spokojené, ne? Já, co se týče kojení, jsem si zažila své. Obě děti měly slabý sací reflex, k tomu žloutenku, takže kolotoč buzení, odstříkávání a dokrmování.... Kdybych neměla dostatek mléka, tak bych se na to vyprdla. Nakonec jsem odsávala mléko u první dcery 11 měsíců a u druhé 7 měsíců. Měla jsem to štěstí, že mladší dcera byla hodně spavá a prakticky neplakala, tak jsem odsávala co 3 hodiny a krmila přes flašku, vypila celou flašku a spala pak jak zabitá a já v době jejího spánku zase odsávala. Kdybych měla neklidné a náročné dítě, tak bych se na to vy.... Myslím si, že kojení se dost přeceňuje. Kdybych někdy měla třetí dítě, tak bych už tak trpělivá určitě nebyla a dala dříve UM a taky by se nic nestalo 😉

alboo
15. pro 2014

@japona fakt 40%, to se mi ani nezdá, občas si připadám, jak mimozemšťan, když řeknu, že nekojím a ani jsem nekojila 🙂

sedmiteckas
15. pro 2014

@katyxq V porodnicích bohužel mnohdy na správnou osvětu kojení nemají podmínky. Když jsem rodila já, byly pokoje megapřeplněné, sestřičky nevěděly, co dříve, natož aby zkoumaly, proč mně malá neustále řve, jak je přisátá atd. Ikdyž se jednalo o kojení-friendly porodnici, realita bohužel mnohdy funguje jinak než praxe. Pro některé matky je prostě kojení posvátné - jako třeba pro vás, pro jiné ne. Já se budu snažit dát malé dobrý stravovací základ v prvních letech života - nebudu jí cpát hranolkami, smaženým jídlem atd. Ale vážně si nemyslím, že by UM měla znamenat pro dítě nějaké trauma.

hojda
15. pro 2014

@kajalka S tím souhlasím, určitě by se maminka měla o to kojení, alespoň pokusit. Ty první týdny jsou opravdu divoké ohledně kojení a určitě bych minimálně měsíc zkusila o kojení zabojovat. Problém je v tom, že někdo má třeba jeden problém, který řeší s kojením, ale někdo jim má prostě víc. Málo mléka, velká nalitá prsa bez bradavek k tomu poraněné bradavky a třeba spavé dítě, které se o kojení nehlásí. A to si pak psychickou pohodu udrží málokterá maminka, když jí dítě navíc neprospívá a bez té psychické pohody se rozkojuje opravdu velmi špatně. Vím to sama. malá byla v nemocnici na operaci a já pro ní v 8 měsících už neměla tolik mléka, aby mohla být jen na MM. Denně jsem vypila 4 l tekutin, homeopatika, odsávání a stejně mléka víc nebylo a to už jsme měli kojení rozjeté a nebyl žádný jiný problém. Byl to velký stres, stále malé hrozilo, že jí budou dávat mléko nosní sondou☹.

nov777
15. pro 2014

@bielamacka Určitě nejsi sama. Já bojovala u prvního dítěte pět týdnu - peklo. U druhého porodu jsem šla rodit s tím, že kojení nebude. To byl mega rozdíl - celé šestinedělí jsem byla psychicky vyrovnaná a spokojená, ne troska, co neustále řeší kozy. 😎

luckaamilan
15. pro 2014

@bielamacka dobrý den, ja mala to same. syn ma 8 mesiacov a kojenie nam vobec neslo. Mala som malo mlieka a tiez kloboucky, ktore podla mna uplne zabijaju kojenie, pretože pre dieta je este tazke cez tie klobucky sat. Kazdopadne sme kojili a davali UM od narodenia, v Motole s tym nemali problem. Takto sme fungovali tak 4 mesiace, potom som si uz len odsavala, prestalo ma bavit prikladat si maleho kvoli par ml mieka. Teraz ked si za cely den odsajem a stradam to mlieko, tak na vecer mu mozem dat aspon nieco, ale robim to len preto ,ze nie sme ockovany a verim na protilatky od matky.
To co prezivate vy som prezivala i ja. Je to i hormonmy... ale fakt na UM nie je nic zleho! ked neni mlieko, proste je UM, dieta je happy, vy budete happy! Dolezite je si materstvo uzit, strasne to bezi. A to že kojenie zbližuje je blbost. Ovela viacej ma so synom zblizilo že spinka s nami v manželskej posteli. Držim vam palecky, moc si to užite a nasadte dobre UM, vobec nie je dovod sa strestovat kvoli kojeniu. Holt nie sme kojace typy, ale určite mame zase nejake ine vyhody 😀 PS: pre tých kto ma budu kamenovat: skusala som vsetko, proste kojit neslo, su i take typy, nie kazdy ma mlekarnu 😀 . Viem, že ma hodne z vas nepochopi. Mam uzasnu sestru, ktora mohla odkojit celu porodnicu, a vobec nechapala jak to ze nemam dost mlieka. Takže ked ma nechapala moja uzasna sestra, viem ,že ani tu ma dost ludi nepochopi. Pochopi to len ten co to zazil.

antoinet
15. pro 2014

Je trochu škoda, že se nedělá více osvěty před porodem, začátky kojení často nejsou sranda a zastihnou ženu nepřipravenou ve velice citlivém rozpoložení. Dle statistik kojí více žen s přibývajícím věkem a vzděláním, souvisí to s ochotou nastudovat si problémy a jejich řešení, anatomicky jsme všechny připravené stejně.
Taky se dnes už tak nenosí svatý klid pro maminku a dítě celé šestinedělí. Tak dlouho to trvalo mě, než se kojení ustálilo a přestalo bolet, byl to problém za problémem, byla jsem neustále v poradně na kojeni.net nebo s poradkyní na telefonu (musel volat manžel, já jsem brečela). Dopadlo to dobře, hlavně proto, že se o mě ostatní starali a já nemusela nic, než kojit a starat se o syna. Když spal, tak jsem taky spala nebo jedla, je potřeba doplnit síly.
Nikoho neodsuzuju, jen se snažím všechny těhotné v okolí připravit na to, že je to těžké, hodně těžké. Půjčuju knížky, chlapům radím, aby těch 6 týdnů trávili veškerý volný čas doma, povolávám babičky, aby pomohly s úklidem a vařením nebo občas vyjely s kočárkem🙂

antoinet
15. pro 2014

@luckaamilan nerozumím těm protilátkám v MM, jaké nemoci z těch, co se očkují v prvním roce, máš na mysli?

hojda
15. pro 2014

@antoinet Ano, takto to bývalo dřív, maminka měla po porodu 6 týdnů na to, aby se zotavila z porodu a rozjela kojení a péči o dítě. Těch 6 týdnů se opravdu nestarala o nic jiného (tzv. kouty, maminka ležela ve v posteli), ale to bylo díky tomu, že se žilo v širších rodinách a rodina se postarala, která maminka v dnešní době má takovou možnost, aby se mohla 6 týdnů věnovat jen svému dítěti a nic jiného neřešit? Většinou je to tak, že si vezme tatínek max týden dovolené a pak třeba týden pomůže babička a to v lepším případě, ve většina případů je na to ta maminka sama.

polaks
15. pro 2014

@bielamacka Nejdem vás odsudzovať,ani nič také,nie som laktačná poradkyňa,aby som dávala univerzálne rady (som len žena čo kojila a mám na to vlastný názor a skúsenosť).Ale prvá chyba,ktorá z môjho pohľadu u vás nastala už v pôrodnici,bola tá kedy vám niekto radil,že máte dieťa pravidelne budiť...prečo??? Predstavte si,že nemáte hlad a niekto vás bude neustále budiť,aby ste sa najedli??? No ja by som bola nielen nervózna,ale aj nasratá!! A tie detičky tiež.Takúto múdrosť mi tiež dali,keď som bola po císarskom,že treba pravidelne,dopadlo to tak,že som už druhý deň mala bradavky dotrhané a mlieko sa nie a nie pustiť,malá nervózna.Potom mi dali malú na izbu a začali sme si fungovať po svojom,ja som sa ukľudnila,malá tiež,kojila som ju podľa jej potreby a nie na prianie sestier.A aj napriek počiatočným prognózam "dokonalých" sestier,že takým štýlom,ako to ja robim,kojiť nikdy nebudem,som nakoniec dcéru kojila 19m.
Ďalšia vej je laktačná poradkyňa,ktorá vám povie,že máte kojiť pol hodinu z jedného,veď si vytiahne svoje.Dieťa musí sať z jedného prsa do tej doby,než vytiahne zadné mlieko a to môže kľudne trvať 30 min.alebo 5min. a to bol náš prípad,potom som vymenila prso,vytihala za 5 minút aj z druhého a hotovo.Čo má ťahať pol hodinu,keď tam už nič nieje??To,že dieťatko ťahá zadné mlieko sa dá vycítiť ľahko,aspoň ja som to teda cítila,keď to už bol len prázdny ťah.
A keď sa to takto poserie hneď na začiatku,tak to proste dopadne tak,že to maminku a aj dieťa prestane baviť a z krásneho pocitu je horor.TAkže vás plen chápem,že to vzdávate pre dobro vás oboch.Stále vravím,len mama vie,čo je pre dieťa najlepšie,treba zapojiť zdravý selský rozum a vysrať sa na všetky rady typu : to musíš tak a nesmieš to tak.....hlava,srdce a ide to..
Mala som pri každom kojení krízu,obvikle trvala tak 20 dní,kedy som už bola tiež pološialená,ale ja som proste iný typ človeka.JA sa nenechávam nikým ovplyvňovať,čo sa týka výchovy detí a starostlivosti a vždy som si s tým poradila po svojom. Moja túžba kojiť bola väčšia,než osobné pohodlie-či ako by som to nazvala...

katyxq
15. pro 2014

@hojda ohledně LP jsou to už psala dřív v těhle diskuzi - a přiznávám, že fakt dobrých moc není ☹ ... plus hodně dětí, které dokrm dostanou, ho nepotřebují a pak už se rozjede kolečko končící miminkem UM (mimochodem jak v porodnici za MM z banky neplatila noc)

luckaamilan
15. pro 2014

@antoinet Mam dve VS a kojenie mi neslo, asi to o tom vzdelani nebude...a som po tridsiatke, takže vekom to tiez nebude. proste ste mali stastie a mlieko sa vam rozbehlo v dostatocnej miere.
Ja ho nemala dost, i ked som bola cele sestiendeli len s manzelom doma, bez navstev, i ked som pila vela tekutim, jedlo sme si objednavali z restiky, spali sme kedy sme chceli. Manžel bol prve dva mesiaca so mnou doma, nemusel pracovat, mali sme to najlepsie pohodlie a i tak... niekomu je dano a niekomu nie.
Vyskusala som dokonca tri dni synovi dat len moje materske mlieko a tym že ho nebolo dost, tak malo spal a silene mu vybehla zloutenka... som rada ze existuje UM. Kojenie nestoji za ten stres. A je mi moc luto toho, že v porodniciach s tym robia take caviky a namiesto aby si maminky uzivali miminka tak su stresovane. Esteze v Motole su rozumni a nechavaju to na matke.

katyxq
15. pro 2014

@sedmiteckas v ČR je certtifikát baby-friendly o ničem, nachápu, na za kaldě čeho ho dǎvají, když ta pravudla ty porpdnice nedodržují (ono o lecčem vypovídá i to, že ho mǎ většina porodnic tady ... ale třeba v celém New Yorku dvě, zvláštní, co?)

luckaamilan
15. pro 2014

@antoinet podla DR. Sears, Kniha o očkovani, matka prenasa v mlieku dietatu svoje protilaky.... Dr. odporuca kto neockuje, nech aspon koji, alebo ciastocne koji. ma stacit 30ml denne

lenka5731
15. pro 2014

@tamarila krásné příspěvky, tleskám 🙂 souhlasím s tím, že každý si podporu kojení představuje jinak, tebou zmíněné příspěvky mi jako podpora kojení taky vůbec nepřijdou, naopak. Jsou velmi odrazující. To jen zpětná vazba pro katyxq. Mne by takhle zat'ata LP asi nemohla pomoct..

kajalka
15. pro 2014

@luckaamilan Že kojení sbližuje, je fakt, ne blbost. Potvrdilo mi to několik českých i zahraničních psychologů.

kajalka
15. pro 2014

@luckaamilan Ano, přenáší, pokud chorobu sama prodělá a má proti ní protilátky.

katyxq
15. pro 2014

@sedmiteckas ale pokud tedy porodnice nemají kapacity na to, aby ohledně kojení zajistili personál schopný dobře radit, fajn, tak ať se na to vybodnou. Ať neradí blbě a mají všude vyvěšené kontakty na externí LP.

luckaamilan
15. pro 2014

@kajalka ok, nebudem to nikomu vyvracet 😀 , ale bolo by lepsie keby vam to potvrdi vase vlastne dieta a nie psycholog 😀

hojda
15. pro 2014

@katyxq V porodnici ano, ale pokud máš s kojením problém tak potřebuješ MM i mimo porodnici a jenom, jak to technicky vyřešit, jezdit si pro něj po týdnu, nebo po 3 dnech? Navíc jsou maminky, které opravdu kojit nemohou z důvodu nemoci (viz. romuska, která moc chtěla, ale kojit nemohla, laktační psychóza a jiné nemoci, při kterých se berou léky, které se s kojením neslučují), tyto maminky mají kupovat MM? Prostě se mi nelíbí, že UM tak odsuzuješ, jak se může cítit maminka, která kojit z různých důvodů nemůže (ne že se nezkusila rozkojit) a tady slyší, jak je UM škodlivé 😔 .

jenny.kay
15. pro 2014

První dceru jsem rodila sekcí, musela jsem kojit přes kloboučky, protože mám vpáčené bradavky a ona stejně nevytáhla víc, než 5-10 ml po půlhodinovém kojení a vystřídání obou prsou. Pak řvala hlady. V Podolí se pár sester rozhodlo, že prostě budu kojit za každou cenu a že mi tedy ukáží jak na to, když jsem sama očividně neschopná (ano, takový jejich přístup skutečně byl). Takže malou rvaly násilím k prsu, ta z toho dostala totální hysterák a nevypila stejně nic. Při příštím kojení už dostala stejný hysterák, jen zahlédla prso (prostě z toho byla úplně rozhozená). Sestra tvrdila, že mlíko určitě mám, že podle nalitých prsou musím mít minimálně 30-40 ml. Naštěstí tam byla jedna hrozně zlatá sestřička, která když viděla moje trápení, tak přinesla elektrickou odsávačku a že to zkusíme s ní. Po nějaké době odsávání se na mě smutně koukla a říká: "Víte, ale vy tam fakt nic nemáte." - a to bylo už několikátý den po porodu a prsa vypadala nalitá. Já z toho jejich "kojícího teroru" byla tak vyřízená, že pro mě bylo každé další kojení noční můrou. Doufala jsem, že doma v klidu se to zlepší. Ale nezlepšilo, po pár dnech mlíko nebylo vůbec. Po celodenním odstříkávání maximálně 10-15 ml v lahvičce. Takže malá cca. od 10 dní plně na UM. U druhé jsem se rozhodla, že to nevzdám a udělám pro kojení vše. Takže do porodnice jsem jela s Niplette na vpáčené bradavky, homeopatiky, odsávačkou. Druhá dcerka se krásně chytala i bez kloboučků, sála zcela ukázkově. Maximálně se mi podařilo nakojit asi 10 ml. Jedla jsem homeopatika, pila kojící čaje, po každém kojení ještě odstříkávala na stimulaci prsou, přikládala malou, kdykoli si řekla. Jeden den jsem zkusila jen pravidelně odstříkávat a za celý den jsem z obou prsou odstříkala s bídou 20 ml. Asi po měsíci se malá začala u prsa hrozně vztekat, tak jsem ji zvážila a zjistila, že jsem po půlhodině nenakojila NIC. Takže jsem se pokoušela kojit měsíc, stejně jsem od začátku musela dokrmovat. Obě holky jsem měla s malou porodní váhou, nemohli jsme si dovolit, aby ještě více zhubly. Jsem přesvědčená, že jsem pro kojení minimálně u druhé dcerky udělala, co jsem mohla. Všechny rady byly houby platné a já se tím už ani nestresovala. Prostě obě děti byly krmené UM. Hm, hlady je umřít nenechám. A kontakt jsme si budovaly jinými metodami. Jsou z nich suprové žabky

hojda
15. pro 2014

@katyxq externí LP, ale je jich dost a kvalitních?

katyxq
15. pro 2014

@hojda však jsem psala, že když to nejde jinak, tak holt UM ... jen mi vadí, když někdo tvrdí, že to vyjde s MM nastejno nebo dokonce líp, to je prokazatelný nesmysl, že se o rizicích UM nebude mluvit, tak ona stejně nezmizí. Nic víc, ni míň.
K těm LP - když o ně bude zájem, budou mít zpětnou vazbu ... zase to jen jen o nabídce/poptávce. Proč to třeba nehradí zdravotní pojišťovna? ☹

Strana