Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci
Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.
Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.
Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.
@kajalka A krmení z láhve nesbližuje? Nebo jak myslíš, že ty děti krmíme? Že je někam pohodíme a jen jim držíme flašku? Myslíš, že jsou o naši náruč ochuzené? Ano, je tam jeden rozdíl - dítě na UM necucá prso, ale dudlík.
@somalicats jasně, UM se dá krmit kontaktně, ale i separačně - třeba jak posledně byla soutěž s Nutrilonem, tak fotek s příklady druhého způsobu tam byla větsina ☹
@katyxq No to jsem taky celkem koukala... Té mojí cácoře už bude rok, UM má už jen ráno a večer, ale vždycky u mě na klíně. Jediný týden, kdy jsem ji krmila v autosedačce, byl, když jsem byla po laparce a břicho mě bolelo tak, že jsem si nemohla vzít na klín nic, natož hemžící se mimino ☹. Já nevím, ale vždycky jsem si s malou zalezla (s tou starší to bylo stejné) někam do klídku, mimino v náručí a teď se krmí... U mladší mě někdy v noci vystřídal partner, a ten ji krmil zásadně v náručí, nikam by ji neodložil (dle svých slov).
@katyxq Rizika UM, a co rizika MM? Já myslím, že u krav to funguje úplně stejně jako u lidí. Prostě co matka (kráva) sní to jde do mléka a já nevěřím tomu, že dnešní maminky si všechny hlídají jídlo tak, že se jim do mléka nic nedostane, to je opravdu mizivé procento. Stačí se třeba nadýchat nějakých čistících prostředků a je to taky v mlíčku. Většina maminek jí běžnou stravu, která určitě není nějak extra zdravá a bez škodlivin. Souhlasím s tím, že MM je to nejlepší, co může dítě dostat, ale nesouhlasím s tím, aby se z UM dělalo něco škodlivého, co se pak maminky budou bát svým dětem dávat. 😔
Ad laktační poradkyně. Nevím jestli jsi u nějaké byla s nějakým problémem. Já vidím problém v tom, že za 45 nebo 60 minut se možná probere problém, maminka dostane nějaké rady, ale s kojením je problém v tom, že se ta rada projeví až s odstupem, prostě to trvá než se vše upraví a pokud si maminka od LP slibuje, že po její návštěvě už bude vše ok, tak to taky vždycky není pravda. Já bych třeba potřebovala mít LP u sebe třeba celý den, nebo několik dní, aby mě i uklidnila, že je vše ok a že tak, jak to dělám je to dobré, aby viděla všechna kojení za den, ne jen jedno kojení 😔 .
Jinak myslím, že o LP zájem je , ale kvalitu těžko poznáš. S placením LP pojišťovnami bych souhlasila, uvítala bych je i v porodnicích, ne aby to měli na starost sestřičky, protože pak to vypadá tak, že jedna řekne dějte to tak a po výměně služeb, ti druhá řekne, že je to blbost a máš dělat úplně něco jiného 😔 .
@hojda UM má i jiná rizika, než jen co se týká stravy těch krav - jde o to, že kravské mléčné bílkoviny se tráví podstatně hůř a podporují růst některých mikroorganismů, plus UM neobsahuje lidské protilátky ... info třeba tady https://www.modrykonik.cz/umele-mleko/ ... teď nedávno proběhly i docela zajímavé výzkumy ohledně vlivu přidávání železa do UM, že to přispívá právě k riziku některých infekcí, hlavně v období okolo zavádění příkrmů (závěr byl, že kojené děti se v tu dobu zdají mírně anemické - ale že to je právě norma, že to brání množení patogenních organismů ve střevech dítěte, jak dostává i tuhou stravu). Holt UM je UM, je to nedokonalá náhrada, ale nic lepšího zatím vymyšleno nebylo ... a jsou případy, kdy prostě potřeba je, to nepopírám. A rizika jeho používání jde snižovat, např. tím, jak se miminko krmí (velikost dávek, poloha, volba lahvičky), volba typu UM, probiotika, snažit se ho odbourat ve prospěch nemléčných příkrmů atd.
Ale aby tu od kojících nezněla jen kritika - určitě z vás mnohé udělaly maximum a nešlo to nebo z jiného důvodů nemůžete kojit. No a pro spokojené a napapané miminko musíte udělat mnohem víc, nakupovat, odměřovat, v noci vstávat atd. Takže, jste dobré🙂
Jo, my taky bojovaly. 14 dní. Osobně budu radši dvakrát znova rodit než kojit, ta bolest byla šílená. V porodnici na nás neměli čas, takže možná i špatná technika, každopádně mlíko se mi udělal až když jsem si po několika slzavých údolích řekla o flašku. Den a noc jsem nepřikládala a přesto, že mě doktorka zpražila,že takhle se mi mlíčko ani neudělá, tak pauza zabrala a kojily jsme. Ale ta bolest! Je strašný, když miminko proloupne očko a vy se spotíte hrůzou, že to zase začne.Já v křeči, malá v křeči a hladová ☹ Moje tělo se s tím vypořádalo tak, že mi přes hektolitry kojících čajů, homeopatika a všechny babské rady prostě mlíko po 14dnech zmizelo...
Nejhorší byla ale reakce okolí.Připadala jsem si, jak kdybych dala dítě do popelnice. Manželovi tvrdily i ženský, který mě nikdy neviděly, že kojit může každá, že jsem jen líná. Strašný. Nikdyjsem tolik nebrečela, jako kvůli kojení ☹
Naštěstí máme celkem rozumného doktora, který přesto,že silně kojení propaguje, prohlásil, že lepší UM, než hladové dítě a pološílená matka.
Samozřejmě, že za UM platíme daň v podobě bolení bříška, mytí lahviček a spousty peněz, ale jinak to nešlo.
Jenom bych chtěla požádat kojící matky a propagátory kojení, aby se na nás nekojící šmahem nedívali jak na vrahy. Stačí ty problémy, co máme takhle, ještě se pokaždý obhajovat...
@bielamacka
jestli to nejde, tak to nejde. Ja bych to na tvym miste nehrotila a presla na UM. Ja jsem mela na zacatku taky problemy, kojeni bolelo jak cert az jsem u toho brecela (podle LP i porodni asistentky v technice problem nebyl) a manzel me skoro prosil, abych presla na UM a netrapila se. Pak se to zlepsilo, dva tri mesice to bylo super, ale pak jsem zacala chodit do prace a za tri mesice byl s kojenim konec.
Mimco to "prezije" v pohode a ty snad budes vic v pohode.
@katyxq Je bezpochyby, že MM je jasná volba č.1 a pro dítě není nic lepšího, ale dělat strašáka z UM se mi prostě nelíbí, abychom se pak nedopracovali k podvyživeným dětem na kapačkách, protože maminky jim za žádnou cenu nechtějí dát UM a myslím, že to neprospívá ani těm, které kojení teprve čeká a pokud se objeví nějaký problém, tak mají nad hlavou zase o strašáka navíc a to klidu, které je pro kojení potřebný moc nepřidá, jen se tím zvyšuje hladina stresu, když se nějaký problém s kojením objeví.
Ty jsi osobně nějaké problémy s kojením řešila? Z těch příspěvků od tebe, to dělá hrozně dojem (možná jen můj), že kojení je ta nejlehčí věc na světě a každý problém se dá hravě vyřešit.
Mě třeba hodně vadí, že hodně často druhátka maminek, která měla první dítě na UM automaticky dají UM i u druhé hned jak se objeví první problém, prostě si řeknou ,že to bude stejné jako minule a už ani nezabojují. Přitom kojení každého dítěte jak opravdu jiné, není to jako přes kopírák u všech stejně.
nestiham to cist, kojeni je hlavne ze zacatku opravdu utrpeni, nikdy jsem neslysela o tom, jak to boli. Jinak je to dost omezujici celkove. Ale je pravda, ze co kojim, tak jsem nebyla nemocna, myslim si, ze mam asi nejakou lepsi imunitu, jako v tehotenstvi, dokonce kdyz byla nemocna cela rodina, tak ja a dite ne. Maximalne dite dostalo od lidi z rodiny rymu a kasel. Ale zvladalo to bez teplot. A ja nemela zadne potize. Kojim 13 mesicu. Akorat me stve, ze jsem kvuli tomu tlusta a unavena. Decko se dost budi v noci. I kdyz spi cast noci se mnou. Sama jsem vyrostla na sunaru a nemocna jsem taky skoro nebyvala. Asi je kazdy jinak odolny. Ja bych klidne i napsala, ze deti na sunaru a podobnem mlece jsou stejne zdrave a nealergicke, ale vim z praxe a taky ze skoly (delala sjem sociologii), ze clovek je nekdy opravdu velmi prekvapeny, kdyz vidi statistiky, ktere jsou vysledkem nejakeho seriozniho badani, protoze v realite ma treba uplne opacny pocit. Muze mit kolem sebe vetsinu opacnych prikladu, nez uvadi ta statistika. Takze nemohu rict, ze by deti na UM byly na tom zdravotne lepe nebo stejne jako na MM. Ovsem naprosto chapu zakladatelku, ze kojeni cloveka dokaze (psychicky) otravit a vycerpat. Moc se tesim az kojit prestanu. Myslim, ze jsem pro dite udelala hodne, zvlast, kdyz pri kojeni neskacu energii dva metry vysoko...
@hojda ano, náš začátek s kojením nebyl zrovna hladký, měla jsem i doma LP (a problém vzniknul, jak je obvyklé, uzl v porodnici)... a pak jsem si ještě pořád vyžírám na preventivkách poznámky pediatry, jak je malá hubená (jenže problém nebyl v nedostatku MM, ale úplně jinde a ona radila totálně blbě a dodnes to nepřenesla přes srdce, že jsme si poradili bez ní a jí navzdory)
@dokument To je přesně ono, tady se pořád propaguje, jak je kojení super, a nejlepší pro dítě a jak je to přirozené, ale už se moc člověk nedočte, že je to opravdu makačka se dobře rozkojit a že je spíše standart to, že jsou s tím problémy (hlavně u prvorodiček), než že by byl standart bezproblémové kojení. Maminky jsou pak překvapené, že to bolí (správně kojení přece nebolí, ale já myslím, že ze začátku než si bradavky zvyknou to prostě bolí všechny maminky) a že třeba kojení netrvá 10 minut, ale někdy i mnohem déle a že různé komplikace u toho jsou taky normální. Aspoň mě to tak přišlo, když jsem měla problém s kojením, že je to nenormální, že všichni přece kojí naprosto bez problémů pár minut denně a jinak fungují naprosto bez omezení. Pak začne člověk pochybovat, jestli má tedy kojit, když mu to tak nejde 😔 , kdybych místo toho slyšela, že je normální, že s kojením jsou problémy, tak by ten pocit, byl asi taky jiný.
Katyxq tve jednani a odsuzovani maminek co nekoji je zcela shodne s tim jak jine maminky odsuzuji tebe ( a jbjak komentuji) za to,ze tvoje dcera vetsinu sveho zivota neprospiva nebo je max na 3percentilech, navic jak jsem cetla ve spouste diskuzi byla nespokojene hodne placici miminko.
@katyxq Vadí mi prostě mediální obraz toho, že kojení je něco naprosto jednoduchého a bezproblémového. Proto si taky hodně maminek stěžuje, že se všichni ptají, jestli kojí a pokud ne, tak proč ne, vždyť je to přece tak snadné! Podle mě by se měl pohled na kojení změnit na to, že je to sakra dřina, občas to bolí, jsou s ním na počátku většinou problémy, ale dají se zvládnout a stojí to za to! To je podle mne realita kojení.
@hojda K tem LP, ja mam zkusenost, ze casto radim nekomu, at si pozve LP a dostane se mi jen vymluv proc ne. Ale neznam teda cesky trh.
U nas je zdarma neco od councilu, ta mi prisla domu, povzbudila, ukazala, poradila, no byla skvela, rekla, at volam kdyztak. A volala jsem dalsi den a do tel mi rekla zase co a jak a nevim proc, ale slo to. To bylo male asi 8-9 dni. Pak byla kojici krize kolem 2-3m, to mi na netu poradili jednu latkacni, co je take zdarma v ramci councilu, kde se chodi na prevazovani, jela jsem za ni teda dal, ale take mi tehdy pomohla behem te pul hodiny.
A v porodnici prisly asi 2-3 laktacni, nevim, odkud presne byly a ty mi kazda rikaly neco jineho a uakzovaly jinak a proste ty mi moc nepomohly, to spis jedna midwife. Ale u nas je priserne nizka kojivost na vyspelou Evropu, vladsne nejhorsi. Nevim, zda neco vymysli na podporu.
Necetla jsem celou diskusi ale razim heslo spokojena mama tak je spokojene dite, takze za me pokud um vyhovuje zakladatelce tak hura do um. Prvniho sem nekojila a druhatko zatim kojim ale az to nepujde tak proste dam um a bude
Měla jsem okole sebe dva příklady maminek co prostě do 14 dnů po porodu sekly s kojením, že je to dřina a nebaví je to. Moje zkušenost je taková, že snad "vše" okolo dítěte je dřina ale hezká, od začátku to děláme přece pro dítě a jestli ne a vše si budeme ulehčovat, tak kruci proč si to dítě pořizujeme???
Já osobně měla prvního syna měsíc v inkubátoru a rozkojení byla velká dřina, denně jsem mu vozila MM, měla jsem nastavený budík v mobilu a pod dvou hodinách 2x20 min odsávala a i v noci, jednou jsme díky tomu málem vyhořeli, první opravdu kojení bylo když malému bylo 5 týdnů ale díky tomu že byl nedonošený tak u toho spal, no kojení vycházelo na cca45min, pořád jsem ho budila, záda mě bolely, pozice taky nic moc ale kurňa vydržela jsem, xkrát jsem to vzdávala a brečela že s tím seknu, jednou i koupil manžel nutrilon nakonec na to nedošlo, vždycky jsem se sebrala a jela dál. A jsem tomu ráda.
@pisisvori ale já nekojící neodsuzuju (nevím o ničem takovém, že bych kdekoliv psala nebo řekla), dokonce jich mám i mezi přáteli (a ony moc dobře vědí, proč nekojí, co k tomu vedlo). Malá prspívá dobře, je zdravá ... a že je temperamentní a celkově náročnější fakr nebylo a není hlady 😀.
Hojda, nekdy to jde samo. Rodila jsem 2x cisarem, dceru 1mi dali az6hod po porodu pak az skoro 24hod, 2dceru3,6a 20hod po porodu u obou jsem mela mliko 3den a obe uz 3den pribraly. 5den po cisari uz jsem byla na mimi nebo 2deti sama. Obe vstavaji po 2hod i driv(1od 3do 12m, 2 od porodnice zatim porad) Nikdy me nikdo nechal vyspat pres den...atd.,takze unava velka. 1pribirala 250-350gtydne az do 6m,kojila jsem do 16m. 2do 2m taky velke prirustky a pak uz mene a mene,bojkoty kojeni, 1den chce porad,druhy nechce prso ani po 4hod atd. Takze pro nekoho to neni tak hrozne. ale my si ten obdiv nezaslouzime.
muj obdiv a obrovsky! maji ty maminky,ktere tady pisi co vsechno pro kojeni delaly a delaji. Je to uzasne a nezslouzi si ani spetku jakehokoli odsouzeni
Navic proboha co je komu do toho,jestli dite pri krmeni drzim nebo ne. Dcera jsekrmila na kline jeste v roce,protoze chtela byt porad u mne
Ani u jedne dcery nemam pri kojeni nijak hezky pocit,proste mi nekdo cuca prso,aby se najedl😉. Mnohem krasnejsi je pro me tuleni, mazleni,hrani
Jeste jednou smekam pred vsema,ktere" utrapy" kojeni musely projit at uz se podarilo nebo ne.
PS:omlouvam se vsem za preklepy z mobilu,kdy si mladsi usina u prsa😉
@hojda S tím souhlasím, že se kojení často prezentuje jako jednoduchá věc - a často to tak z mnoha důvodů není ☹. U nás byl problém ze začátku s ne úplně dobrým přisátím a neklidem malé (s čímž mi ani jedním v porodnici nepomohli, zavinout dítě, které to nesnáší, a rvát mu prso do pusy je fakt hovadina), plus nesmyslné vážení před a po kojení (na to jsem se poté, co jsem po navážila méně než před vybodla), akorát jsem byla ve stresu, pak ještě v porodnici MM z banky a postupné moje odsáté MM (nevhodnou jimi půjčenou piśtovou odsávačkou) stříkačkou (další blbá rada, doma ji pak malá vyloženě začínala preferovat, čekala na ni), takže LP, ta mě uklidnila, ukázala lepší polohu na kojení, já malou měla u prsa skoro furt (aby jsme odbourali stříkačku, MM bylo dost) ... takže jsme se rozkojila. Nakonec asi během dvou měsíců i přes dostatečné kojení horší přibírání (ale já vědela kvůli bezplenkovce, kolik vyčůrá a tudíž vypije víc, dehydrovaná nebyla), ekzém, plačtivost, mizerný spánek, extrém koliky, hleny a nakonec nitky krve ve stolici - ten den jsme najela na bezmléčnou dietu (kdybych jí podle rad dr. dala UM, radši si ty následky při jejích reakcích na BKM nepředstavuju, mohlóby to dopadnou velmi špatně). Bohužel jsme jí z nevědomosti střeva dál ničila hexou, jak jsme přestali očkovat, začala se o dost lepšit, pomohl i detox, už zhruba od 3/4 roku přibírala dle norem (ale ne víc, jak je velmi aktivní, co sní, to spalí). Ale nespavec, - protože je vývojově napřed, mozek jí jede jak staršímu dítěti (na to máme i papír z neurologie), impulzivní, méně trpělivá, silně kontaktní a velmi citlivá je dodnes.
Hojda jasne,ale to prece nikdo na potkani nevi, ze dite je hubene pro to a to a ne proto,ze ho treba matka za kazdou cenu koji,misto aby mu dala poradne najist😉. stejne jako nikdo nevi , kdyz nekdo rekne,ze nekoji co vse udelal,aby to slo a proc to nejde. takze ani jeden pripad si nezaslouzi zadne "odsuzovani". Je to prece kazdeho vec.
@pisisvori takže tady (opět) o mně a naší malé nešiř bludy. Nemáš tušení, čím jsme si prošli, jak jsme se snažili, aby jedla víc (což akorát vedlo k tomu, že příkrmy tuplem odmítala) - a dr. měla potřebu nás hnát na gastro, až když byl malé rok, nebylo co řešit, jenže jsme ji nakrkli odmítnutím poslední hexy.
@katyxq nevím o jakých bludech mluvíš...:
https://www.modrykonik.cz/forum/recepty/alergie-na-kravske-mleko-bezmlecna-dieta-co-varit/
STRANA 17. ( LEDEN 2013:katyxq @luthien.k No zkušenosti - statečně bojujem emoticon, někdy to jde líp a někdy hůř, teď pokořujem 3. percentil v grafu váha/věk (o váha/výška se radši moc nezmiňuju, je to prostě hubená dlouhá žížala). )
Myslím, že ty také nevíš čím vším maminky a jejich děti prošly, když se snažily kojit a mě to hrozně rozčiluje, když se do nich někdo naváží aniž o nich cokoli ví. A i kdyby nekojili, protože nechtějí, co j komu po tom.

@katyxq Dobré LP aby člověk pomalu hledal lupou. I proto jsem nevzdala kojení hned po porodu druhé dcery, protože u první tam řada chyb byla, když se na to kouknu zpětně. Jenže i když jsem teď podruhé jela prakticky podle stejných rad, které tu dává např. emin, tak to u nás k ničemu nevedlo. Kdybych se alespoň dostala do stádia, kdy to není ani lepší, ale ani horší, tak bych možná vytrvala delší dobu. Bohužel ani tentokrát se nezadařilo.
Za MM z banky v porodnici (pokud ho má k dispozici) se neplatí nic. Jakmile ale vylezeš z porodnice a nemáš blízko sebe někoho, kdo kojí a komu bys věřila natolik, že by sis od ní to mléko vzala, tak za mě fakt radši to UM.