Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci
Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.
Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.
Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.
@xmarg04 možná jsem to nenapsala úplně jasně, ale rozhodně jsme to nemyslela tak, jak ty píšeš - takže ještě jednou: pokud to jde (v porodnici) a je dokrm opravdu nezbytný, osobně bych dala MM z banky mléka, později holt UM,(suplementorem, pokud se dítě přisává a chtela bych kojit aspoň částěcně), protože MM z banky je fakt šíleně drahé a najít soukromě někoho, kdo odsaje dost MM navíc a komu věřím je spíš zázrak. A snažila se pak, jak to půjde (což by záleželo na dítěti, jak by jedlo a trávilo) po 4. měcící UM odbourat ve prospěch příkrmů
@hojda jasne, my meli dobrou techniku, maly sal ukazkove a ja jsem mu prso davala taky celkem dobre, presto to hrozne bolelo. Tak ten mesic, nez si prsa zvyknou. Prvni prisati hned po porodu mi nebylo vubec prijemne. Jako psychicky super, prisal se, je sikovny, ale prekvapilo me, jakou silou to miminko umi sat a nebylo to moc prijemne 😅
taky si myslim, ze to boli ze zacatku i kdyz je dobra technika
@dokument podle mě je to taky normální že kojení ze začátku dost bolí, než si bradavky zvyknou. Ale řekla bych že při druhém to bylo mnohem snesitelnější (ale byla jen půl roku pauza v kojení, tak to bylo asi tím - ale překvapilo mě to. Myslím že by maminky na to měly být upozorněny, protože člověk nečeká takovou bolest..
@katyxq Proč od 4. měsíce UM odebírat? 4 měsíce ho dítě pít může výlučně a pak už ne? I dítě na lahvičce má pití mléka z lahvičky spojené s příjemným uklidňujícím pocitem, tak proč mu ho brát ve 4. měsících? Myslím, že na světě jsou stovky látek, které malému dítěti můžou škodit, stačí když koupíš domů nový koberec nebo nábytek, který není z masivu a máš byt plný jedovatých výparů. Prostě nechápu proč z UM děláš stále takového strašáka 😔 . Chápu, že vy máte problém s kravským mlékem, ale ty z něj děláš veřejného nepřítele č.1 😔 . Nic lepšího místo MM není, takže proč ten boj proti?
@katyxq myslím, že svoje příspěvky vnímáš úplně jinak než je vnímá řada těch, co je čtou. Z mého pohledu kromě pár věcných připomínek nadělají tvoje příspěvky v podobných diskusích o kojení víc škody než užitku. Přijde mi to prostě úplně mimo ... 🤐 😕 Nevím, jestli to myslíš vážně nebo ne.
Ale ovšem, hláška v téhle diskusi "vykašli se na osvč a jiné krávoviny", ta byla nej (vím, že jsi to nepsala ty)
@hojda Já si to představit umím, se synem jsem toto dělala 2 měsíce, s dcerou 14dní.
@hojda podotknu ještě, že se synem jsem odsávala 8krát denně po 20min + kojila + dávala příkrm cévkou a to i přesto, že jsem byla schopná odsát za celý den okolo deci mléka - to byl rekord, obvykle to bylo okolo 50-80 ml (ne na jedno odsátí, za den).
@hojda tak ono to nepůjde hned, spíš je to na měsíce přece - a zavisí to samozřejmě na zájmu dítěte o jídlo, na sílu samozřejmě ne, kdyby to nedělalo dobře na bříško, tak taky ne 😉. Já z UM nedělám strašáka, ta rizika se dají dohledat v odborných článcích (a vedou i k tomu, že se na tom dělá a jak se UM inovují, snižují se), když se o nich nebude mluvit, budou tu dál. UM není jed, ale samá plus taky nemá.
@katyxq Nezlob se na me, ale to není "trochu do absurdna dohnaná reakce na nesmyslná tvrzení jedné uživatelky", to je naprosta absence socialni inteligence, v diskuzi zalozene sestinedelkou o kojeni spis socialni demence, protože není nic podlejšího nez argumentovat smrti dítěte. KOMUKOLIV... 🙄 🙄 🙄
@hojda ježiši ten příběh s tou laktační psychózou je drsný... možná máte pravdu, někdy je opravdu důvod k nekojení tělem daný jako určitá obranná reakce nebo jako to říct... vede mě to k zamyšlení.
@katyxq Jenže z toho jako o něm píšeš to vypadá tak, že to je jed 😔 . Minimálně ty rizika dost zveličuješ. Prostě to vždy vyzní tak, že je to pro tu maminku naprostá prohra a selhání, že dítě dostává UM: Možná je to tím, že máte problém s mlékem, tak jsi na něj dost zaměřená a hledáš na něm vše špatné 😔 .
Holkyy, svátky klidu a míru se blíží 😉 tak zapomeňte na hádky.. byla to ze začátku docela poklidná diskuse
A navíc, já to cukroví takhle fakt neupeču 😀
@latkovkybrno Přesně tak, někdy se tak moc snažíme být v souladu s přírodou, že nakonec jdeme vlastně proti ní 😔 .
Ahojky,když to nejde,tak to nejde.. 😉
Já u prvního dítka neměla problémy (zdánlivě) Dcera si vytáhla co potřebovala..byla spokojené mimčo..ale prostě nepřibírala.Nikdy neřvala hlady nebo nebyla protivná.Spíš naopak-byla prostě pořád v pohodě,prospala celou noc.
Pediatr říkal,ať jí dám UM,když nepřibírá.Já to nechtěla vzdát a ještě měsíc jsem ji kojila-procházela růstovým spurtem,tak jsem věděla,že váha může stát.Ale když i po měsíci šla s váhou dolů,tak jsem ji začala po kojení dokrmovat .
Akorát ona si na láhev rychle zvykla a kojení začala bojkotovat 😒 Takže po 2 týdnech byla plně na UM,jelikož jsem přišla o mléko..
Nebudu ti lhát..obrečela jsem to,že nejsem schopná malou kojit.Ale pak jsem se otřepala a řekla jsem si,že u druhého dítka už to rak řešit nebudu.Prostě když to nepůjde,tak nepůjde 😉
A ejhle..syn je plně kojený skoro 5 měsíců a přibírá ukázkově..
A vůbec,kolem mě každá druhá kašle na kojení (mladé holky),aby si mohly dát cigárko a zase chodit na diskotéky 😠 .
Ty jsi se snažila,takže výčitky mít nemusíš 😉
Ještě musím přidat postřeh mých dvou nejlepších kamarádek, tedy z doby cca 20 let zpátky, tak to tolik relevantní není... Obě měly děti narozené cca o měsíc dříve, žádné z tehdy dostupných UM jim nevyhovovalo, obě mi potvrdily že ze zoufalství, jak děti zvracely a ztrácely váhu, nasadily mléko kravské (myslím že to ředily) a bylo to. Dneska by je za to všichni ukamenovali. Ono to UM je taky pěkný marketingový tah a složení? no důvěru to ve mě nebudí...
Myslím že jednou celá civilizace dojede na to, jak jsme všechno přetechnizovali, přechemizovali, zamořili... těžko hledat dneska v něčem přirozenost. Kolem nás je denně tisíce chemických látek, jejichž účinky nejsou úplně přesně známy. Nevyhneme se tomu ani v MM ani v UM. Je to všude kolem..
Já teda s tím kojením nevíííím - všechny jsme zblblé tím jak nás masírují ve všech časopisech a pod. jak je kojení nejlepší a prakticky, když nekojíš jsi děsná matka 😝 ...je to stresující. Když to jde - tak super, ale když je to stres a bolest přes všechny snahy - myslím, že to nemá smysl.
První dítě jsem kojila 3 měsíce, pak příkrmy a ani ne v půl roce hotovo, druhé dítě kojené 10 měsíců - celkem vše v pohodě, třetí dítě kojené 6 měsíců plně, ale dřelo to jak svi.a 😀 . Pak jsem to vzdala, Byla jsem nervů uzlíček. Děti jsou nemocné plus minus stejně - nevidím v tom rozdíl.
A nemluvím o těch šílených bradavkách - u všech dětí . a přikládala jsem vzorově, věčné záněty a další. odsával i manžel,,,když si na to vzpomenu - je to na metál 😀, co člověk vydrží.
dle mého má kojení své plusy, ale i minusy. Když to nejde, NETRÁPIT SE! Důležitý je klid a pohoda!
@tamarila Možná to od katyxq vyznívá radikálně, ale podle mě to v jádru myslí dobře. Mě její příspěvky nestresují. Mě stresují dětské sestry, které nad člověkem stojí a káží. Kdybys věděla kolik holek v porodnici kvůli kojení brečelo včetně mě a většina zbytečně, jen kvůli blbým kecům. Tam je co zlepšovat. Raději se zeptám tady když něco nevím a i kdyby mi někdo něco "vnucoval" tak jsem v pohodě. Na rozdíl od situace kdy nademnou stojí sestra, kroutí mi bradavkami ve snaze mi ukázat jak mám kojit, vyhrožuje že nepůjdeme domů, že mám neprospívající dítě (3. den po císaři, kdy se mi laktace teprve spouštěla) atd.
@hojda popsala jsi to přesně - rozjeté kojení a mimco najedené za 10 min je pohádka. Odstříkávání asi 20 ml za půl hodiny, vážení miminka před a po jídle, to je běh na dlouhou trať.
@tamarila @katyxq jj, na mě též..... i příspěvky ohledně společného spaní, atd., prostě vadí mi, když něco někdo prezentuje jako jediné správné. Přitom jediné správné je to, co vyhovuje oběma stranám. A to si musí každý zjistit a vychytat sám. Pokud vám vyhovuje společné spaní a kojení do aleluja tak fajn, budiž vám přáno, ale ne každý to tak prostě má.
Buďme rády za UM. Není dokonalé, ale výrobci se myslím snaží 😉 . Není tomu tak dávno, co musely děti matek, které neměly mléko, pít mléko přímo od krávy. Jelikož kojné byly záležitostí bohatých. A mmch, nevím, co je špatného na geneticky modifikované kukuřici. Někde jsem četla, co všechno našli v mateřském mléce. Rtuť, olovo, už nevím, co přesně, ale mňamky to rozhodně nebyly.
@lenicka07 To je šílené to vyhrožování třídenním neprospívajícím mimčem, mě se laktace spustila z hodiny na hodinu v den propuštění (pátý den po sekci - u obou dětí). Ještě domů s malým jsem jela s dokrmem v tašce, už ho ale nebylo třeba dát. Ty sestry by fakt někdy zasloužily...
Plně souhlasím s tím kravským mlékem. Moji rodiče na něm taky vyrostli. Osobně znám ve svém okolí jedno dítko alergické na bílkovinu kravského mléka. Myslím, že to není zas tak častá alergie, aby mléko nemohly zdravé děti běžně pít. Moje dcera byla kojena asi do osmi měsíců (ale od čtyř s příkrmem) a v roce už dostala kozí a kravské z místní farmy... Ročního syna ještě kojím, ale malá sestřička ho v nestřeženém okamžiku napojila kravským i s kakaem už asi v osmi měsících. A žádnou reakci neměl, takže kdybych nemohla kojit, s klidným srdcem mu to kravské a kozí dávám raději než UM.. 🙂
K @bielamacka: tak nekoj a máš klid. Podle tvých vyjádření máš možná blok v sobě. Psychika je mocná čarodějka... Jestli tě bude okolí soudit, je to věc okolí, ne tvoje. Myslím, že ani požehnání maminek koníkovek nepotřebuješ, ne? Ty jsi matka a je to tvé rozhodnutí... Já jsem sice jiného ražení a jsem velkým zastáncem kojení, ale nic se nemá hrotit, každá jsme jiná.. A je mi upřímně líto, že manžel nemůže jít aspoň na tři měsíce na mateřskou místo mě, protože by si to on i děti užili a zasloužili by si to. Bohužel jeho a moje pracovní pozice nám to nedovoluje... Osobně si myslím, že dítě může být doma šťastné i s nekojícím tatínkem... 😉
@katyxq trochu mimo tema. S temi porodnicemi v NY to neni zvlastni. Nemocnice v USA jsou trochu jina kategorie a ne rozhodne v pozitivnim smyslu (i kdyz osobni zkusenost mam jen s jednou po havarce). Co se porodnic tyce, videla jsem pouze jeden dokument, kde to ale bylo silene. Tehotne od prijmu vozili na voziku, pak pouze lezely, milion zasahu....takze dle toho bych si troufla i soudit, ze jejich baby friendly nemocnice je srovnatelna s nasi podprumernou.
@valik No řeknu ti že psychika je mocná, řekla bych že u obou dětí byly srovnatelné podmínky a přesto: dcera porodní váha 2 900 gramů, při odchodu z porodnice 2650 gramů. Syn při narození 3 000 gramů, při odchodu z porodnice 3 100 gramů. Čili téměř půlkilový rozdíl. Jen díky mým "nervům". Po druhé už jsem věděla co bude následovat, řekla jsem že si dítě budu kojit podle svého a že prý můžu (najednou 🙂
Jinak já jsem taky zastáncem kravského mléka (pro ty kteří ho snáší dobře). To že ho mnozí nesnáší, je spíš problém nárůstu různých alergií než problém samotného mléka. Já dávala asi od 13 měsíců u dcery, syna ještě kojím, ale občas mu kravské mléko taky dám. Nevidím důvod UM kupovat. Ale ať si každý dělá co chce. Já věřím víc přirozeným potravinám, ovoci a zelenině ze zahrádky, domácímu masu atd. mě se prostě ty průmyslové náhražky příčí, nemá to s jídlem nic společného. Důsledky stravování současné generace budeme moci posoudit až za x let. Pokud se zeptáte lidí, kteří se v současné době dožívají vysokého věku, jak se stravovali, tak většinou vám řeknou že v mládí to byly brambory, kysané zelí, mléko a mléčné výrobky, maso jen zřídka. Můj děda se dožil téměř 99 let, v podstatě až do konce ve výborném zdravotním stavu a prakticky celý život měl jen domácí stravu (co se doma vypěstuje, uvaří atd.)
@lenicka07 Přesně moje řeč, mám to taky tak a už jsem to tu kdesi psala v diskuzi o mase a domácí zelenině a ovoci. Moje prabábi se dožila 95, moje babi a děda jsou v 80 čilí a obstarávají si vlastní zahrádku. Jejich strava v dětství byla velmi jednoduchá a především sezónní. Brambory, chleba, zelí, kyška, mlíko..maso měli jednou za čtrnáct dní. Mléko a výrobky z něj byly běžnou složkou potravy, každý na vesnici měl kravku. Myslím, že se máme od nich hooodně co učit... 😉

@pisisvori Nedá se to takhle paušalizovat.. např. moje holka, plně kojená, spokojená, v půl roce váha 6,3 kg, v roce 9,6 kg tj. žádný zázrak. Přesto si myslím že jsme kojení zmákly, nikdy žádný problém nebyl, leč váha nic moc. Syn taktéž plně kojený, bez problémů, v roce 10,5 kg ale dlouhý jak týden před výplatou, nemá jediný faldík. Myslím a doufám že snad nikdy hlad neměli.
Myslím že není hezké hodnotit někoho podle dosažené váhy a případných dalších problémů, které mohly být způsobeny úplně něčím jiným. Nedá se to takto posoudit. V tomhle jsi trošku nespravedlivá.
Pro mě je kojení záležitost intuitivní, kašlu na různé poučky jak se co má, a zatím to vždy vycházelo. Jedině kde byl problém, tak v porodnici, protože to bylo pod psychickým tlakem. Půlka problémů je dle mého způsobena psychikou a neustálým omíláním jak se co musí.