Kojení non-stop: Jak řešit bolestivé bradavky a neutišitelný pláč?
Zdravím, možná už se to tu někde řešilo, ale nejsem si jistá a raději se zeptám na Vaše zkušenosti. Jsme tři týdny od porodu a malá by chtěla být neustále na prsu. Kojila by se nejraději non-stop, nebo spíš prso používá místo dudlíku. Když ji dám od prsa, tak následuje křik a je k neutišení dokud zase nedostane prso. Laktační poradkyně mi řekla, že je vše v pořádku, že se to zlepší, ale nejsem si tím jistá. Nepomáhá vůbec nic, nechce dudlík ani žádné chování nebo něco jiného. Dokážete někdo poradit? Už jsem opravdu totálně vyčerpaná a moc by mi pomohlo, kdybych měla aspoň chvilkové přestávky. Malá nechce přes den ani spát a v noci to není o moc lepší. Nechci ji násilím nutit dudlík, ale prsa už mám strašně bolavá a bradavky plné ranek a nemám ani šanci je takto zahojit. Má někdo podobnou zkušenost? Zlepší se to nebo co pro to mohu já sama udělat? Moc děkuji za rady!
@mamina2412 bude líp. Vím o čem píšeš. Vyzkoušej šátek. Ideálně si ho od někoho půjčit, ať nemusíš kupovat, kdyby nezabral a taky aby jsi si vyzkoušela, který vyhovuje tobě. Třeba bude tvé maličké stačit tvoje teplo, vůně, srdíčko a celkově tulení. Zkusí více dudliků. Přesně jak se píše výš. V lékárnách mají podobné za pár korun. My teda Bibs máme, ale dítě nikdy nemělo problém s jakýmkoliv tvarem. Je to únavný a když si asi bradavky nemají šanci odpočinout, pak o to víc. Držím palce, aby se to co nejdříve zlepšovalo.
Já bych poradila, jelikož jsem opravdu a doslova zažila to samé s dcerou, včetně bolavých prsou, tak za prvé se uklidnit a za druhé to přijmout. Je to malé miminko, které chce maminku a pocit jistoty a uklidnění = prso. A některé prostě chtějí být na prsu pořád. To byla moje dcera. Vím, je to na palici, protože i já čekala, že nakojím, odložím a budu mít klid a čas na sebe, úklid, na to abych se třeba aspoň učesala. Ale realita byla jiná. Řekla bych, že první 2-3 týdny po porodu byla dcera klidné spavé miminko, potom přišel obrat. Bylo léto 2018, 30 stupňů snad i v noci. Při jakémkoliv pohybu mi teklo z prsou mlíko. Večer jsem šla spát už s odkrytými prsy, abych jí to jen v noci strčila do pusy. Noci celkem fajn, spinkala, ale ty dny. 🙏 Co jsem komu provedla? No, taky mi to trvalo, než jsem to pochopila a přijala a začala žít podle jejích podmínek, protože ona tu teď byla šéf. Opravdu asi 2 měsíce jsem seděla pořád v houpacím křesle, prsa venku, případně v její puse a buď se spalo nebo ne. Šílené to bylo než si to sedlo. Ale co jsem měla dělat? Já teda dudlík nechtěla, to přiznávám.
Hlavně pomohl čas. Potom manžel a mamka, kteří si ji po práci hned brali, abych měla chvíli klid. Já třeba celý den nejedla a nepila. Pomohlo to srovnání se s tím, přijetí. Potom kojení v pozici savce. 👌 A samozřejmě nošení v šátku.
Je to na palici, ale nejsi v tom sama. Laktační má pravdu. Prsa mazat mateřským mlékem, nechat navolno schnout, někdy pomůže i purelan nebo lanolin z lékárny, nemusí se umývat před kojením.
Držím moc pěsti.
Měla jsem to podobně, asi do třech měsíců. Když nespal, tak se buď kojil nebo řval, nic jiného neexistovalo. Zachránilo mě nosítko, v tom vydržel spát, kočárek ani náhodou. Jsou to miminka, prostě chtějí mámu. Jak už někdo psal výše, přijmi to a zvykneš si. Jsi stále v šestinedělí, zlepší se to.
Na bradavky mi pomáhal purelan, velkou vrstvu. Přeju hodně sil 🙂
@mamina2412 já měla nespavce od narozeni, mimi je ještě malinké a srovná se to, na dudlík bych kvůli tomu neucila, taky sme byli bez

@mamina2412 Zkus dudlik typu Bibs, tenhle tvar maji miminka rada. Da se sehnat i v lekarne asi za 20 Kc. Mam tri deti a dudlik nam kojeni nikdy nezkazil. Jinak neboj, urcite se to postupne zlepsi. Miminko je jeste hodne malinke, chce byt u tebe. Doporucuji koupit satek a nosit. Nebo zkusit hojdavak, ten pry taky miminka uklidnuje.