icon

Kojení non-stop: Jak řešit bolestivé bradavky a neutišitelný pláč?

mamina2412
13. led 2022

Zdravím, možná už se to tu někde řešilo, ale nejsem si jistá a raději se zeptám na Vaše zkušenosti. Jsme tři týdny od porodu a malá by chtěla být neustále na prsu. Kojila by se nejraději non-stop, nebo spíš prso používá místo dudlíku. Když ji dám od prsa, tak následuje křik a je k neutišení dokud zase nedostane prso. Laktační poradkyně mi řekla, že je vše v pořádku, že se to zlepší, ale nejsem si tím jistá. Nepomáhá vůbec nic, nechce dudlík ani žádné chování nebo něco jiného. Dokážete někdo poradit? Už jsem opravdu totálně vyčerpaná a moc by mi pomohlo, kdybych měla aspoň chvilkové přestávky. Malá nechce přes den ani spát a v noci to není o moc lepší. Nechci ji násilím nutit dudlík, ale prsa už mám strašně bolavá a bradavky plné ranek a nemám ani šanci je takto zahojit. Má někdo podobnou zkušenost? Zlepší se to nebo co pro to mohu já sama udělat? Moc děkuji za rady!

mamikry
13. led 2022

@mamina2412 Zkus dudlik typu Bibs, tenhle tvar maji miminka rada. Da se sehnat i v lekarne asi za 20 Kc. Mam tri deti a dudlik nam kojeni nikdy nezkazil. Jinak neboj, urcite se to postupne zlepsi. Miminko je jeste hodne malinke, chce byt u tebe. Doporucuji koupit satek a nosit. Nebo zkusit hojdavak, ten pry taky miminka uklidnuje.

aselluska
13. led 2022

@mamina2412 bude líp. Vím o čem píšeš. Vyzkoušej šátek. Ideálně si ho od někoho půjčit, ať nemusíš kupovat, kdyby nezabral a taky aby jsi si vyzkoušela, který vyhovuje tobě. Třeba bude tvé maličké stačit tvoje teplo, vůně, srdíčko a celkově tulení. Zkusí více dudliků. Přesně jak se píše výš. V lékárnách mají podobné za pár korun. My teda Bibs máme, ale dítě nikdy nemělo problém s jakýmkoliv tvarem. Je to únavný a když si asi bradavky nemají šanci odpočinout, pak o to víc. Držím palce, aby se to co nejdříve zlepšovalo.

daisymaminka
13. led 2022

Já bych poradila, jelikož jsem opravdu a doslova zažila to samé s dcerou, včetně bolavých prsou, tak za prvé se uklidnit a za druhé to přijmout. Je to malé miminko, které chce maminku a pocit jistoty a uklidnění = prso. A některé prostě chtějí být na prsu pořád. To byla moje dcera. Vím, je to na palici, protože i já čekala, že nakojím, odložím a budu mít klid a čas na sebe, úklid, na to abych se třeba aspoň učesala. Ale realita byla jiná. Řekla bych, že první 2-3 týdny po porodu byla dcera klidné spavé miminko, potom přišel obrat. Bylo léto 2018, 30 stupňů snad i v noci. Při jakémkoliv pohybu mi teklo z prsou mlíko. Večer jsem šla spát už s odkrytými prsy, abych jí to jen v noci strčila do pusy. Noci celkem fajn, spinkala, ale ty dny. 🙏 Co jsem komu provedla? No, taky mi to trvalo, než jsem to pochopila a přijala a začala žít podle jejích podmínek, protože ona tu teď byla šéf. Opravdu asi 2 měsíce jsem seděla pořád v houpacím křesle, prsa venku, případně v její puse a buď se spalo nebo ne. Šílené to bylo než si to sedlo. Ale co jsem měla dělat? Já teda dudlík nechtěla, to přiznávám.
Hlavně pomohl čas. Potom manžel a mamka, kteří si ji po práci hned brali, abych měla chvíli klid. Já třeba celý den nejedla a nepila. Pomohlo to srovnání se s tím, přijetí. Potom kojení v pozici savce. 👌 A samozřejmě nošení v šátku.
Je to na palici, ale nejsi v tom sama. Laktační má pravdu. Prsa mazat mateřským mlékem, nechat navolno schnout, někdy pomůže i purelan nebo lanolin z lékárny, nemusí se umývat před kojením.
Držím moc pěsti.

emamaira
14. led 2022

Měla jsem to podobně, asi do třech měsíců. Když nespal, tak se buď kojil nebo řval, nic jiného neexistovalo. Zachránilo mě nosítko, v tom vydržel spát, kočárek ani náhodou. Jsou to miminka, prostě chtějí mámu. Jak už někdo psal výše, přijmi to a zvykneš si. Jsi stále v šestinedělí, zlepší se to.
Na bradavky mi pomáhal purelan, velkou vrstvu. Přeju hodně sil 🙂

jjasmina
14. led 2022

@mamina2412 já měla nespavce od narozeni, mimi je ještě malinké a srovná se to, na dudlík bych kvůli tomu neucila, taky sme byli bez