icon

Kojení od ukončeného 6. měsíce - plusy a mínusy

terezapetrova
9. únor 2016

Co myslite? 🙂

Strana
z3
liska01
9. únor 2016

O mínusech nic nevím. Možná, že mě sem tam kousne. 😀

sara84
9. únor 2016

Jedine minus je asi horsi spanek. A uz se citim dost unavena. Syn ma 9m, min.do roku vydrzim Plusu kupa, od zdravoynich,pres emocionalni po financni 🙂

kajalka
9. únor 2016

Jedině plusy. Je to zadara, nic nepřipravuju, mám to furt s sebou, když se praští, zacpu mu pusu 😀 Né fakt, nic lepšího, než svoje mlíko dítěti už nikdy nedám.

mrskato
9. únor 2016

Ja furt nechapu,proc se ten 6. mesic bere jako prelomovy?Proc by matka mela prestat kojit zrovna v 6.mesici...prijde mi to jako hloupost,proste budu kojit tak dlouho,jak budu chtit a uznam za vhodne.Moje dite treba nikdy neochutnalo UM a kdyz to pujde,tak me druhe to bude mit take tak.

mrskato
9. únor 2016

samozrejme jsou tu jen plusy,akorat jak pise
@liska01 - to je jedine🙂

terezapetrova
autor
9. únor 2016

Tak píše se treba o předčasném řídnutí kosti u matky kdyz se " dele" kojí ale mimo to diky moc vsem za prispevky

alboo
9. únor 2016

@terezapetrova ac nekojici dovolim si prispet... minus rozhodne spanek a nesvoboda ( ja sem treba v5m nastoupila do prace- a to by fakt neslo) ale nekomu to vubec neva.

blahova_andrea
9. únor 2016

Horsi spani...no muzu srovnat kojene a nekojene dite a spanek neberu jako kriterium.je to dano mnoha okolnostmi.syn mi i na um vstaval jeste ve dvou letech po trech hodinach.prestat kojit v sesti mesicich mi prijde vylozene jako kravina.ditko zacina s prikrmy, rostou mu zuby...musi se srovnat s tolika vecmi a do toho mu mama vezme prso jen proto, ze to nekdo nekdy nekde placl? O tom, kdy prestanes kojit si rozhodni jen ty sama a jen podle swbe a sveho miminka! Jinak to bude pro vas oba velmi nehezke obdobi

blahova_andrea
9. únor 2016

@terezapetrova to se da resit doplnovanim vitaminu pro kojici maminky nebo aspon obyc vapnik, pestra strava...

blahova_andrea
9. únor 2016

@alboo souhlasim.jista nesvoboda je pro me asi jedine minus.ale da se s tim zit.jen to jen obdobi.holt si uzivam, ze me mimco zatim chce, za par let budu nostalgicky vzpominat az budu trapna matka 😀 ale tak je rozdil nemoct pracovat a nemoct chodit parit nebo jezdit bez rodiny na dovolene.jinak jsou zeny, co dokazi skloubit i kojeni a praci.ale vzdy je to o konkretni mamince, typu prace a o konkretnim miminku...

martaveg
9. únor 2016

@terezapetrova Pozitivnich vlivu dlouhodobeho kojeni pro matku je spousta, mensi riziko rakoviny prsu a zenskych organu, tusim ze prave i osteoporozy, kardiovaskularnich onemocneni, diabetu.. nedavno jsem o tom cetla clanek v neonatologickych listech
http://www.neonatology.cz/upload/neonatologie.w...
od str.34

margot_ka
9. únor 2016

Minusy ma jedine odstaveni - plusy: vzdy k dispozici,zadara, uklidnovaci prostredek, komplet vyziva pro prcka, pekny vystrih pro tatinka 😀

jge
9. únor 2016

Same plusy az na to spani. K malemu jsem mezi 8-12 mesicem vstavala co 2 hodiny, pak uz me uplne vysal nebylo co davat, tak jsem, ac s tezkym srdcem, presla na flasku. Ted mi spi celou noc a to od prvniho podani lahve...Obe deti jsem kolija do roka.

anuliina
9. únor 2016

plusy třeba to, že dlouhodobé kojení snižuje rakovinu prsu. Můj gyndař se mě pokaždé ptá jak dlouho jsem kojila své první dvě děti, a zda ještě pořád kojím. Když odpovím kladně, vždy pochválí.
Navíc je to pořád o tom, že když cestujeme,nemusím přemýšlet, zda jsem zabalila, nebo nezabalila svačinu či pití.
Za další jsou protilátky, které dítě přijímá. Vyzkoušeno na obou dětech. Všichni v rodině střevní chřipku, jediná kojená dcerka v pořádku.
No a taky je tu ten kontakt s miminkem, který nic nenahradí.
Jediné mínus vidím v tom, že zatím se nemohu vzdálit na delší čas, ale i to se dá vyřešit.
Jo, a pak tu už zmiňované zuby a taky to, že ji musím přes den kojit většinou v leže, jinak chvilku neposedí.
Za mě rozhodně samé plusy.

terezapetrova
autor
9. únor 2016

@blahova_andrea tak ja nikde nenapsala, ze chci ted přestat kojit ale dekuju za prispevky

terezapetrova
autor
9. únor 2016

Jeste jsem se asi mela v úvodu zeptat jestli je zde někdo kdo vyloženě nese špatně fyzicky kojení jinak samozrejmne kojim protoze to chci pro me dite delat

mrskato
9. únor 2016

@terezapetrova neumim si moc dobre predstavit,jak lze zrovna kojeni fyzicky spatne snaset,pokud teda kojeni jde bez problemu...ja mela treba casto zanety,ze zacatku,na ty mi vzdy pomohl tvaroh,ATB jsem nikdy brat nemusela, prsa mi tvrdly urvite do 8.mesice,ale i tak me ani nenapadlo prestat kojit...

terezapetrova
autor
9. únor 2016

@mrskato no proste je mi nepříjemný samotný "zmoulani" bradavek pri kojení, nechce se mi věřit, ze jsem tady jediná kdo z kojeni nemá požitek

margot_ka
9. únor 2016

Me to sem tam samo taky sejrilo...hlavne v noci, kdyz porad chtela dudlat. Odmitala dudel,tak mela na usinani a spani prso...jako nekdy me to zralo dost, ale nebolelo to nebo tak. Jen ty prelezeny kycle...pruda,no

barumat
9. únor 2016

@terezapetrova Určitě nejsi jediná. Ségra kojila 13m a i když je jejímu synovi dneska skoro dvacet let, tak jí dodneška nikdo na prsa už nesmí sáhnout, v rámci předehry už vůbec ne, to by bylo po sexu. Nic krásnýho na tom neviděla. Nejdřív kojila, protože chtěla synovi dopřát ty protilátky a tak podobně, navíc pohodlí, plus intimita, ok... Ale postupem času se z toho pro ní stala noční můra - a synovec jako na potvoru prostě nic jinýho NECHTĚL, všechno plival a ječel jako protrženej. Kojení je správná věc, ale dodneška když se ségra podívá na kojící ženu, naskočí jí husí kůže 😀

gracinka7
9. únor 2016

@terezapetrova Kojím přes kloboučky a i tak je mi to nepříjemné. Věčně mám záněty... Už jsem několikrát přemýšlela o tom, že se na to vykašlu a dám UM, ale zatím jsem vždycky přesvědčila sama sebe, že pro malého je to lepší. Snad vydržíme ještě nějakou dobu. I když si myslím, že pro mě by bylo UM jednodušší varianta. Mohla bych krmit kdykoli a kdekoli a ne se muset jít schovávat do auta, protože prso, klobouček a dítě nejsem schopná najednou pobrat tak, aby to nebylo vidět.

mrskato
9. únor 2016

@terezapetrova zastavam nazor,ze kdyz neni spokojena matka,neni spokojene ani dite. Pokud je ti to neprijemne, muzes zkusit odsavani davat prckovi z flasky, takove matky obdivuju,odsavani bych delsi dobu asi nedala. Ale i kdyby jsi presla na UM,nikdo te prece kamenovat nebude,spousta deti vyrostlo na UM.Kazdy si musi vybrat takovou cestu,ktera mu vyhovuje,jinak si hodne veci znechuti a bude akorat furt nasranej ;-D

alboo
9. únor 2016

@terezapetrova jedním z mnoha důvodu proč sem nekojila bylo i to, že by mi to bylo fyzicky abnormálně nepříjemné, bolestivé - nepomohlo nic...

alboo
9. únor 2016

@barumat ségru chápu! jak to vidím "naživo" moc blízko sebe, tak je mu taky blbě. jinak mě to nesahání trvalo asi půl roku (nastěstí) a předtím teda celý těhotenství

viridie
9. únor 2016

@terezapetrova Ahoj Terez,tady Terez..🙂 Já kojím již přes 9 měsíců a opravdu mne těší fakt, že dcera sosá MM s chutí a všecko klape. Jenže baští hodně v noci a opravdu je to vyčerpávající .Přiznám se ,že představa prospané noci a nemuset pořád mávat prsníky je krásná...🙂 Zároveň mne občas rafne a to také není úplně bezva zážitek a i když je frekvence kojení přes den již menší,tak v případě že si třeba odskočím-pořád jsem vlastně v lehké úzkosti,že určitě bude mít Majda najednou hlad a já tam nejsem. A zároveň se přiznám,že se těším až budu moci opět jít nějak zakalit. Takže kojení bezva a opravdu jsem ráda,ale nemůžu říct,že bych kojení vnímala jako vznášení se na lotosovém květu. 🙂

rituska88
9. únor 2016

Jako plus jsem viděla, že jsem nemusela v noci nebo brzy ráno vstávat a chystat UM, prso bylo vždy po ruce, ideální teplota...taky to bylo takové hezké spojení se synem, taková zvláštní blízkost, kdy jsem se mohla zastavit a užívat si ho. Minus v mém případě bylo, že jsem nemohla brát léky, které jsem občas potřebovala (léčím se dlouhodobě s migrénou), takže jsem dost trpěla, kromě toho jsem kojením hrozně hubla a ať jsem dělala co jsem chtěla, nedařilo se mi přibrat - zastavila jsem se na 45 kg a to už se mě lidi na potkání ptali, jestli nejsem nemocná. No a jak syn rostl a byl už větší a já vychrtlá, tak mě pak z jeho nošení bolely záda atd. Kromě toho po úraze v dětství mám problém s prsem, takže u mě neexistovalo kojit kdekoli na veřejnosti ani před rodinnými příslušníky. Přesto jsem si na kojení zvykla a když jsem překonala opravdu krušné začátky, byla jsem ráda, že jsem si to vybojovala a kojila jsem rok a vůbec se mi nechtělo přestávat. Byla jsem na sebe pyšná, že jsem to ten rok zvládla, protože si myslím, že pokud kojit jde, tak je to to nejlepší, co může máma dítěti dát. Ale jak dlouho kojit - to už je na uvážení každé mámy samotné - pro nás byla optimální doba 1 rok, syn se odstavil postupně, bez násilí.

mysicka_lb
9. únor 2016

Ahojky, synovi je 22 měsíců a stále ho kojím. Z mého pohledu je malé miminko mnohem snáze odstavitelné než větší dítě, což by byl tedy mínus pro kojení po půl roce. Každé dítě je jiné, samozřejmě, ale v těch 6ti měsících by mi tenkrát nedělalo problém přeučit ho na flašku, tím jsem si jistá. Na roce, když jsem chtěla přestat, už to nešlo, neusnul by mi bez prsa a zbořil by se nám panelák🙂. To vidím jako opravdu velké a zásadní mínus - téměř dvouleté dítě, které má být dávno schopné přespat třeba u babičky a za chvíli i ve školce, toho prostě schopné není. Tedy ne beze mě. Kdybych mohla vrátit čas, přestala bych kojit už na těch 6ti měsících - a opravdu hlavně kvůli němu.

Jinak co se týče plusů a mínusů přímo pro mě jako pro matku, měla jsem taky docela strach, aby mě kojení nevysálo. Jsem vegetariánka s nepříliš zářnou životosprávou, takže jsem se bála, aby mi nezačaly padat vlasy, zuby a podobné libůstky, kterými mě mé milé okolí strašilo. Naštěstí jsem stále v pohodě, sama se divím, i když jestli mi řídnou kosti nebo mám něčeho v těle nedostatek, asi jen tak při pohledu do zrcadla nezjistím. Co se týče váhy, nezhubla jsem ani nepřibrala, mám ji pořád stejnou jako před otěhotněním a jako po návratu z porodnice, a to i když se vážím jen jednou za uherák. Jinak fyzicky je mi to taky nepříjemné, navíc mi po porodu vytvořili radilové a čumilové určitý blok a ani malé mimčo bych nedokázala kojit před někým, musím na to mít naprosté soukromí. Teď už i raději tajím, že stále kojím, protože reakce okolí bývají někdy strašně nepříjemné a zlé.

mpbk
9. únor 2016

pro mě je třeba půl roku strop

cajomilka
9. únor 2016

Starší dceru jsem kojila 18 m., mladší skoro 2 roky, obě od 12 měsíců už jen před spaním a ráno, příp. v noci, ale to jsem postupně odbourala; s jídlem kvůli kojení neměly žádné problémy, odstavení naprosto v pohodě, mně to fyzicky bylo vyloženě příjemné a i tu skleničku vína či piva jsem si občas dala... Takže za mě jen samé plusy a neměnila bych, ale naprosto chápu, že to tak nemá každá. Nicméně od začátku jsem chtěla kojit aspoň rok, půl roku mi přijde nějak málo 😒 Napadá mě akorát jeden mínus - od odstavení mladší dcery furt nezadržitelně tloustnu ☹((

liska01
10. únor 2016

@mrskato 6.měsíc se bere jako přelomový, protože všude jinde matky musí jít do práce a to se s plným kojením jaksi neslučuje dobře. Proto se vždycky kamarádek, co remcají jak je RP příšerný, ptám, jestlli by dokázaly půl roční mimčo na celý den dát do jeslí a jít do práce. Většinou jen koukají... Ale většina odborné literatury pojednávájící o zavádění příkrmů mluví o šestém měsíci jako hraničním a mluví o zavádění alergenů pod krytím kojení, protože už matky musí přecházet na UM, tak aby to stihly a u nás se samozřejmě vidí jen ten 6.měsíc a o zbytku se nepřemýšlí. 😀

Strana
z3