icon

Kojení od ukončeného 6. měsíce - plusy a mínusy

terezapetrova
9. únor 2016

Co myslite? 🙂

Strana
z3
terezapetrova
autor
10. únor 2016

@margot_ka jj vecer tez když jsem mega unavena ale holt clovek jeste musí/chce kojit a hlavne při kojeni si vždycky tu unavu proste vic uvědomuju když se zastavim a je "klid"

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@barumat doufam, ze tam neskončím 🙂 jestli tedy zase nekdy zacnu sexualni život 😀

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@gracinka7 nj když prave když je dite na um zas musíš všude sebou tahat to nadobicko, nezapomenout ho balit sebou, prsa nezapomenu to je fakt 🙂

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@mrskato tak mas pravdu jak s praci navíc s odsavanim /navíc i tam by mi to mohlo fyzicky vadit/ a to znechuceni tam bych si mela dat pozor vim

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@viridie dekuju za hezkej příspěvek 🙂

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@viridie + mas hezkou holcicku s hezkym jmenem 🙂

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@rituska88 to jsi dobra, no ja se sama divim svým pocitum nicmene zbavit se jich zatím nemuzu. Jinak me se taky starsi odstavil vlastne krasne sam zato ted s mladsim mi prijde, ze to pujde hur, nemuzu se zbavit pocitu, ze to bude zavislacek 🙂

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@mysicka_lb hm, pry kdyz se konci později nez po roce jde odstaveni hure ale urcite to nebude platit ve všech pripadech, at to zvladnes

jjustyna
10. únor 2016

Mínusy vidím zejména v tom, že čím jsou děti starší, tím hůř se odstavují a taky to jak jsou na mě vázané a já uvázaná doma. Nicméně i přes tyto minusy jsem líná je odstavit a prvního jsem kojila do 19ti měsíců, druhou už 9. měsíc se nechystám se skončit. Ale neskutečně se těším, až budu zase "svobodná". U prvního jsem ukončila kojení z vlastní vůle, protože mě začalo obtěžovat a nebylo mi příjemné. Druhá se teď tak nějak jeví, že se možná odstaví sama, není tak těžký závislák. Uvidíme. Přes všechhno co bylo řečeno a napsáno je kojení pohodlné a já se ho bez boje nevzdám

gracinka7
10. únor 2016

@terezapetrova mě to zase tak složité nepřijde. Stačí lahvička s vodou a trochu toho mléka. Tahle stejně musím hlídat, abych měla kloboučky, protože bez nich by byl hlady. Tak je jedno, co do té tašky šoupnu ;)

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@mpbk a mohu se zeptat na Tve duvody? klidne i do IP jestli nechces sem 🙂

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@cajomilka me taky s odstupem pul roku prijde svým zpusobem malo

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@liska01 mozna by se nasly i další duvody ale sama o nich nevim

mrskato
10. únor 2016

@liska01 to mě nenapadlo, je pravda, že matky v ČR jsou na tom lépe, sice je RP ubohý, ale kde jinde tohle dostanou. Já osobně bych v 6. měsících dítě do jeslí nedala, ani ve dvou letech. I ty tři roky, který jsem volila já, když jsem byla s dcerkou doma, mi přišly krátký, ale během 1 měsíce v práci jsem si to rozmyslela, člověk začne zase trochu víc společensky žít, teď už se nemuzu dočkat mateřký a už plánuju, jak si nasyslim dovču, abych si ji všechnu mohla vybrat před mateřskou.
Ale stejně...hodně matek kolem mě teď zavádí příkrmy už kolem 4. měsíce dítěte, i když kojí (když se mi narodila dcera, bylo mi řečeno - plně kojit do 6. měsíce a pak teprve příkrmy), mě to přijde trochu zbytečný přidělávání práce 😀

l_eslie
10. únor 2016

@gracinka7 Ty záněty máte pravděpodobně kvůli těm kloboučkům, protože přes kloboučky dítě pije "špatně" - nefyziologicky. Možná byste je mohla zkusit s kvalitní laktační poradkyní odstranit.

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@gracinka7 tak chápu ale kloboucky, to je mala krabička ne, na UM asi třeba cista lahvička, davkovac s mlekem, termoska s vodou aby byla nejaka teplota, pak třeba das venku um, zaspinis lahvičku pak zjistis, ze by jsi mela dat um znovu tak sup hledat kde lahvičku umyju, proste vse ma asi sve nevyhody, i kdyz ted hodne myslim na tu ekonomickou nevyhodu

l_eslie
10. únor 2016

Myslím, že kojení má samé plusy, naopak nekojení a dávání UM má hodně mínusů a zdravotních rizik.

mika251
10. únor 2016

Díky za túto tému! Mňa samotná skúsenosť s kojením ešte len čaká, ale mám z toho dosť obavy, pretože mi je dotyk na prsiach a predovšetkým na bradavkách extrémne nepríjemný - pre partnera je to absolútne zakázaná zóna a keď sa ich náhodou dotkne, tak skáčem až do stropu.
Čítala som, že je dobré už počas tehotenstva bradavky zvykať a masírovať, ale mne sa z tej predstavy ježia chlpy na rukách :(
Hrozne rada by som kojila a verím, že to nakoniec prekonám. Máte niekto podobnú skúsenosť? Prešlo to?

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@mrskato s téma prikrmama to je presny 🙂

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@l_eslie a zdravotni rizika jsou jaka? a fakt nerýpu ptam se protože me to zajima ..

jjustyna
10. únor 2016

@mrskato já si taky myslím, že takhle brzo jsou příkrmy zbytečné zatěžování 😀 . Mě hrozně mrzelo, když mi malá začala už ve 4,5 měsících vyžadovat příkrm, protože jí nestačilo dopoledne kojení. Byla podrážděná, kňourala. Po příkrmu to bylo v pořádku. Nicméně jsem to s tím jedním příkrmem vydržela do 7. měsíce, než jsem jí začala dávat víc.

terezapetrova
autor
10. únor 2016

@mika251 není nutno zvykat a masirovat jiz během tehu, jen si pak ohlidej zda je nemas vpáčené

gracinka7
10. únor 2016

@l_eslie Tu jsem tu měla a kojím jen díky ní. Moc mi pomohla. Z kloboučků nadšená nebyla, ale sama uznala, že bez nich bych kojit nemohla.
A lepší s nimi než vůbec ne? 😉

terezapetrova
autor
10. únor 2016

prosim mam srdicko s podekovanim od nekoho z Vas? 🙂

jjustyna
10. únor 2016

@mika251 Uvidíš jak zareaguješ na mimi. Pro mě bylo první přisátí miminka jako zázrak, strašně mě to vnitřně naplnilo, i když nejsem z těch matek, co se nad kojením zbytečně rozplývají. Beru to jako praktickou a dobrou věc. Dotek miminka mi nikdy nepříjemný nepřišel, i když v těhotenství jsem dotek na bradavkách taky nesnesla.

mika251
10. únor 2016

@jjustyna ďakujem, ja verím, že to bábätko vyrieši za mňa a nejak to spolu dáme 🙂

konidana
10. únor 2016

Já chtěla kojit co nejdéle, klidně obě děti, ale po 15.m jsem už byla na dně, měla jsem malou závislačku s kterou jsem byla převážně sama a ta malá přísavka mne psychicky úplně vycucla, tak jsem ji odstavila. Mladšího jsem pak kojila také asi rok, pak jsem měla opět psychické problémy a jiné nemoci z celkového vyčerpání organismu - odstavení. Kamarádka zase měla fakt fyzické problémy: drobná štíhlá a kojením zhubla snad na 35 kg. Ale i ona kojila celkem dlouho - určitě přes rok. Jinak si kojení nemohu vynachválit, jídlo i pití je vždy při ruce a okamžitě připravené k použití:D

evulina77
10. únor 2016

@terezapetrova já kojila do skoro dvou let obě starší dcery a plánuju to i u třetí. Kojení je jen pozitivum za pozitivem. UM je pro případ, že kojení není možné. Ale podle mě kojit může opavdu 99 % žen, někdy to není jednoduché, ale fyziologicky jsme k tomu naprogramované a právě k tomu máme prsa. Moje holky UM vůbec neměly a pak jsme zavedli kravské mléko, ale ani o něj nemají moc zájem, což mi nevadí. Děkuji bohu, že můžeme být s dětmi doma tak dlouho a že je nemusíme dávat třeba v tom půl roce někam do jesliček, ale oni určitě už uvažujou, jak nám ten rodičák zkrouhnout, jako je v jiných částech EU. Podle mě je náš model lepší a pro děti příznivější, něž je na sílu dávat někam do zařízení. Tam to chápu jako nutonost, přestat kojit. V našem systému je možné kojit klidně do těch aspoň dvou let. A jasně, že dítě jí i jiné věci a jen se příikojuje a kojení je čím dál tím míň, ale i presto to má super vliv na jejich zdraví...

jjustyna
10. únor 2016

@konidana já také první kojeni ukončovala s psychických důvodů. V 19. měsících mě malý uplně vyčerpal a nedala jsem to

konidana
10. únor 2016

@jjustyna já bych ale nedala ani to odstavení, k tomu mne ,přes můj nesouhlas, donutil manžel:D a dobře že tak.

Strana
z3