icon

Kolik ml mléka potřebuje novorozenec?

veruna95
7. črc 2025

Ahoj holky,
mam pětidenního chlapečka, při porodu 4,3kg a byl dokrmován um už v porodnici. Me se mléko spustilo až 3 dny po porodu. Na UM jsme 4.den odcházeli s 60ml co 3 hodiny. Ja ted doma dávám MM a maly pořad place asi hlady. Ted jsem dala 70ml a stále plac, nakonec jsme se po hodine řeči dostali na 120ml a až potom usnul. Je možné, ze by zadal tolik? Mela jste nekdo taky tak?
Dík za rady, Veruna

verciiik
7. črc 2025

já jsem měla po prvním dítěti, co nevypilo skoro nic, druhé dítě, které už v porodnici vypilo jednou 90 a podruhé 110, sestřičky tomu ani nechtěly věřit. a pak jedla po delší době - většinou tak po 4h

monaluza
7. črc 2025

@veruna95 neřešte mililitry UM, spíš si pozvěte domů laktační poradkyni (seznam podle regionů je na webu Mamila SK), ta vám pomůže doladit kojení...

cherie24
7. črc 2025

@veruna95 souhlasím s názorem výš. Pozvat si laktační poradkyni. Máte nárok od pojišťovny až na 3 návštěvy, tak toho využijte. Moje první dcera se narodila císařem s váhou téměř 4,5 kila. Byla plně kojená. Žádné mililitry jsem nikdy neřešila. 🙂

andelka
8. črc 2025

Nemam tušení kolik mi děti pily. Nikdy jsem je nevážila. Ale u prvního se mi mléko rozjelo až čtvrtý den, až co jsme byli doma z porodnice. U druhého hned, to jsem kojila normálně od prvního dne, šel z porodnice se solidním přírůstkem. Ale u třetího se rozjelo taky až po 72h. Není to nic neobvyklého. Všichni byli půl roku plně kojeni a flašku mi do pusy nevzali ( ani dudlík). Ale kojila jsem často. Klidně i 20 minut a po 10 minutách dokojit. Až pak bylo dost. Laktační poradkyně je dobrý nápad.

dostalka72
8. črc 2025

Neřešila bych žádné mililitry 🙂 Každé miminko je jiné, není potřeba to takhle moc sledovat a stresovat. Je to úplně v pořádku, dá si kolik potřebuje ❤

zmrzlinka
8. črc 2025

A jak často ho krmiš?Zkus 90 ml po 3 hodinách a uvidíš.Kdyby měl v noci delší pauzu tak mu udělej rovnou 120 ml.

20190418
8. črc 2025

Syn byl na prsu skoro pořád. Mateřským mlíkem se nemůže přepít. Prostě kojte kdykoliv a jak dlouho mimi chce. Není nutné nad tím přehnaně špekulovat. Pokud teda chcete kojit a ne dávat UM. Když se laktace spustila, tak už UM nedávejte.

daasqua
8. črc 2025

Moje dcera taky chtěla vždy nadprůměr, takže myslím, že pátý den klidně těch 120ml by taky dala. Tu jsem vážila a všelijak se s ní crcala, protože i když jedla nadprůměr, přibírala dost málo (kojila jsem klidně i 1,2 litru za den... jiným stačilo cucnutí a hned přibrali kilo). Snaž se sama taky hodně jíst. Já za první tři měsíce klesla s vahou skoro o 8 kilo oproti mému desetiletému průměru (na 54 kg při 177 cm), tak moc mě vysála.
Kluka už jsem potom nevážila, ale mám pocit, že měl větší tah a rychleji se napil potřebného množství. Plus jsem na něj potom měla trochu jinou metodu, protože jsem opět nechtěla řešit, proč je takový hubňour.

veruna95
autor
8. črc 2025
@monaluza

@veruna95 neřešte mililitry UM, spíš si pozvěte domů laktační poradkyni (seznam podle regionů je na webu Mamila SK), ta vám pomůže doladit kojení...

@monaluza UM neřeším, jen jsem zmínila, že než se mi spustilo moje mléko, byl na něm v porodnici. Spis mi šlo o MM. Laktační poradkyni využiji. Diky za radu. 🙂

veruna95
autor
8. črc 2025
@20190418

Syn byl na prsu skoro pořád. Mateřským mlíkem se nemůže přepít. Prostě kojte kdykoliv a jak dlouho mimi chce. Není nutné nad tím přehnaně špekulovat. Pokud teda chcete kojit a ne dávat UM. Když se laktace spustila, tak už UM nedávejte.

@20190418 um jsem vyřadila hned co jsem mela svoje mléko. Jen me překvapilo tom množství, nebo spis ten skok o jednou tolik. Diky za odpoved 🙂

veruna95
autor
8. črc 2025
@zmrzlinka

A jak často ho krmiš?Zkus 90 ml po 3 hodinách a uvidíš.Kdyby měl v noci delší pauzu tak mu udělej rovnou 120 ml.

@zmrzlinka jo, na tom jsme dnes celý den a je vše v klidu. Tak to byl včera jen nějaký výkyv. Diky za odpoved 🙂