Laktační poradkyně - zdravotník. Jsem zde pro vás
mikulka:
Ahoj,
jsem laktační poradkyně zdravotník (dětská sestra) a ráda pomohu, pokud byste chtěly poradit ohledně kojení, výživy dětí, příkrmů, péči o děti apod. 😉
amin:
Ahoj, jsem laktační poradkyně s certifikátem Laktační ligy. Inspiruji se také slovenskou společností Mamila a dále zahraničními zdroji (www. nbci.ca). Pokud potřebujete poradit s kojením, přikrmováním a dalšími potížemi v péči o dítě, ráda vám pomohu. Krásné chvíle s miminkem!
@kjajule Zkusila bych obě prsa na jedno kojení opět prostřídat (jak jste to dělala)- při jednom kojení malou přendat z jednoho prsa na druhé i několikrát. To kojení z jednoho prsu je zrádné, přeci jenom ty intervaly byly celkem dlouhé (3-4hodiny přes den a 5-6 v noci) a když se to vezme na přeskáčku, tak vlastně každé prso mělo pauzu 6-8 hodin ve dne a 10-12 v noci. To se na laktaci velmi projeví - jasný signál pro prsy, že není potřeba tolik mléka a nastane pokles.
Ještě poznámka, v šetinedělí bývá laktace vlivem hormonů nadbytečná a pak už si tvorbu musí řídit miminko a když se kojí dle vašeho časového plánu, tak to vychází sotva na 6 - 7 kojení za 24 hodin a to je u novorozence málo. Čím vyšší poptávka, - tím vyšší nabídka (pokud se často saje, začne se více tvořit). Malá může také mít růstový spurt - miminko nepřibere, protože všechno co zbaští jde do růstu (skokově vyroste např. o 2cm). Růstové spurty jsou obvykle v 6 týdnech, ve 3 měsících a v 6 měsících. To je miminko neklidné, chce se často kojit a tím si vlastně zajistit navýšení tvorby mléka. Vydržtě, co nejčastěji přikládejte a ještě klidně po kojení odsajte (nevadí, že nic neteče, důležitá je stimulace bradavek) a hlavně navyšte noční kojení (to se tvoří více prolaktinu, který je zodpovědný za tvorbu mléka).
@mamamoja Ted už přikládám u každého kojení k oběma prsům, ale zkusím tedy přendat i několikrát to jsem ještě nezkoušela. V noci odsávám na střídačku s kojením abych jí nebudila takže nám to vychází po dvou hodinách. Ale je fakt , že mě rozčiluje když už pak nic do odsávačky neteče a vzdávám to odsávání možná brzy. Takže zkusím ještě vydržet u odsávání i pokud nic neteče.
Děkuji za rady doufám, že to pomůže.
@kjajule Pokud sání miminkem + odsávání budete provádět pravidelně (aby byla prsa stimulovaná alespoň 10x - 12x za 24 hodin), měly by se výsledky objevit během 4-7 dnů (po objevení výsledků odsávání postupně snižovat, ale ne naráz, protože tělo by dostalo impulz, že už není potřeba tvořit více - při nalitých prsech, která se nedostatečně vyprázdní a zůstává tam nevypité či neodsáté mléko by zareagoalo snížením tvorby). Vím, je to z pohledu maminky dlouhá doba, ale tělo musí na zvýšenou poptávku zareagovat a to chvíli trvá. Hlavně musí dostat pořádný impulz, že je potřeba tvořit.
Já nejmladšímu synovi od jeho 4-5 týdnů mléko odsávala - on jaksi nesál, jen bradavku lízal a tvorba opravdu závisela na pravidelných intervalech stimulace (odsávání), protože kdybych to nechala jen na něm, tak by skončil po šestinedělí na UM. Mateřské mléko pil z lahvičky do jeho 7,5 měsíců (první zeleninový příkrm dostal v 5,5 měsíci, takže do té doby jen MM) a až poté ochutnal UM. Když jsem třeba vynechala nějaké odsávání z důvodu, že jsem musela jet např. k lékaři a nevzala jsem si odsavačku a mléko neodsála, že jsem cítila tlak v prsou a udělala jsem to tak častěji během pár dnů, tak jsem v brzké době zaznamenala úbytek tvorby. Takže i dle toho vím, že pokud je odběr, tak tvorba funguje dobře.
@mamamoja Moc děkuju za rady, vyzkouším všechno jsem odhodlaná to nevzdát, jen nervy pracují a včera už jsem nevydržela a dala ji UM z lahve. Dneska jsme ale už zase jen na MM, tak je to dneska možná trošku lepší...
Syna jsem kojila jen dva měsíce a dodnes mě to moc mrzí vzdala jsem to tenkrát brzo, ale měl šílené koliky a vůbec nesál...
Ještě se zeptám jak si vysvětlujete že v levém prsu se tvoří méně mléka? Už od porodnice levé prso více bolelo i když levé dávám vždy jako první právě proto aby se více stimulovalo.
A ještě by mě zajímalo jako odsávačku jste používala? Kdybych musela denně odsávat aby se mlíčko tvořilo klidně koupím i nějakou lepší. Ted mám Avent Natural pákovou.
@kjajule Ta tvorba v každém prsu může být jiná, záleží, kolik mléčné žlázy tam je, také na tom, jak se spouští mléko - může tam být méně ústí mlékovodů atd. Prostě to je normální, nikdy nejsou párové orgány úplně totožné. A pokud tok je jiný oproti druhému, tak je jasný, že miminko upřednostňuje to snažší, tím pádem nastává začarovaný kruh - pokles v tom "horším" prsu. Můžete zkusit také jinou polohu při kojení - u dcery nám u "horšího" prsu vyhovala poloha fotbalisty. Miminko leží z boku maminky (leží např. na levé straně pod levou paží a pije z levého prsu - jak fotbalista pod paží drží míč).
Odsávačku jsem používala ruční pákovou dvoufázovou MEDELA HARMONY, měla jsem 2 kusy a tak jsem mohla odsávat obě prsa naráz - v pohodě se zvládne obsluha jednou rukou, takže 2 ruce = klidně 2 odsávačky. Koupila jsem si i elektrickou dvoufázovou MEDELA SWING - dle vychvalovaných recenzí by pro mně měla být vhodnějsí, ale mně jaksi nevyhovovala. Prostě jsem tou pákovou odsávala za stejnou dobu více mléka a zároveň obě prsa v čase jako elektrickou jedno. Takže během 15-20 minut jsem měla odsátá obě. Ale pokud bych se měla vrátit v čase, tak bych se už asi pro plné krmení odsátým mlékem nerozhodla. Je to hodně časově náročné (ohřát odsáté mléko, nakrmit, odříhnout, odsát nové mléko, umýt odsávačku a nachystat na další kolo a pak třeba jít ven) a ten čas lze určitě lépe využít k tomu, užít si miminko, protože to strašně rychle utíká a z miminka už je dvouapůlletý kluk a vzpomínky na jeho miminkovské období sestávají hlavně z toho, kdy jsem odsávala, musím odsát, abysme pak mohli jít na vycházku, teď si s tebou budu vykládat jen tak z výšky - musím odsát, abys měl co papat, v noci když spinkal jsem chodila do obýváku odsávat, takže namísto 6 hodinového spánku v kuse byl jen max 3-4 hodinový, ráno s předstihem vstát - odsát - pak vzbudit děti (měla jsem i školáka prvňáka a školkačku) vypravit je do školy a zavést do školky, před odchodem nakrmit mimčo a oblíct, prostě všechno zkloubit dalo pořádnou práci. Určitě by to bylo s UM snažší. Ale to jen tak bokem, tím se nemusíte stresovat.
@mamamoja Zkusím u levého ještě fotbalistu. kojila jsem tak v porodnici, lépe se mi manipulovalo s maličkým človíčkem 🙂
Já mám problém v tom že prsa mám opravdu velká takže když kojím musím držet (přidržovat) jednou rukou dítě a druhou prso jinak bych ji udusila prsem 😀 Takže odsávat obě prsa najednou bych nedala 😀
Zkusím teď všechny cenné rady a doufám že se to rozjede tak , že odsávačka nebude třeba nebo jen občas třeba když budu cítit , že je mlíčka mín tak na podporu...🙂
Děkuji mockrát za rady 🙂
@kjajule Mela jsem podobny problem a dost me pomohla nutrimama a homeopatika, a taky odsavani mezi kojenimi 😉
Ahoj.
Mám dotaz.Měsíční chlapeček nekojím,bohužel,pro alegrii v rodině ktrerou má dcerka na kasein,nám naše paní doktorka doporučila dávat malému Bebu1 HA,ale on má po ní zelenou stolici,trápí ho bříško,pořád pláče,vyzkoušeli jsme už několik kapiček,dávám i probiotika už nevím zda vyměnit mlíčko nebo co jak?Popřípadě jaké moc děkuju za radu.
Veronika.
@pherenika Po každém HA mléce je nazelenalá stolice. Je to způsobeno tím, že je tam naštěpená bílkovina kravského mléka. To bolení bříška může být způsobené tím, že při pití spolyká i vzduch. Zkuste používat antikolikovou lahvičku např. MAM je dobrá. Po krmení a při bolení bříška nosit malého v pozici klubíčko a tygřík - lépe se vyprdí, a můžete nahřívat bříško polštářkem s peckami z třešní nebo s jadýrky z hroznů (lze zakoupit v DM drogerii). Také při přebalovaní svičit s nožičkama - přitahovat k bříšku, chvíli v té pozici podržet a povolit. Tyto starosti s bříškem většinou postihnou miminka kolem 3 týdne věku ať jsou kojená či nikoliv.
http://www.babyweb.cz/fotonavod-zvedani-ditete-...
http://www.babyweb.cz/fotonavod-prendavani-z-kl...
@kika_21 mám kojící , zkoušela jsem více poloh a vyhovuje mi vzít si kojo polštář opřít se zády do opěradla a podložím si nohy taburetem. Tím mám vlastně jednu ruku celkem volnou protože nemusím přidržovat malou a jen si držím prso v podstatě v dlani bradavku mám mezi prsty...druhou rukou většinou hladím malou nebo ji objímám 🙂
Dobrý den, potřebuji poradit. Mám holčičku 7 měsíců, už dáváme oběd, večeři a dopolední svačinu. Po každém jídle, pití nebo kojení si potřebuje snad 10x krknout, kroutí se při tom, strká si prstíky do pusinky. Docela dlouho trvá než si jídlo nebo pití sedne a můžu jí položit.
Dobrý den, moc prosím o radu. Mám měsíčního plně kojeného syna. Mám ale problém s kojením z pravého prsu. Levé je v pořádku, výstavní kojící exemplář ☺ pravá bradavka je ale o dost menší a dvorec okolo zduřelý a šíleně bolavý. Ale co mě znervozňuje víc je to, že mě v celém prsu řeže, pálí a mravenčí. Připadá mi, jako by se nalíval, ale ta bolest je hodně silná. Před 2 týdny jsem s tím +teplotami 38,2 byla na pohotovosti, kde mi Dr. Uznal Mastitis a dal Antb. Po tydnu braní se nic nezměnilo, tak jsem šla v pondělí na gynekologii, kde mi Dr. Řekla, že to žádný zánět nebyl, a antb. Byla zbytečná, že si moje prsa musí na kojení prostě zvyknout. Ale zaráží mě to pálení a řezání v tom prsu... Kojíme v sedě. Děkuji moc za radu či názor, už jsem zoufalá
@undergroundchild Nemůže to být retence (zadržení) mléka? Je tvrdé celé, nebo jen nějaká část? Pokud je tvrdé celé prso, tak nejprve něco odstříknout, uvolní se napjatý dvorexc a miminko se může lépe přisát.
Jestli je jen část prsu tvrdá, tak zkusit střídat kojící polohu miminka - vždy se nejlépe vyprázdní ta část prsu, kde má miminko bradičku. Takže když je zadržené mléko např. jakoby pod paží, tak zkusit polohu fotbalistu.
A před kojením nahřát teplým obkladem, mezi kojeními spíš studený obklad (tvaroh).
Mohla by to být taky kvasinka - nemá miminko v pusince moučnivku (bílý silný povlak na jazyku)? To potom hodně pálí ta kůže bradavky i dvorce a může se to přenést i na druhé prso. Koukněte sem:
http://www.kojeni.net/on-line-poradna/question....
@mamamoja děkuji za příspěvek.🙂 Moučnivku v pusince nemá. Ani já nemám nabradavce žádnou bílou tečku, co by se dala vymáčknout. Žádné bulky, ani tvrdnutí. 😣 Jen to pálení a řezání a nateklý dvorec. Je pravda, že bradavku mu z pusy vytahuju placatou, takže budeme trénovat polohu fotbalista
Dobrý den, mám 26 dni po porodu a laktace stále nula nula prd. Mam k sobe laktacni poradkyni, přesto se chci zeptat. Syna prikládám, jak potřebuje, do 3 hodin, jim kdeco na podporu laktace, piju, jsme kuzi na kuzi.. sat syn umi, pokud něco tece, saje. Dokrm přes cevku u prsu či prstu. Velke davky prikrmu.. Efekt toho, že nic netece, je ten, že má z prsa dudak.. nejraději bych mu dala originální.. Moje otázka zni, je skutečne reálné, abych se ještě rozkojila? Mela jsem problemy i s kojením u prvního syna. Nynejsi porod končil operaci s krevni ztratou 2,5 l krve. Muže to byt i tím? Mate nějaké zkušenosti? S lakt.poradkyni jsme se dohodly, že po šestinedělí bychom zkusily ještě nějaké léky na předpis na zvyseni laktace, ale upřímne, těším se, kdy bude konec šestinedělí..
Dobrý den, prosím o radu. Synovi jsou 4 měsíce a plně kojím. Na preventivní prohlídce u pediatra se doktorce nezdá, jak malý přibírá (přibral za měsíc cca 400 g, aktuálně má 6 230 g a 66 cm). Doporučila mi ke kojení ještě přidávat UM, ale mě se to nezdá. Kojím přes den cca po 2 hod, to je prý u tak velkého miminka špatně. Mám prý držet 3 hodiny... V noci malý hezky spí a nebudím ho, mléko si odsaju odsávačkou. Vstává na jídlo tak po páté hodině.
Potřebovala bych tedy vědět, zda malého přes noc budit a jak často. Případně kolik si odsát, abych udržela laktaci, většinou odsaju cca 70 ml dohromady, protože nevím, kdy se malý probudí, tak aby pak neměl málo. Také je prý špatně, že mu občas dám z obou prsů, že by mělo teď už stačit jedno. Na kontrolu jdeme za týden a půl, zda přibral víc. Opravdu se mi nechce nasazovat UM, doufám, že to zvládneme bez něj. Předem moc děkuji 🙂
Dobry den prosím o jakoukoli radu nebo zkušenost. Máme dvoutýdenní miminko. Před týdnem jsme odcházely z porodnice s 3,35 kily dneska jsme vážily a vůbec nepřibrala právě že naopak má 3,30. Mlíka mám dost zkoušela jsem odstrikavat během 15 minut z jednoho prsa 50ml. Techniku kojení si myslím máme dobrou střídám v sede v leze na boku a střídám i prsa. Problém u malé je že potom co se ze začátku pěkně přisaje a je slyšet jak polyká pěkně tahá to začne flákat spis jen cumla a to jí lechtam všude možně aby se probrala. Nevím jak tomu pomoct aby sala a byla opravdu nasycená. Na to nám navazuje její neklid je dlouho vzhůru přes den špatně usíná. Po položení do postýlky je to otázka deseti minut kdy zase procitne a brečí. Snad jen v noci je to lepší.
@michaela1891 může být unavená, kojení je pro miminka dost náročné, osobně bych si pozvala laktační poradkyni, aby na malou při kojení koukla. Občas je to jen malý detail, který není vidět na první pohled. Obě děti v tomhle věku jsem hodně nosila,prostě potřebovaly cítit mámu a byl klid.
Tak s tím nošením si pripadame s přítelem jak otroci co je vzhůru a ze to vydrží od kojení do kojení tři hodiny ji máme pořád na rukách i po tom protože usínání ji nejde hned po nakojeni krom té noci snad. Povídáme si houpeme chodíme po bytě samozřejmě se nesnázím ji uspávat když třeba vůbec spát nechce ale aby bylo miminko vzhůru třeba pět hodin a pak to samé neli dyl spát mi nepřijde normální.
@michaela1891 s tím spánkem se to třebas upraví, je ještě malinká, musí si zvyknout na spoustu věcí, to může způsobovat ten neklid a buzení, minimálně to chce vydržet šestinedělí, ale moje zkušenost je, že nejtěžší jsou první tři měsíce, pak už je to jen a jen lepší. Hlavně mimi mlíčko často nabízet, aby se tvořilo a možná pro klid duše zvážit před a po kojení...Však ono to půjde, to že nepřibrala, není konec světa, dítka přibírají skokově 😉
@michaela1891 některá miminka můžou být více dráždivá, pak málo a špatně spí, některá jsou už od začátku hodně zvědavá. Někdy to jsou prdíky. Je maličká a ještě může chvíli trvat než se vše srovná. Pokud nepřibírá na váze, ještě bych zkusila suplementor a pomáhala jí tak dostat více mléka během kojení....
@aida123 Asi taky zalezi, jak pribiral dosud.U moji dcerky 400 g za mesic bezny stav prakticky od zacatku.Ma sve tempo a nikdy nepribirala treba kilo mesicne.Doktorka mi sice muze doporucit UM, ale kdyz vidim, ze mala hladova neni, je spokojena, tak proc bych ho davala.A nevim, ale uplne bezne jsem kojila co 2 hodiny, 3 nevydrzela snad nikdy.Je to proste o potrebe miminka a ne nejakeho casoveho harmonogramu..A oproti nam jste cvaldove, mala ma v 10,5 mesicich necelych 8 kilo.Ale chutna ji, je vesela, spokojena, tak o co go..😀

Dobrý den, chtěla bych se poradit co ještě můžu udělat na zvýšení laktace.
Dcera má 9 týdnů, než se kojení ustálilo a přestaly mě bolet bradavky a prsa tak to trvalo do 4-tého týdne což je normální kojila jsem vždy u jednoho kojení z obou prsou a začínala vždy od levého, které se mi prostě vždy méně nalévalo malá se budila po 3-4 hodinách ve dne a v noci po 5-6 hodinách. Od toho 4 do 7 týdne jsem normálně kojila prsa se nalévala přiměřeně a již jsem kojila na jedno kojení z jednoho prsa i když z toho levého toho bylo vždy méně. Intervaly mezi kojením stále stejné. Dcera přibírala pěkně.
Bohužel poslední dva týdny bojujeme a to doslova. Mlíčka ubývá a dcera má stále hlad. Z levého prsa nenakojím již skoro vůbec po dvou minutách začne řev a z prsa již nic nevymáčknu ani odsávačkou. Pravé na tom začíná být podobně. Zkoušela jsem přikládat častěji po hodině až dvou( musela jsem dcera má hlad) v noci jsem zkoušela odsávat, ale z levého vytáhnu sotva 10-20ml a z pravého 30-40ml . Před dvěma týdny jsem v pohodě po dvou hodinách po kojení vytáhla z obou prsou 100-120ml (potřebovala jsem do práce tak aby tatínek měl zásobu).
Nevím jak více ještě podpořit aby se mlíčko tvořilo, nebo kde je kámen úrazu. Piju hodně 3-3,5l denně , hodně kojících čajů (6šálků denně). Odsávám nebo přikládám každé 2 hodiny. Poslední dva dny jsou už opravdu kritické místo toho aby se mlíčko tvořilo ho stále ubývá. Dcera je hodné spinkající miminko, ale ted stále pláče hlady a strašně jí kručí v bříšku před kojením a po kojení je sytá jen chvilku. Moc bych chtěla kojit, ale nechci ji trápit hlady. Za poslední týden nic nepřibrala. Včera večer už jsem jí dokrmila po kojení UM. Jsme vyřízené a unavené obě dvě....