icon

Laktační poradkyně - zdravotník. Jsem zde pro vás

mikulka
8. kvě 2011

mikulka:
Ahoj,
jsem laktační poradkyně zdravotník (dětská sestra) a ráda pomohu, pokud byste chtěly poradit ohledně kojení, výživy dětí, příkrmů, péči o děti apod. 😉

amin:
Ahoj, jsem laktační poradkyně s certifikátem Laktační ligy. Inspiruji se také slovenskou společností Mamila a dále zahraničními zdroji (www. nbci.ca). Pokud potřebujete poradit s kojením, přikrmováním a dalšími potížemi v péči o dítě, ráda vám pomohu. Krásné chvíle s miminkem!

cuprinka
3. únor 2017

Hezký večer, mohu poprosit o radu? Mám dceru 3,5 měsíce starou. Již od porodnice krásně přibírá a i se kojí. Porodní váha 3,3 kg, z porodnice jsme šly po třech dnech s téměř stejnou váhou. Na kontrole krátce před třetím měsícem vážila 5,8 kg (11.1.), nyní odhaduji, že má již okolo 6,2-6,3 kg. Abych se dostala k mému problému s kojením, který se s námi táhne cca dva týdny... dcerka je dráždivější a má svalové napětí, kdy se občas během dne propíná do luku. Bohužel poslední dva týdny se mi během denního kojení, respektive ještě předtím něž ji přiložím, začala také propínat do luku a odmítá pít... :( dá se říci, že spolu zápasíme, malá se vzteká, ale většinou si poté vezme... horší je to z levého prsa. Nemyslím si, že by to bylo tím, že ještě nemá hlad... vzteká se mi takto i třeba po čtyřech hodinách od předchozího pití, zkoušela jsem i jiné polohy kojení, ale je to marné... Moc děkuji za jakékoli rady, doporučení, typy. Ještě doplním, že v noci pije bez problémů...

alenattt
6. únor 2017

Zdravím, jak bych mela co nejsetrneji odstavit svoji dceru od kojení?

hanule8
6. únor 2017

Pěkný podvečer Mikulko. Mám 3týdenního syna, narodil se větší, měl 4.280g a plně kojíme. Jen občas je den, kdy vyžaduje krmení co hodinu, 40 minut a poslední dva dny někdy i co 30 minut. Přijde mi, že z levého prsa je brzy hladový, může být mléko z levého prsa slabší? A je v pořádku, že tak často kojím? Za týden jsme přibrali skoro 300g, tak pěkně přibíráme. Je to mé první dítě, tak děkuji za odpověď. Na umělé mléko se mi přecházet nechce, jen je to občas náročnější, tak se radějí ptám. Moc děkuji předem za odpověď. 🙂

angipe
6. únor 2017

@alenattt
moje kamaradka to udelala tak, ze brala homeopatika na podporu kojeni. Ono kdyz se to prepiskne s davkovanim, tak to ma opacny ucinek a z prsa pak uz tece malo az nakonec nic 🙂 Poptam se presne jak to bylo a pak sem pisnu 😉

pavlinka249
7. únor 2017

Ahoj Mikulko, chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám čtrnáctidenního chlapečka, kterého kojím, ale až teď z ničeho nic mám v levém prsu méně mlíčka než v pravém. Malého se snažím přikládat k oběma prsům, ale u toho levého s méně mlíčkem se vzteká a pravého je klidný. Tuším, že vztek pochází z toho, že v levém prsu je málo mlíčka a tolik mu to neteče, jak by si přál. Kojení začínám pravým prsem, abych stimulovala i to levé, a pak ho přiložím k levému prsu a takhle obě prsa střídám. Piji čaje pro kojící matky a i Gravimilk. Poradila byste mi prosím Vás, co mám dělat, abych o mlíčko nepřišla úplně? Dělám nějakou chybu? Moc Vám děkuji za odpověď.

kika_21
7. únor 2017

@pavlinka249 Nestresuj se, děláš to podle dítěte a podle sebe. Děláš to dobře, nevidím důvod, proč přijít o mléko-klid a odpočinek je důležitý-tohle se upraví-nemusí být obě prsa stejná-v porodnici chtěl malý jen jedno, tak jsem se mu přizpůsobila-nebudu ho trápit. Sestry nic nevěděly, kojily i jsme pak z obou do 3 let-což už je přes čáru...🙂

lindarihova
7. únor 2017

Dobrý den, mám téměř 4 týdeního syna. Narodil se o měsíc dřív a momentálně kojím přes klobouček a v leže. Bohužel mě bez kloboučku nechce a v sedě nám to téměř vůbec nejde. Může to být tím, že je malinký a moje prsa jsou pro něj velká? Předem děkuji za odpověď Linda 🙂

alelajda
16. únor 2017

Prosím o pomoc jsem třetí den po porodu a mam natekla a bolestivá prsa. Jsou natekla na tolik že maly je neporadí uchytit nevím co mam dělat dneska sme dorazili domu v porodnici mi řekli že to je hormonalni změna a že to polevi ale mě to bohužel trapi protože každe kojeni je pro mě bolestivé

libra
16. únor 2017

@alelajda Před kojením zkuste prsa promasírovat, zahřat třebas ve sprše a možno odstříknout, aby byla prsa měkčí a dítě se lépe přisálo. Poleví to, taky jsem to tak měla. 😉

dadulakk
16. únor 2017

Dobrý den, prosím jaká homeopatika na podporu kojení??? Vyzkoušela jsem už téměř všechny metody až na toto 😩

libra
16. únor 2017

@alelajda Ještě jsem si vzpomněla. Nejhorší jsem to měla právě ten 3.den. Mimi se nemohlo vůbec přisát, prsa jsem měla jako kámen. Sestřička mi kromě rozmasírování ještě radila prsa chladit ručníkem namočeným ve studené vodě. Ale pozor, ať to nepřeženete.

ivetvin
16. únor 2017

@dadulakk Biopron je dobrý

kekulice
16. únor 2017

@alelajda jak říká libra, jemnou masaž a bude to lepší. Dobrý je masažní olej od nobilisu, myslim, že se jmenoval Moira či tak nějak. To bylo fajn.

kekulice
16. únor 2017

@dadulakk mě homeo nezabrala, co fungovalo opakovaně byly kapky z pískavice od Motherlove, ktere mi doporucila laktacni poradkyne

veronikasgt
17. únor 2017

dobry den mikulko,
taky bych rada vyuzila Vasich rad.. mame 3 mesicni matyldu, kterou sem si s porodnice odnesla spolu s klobouckem.. pribira nadherne z 2650 na 5550 g.. je plne kojena ale bohuzel jenom pres kloboucek.. ted sem se rozhoupala ho zacit odstranovat. matylda krasne saje a myslim ze se naji, ale po kojeni by rada dudala jeste a chybi ji kloboucek.. takze place a je neklidna. mam stridat kojení s kloboučkem a bez kloboucku? nebo se mam snazit odstranovat kloboucek u kazdeho kojeni ? prijde mi, ze od te doby, co se snazime o odstraneni kloboucku je hodne uplakana a nestastna.. mam jit i pres jeji ocividne nepohodli? dekujeme za rady !!!

kajdule001
24. únor 2017

Dobrý den, mohla bych poprosit o radu? Jsem maminka 2 měsíčnho chlapečka a poslední 3 týdny máme velké problémy s kojením. Do 6. týdne věku pil syn ukázkově. Kojení trvalo cca 30min, odříhnul si a zpravidla hned usnul. Zlom nastal po šestinedělí, kdy téměř každé kojení provází neskutečný pláč. Syn se přisaje a cca po 3 min se odtrhne a začne plakat....pláče tak, že se dusí a zajíkává se. Pomůže jen to, že ho začnu chovat a tišit. Po cca 10 - 15 min, kdy se uklidní se přisaje a už pije. Naše kojení ted trvá i 1 hodinu. Kojím na obě prsa a prsa střídám (někdy i pomůže vystříat prsa) Myslela jsem si, že mám málo mlíčka, ale syn příbírá pěkne. Koupila jsem si i kojeneckou váhu a syna vážim před a po kojení. V noci pije okolo 120 - 140ml přes den tak 80ml. V noci je kojení klidnější a syn pláče jen minimálně. (V noci se budí pouze 1) Nejhorší je situace odpoledne a večer. To je jeho pláč k nezastavení. Rodila jsem císařským řezem. Celé těhotenství jsem brala antibiotika a i ted po porodu jsem je již brala, ale ne soustavně (syn ted pláče i když atb neberu) Od CŘ mám problém s nadýmáním a musím užívat espumisan a Hylak. Co se týká prdíku u syna, tak jsem už vyzkoušela vše. Cvičíme s nožičkama, nahříváme bříško, mažu bříško Pupíkem, dávám syn na bříško, houpám ho, dávám ptobiotika Bio Gaia a kapiček jsem už vyzkoušela celou řadu (Espumisan, baby calm, Coliprev) Z tého situace jsem už naprosto vyčerpaná...dětská doktorka mi poradila přejít na UM, ale já chci z celého srdce kojit. Kdž vidim, jak je syn celý den hodný, směje se na nás a když mu dám prso, je takový řev, chce se mi brečet. Budu velice ráda, za každičkou radu! Děkuji za odpoveď. S pozdravem Karla Paťhová

mamamoja
24. únor 2017

@kajdule001 Hlavně klid.
Nevím zda to může být tím, ale myslím, že je to první bojkot kojení. V šestinedělí mlíčko teče z prsou téměř samo vlivem hormonů a po šestinedělí už to tak není, zde už naplno funguje poptávka - nabídka (pokud dítko saje, tak se mléko tvoří, prsa jsou stimulovaná tím sáním). Takže je možné, že byl synek zvyklý na přísun mléka bez velké dřiny a nyní se musí víc snažit, než se mléko spustí, tok mléka je podle něj pomalejší, ... Skvěle to popisuje jeden článek - vložím zde text ze stránek mamila

Jak překonat bojkot při kojení

Co je to bojkot kojení?

V minulosti se bojkot kojení považoval za samostatný problém, jehož příčina nebyla známa a který byl typický pro určitá období/měsíce života dítěte. Existovala představa, že bojkot nastává náhle a v podstatě bez příčiny. Stává se zřejmějším, že bojkot a jeho představy jsou spojeny s otázkou toku mléka a snížení tohoto toku v důsledku snížené tvorby mléka. Jinými slovy bojkot ve skutečnosti odpovídá snížení tvorby mléka a není neobvyklé, že nastává u dětí, jejichž matky měly zpočátku velmi vysokou tvorbu mléka. Dítě, které se kojilo relativně dobře, se začne při kojení chovat nespokojeně, případně kojení odmítat i když se před tím přisávalo. Může se přisát a chvilku být spokojené, následně se může vrtět, natahovat bradavku, pouštět bradavku a znovu se přisát, případně začne odmítat přisát se na prs a kojit se. Dítě pláče, odtahuje se, když ho chce matka přiblížit k prsu. Často se stává, že čím více se matka snaží, tím více dítě protestuje. Dítě většinou neodmítá kojení po celý den. Přisaje se například v polospánku – při usínání nebo při probouzení a lépe se může kojit v noci. V bdělém stavu však dítě odmítá kojení navzdory hladu a upřednostní například sání ručičky. Dítě však může kojení odmítat úplně i v noci.

Kdy se vyskytuje a jak dlouho trvá?

Může se vyskytnout kdykoliv, nejtypičtěji však kolem 3. a 4. měsíce věku dítěte – jde o sníženou tvorbu mléka po vynikající tvorbě mléka. Bojkot se může vyskytnout náhle bez předcházejících signálů anebo se situace postupně zhorší v průběhu několika dní.

Proč dítě odmítá prs?

Nejčastější příčinou takového chování je reakce na snížený tok mléka v důsledku toho, že tvorba mléka matky poklesla. Tato situace se paradoxně stává i těm maminkám, jejichž miminka výborně přibývají a které mají od začátku velmi mnoho mléka. Důvodem je, že s tímto souvisí i to, že miminko je zvyklé na rychlý tok mléka a jakmile se tento zpomalí, tak bez ohledu na ještě stále vysokou tvorbu mléka miminko nemusí být spokojené a reaguje tak, jak popisují maminky ve svých zkušenostech – rozpláče se, saje si pěstičku, zlobí se při kojení atd. a tato situace má tendenci zhoršovat se někdy až do úplného odmítání prsu. Tyto situace se stávají z několika příčin, mezi které může patřit i to, že přisátí miminka není od začátku úplně správné a v důsledku toho se tvorba mléka postupně snižuje – toto je poměrně nenápadný proces, který vypukne až v období, kdy se miminko začne odtahovat, natahuje bradavku, zlobí se, vrtí se, pláče a znovu se přisává a znova pláče, až se úplně odmítá přisát. Dítě nezískává dostatečný tok mléka. Bylo opakovaně frustrováno a to vedlo částečnému nebo úplnému odmítnutí prsu. Někdy do této situace může vyústit i to, že dítě dostává dudlík, případně se kojení kombinuje s krmením z láhve, přičemž se po mnoho týdnů či měsíců mohlo zdát, že dítěti používání dudlíku či láhve nevadí.

Pomoc

Odstraňte případné příčiny poklesu tvorby mléka uvedeny v protokolu Dr. Jacka Newmana Pomalé přibývání po počátečním dobrém přibývání včetně doporučení nepoužívat dudlíky a láhve.
Zvyšte tvorbu mléka. Zásadní zvýšení tvorby mléka je v těchto případech jedním z důležitých klíčů k úspěchu. Použijte farmakologické prostředky na zvýšení tvorby mléka – Motílium (účinná látka domperidon) tak dlouho a v takovém dávkování, jaké vám bude doporučeno po osobním zhodnocení situace poradkyní při kojení.
Když se dítě přisaje, zvyšte přísun mléka dítěti: postupuje podle protokolu Jak zvýšit přísun mateřského mléka (použijte stlačování prsu, když dítě saje, ale už nepije a když to bude třeba dokrmte dítě laktační pomůckou, v případě starších dětí pohárkem nebo lžičkou).
Když se dítě po delší dobu odmítá přisát a je potřeba ho dokrmit, dokrmte ho pohárkem nebo lžičkou. Ostříkávejte si mléko vždy, když se dítě nekojí (odmítne prs a nekojí se). Pokud jde o dítě starší 4 měsíce, můžete mu podávat příkrmy a odstříkané mléko použít do příkrmů.
Zintenzívněte fyzický kontakt s dítětem:

Buďte stále s dítětem
Noste dítě v nosiči (šátek, baby-vak,…)
Spěte s ním v posteli
Umožněte mu kontakt kůže na kůži
Vykoupejte se s ním
Uspávejte ho v náručí (v nosiči), ne s dudlíkem nebo v kočárku
Soustřeďte se více na dítě než na domácí práce, případně jiné okolnosti, které vás odpoutávají od dítěte
Pozitivně s ním komunikujte: vykládejte si s ním, zpívejte mu, udržujte při tom oční kontakt
Ve vhodné chvíli nabídněte dítěti prs, ale nenuťte ho a neodraďte jej od kojení tím, že mu ho budete vnucovat. Můžete přitom experimentovat s různými polohami a různými situacemi ve kterých prs nabídnete – např. se pokuste dítě přisát během chůze, skákání na gymnastickém míči atd.
Vyhněte se tomu, abyste ze snahy o kojení neudělala boj a dítě při tom plakalo
Na kojení se snažte vystihnout okamžiky, kdy dítě není při plném vědomí (usínání, probouzení a noc)
Při pokusech o kojení odstraňte rušivé elementy anebo podněty o kterých víte, že dítě od kojení odvádějí.

Bojkot není signálem dítěte, že se chce odstavit! Přirozené odstavení přichází nejdříve ve věku 30 měsíců!

Více zde: http://kojim.webnode.cz/nejcastejsi-problemy/ja...

mamamoja
24. únor 2017

@kajdule001 A ješte tento článek to dobře popisuje:

Moje miminko se kucká mlékem…
07.01.2014 22:23

…. odtrhne se od prsu, já vidím, jak mi mléko přímo stříká z prsu, ale miminko už se nechce přisát a často také pláče. Nějakou dobu jej nemohu utišit. Dělám všechno možné, do doby než se mi nějak podaří ho uspat, pospí si a pak se třeba přisaje dobře ….".

Tuto situaci maminky vyhodnocují tak, a v poradenství se můžeme také setkat se závěry, že miminku vadí příliš silný tok mléka a proto se odtahuje. Následná doporučení bývají taková, aby si maminky škrtily tok mléka, aby si před kojením trochu mléka odstříkaly a kojily v záklonu. Tato doporučení ale často nefungují a situace graduje. Miminko je stále více nespokojené.

Jde skutečně o „nadprodukci“ mléka?

Příčina problému je zcela opačná. Miminku nevadí příliš silný tok mléka, ale naopak to, že tok mléka je menší než byl i navzdory tomu, že když se miminko od prsu odtrhne, mléko z prsu maminky až tryská.

Pojďme si tuto situace rozebrat postupně:

Kdy dochází k této situaci? Většinou několik týdnů po porodu – často od šestého týdne. Je možné, že do té doby mléko teklo pomalu a najednou se tok mléka natolik zrychlil, že to děťátku vadí?

Co se dělo do této doby? Jaký byl koncept péče o miminko? Co maminky popisují? Většinou jsou to věci, které tvorbu mléka nepodporují.

Miminko:

prospí docela delší dobu v noci
saje dudlík
nevyžaduje kontakt s maminkou
kojí se několik málo minut
kojí se po několika hodinách
neusíná u prsu

Maminka :

má třeba jen slabé krvácení a popisuje, že je zvláštní, že má menstruaci již 6 týdnů po porodu.
užívá hormonální antikoncepci.

Mělo miminko do té doby co nejlepší možné přisátí?

Jasným ukazatelem pro to, že se nejedná o nadprodukci mléka, ale o začátek bojkotu kojení je také to, že miminko v noci pije klidně a situace je lepší ráno, dopoledne a v podvečer a večer většinou graduje.

Proč se tedy miminko zakuckává?

Protože při spouštěcím reflexu, který funguje na začátku kojení miminko získává mnoho mléka a otvírá hodně ústa pro příjem velkého objemu mléka, což je jasně vidět při pozorování brady miminka. V momentě, kdy spouštěcí reflex ustane, miminko je stále připraveno na polknutí velkého doušku mléka a jakoby polkne naprázdno a to způsobní zakucknutí a v důsledku dalšího malého přísunu mléka odtažení od prsu s pláčem. Celou situace umí dobře diagnostikovat šikovná poradkyně při kojení, která umí dobře pozorovat kojení.

Celá situace je pro maminku velmi náročná, ale dá se pomalu začít rozmotávat.

Co udělat pro zlepšení situace?

Nejlepší je vyhledat šikovnou poradkyni, která vám pomůže zajistit co nejlepší asymetrické přisátí v různých polohách i u staršího miminka.

Právě v těchto situacích nenápadné střídání poloh při kojení může pomoci a miminko může být více ochotno se přisát.

Pomáhá kojení a dobré přisátí vleže. Miminko necítí úsilí o správné přisátí v sedě, v klidu si leží a může být ochotnější se přisát.

Pokud se miminko přisaje a pije, pomůže stlačování prsu hned, jak miminko přestává pít, začíná se ošívat a cítíte, že se chystá odtrhnout.

Zvyšte na maximum tělesný kontakt kůže na kůže s miminkem. Noste ho v šátku, spěte s ním v posteli. Pomáhá také se s miminkem vykoupat. Kupodivu se miminka ve vaně s maminkou přisávají ochotně. Stejně tak se miminka ochotněji přisají rozespalá.

Začněte užívat bylinky a medikament ke zvýšení tvorby mléka.

Co nikdy nedělejte!

Nikdy děťátko k prsu netlačte a nenuťte. Pokud se situace rychle zhoršuje, neváhejte nad použitím laktační pomůcky – ne z důvodu, že miminko má akutní nedostatek mléka, ale proto, že pomůcka miminku na prsu zajistí veliký tok mléka a miminko nebude na prsu frustrováno.

Nenabízejte láhev – její použití může být pro další kojení fatální, protože děťátku poskytuje konstantní tok mléka a o to více miminko bude prs odmítat. Pokud je nutno miminko dokrmit a ještě se přisává, použijte laktační pomůcku, pokud se nechce přisát, dokrmte miminko kalíškem.

Odsávání pro zvýšení tvorby mléka má jeden zádrhel a to ten, že odebírá mléko z prsu, které by jinak zvyšovalo jeho tok, na který dítě čeká, proto odsávání v těchto případech spíše nedoporučujeme, obzvláště pokud je pro maminky vyčerpávající. Ovšem některým maminkám pomáhá a dokáží jej dobře načasovat.

Pokud jsou miminku 4 měsíce, začínejte mu nabízet rodinnou stravu lžičkou nebo prstem. Zasycená miminka se ochotněji přisají.

Více zde: http://www.poradkyneprikojeni.cz/news/moje-mimi...

alassel
25. únor 2017

@mikulka dobry den, chtela bych se zeptat, jak co nejefektivneji a co nejrychleji zastavit tvorbu MM. V pondeli jsem porodila, syn nebyl ani jednou prilozeny ze zdravotnich duvodu (mela jsem po porodu vysoke teploty, tezkou strevni virozu) a presto se mi zacalo MM ve ctvrtek tvorit. Kojit nechci - upozornuji predem! Syn si navykl na UM, pije z lahvicky a prospiva. Nemam ke kojeni kladny vztah a jsem nestastna z utvoreni MM. Beru ricinus communis 4x5 kulicek, piju salvejovy caj cca 1l denne, prikladam ledove lihove obklady, ve sprse rozmasiruji tvrdsi mista a max odstriknu do ulevy tlaku, prsa stahuji obinadlem... Co dal? Poradte prosim!

ivetvin
25. únor 2017

@alassel mě se po ricinus communis 4x5 kulicek dělalo mléka až nadmíru

alassel
26. únor 2017

@ivetvin hmm, tak babo rad..

ivetvin
26. únor 2017

@alassel Měla jsem k tomu i letáček, kde bylo napsané vyloženě, že je to na podporu kojení. Nebo na rozkojení. Jiné rady, než bylo uvedeno bohužel neznám. Zkusit zavolat laktační poradkyni mě ještě napadlo.

alassel
26. únor 2017

@ivetvin ano, ale ricinus 30CH je na zastaveni

plkina
28. únor 2017

Ahoj Mikulko. Potřebovala bych poradit. Syn má tři a půl měsíce a je plně kojen. Jenže poslední tři dny se mi zdá, že mám málo mléka. Kojím i hodinu a půl a stejně pláče hlady. Jak podpořit laktaci a mám když tak po ukončeném čtvrtém měsíci začít dávat příkrmy? Po případě jakými příkrmy mám začít?

sponda
3. dub 2017

Ahoj Mikulko, potřebovala bych poradit s odstavením dítěte. Malému budou za měsíc dva roky. Mám problémy s odstavením, protože na mě nic nezabírá, ani homeopatie (lac caninum, Ricinus communis, ještě další dva, co jsem na doporučení zkoušela), ani tvrdá chemie (dostinex). Jakmile, víc než 12 hodin, nekojím příšerně se mi nalejí prsa, ztvrdnou, hrozně to bolí. Problém je, že malému by stačilo se alespoň tulit, když už mu nedám napít, ale já nemůžu, protože, jakmile si ho přitulím (nebo staršího syna), začnou se ta prsa ještě víc nalévat. Poslední pokus s Dostinexem byl peklo. Prsa nalitá, ovázaná, chladila jsem, ale stejně se dostavila horečka, tvrdá prsa, vydržela jsem, ale teď je to 14 dní a mléko je furt. Nemáš nějaký nápad? Stejně moje tělo reaguje i na homeopatii, vysoké potence. Tak nevím, asi budu kojit pořád a v pubertě odpadne....

lovelucka
4. dub 2017

Dobrý den ráda bych poprosila o radu. Už druhý den mám prso nalité a tvrdé nahřívám, kojím, masíruji, odsávám vypotřebovala jsem celý tvaroh ale moc se to nezlepšilo. Máte ještě nějakou radu co s tím? Jak poznám že je to zánět a že se to už nedá vyléčit??? Předem děkuji za odpověď

mjk007
8. dub 2017

Zdravím, můžete mi poradit jak postupovat při kojení? V porodnici jsem zkoušela kojit přes kloboučky, ale ještě jsem neměla mlíko, tak malá z prsou nic nevytáhla. Zkoušeli jsme to s odsávačkou a teď mi laktace pomalu spouští. Když odsávám, tak odsaji vždy obě prsa (max.60ml dohromady). Chtěla bych to s malou zkoušet dál přes klobouček, třeba by to už utáhla. Nevím jestli jí mám dát pít jen z 1prsa a dokrmit jí UM nebo dávat hned z obou a doufat, že bude mít dost. Ale myslím si, že jí to stejnak stačit nebude. Někdy mi vypije z flašky i 80ml. Jinak je nám 8dní.

barusak95
5. kvě 2017

@mikulka Dobrý den prosím o radu mám 3 měsíčního chlapečka a musím kojit s kloboučky zkouším i bez nich ale to se malý zkrátka nepřisaje mám ploché bradavky myslíte že budu moct někdy kojit bez nich ? je kojení s kloboučky návykové ? a nemohli mi kloboučky ovlivnit tvorbu mléčka ? dřív mi malý vydržel přes den 3-4 hod a ted kojí každé 2 hodiny a už nepřibírá tak jako dřív (ale to bylo asi ovlivněné dvou denním průjmem) a přijde mi že než aby pořádně tahal tak většinou spíše jen dudá dříve jsme kojily 10-15 min a ted je schopný u každého prsa být 30 min i víc prosím o radu moc děkuji

krteczech
9. kvě 2017

Zdravím, mám problém - zablokovala se mi záda, byla jsem u lékařky a dostala jsem několik injekci a léky na uvolnění svalů a na bolest. Vzhledem k tomu, že se nemůžu pomalu bez nich hnout tak jsem si je musela vzít. Myslite, že když jsem si je vzala ve 12 hodin tak v noci můžu kojit?.

krteczech
9. kvě 2017

@barusak95 Já kojila s kloboučkem 4 měsíce, než byl malý schopný se pořádně přisát. A bylo to v pohodě. Zkoušela jsem si ho přikládat a jednoho dne se prostě chytil.Tak taky zkoušejte. Třeba to půjde.

Strana