Málo mléka a příkrmy
Prosím o radu, jsem už velmi zoufalá. Mám doma 2 týdenní miminko. Jsem po císařském řezu a v porodnici se nepodařila rozjet laktace, resp. mám mléka málo a malej musel dostat příkrm, protože byl na hranici úbytku váhy. Také hlady měl celodenní úplně hysterické záchvaty až se zalykal a pak se ani nechtěl přisávat. Momentálně tedy nejdřív dávám prso a pak dokrmuji. Laktace se z původních 1 - 8 ml zvedla zhruba na 20 - 25 ml, ale pořád je to málo. Doktorka říkala, že můžu zkusit vysadit příkrm a dávat častěji prso (místo 3h každé 2h třeba). Tak to tedy zkoušíme ale opět se vrátil ten hysterický pláč. Úplně z toho až ztrácí hlas. Je ticho jen když mu dám prso, z každého tak 10 min saje, pak vypadá že usne a do 2 min zase hysterickej pláč... jsme z toho s partnerem úplně vyřízení, nevyspalí, třeští nás hlava. Jsem z toho celá špatná, brečím a fakt nevím jak se nestresovat a mít dostatek spánku, jak všude píší že je důležité. Nemáte prosim někdo podobné zkušenosti nebo jakoukoliv radu? Budu vděčná za cokoli...
@dockysbazar Tak dejte dokrm, dítě bude spokojené, vy si odpočinete. Přece jenom proto, že chcete za každou cenu kojit není o tom, že dítě usíná vyčerpáním z pláče a matka je zralá na Bohnice.
Někdy stačí docela málo a nic složitého aby dokrm nebyl potřeba a člověk mohl plně kojit, spokojeně.
Já bych ještě poradila zkusit kojit s dodáváním příkrmu u prsa takovou hadičkou, jakoby podoma vyrobený suplementor. Mě to poradila laktační poradkyně když jsem se nemohla rozkojit. V zásadě šlo o to, že se příkrm dal do nádobky, ze které vedla tenká hadička z lékárny na bradavku, dítě chytlo prso i s tou hadičkou a zároveň se kojilo i dokrmovalo příkrmem. Prso se stimulovalo a dítě mělo motivaci sát, protože mu tam něco teklo a nebylo hladové. U mě to bohužel nezabralo, já jsem to mléko fakt neměla (odsála jsem 10-15 ml za celý boží den!) a dcera byla spáč, takže jsem ji přikládala poměrně málo často, protože prostě nešla vzbudit. Ale jestli nějaké mléko máš, mohlo by to pomoct tu laktaci navýšit. Přeju hodně sil, já jsem to už pak nezvládala, nikam to nevedlo (myslím celou snahu o kojení), takže od cca 5 týdnů byla dcerka plně na UM a je krásná a zdravá 🙂
jedná se z nejvečí pravdepodobností poze o laktační krizi sem tam se v pravidelných intervalech do 8 mes vyskytnou pak zaleží na díteti jak je akční ,časteji přikladej dej si treba černe pivo víc pi a jez hlavne se nestresuj mleka je porad dost jen neni to to hutne je řidčí to se když se uklidníš a bude mit prcek čas být víc u prsa zpraví , jinak kdyby šlo do tuheho ostřikavej a přikrm dle potreby ale hlavní je prsi co nejvíc stimulovat a hodně pít tím navíšíš produkci
Urcite si pozvi domu laktacni poradkyni seznam najdes na mamila.sk vyprdni se na hodiny a intervaly a mej ditko u prsu klidne i hodinu v kuse, kdyz chce. A davej kojit i klidne co pul hodky. Dcera dnes (2m) se kojila behem 45 min trikrat. Je vedro, potrebuji pit. A kdyz byla maloucka, navecer byla u prsu s malinkymi prestavkami 2 hodiny. 1x za 3 hodky je fakt malo kojit. Ty taky pijes a jis casteji. Sem tam si neco zobnes mezi jidly. Tak to maji i deti. K tomu, aby se tvorilo mliko je potreba kontakt,kontakt a zase kontakt. Zavinovacku vymen za satek,at ti ditko spi na hrudi. Bude klidnejsi, bude u tebe. Me se po tom vzdy prsa nalily. Drzim palce! Jinak se priklanim k tomu,aby ditko nebrecelo hlady dat dokrm,ale posrupne ho snizovat az uplne vypustit.
Pises,ze je ditko ticho jen kdyz mu das prso, tak ho mej u prsa, kdyz chce. Kojeni neni jen o jidle a piti, je to o tom,ze je v kontaktu s tebou. Ty jsi jeho mama a je u tebe v bezpeci, citi se s tebou dobre. 🙂 V tomhle je potreba vypustit dospelacky rozum a napojit se na miminko. U prvniho ditka jsem chvilemi take uvazovala jako dospely: rikala jsrm si,prece nemuze mit zase hlad, vzdyt pred chvilkou pilo, ditko bylo nespokojene, tak hsem ho nosila,aby neplakalo... jenze ono nechtelo nosit ale chtelo prso ... my totiz vsechno bereme rozumove....ale deti to tak nemaji, nejsou jeste zkazene jako my....
Jeste bych doporucila,aby ti laktacni zkontrolovala spravne prisati. Miminko nemusi efektivne sat a tim neziska tolik mleka.
Tady najdes seznam poradkyn + info o kojeni https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-d...
Taky se mi mléko po císaři nechtělo rozjet. Nakonec byl malý, ale slušný vysavač a po pár dnech to už jelo. Rozhodně jsem, ale nekojila podle času, ale prakticky pořád. Buď spal a nebo sál a často dokonce dudlal i když spal. Osobně doporučuju se na všechno ostatní vykašlat a kdykoli to bude možné, mít miminko u prsa. Ani dudlík bych nedávala a místo toho, ho nechala cumlat prsa. UM bych, ale dávala dál podle potřeby. Nehlídala bych to na čas, ale podle toho kdy uvidíš, že má miminko hlad. Pokud se ti vytvoří víc mléka, dítě si samo už o dokrm neřekne. Hlavně mu to nedávej z flašky, ale přes stříkačku.
Já ještě přidám, nevím, zda to tu někdo už psal, přijde mi, že ne, neřídit se odsátým množstvím. Bylo tu spousta maminek, řadím se mezi ně, co prostě odsávačkou nedostaly skoro nic, třeba jen 20ml, a přitom kojily nakonec bez problémů a dlouho. Někdy je ta odsávačka prostě krátká.
Ano, řídit se množstvím počůraných plínek.
Na 2-3 týdnech jsme měli taky problém, zvala jsem si domů LP, i když neporadila nějak extra, vše totiž bylo v podstatě v pořádku, dodala sebevědomí, uklidnila. během její návštěvy syn sosal ukázkově. A za pár dnů se to vše srovnalo.
A to jsem ještě byla lajdák a pila fakt málo, někdy i sotva litr denně.
To UM jsem vždy dávala stříkačkou přes prst. Problém možná je, že výživa ho víc zaplacne a on pak neměl dýl hlad. Z prsa pak sál třeba jen 10, ale ne nijak intenzivně. Je pravda, že co nedávám tu UM tak se přicucne jak blázen a třeba přes 45 min vydrží to prso fakt sát. Na noc ho mám uvázaného v té SwaddleMe a to se celkem i uklidní a chvilku spinká ale přes den ho do toho nechci pořád zavazovat a to je pak boj teda.
Tu LP si asi zkusím pozvat.
@dockysbazar zavinovačkou nic nezkazíš ani přes den. Mají to rádi, cítí se v bezpečí. No, k tomu kojení. Určitě to s LP zkus když to tak moc chceš 😊 a je jasný že když mu dáš UM (které ho zasytí), tak má hlad až za 3-4h to je u UM normální. A když mu ho nedáš nediv se že celý den brečí, když píšeš že máš málo mléka tak asi brečí hlady ne? To bych teda nedávala, ale to je můj názor. Co nakojit a hned potom šupnout flašku aby se najedl? Ty si můžeš pomoct i odsávačkou, samozřejmě že víc prso postimuluje dítě, ale aby kvůli tomu řvalo hlady 🙄..
@dockysbazar a nebo jak tu psala @alkuska to je ta super nápad.
Ahoj, začátky jsou těžký. Naštěstí jsem laktaci rozjela po peti dnech.. Tu LP bych si pozvala určitě! A odsavat odsavat odsavat. Ty prvni dny byli hodne vycerpavajici, kazde 2-3 hodiny kojit minimálně 15 minut jedno prso, dokrmit odstraněným a případně keste UM a potom odsavat 20 minut jedno prso.. Ale stalo to za to. Je mu skoro 6 mesicu a kozař jak blázen 😃. A kdyby se ti laktace nakonec nerozjela, tak si z toho nelam hlavu 🙂. Dostane vše co potrebuje i z UM.
Dítě je nejlepší odsavacka😉
@dockysbazar. Ahoj...ja mam 4,5 mesacnu dceru a 4,5rocneho syna, tiez som rodila cisarskym, mlieko sa rozbiehalo pomaly, bola som vycerpana, umavena, zufala, s vycitkami ze nic nefunguje. S malou stale na prse a s vycitkami ze nemam cas na syna. Mala stale plakala a chcela byt na prse,inak ani nespala, no mlieka vela nebolo...
Nakoniec mi manzel s jeho triezvym usudkom a odstupom povedal nech jej dam prikrm, tak sme dali parkarat striekackou UM aby sa slecna najedla a oddychla. Alebo som odsala svoje mlieko a dala jej striekackou po prste aby dostala viacej mliecka naraz.
Inak ti tiez poradim, zavolaj si laktacnu poradkynu. Porozpravate sa, ona ti poradi, ukaze, upokoji. Ja som tiez zavolala a pomohlo mi to. Velmi. Mozno sa len vyrozpravat z toho s niekym co porozumie a poradi.
A zacala som kojit po leziacky, oddychovali sme obe. To tiez pomoze, aj ty si potrebujes oddychnut.
Dobre su stranky mamila.sk ako aj ine maminy spominali.
Aj odtial som cerpala info a rady.
A este mi pomohla moringa, poradila mi to moja sestra. Ja mam tuto:https://www.mojemoringa.cz/e-shop/moringa-tablety-90-tb...
Davkovanie je dost velke, ja som si davala menej. A postupne som znizovala.
Zakladom je spokojne a nie hladne dieta, matka a potom bude aj cela rodina. A tlak na to, ze zena musi kojit sa mi zda velky. Ja dakujem manzelovi ze mi povedal, ze UM neznamena ze som zla matka.
Aj ked tomu teraz mozno neveris: neboj, bude lepsie 😉
Ako to dopadlo u nas? Casom nebolo prikrmovanie UM potrebne, prestala som aj dokrmovat mojim, mala je jedlik, od 4 tyzdnov uz len kojim.
Este ma napadlo, skus nosit - satku alebo ak si netrufas viazat su aj satkove nosice. Mozete byt stale spolu a aj kojit sa da 😉. A mozes mimi vyzliect a mat kontakt koza na kozu.
A s kojenim v lahu pomoze laktacna poradkyna. Ja som tiez nevedela ako na to, ukazala mi, skusila som si pri nej a islo to 😉
Malý od včerejšího večera už tolik nebrečí. Přikládám kdykoliv je vzhůru nebo vypadá, že by chtěl. Dneska se mi i podařilo přiložit ho k prsu i vleže a pak vytuhl a tak jsme si oba zdřímli 🙂 akorát nevím, jestli ho budit když spinká. Když konečně zabere tak je třeba schopnej spát 3h, a to už je zase moc dlouho ne?
Co mi dělá starosti je, že malého važím a vypije zhruba 30 ml, což mi prijde strašně málo, když kojím třeba v průměru a 2,5 h. Někdy prcek spí 3 h, jindy zase kojím na 2x protože pláče, pak se většinou uklidní a usne. Nerada bych aby zhubnul...
@dockysbazar to je super, ze sis odpocinula a usnula s nim. Je to na dobre ceste🙂 Doporucila bych ti nevazit po kazdem kojeni, ale trebs jen rano a vecer.
No vidis sikulka to pujde, pokud ti přibírá, v noci bych driv jak po trech hod nebudila, jestli mas vahu neni problem to zjistit, v klidu minimalni prirustky jsou myslim 100- 150 g za tyden, norma je tak 175- 200
tydne, my pribirali asi 250 tydne , jak zacne pribirat poradne nech ho spat, a koj driv nez po 2,5 hod,.kort jdyz je ted horko, me malej treba dnes chtěl taky často.A mrkni na net co jist a nejist u kojeni abys minimalizovala prdiky. 30 ml je sice asi dicela malo ale kdyz budes kojit casteji a bude spokojenej tak v pohode myslím
@kackacka37 takže ho mám tedy přes den budit, když spí dýl jak 2,5 h?
Jo a pokud spi,tak bych ho nebudila
A spí pokaždé takhle dlouho? Jestli jo a zatim nepribira tak bych asi radeji budila, jestli treba jen jednou tak ne
, uvidis sama jak bude spokojenej,
Pry: jak. kojit? Odpoved tretiny diskutujicich: netrap dite(!) a dej UM.
Ani nevim, jakeho smajlika prilipnout. Toto ☹ nebo toto 😀 ?
@panickatlamicka tak lepší ať nakojí a dokrmí um, než aby ji dítě řvalo hlady ne? Já taky nevím jestli se mi hodí víc 🙄 nebo 😂
K tomu dlouhemu spani a nasledmemu buzeni....Psala jsi,ze pouzivas zavinovacku. Kdyz jsou deti zavinuzte upadaji do neprirozene dlouhych spankovych cyklu. Zkusila bych tak moc nezavinovat a nebo zavinout na usnuti a pak vybalit.
@lenatu. jenze kdyz si prectes diskuzi, tak nejen ze ji par holek nepodporilo v kojeni, ale malem ji narknou z trapeni ditete. krom toho, zakladatelka pise, ze (puvidne) kojila podle hodin. Coz je chyba. Muze navysit laktaci, kojit casteji. dite hlady urcite netrpi. dokrm bych dala az jako posledni vec a ne lahvi-coz maminka spravne dokrmila strikackou. Jasne, dite na um neumre, ale dokud neni
místo 3h po 2h? Já jsem tedy rodila přirozeně, ale kojila jsem na požádní i po hodině (hlavně první tři týdny)
Lehni si s miminkem do postele a koj jak bude chtít - když bude spát on spi ty.
Možná ho i třápí bříško > zaměž se na stravu
Zkus zavolat laktační poradkyni
@dockysbazar Mela jsem to podobne.Kojila jsem,odsavala,dokrmovala.. bylo to narocne a hrozne me to stresovalo.Trvalo to cele sestinedeli nez se kojeni rozjelo naplno. Ja jsem se dokrmem trapila,ale ve chvili,kdy jsem se s nim smirila,prestala resit cas a nabizela prso casteji,se to samo srovnalo... a az po dvou mesicich si dcera dokrm odbourala sama a zacala ho odmitat.Takze poslouchej sebe a sve dite,pokud mas pocit,ze dokrm potrebuje,tak mu ho davej, do toho koj a uvidis,ze se to srovna.A i kdyby vam ten dokrm zustal,tak o nic nejde,z tveho mlika bude mit to dobre a diky dokrmu bude nasyceny a oba budete spokojeni.Hlavne zadne vycitky,zkus hodne pit,homeo je taky fajn a hodne spolu odpocivejte🙂.Sestinedeli je narocne,ale brzo bude lip!

@dockysbazar Ahoj je mi tě moc líto co prožíváš. Sama jsem si tím prošla, vím jaké to jsou nervy, jak se bojí člověk odsuzujícího okolí a otázek ,,Ty nekojiš? A proč jako?" ...
Hele, já vím že chceš pro své dítě to nejlepší (tak jako já pro to své), teď máš šestinedělí, doma čerstvě miminko a jsi že všeho vykulená. Já byla taky. A moc jsem se snažila kojit, tak moc až jsem si uhnala zánět v obouch prsech + rozkousaný bradavky, malý nechtěl pít a hubnul..STRAŠNÝ.. moc jsem se trápila a dost mě to odrovnalo psychicky (s psychikou i zdravotně) a ve 3 tydnech jsme plně přešli na UM a od té doby jsem si malého začala užívat protože jsem se přestala psychicky týrat že jsem neschopná a že každá kojí a já toho nejsem schopná..
O tom to ale není, dnes je UM jinde než před 50 lety, nejsi špatná maminka když holt budeš dávat um za cenu spokojeného dítěte. To je přece nejdůležitější, aby si TY byla spokojená a tvoje miminko taky. Když se toho kojení nechceš vzdat, tak to nevzdávej ale určitě bych po každým kojení dokrmila um když takhle pláče hlady a ty si aspoň odpočineš. Já vím, jak je to pro tebe těžké, sama jsem si tím prošla. Ale věř mi, to že nebudeš kojit neznamená, že nejsi dobrá máma, o tom to není. Přeji hodně sil a energie! ❤