icon

Miminko po kojení pláče, chce krmit často. Nevýživné MM?

deniorlik
30. pro 2015

Mám 3-týdenní holčičku. Prvních 14 dní byla spokojená, u kojení vždycky usnula, spinkala 3-4 hodiny. Doktorka nás chválila, že hezky přibíráme. Poslední týden je chuděrka celá uplakaná. Na radu doktorky dávám kapičky proti prdíkům, teplé obklady na bříško atd. Ale nepřijde mi, že by byla vyloženě nafouklá. Všimla jsem si, že čím dál tím víc pláče přímo po kojení, je těžké ji nějak utitšit, v podstatě funguje jen další kojení. Doktorka radila kojit s odstupem dvou hodin, aby se nemísilo natrávené mléko s čerstvým, že to prý dráždí žaludek....snažila jsem se to dodržovat, ale přijde mi, že má prostě pořád hlad, tak jsem se na to vykašlala a kojím a kojím....klidně každou hodinu. Holčička skoro nespí, usne na delší dobu jen odpoledne, pak zase do půlnoci kouká nebo pláče a chce se pořád krmit. Vizuálně nám přijde, že přibírá, ale všimla jsem si, že víc čůrá a mnohem míň kaká. je možné, že mám málo výživné mlíčko? Do množství problém nemám, mám ho opravdu dost, ale přijde mi jak kdyby ji vůbec nenakrmilo.....Zkoušela jsem jí dát odsáté z lahvičky. vypila 80 ml a pak se ještě 10 minut krmila z prsu..... Poraďte co si o tom myslíte, doktorku zastihnu až v pondělí. na pohotovost mi to zase vyloženě nepřijde. Začínám skoro uvažovat , jestli nemám zkusit trošku dokrmit UM 😖

Strana
z5
barulina
30. pro 2015

Tak je to tve dite a ty rozhodnes co budes delat. Teda ja urvite neresim co na to ostatni.je to tve dite,tva prsa ty rozhodnes. Cekat na svoleni to fakt ne. Ja max komu dovolim rozjodovat je muj muz,itec male a i tak co se txce male je to vetsinou na me,ale nastedsti.nemame v tomto s muzem rozdilne nazory. Jak pisu,ja proste slabe mliko zacla mit mala mela tusim 2-3 mesice,z kradne rospivajiciho ditka ktere nadherne spalo se stal.uzlicwk place a ze me uzel nervu. Taky mi radily jak mam jen.kojit v kuse, jenze to se dobre radi.ja mam psika a i jine povinnosti. Takze jsem zkusila um a hned absoluzni.pohoda. a cit mezi mnou a malou to neovlivnilo a zdravoucka je taky.a ja si opet uzivala materstvi

mpbk
30. pro 2015

@deniorlik tak zkuste vydržet do zítra? Nebo zítra dr není? Ale myslím, že bezpečné to je. Co kdyby jste neměla mléko. Známá nekojila vůbec, takže ta je najela hned už v porodnici. To je o názoru, zastánci kojení budou psát, že to bezpečný není a i naopak. Řešte to asi podle sebe, pocitově.

deniorlik
autor
30. pro 2015

@mpbk právěže zítra doktorka není..... odstěhovali jsme se "do přírody", za Prahu....,říkali jsme si jaká je to výhra, že je tady v tom našem městěčku dětská doktorka, že nebudeme muset jezdit do Prahy kdyby něco a ona má samozřejmě celé svátky dovolenou....zrovna když jí potřebujeme, klasika :D

martaveg
30. pro 2015

@deniorlik UM je v podstate lek, takze zacit davat jen tak na zkousku jestli to pomuze, to bych ja osobne nedelala.. navic ono prece neni vubec jiste ze breci hlady, muze brecet kvuli necemu jinemu a z toho je pak zizniva a chce se napit nebo proste jen chce dudlat.. tech pricin place muze byt hodne, zkus se na vse ostatni vykaslat, byt jen s malou v co nejuzsim kontaktu a jeste chvili vydrz, snad to bude jen docasne

l_eslie
30. pro 2015

To, že dítě brečí, pravděpodobně není vůbec hladem ani tím, že by ho něco bolelo. U takhle malého dítěte je normální, že chce být přisáté pořád a hlavně chce být pořád u maminky. První dva týdny většinou je miminko v takovém šoku z toho, že je na světě, že tvrdě usíná i v postýlce, postupně se ale začne hlásit o naplňování svých přirozených potřeb, což je neustálý kontakt s matkou, dostupnost prsa a podobně. Já strávila první dva měsíce života dcery na gauči s dítětem nonstop přisátým na prsu, jinak brečela. Nic takového jako slabé mléko neexistuje, takže si myslím, že hlady nebrečí. Dokrmování UM nebo krmení z lahve místo z prsa jen pokazí kojení. Zelená stolice taky není hned hladová, je u malých dětí normální. UM má navíc opravdu hodně nevýhod pro zdraví dítěte, takže bych ho "jentak" nezkoušela.
Doporučuju zagooglit něco o kontaktním rodičovství, pročíst www.mamila.sk a případně kontaktovat nějakou laktační poradkyni (mamiláckou!). Nošení v šátku nezavrhujte, to že jste to párkrát zkusila a mimčo brečelo nic neznamená. Zkuste si koupit kvalitní šátek a povolat nějakou lektorku.

barulina
30. pro 2015

@l_eslie kdyz jste nezazila netvrdte ze slabe mliko.neexistuje

zuzapra
30. pro 2015

@l_eslie prekvapuji me Vase nazory! Radikalni a pravdepodobne si myslite, ze vylucne pravdive. Jen upozornuji, co miminko to original! Vsechna mimi nemusi brecet, jen kvuli tomu, ze neciti prs. 😉

deniorlik
autor
30. pro 2015

@l_eslie
@martaveg No ale já s ní jsem v nejuzším kontaktu a stejně pláče i když je u mě.... Na to bych ani neměla srdce toho uplakánka nechat jen tak napospas svému osudu. Prostě jí nosím všude v náručí, když nefunguje šátek.... Určitě ho nezavrhuju, docela ráda bych zase fungovala s oběma rukama :D

Já jen moc nevím v čem by mi laktační poradkyně teď ale pomohla. Od mamily mám přečtenou knížku 3x tam i nazpátek. Opravdu tam žádnou chybu nevidím. Kojím, kojím, kojím, mlíko mám a stejně je něco jinak než bývalo....Na mě to fakt působí, že má prostě hlad nebo že jí něco v tom mlíčku najednou nedělá dobře, ale nemůžu zatím přijít na to co.

Nemám z toho dobrý pocit zkoušet UM jen tak, každopádně když se to do víkendu nezlepší, tak to asi prostě zkusím a budu vědět jestli je to z hladu nebo ne. Je mi jasné, že tím riskuju, že jí to nesedne, ale ze současné situace taky úplně dobrý pocit nemám, takže asi tak..... Nevidím UM jako nějaké finální řešení. Doufám, že to je fakt chyba v mojí stravě. Netušila jsem, že ten fenyklový čaj může i škodit nebo že to co miminku ve stravě vadí se může časem měnit. Anebo opravdu třeba jím málo, každopádně trápit miminko než se to upraví mi přijde hrozné....

deniorlik
autor
30. pro 2015

@barulina No to víte, já mám ze svého nejbližšího okolí miminko jako první, takže si na všechno přicházím sama a jem z toho taková vyjukaná, abych něco neudělala špatně..... Ten tlak, aby člověk za každou cenu kojil je velký. Svým způsobem tomu fandím, nemělo by se to brát na lehkou váhu, kojení je důležité.... Ale na druhou stranu mi opravdu přijde nejdůležitejší spokojené miminko a maminka, jak už tady padlo. Já tomu věřím, že to mléko může být slabé.... Nevadí mi neustále kojit, ale do nekonečna to takhle provozovat taky nejde. Já doufám, že kdybychom to teď zkusili s UM, tak ho zase budeme moct brzy zahodit a přijdeme na to v čem je chyba.... Ale úplně váš případ chápu. A jak douho to trvalo než jste na to přišli, že vám málo přibírá nebo resp. než jste se rozhodla, že to UM dáte?

martaveg
30. pro 2015

@deniorlik Dcerce dali jednu davku UM v porodnici, proste prisel doktor, rekl ze uz moc shodila a bude se vazit a dokrmovat a nez jsem se stihla probrat a promyslet to, tak uz me sestra ucila jak krmit ze strikacky pres malicek, mala pak spala tvrde snad 6 hodin, kdy vubec nereagovala na prikladani a pak noc probrecela, jak to ze sebe tlacila ven, proste mi ji tim regulerne zabetonovali :-/ tim chci jen rict, ze ono tim UM na zkousku stejne treba vubec nepoznas, jestli a jak to pomohlo nebo "pomohlo" ☹
koukala jsem na fotku toho satku co mas a nejak ho asi nechapu, nechces si zkusit od nekoho v okoli pujcit klasicky pevny nebo treba elasticky? ja mam na domaci noseni elasticky a je super ze jde malou rychle do nej umistit i vyndat ven, ze zacatku v nem taky trochu knourala, pry muze prckum ten stisneny pocit pripominat porod a muze jim chvili trvat nez si zvyknou, ze se nemusi znovu narodit.. tak to jeste nevzdavej, treba si zvykne 😉

zuzaluky
30. pro 2015

Ja maleho kojila po dvou hodinach klidne i hodinu,vzdy usnul a ja myslela, ze spokojene napapany, ale bylo to vycerpanim. Kdyz jsem zjistila u MUDr., ze ubyva na vaze, dala jsem UM. Ten pocit, ze se moje miminko konecne napapalo dosyta, slo mi to az do slz. Kojeni je samo lepsi nez UM, ale ne za kazdou cenu. Treba to mate podobne.. Jak je na tom s vahou?

barulina
30. pro 2015

@deniorlik tyden jsem zkousela nepriprala ani gram. Obe hotove,nevyspane,vycerpane. Raky jsem.na mimco byla sama, kamaradky dice ano ale take prvorodicky a hlavne se stejne staryma detma. Bez babicek v blizkosti. Ted bych si za to tydenni zkouseni kojeni nafackovala. Za me je kojeni precenovano. Jiste je fajn,zadara atd. Ale precenovane

deniorlik
autor
30. pro 2015

@martaveg no ten šátek funguje tak, že ty spojené kusy látky na sebe snadněji omotáš a nepotřebuješ na to školení jako s šátkem.....výsledek vypadá jako klasický šátek....třeba takhle nebo prostě jak potřebuješ podle velikosti dítěte a svých potřeb atd. .... už jsem se to naučila i jednou rukou.... je to bavlněné, ale taky to trošku pruží....ale ona to fakt moc dobře nesnáší....nekňourá, vyloženě vříská.....jediný kdy tam jde dát je když mi nejdřív usne na ruce..... budeme to ještě zkoušet, kdyžtak zkusím ten klasický šátek a někoho kdo nás to naučí jak mi tu někdo už radil..... ale tohle se fakt dobře používá, nerada bych se toho vzdávala.....

martaveg
30. pro 2015

@deniorlik Aha, ted uz trochu chapu.. a davas tam malou do jake polohy, kolibka nebo vertikalni briskem na brisko? moje dcera treba uplne nesnasela kolibku a vriskala u toho

lajla
30. pro 2015

@barulina kojene dítě přibývá skokové...za týden nemusí přibrat vůbec nic...důležité jsou delší časové horizonty... Jen poznámka🙂

deniorlik
autor
30. pro 2015

@martaveg obojí jsem zkoušela....kolíbku snáší líp....

deniorlik
autor
30. pro 2015

@zuzaluky to já právě nevím....vážilli jsme minulý týden a další možnost až v pondělí

deniorlik
autor
30. pro 2015

No děvčata, teď si slečna několikrát prdla jako starej námořník, třeba se to tím konečně vyřeší :D :D

babulinkab
30. pro 2015

vážili jsme miminko obden na kuchyňské váze, tak jsem měla jistotu, že je mlíčka dost

lajla
30. pro 2015

@deniorlik normální případ🙂 měla jsem to tak 4krat...a teprve to začíná... Prdiky k tomu patří, nikdy jsme nafouklé bříško neměli a přitom na prdiky trpěli..um vůbec nedavej mlicka mas dost teprve jsi v šestinedělí nezkaz to a koj jak si dítě řekne ono se to podda...zkus různé polohy nošení, šátek,houpačka, lehatko, autosedacka...dat na bříško nahrate pecky z DM a mimi.zabalit..a houpat...bude to nějakou dobu furt dokola...ale je to tak...v um není nic co by dítě potřebovalo. Jiné je samo když to mléko fakt není
Tepla voda na bříško také zabira
Změn stravu, já byla že začátku jen na bílé ryzí s mrkvi...a pomohlo to...pak pomalu nabaluj a zkoušej co dělá dobře,špatně... Výsad mléčné výrobky a cukr pokud to dokážeš
Žádnou chemii alias kapičky a blbustky bych nedávala... Zkusit můžeš ale u nás bez efektu...max probiotika ale krátkodobé
Pokladej na bříško pokud ji to nebude vadit, řádně odrihavejte
Ono to k tomu miminkovskemu období prostě patří...

lajla
30. pro 2015

@deniorlik jinak tak malé miminko neví co se děje takže i když má mlicka dost a hlad nemá...tak si vezme dávku navíc...prostě se snaží zapit něco co ho trápí... Sem tam jsem taky dala odstrikane a většinou to skončilo tak že se u toho vypršelo, vykakali a pak poblinkali🙂

lajla
30. pro 2015

Vyprdeli🙂 ne vypršelo🙂

lu777
30. pro 2015

@deniorlik a není to prostě spurt?

jinak bříško to je někdy zapeklité... já musela dávat kapky do roka u staršího... a zabíral jen Sab Simplex bohužel 😝 nepomohlo ani to, že jsem jedna jen asi tři potraviny dokola... (později se z toho vyklubal rozestup břišních svalů, ale to jsem tehdy netušila)...

super je koupací kyblík, ta pozice v teplé vodě dost pomáhala... jinak masáže bříška atd.... ale z prdíků se spíš musí vyrůst

ale je i dost možné, že to je prostě spurt a přejde to za týden, za dva 😉

zuzapra
30. pro 2015

@deniorlik Zkus pri kazdem kojeni dat z obou prsu. A ve strave vynech mlecne vyrobky!(to se ale projevy az tak za 14 dnu,aspon tak nejak mi to vysvetlovala dr.) My davali jeste probiotika.

barulina
30. pro 2015

@lajla no to mate z knizek. Mam osobni zkusenost. Slabe mliko jsem mela, a kdo nezazije at netvrdi opak.

deniorlik
autor
30. pro 2015

@zuzapra ml. výrobky nejím normálně 🙂

deniorlik
autor
30. pro 2015

@lu777 a ten spurt trvá takhle dlouho? já měla za to, že je to spíš otázka dní.....

anna159
30. pro 2015

ahoj, necetla jsem si to vsechno, ale napisu jen moji zkusenost. Moje mala taky hned po kojeni plakala a taky jsem nevedela, cim to je. Na prdiky netrpela. No jedine co jsem delala je, ze jsem proste kojila a kojila...mala nekdy ani nepila..jen proste chtela byt u toho prsa 🙂 postupem casu to ustalo..ted je ji 6 mesicu a v noci dela skoro to same..nechce dudlik a zuzlat bradavku..zatim ji v tom vyhovuju, ale jestli to tak pujdem dal, budu davat na noc UM a nebo kasi. Jinak moje doktorka tvrdi, ze zelene kakani nic neznamena a ze jsem asi jen neco snedla. Tak mozna i ta tvoje chce jen kontakt..hlavne se snaz vydrzet a nic vic nedavat, ono se to porad meni.

lajla
30. pro 2015

@barulina pardon🙂 fakt nemám...slabe mléko je mýtus...ale třeba jste byla ta extra extra výjimka...a jak můžete tvrdit že to mám z knih když to také nevíte jak to je a bylo...trochu zvláštní hm...ale asi Vás to trochu popudilo jak je videt....jinak napsala jsem o slabém mléku...ale o tom že kojene děti přibývají skokové a to je fakt!

lajla
30. pro 2015

@barulina jinak...u 4teho jsem se rozkojovala skoro celých 6 měsíců...byl to zahul...kojila jsem a odstrikavala pořad dokola, 3 krát o mléko přišla...takže nanovo...vím jaké to je, ale nevzdala jsem to a jsem moc ráda. Chvíle na jsem si myslela že mám mliko naprd ale není to tak..je to o mnostvi...jaké pak musí mít mléko ženy v Africe? A přitom své děti koji

Strana
z5