Miminko po kojení pláče, chce krmit často. Nevýživné MM?
Mám 3-týdenní holčičku. Prvních 14 dní byla spokojená, u kojení vždycky usnula, spinkala 3-4 hodiny. Doktorka nás chválila, že hezky přibíráme. Poslední týden je chuděrka celá uplakaná. Na radu doktorky dávám kapičky proti prdíkům, teplé obklady na bříško atd. Ale nepřijde mi, že by byla vyloženě nafouklá. Všimla jsem si, že čím dál tím víc pláče přímo po kojení, je těžké ji nějak utitšit, v podstatě funguje jen další kojení. Doktorka radila kojit s odstupem dvou hodin, aby se nemísilo natrávené mléko s čerstvým, že to prý dráždí žaludek....snažila jsem se to dodržovat, ale přijde mi, že má prostě pořád hlad, tak jsem se na to vykašlala a kojím a kojím....klidně každou hodinu. Holčička skoro nespí, usne na delší dobu jen odpoledne, pak zase do půlnoci kouká nebo pláče a chce se pořád krmit. Vizuálně nám přijde, že přibírá, ale všimla jsem si, že víc čůrá a mnohem míň kaká. je možné, že mám málo výživné mlíčko? Do množství problém nemám, mám ho opravdu dost, ale přijde mi jak kdyby ji vůbec nenakrmilo.....Zkoušela jsem jí dát odsáté z lahvičky. vypila 80 ml a pak se ještě 10 minut krmila z prsu..... Poraďte co si o tom myslíte, doktorku zastihnu až v pondělí. na pohotovost mi to zase vyloženě nepřijde. Začínám skoro uvažovat , jestli nemám zkusit trošku dokrmit UM 😖
@deniorlik podle mě sama sebe přesvědčuješ, že má malá hlad a brečí hlady. Pokud má malá 6 a více plínek počuraných za den, mělo by to být ok. Kojila bych dál na základě zájmu malé, zkusila zkontrolovat, případně dopilovat přisávání malé a vydržela ještě pár dní. Ty jsi v šestinedělí, máš právo na to se věnovat jen malé, mazlit kůži na kůži a třeba strávit celý den v posteli s malou. Pokud myslíš, že tvůj problém vyřeší UM, stejně ho malé dáš a určitě to malé neublíží. Jen je škoda si pokazit kojení takhle brzo, ale UM není jed. Podívej se na ty stránky kojeni.net, třeba ti pomůžou. S nedostatkem víry ve své tělo si můžeš poradit jen ty sama. Ale zvažuj, jestli ti UM stojí opravdu za to...
@barulina slabé mléko je jen jiný název pro špatnou techniku kojení. Kojení není věda, ale má určitá pravidla, která se musí dodržovat. Je dobré, že UM je, určitě to není jed a někdy není jiná volba. Ale je škoda, že při prvních problémech je to jediné, co se matce poradí a místo podpory a hledání problému se přestává kojit a dítěti se dá UM. Mateřské mlíko je pro dítě to nejlepší a nejpřirozenější strava.
Synovi začalo bolení bříška ve věku 14 dnů, do té doby byl ok, žádná alergie v tom nebyla. Měl velkou potřebu sát i mimo hlad, což vyřešil dudlík. Odbrkává malá? Zkoušeli jste rourku?
@evulina77 no ja zadnou spatnou techniku kojeni nemela :D kijila jsem 3 4 mesicr bez absolutnich potizi. Na zacatku jsem dima mela lakt.poradkyni. proste se mliko zmenilo ci se kvslity tykalo a bylo tatal nevyzivne. Ja maminku nenutim at da um, jen ji rikamze se nemusi traoit kdyz hi da,protoze ta laktacni liga je jak jed a je mi pak tech maminek lito. Ja sama bych si nafackovala jak jsem tyden a neco nechala malou hladovet.
@lajla no nam to vse slo krasne zadny problem jsem nemela a ejhle prislo to. Jo oni pokavad ma matka cas na to jen lezet s mimcem ok. Ja dcetu miluju jako nic na svete alentaky jsem byla rada mezi lidmi a ti hned od porodu,mam rada naklizeno, uvareno. Kdyby mi mala prospivala a nebrecela vnkuse a jsem si jiata ze to bylo v tech 3,4 mesicich hlafem kojila bych dal. Nehodlala jsem ji ale trapit jen.protoze par matek reklo ze kdo nekoji je spatna matka, a ze to rady nektere pouzivaji;) tak at se maminka neboji,dulezite je spokojene dite a to jak toho dosahnoit si musi nastavit kazda sama.
jeste jedna vec.. porad kojim, ale jestli jednu vec bych udelala jinak a uz ted to muzu rict a to je male jen sest mesicu..tak to je to, ze jsem moc resila, jestli mam uklizeno a navareno...ted bych se na to vic vyprdla, ono to nevyzehleny pradlo atd nikam neutece ale ty miminka rostou siilenoouuuuuuu rychlosti 🙂
@evulina77 No já nevím, mě teda nepřijde, že by mi někdo nebo nějaký zdroj informací nabízel jako první možnost UM. Načetla jsem toho o kojení docela dost, i porodnice jako taková mě dobře informovala, zkotrolovali techniku kojení atd. Tohle platí snad někde na malém městě nebo platilo před deseti lety..... Když zvážím všechny možné scénáře a co jsem podle nich zkusila, od protiprdících opatření, po neustálé tulení, houpačky, lehátka, mozarta, ukolébavky, hlazení, masáže a vidím, že to miminko prostě není spokojené jako bývalo.....a hlavně ten fakt, že je nespokojená i po krmení. Znovu tady opakuju, že frekvenci krmení neřeším. Ale je snad normální, že po kojení člověk čeká, že bude miminko spokojené a ne naopak, a't už chce k prsu z hladu nebo z potřeby blízkosti.... Co jiného než hlad mě má pak napadnout? Ty historky o ženských v Africe jsou super a víru ve svoje prsa můžu mít jakou chci, ale žádnou studii o tom jak taková ženská má kvalitní mléko a jak ty děti prospívají mi ještě nikdo neukázal, takže pro mě ta možnost jménem "slabé mléko" ve hře je... Neříkám, že zrovna já slabé mléko nutně mám a že hned běžím pro UM, ale zajímá mě jakou má kdo s podobnou situací zkušenost, jestli to nemůže být nějaká alergie atd..... Považovala bych za nenormální, kdyby mě tohle nezajímalo. Tahle panika pokaždé, když se někde ty písmenka U a M objeví, mě fakt fascinuje 🙄
Dve moznosti..
@deniorlik bříško. On te. Fenyklovy čaj a proti prdici věci (kapky atd) můžou ve větším množství naopak podporovat prdeni a z toho pak bolení břicha. Ale taky miminka může bolet břicho i bez toho.. Taky jsem si zažila řev u kojení a po kojení, ale já odsavala j pro sourozence a pak už jsem se dostala do extrému a mladší měl prostě málo. Ale kojení už jsem pokazila. Už se nechtel prisavat, nechtěl čekat až se mléko spustí atd..jen řev řev řev..
UM nedávej, odříhne si? Někdy to trvá i desítky minut, ale je to tím malý si né a né odříhnout, položím ho - usne a za půl hodiny šílený bolestivý křik, dám si ho přes rameno za chvíli si odříhne a je klid.
další věc tvoje strava - zkus vysadit mléčné výrobky (hlavně mléko), vajíčka, houby! (pokud je to tvým jídlem tak srovnání až 2 dny) je tady skupina a paní má i internet stránky s potravinami co se nesmí
https://www.modrykonik.cz/group/6713/detail/
@deniorlik
Já si myslím, že to, že by měla hlad (pokud máte pocit že mléka máte na množství dost), nebo že by jí v mléku něco vadilo je opravdu hodně nepravděpodobné. Ale samozřejmě záleží na vašem pocitu a posouzení.
Slabé mléko, a zadní a přední mléko je opravdu jen fáma.
Jinak já jsem prošla prakticky tím samým, cca ve dvou týdnech dcera začala pořád brečet, nechtěla chovat, byla neodložitelná, brečela i když jsem ji držela v náruči, v klidu byla, jen když byla u prsu, tam pila, pak usnula a ve spaní dudlala. Když jsem ji chtěla někde na chvíli odložit, probudila se a řvala jak šílená. Taky jsem si myslela, že má hlad, ale zachránila mě právě LP, která přijela, byla tu s námi půl dne, a řekla mi, že mléka je dost, že miminko hezky pije, že je prostě jen taková přísavka. A jak říkám, bez nadsázky jsem zbytek šestinedělí proležela na gauči, s dcerou přisátou na prsu, kde střídavě pila a dudlala. Jakmile jsem ji sundala, rozbrečela se a jinak než na mně prostě nespala (a nespí do teď a je jí 7m).
Já si myslím, že i to co vy popisujete, je pro kojence béžné chování, jen my na to nejsme zvyklé, protože obecná představa je, že miminko se nakrmí, přebalí a pak tři hodiny spokojeně spí a to pořád dokola, ale to není fyziologické chování kojence.
Navíc může i vyplakávat stres z porodu a z nového života mimo bříško.
Je taky důležité si uvědomit, že kojené děti se chovají jinak, než děti na UM. UM je úplně jiné, než mateřské, je mnohem těžší na trávení a organismus takhle malého miminko musí vynaložit veškeré usilí na to, aby to kravské mléko strávilo. Proto se může dítě po UM jevit klidnější, protože mu nezbývá energie na nic jiného než na trávení.
Samozřejmě je na vás, jak situaci posoudíte a nikdo nemůže vyloučit, že zrovna u vás náhodou je nějaký zdravotní problém, jen si myslím, že to vůbec žádný problém být nemusí.
Pamatuju si ale, že když to probíhalo u nás, byla jsem taky hrozně nešťastná a vystresovaná a vím jak frustrující to je... Přeju hodně síly!
@deniorlik
Jenom ještě znovu dodávám, že ano, moje dcera byla nespokojená i okamžitě po kojení, pokud jsem ji z prsu sundala. Pila, pak pít přestala, pak přesala i dudlat, jen měla prso v pootevřené pusince a buď usnula, nebo mžourala. Pokud jsem se v tento okamžik zvedla, tak do cca minuty začal šílený řev, který skončil jakmile jsem ji dala zase k prsu. Takže v té době jakékoliv nakládání s miminkem (přebalování, koupání, chování babičkou) většinou provázel řev, protože ona prostě chtěla být pořád tělo na tělo u mě a cucat prso.
Měnit se to začalo cca po těch šesti týdnech, ve dvou měsících už byla myslím v pohodě i bez prsa 🙂
Měla jsem ale zkontrolováno od LP že opravdu pije (tedy že opravdu polyká, někdy je to těžké odlišit), to je důležité.
Nechci zlehčovat váš problém, jen jsem vám chtěla říct, že některé děti takové jsou a nemusí to nic špatného znamenat 🙂
Ještě P.S. - kojené děti nemusí kakat několik dní (i týdnů) a je to v pořádku, důležité je, zda čůrá. Kdyby se významně snížil počet počůraných plen, je něco špatně.
@mpbk když jsem četla otázku, hned mi blikla odpověď. Přoč by dobře živená a odpočatá a technologiemi obklíčená žena, která má jedno dítě na starosti, nemusí dříví štípat a na valše prát, je v teple a v podporující rodině měla mít slabé mléko? Pokud připustím existenci slabého mléka, tak si představím někoho, tak je to někdo ve stresu, s nedostatem spánku a jídla, někoho na útěku v příšerných podmínkách, někoho přímo ohroženého na životě... Chápu ženský, který kojení vzdají, protože jim po bytě běhají 3 další děti, o které se musí postarat a prostě není čas ani prostor. Nechápu ženský, pro který je důležitější mít naklizeno a navařeno, aby ukázaly jak jsou úžasné. Protože opravdu ta nejdůležitější práce je jejich miminko a někteý mimča chtějí prostě víc. Předpokládám, že miminka mají svoje otce a ti se prostě nějakou dobu o domácnost musí postarat, nebo aspoň musí přestat řešit, že vše není jako dřív. Ono to přejde a mimčo se zklidní a zase bude svět jako předtím. Dřív se šestinedělí a všeobecně aspoň tři měsíce více drželo. Dneska jsme masirováni tím, co se všechno musí a pak je právě to mimčo bráno, že má pěkně spát a papat a hlavně nechat maminku uklízet, nakupovat, sedět u netu, vařit a podobně. Spousta věcí jde dělat i s dítětem třeba v šátku, nebo nosítku, ale spousta věcí prostě dělat nejde a podle mě je důležitější být s mimčem než být za dokonalou. Prostě život matky se hodně změní a musí se přizpůsobit dítěti. Ono to není navždy, jam miminka rostou i jim jde všechno líp včetně kojení i spánku.
@mpbk myslím si, že většina ženských může kojit. Né vždy je kojení úplně bez problémů, ale ty se dají a mají řešit. S tou teorií je to tak, že jsme zvířata a savci a samice svá mláďata kojí. Pokud ne, je to fatální pro jejich mláďata. Ale po určitou dobua jsou tam jen a jen pro svoje mláďata, dokud je potřebují. Se podívej třeba na fenu, která má mladý. Cca po dobu dvou měsíců pro ni neexistuje nic jinýho než kojení, péče o mladý a jídlo. Neřeší jestli má silný nebo slabý mlíko 😀 😀
@barulina jasné nehodlala jste slevit ze svého standartu.každý má ty priority jinde. My máme paní na úklid mám ctyri děti ale kazdemu jsem věnovala tolik času jako by bylo prvni. Říct si mám slabě mliko a finito je strašně jednoduché. Je fakt ale že já kojení dávám obrovský význam což každý ne.nikdo neřekl že jste špatná matka jen máte jiné priority
@evulina77 ano, pokud štěně nesaje a nepřibírá, tak ho po chvíli odstaví a nechala by ho pojít, taky to neřeší. To tedy když řikáte, jak to chodí u fen/zvířat.
Ale to jsme trochu jinde. Nicméně žádné fakta tedy nejsou, jsou to pouze něčí myšlenky/domněnky že slabé mléko neexistuje. To mi vlastně stačí🙂
Děkuji všem za další odpovědi. No dneska situace vypadá tak, že jsme se sice od včera hezky vyprděli a hovínko konečně zase ukázkové jako když jsme odcházeli z porodnice. Tak jsem se radovala, že to bylo přecijen jenom to bříško.... A pak vylezu ze sprchy a koukám, že mám pravé prso tak o dvě velikosti menší, úplně vyfouklé, vymáčkla jsem z něj tak tři kapičky a víc nic ☹ Levé prso relativně ok, teď jsem z něj dvakrát krmila a dejme tomu jí to stačilo, ale co s tím druhým ☹ Já jsem pořád žila v představě, že mám mléka dost.... Přikladám pořád, k oběma prsům.... Co s tím můžu dělat, kromě přikládání, popř. odsávačky a kojícího čaje?? Přeci mi to mléko takhle přes noc nezmizí ne. UM jsem si nechala včera z obchodu raději přivézt, ani nevím proč, asi nějaká intuice.... Neplánovala jsem ho použít, ani zatím teda neplánuju, dokud bude aspoň to levé prso stačit. Ale mám aspoň ten pocit, že tady tu krabici pro případ nouze máme a "hlady neumřeme", myslete si co chcete, mě to uklidňuje. Každopádně prosím o tipy jak to pravé prso zase přivézt zpátky k životu. Malá byla zvyklá se krmit z obou....
@olga_ psychicky se prosim branim cemu? Ze jsem sve dite udelala pomoci um opet spokojene a nehladove ? ;D vy jste delala nejakou expertizu,ze je jen vyzivne mleko? Netlacte mi tady s cim musim zit. Jedinne co je spatne je to,ze jsem sve dceri nedala najist hned jak se mi z mlika stala vpda a vic jak tyden jsem ji trapila. Pekny zbytek dne

@deniorlik většinou pár dni...spurt to asi nebude...jak pise
@anna159 bude to i hodně o tom kontaktu