icon

Miminko po kojení pláče, chce krmit často. Nevýživné MM?

deniorlik
30. pro 2015

Mám 3-týdenní holčičku. Prvních 14 dní byla spokojená, u kojení vždycky usnula, spinkala 3-4 hodiny. Doktorka nás chválila, že hezky přibíráme. Poslední týden je chuděrka celá uplakaná. Na radu doktorky dávám kapičky proti prdíkům, teplé obklady na bříško atd. Ale nepřijde mi, že by byla vyloženě nafouklá. Všimla jsem si, že čím dál tím víc pláče přímo po kojení, je těžké ji nějak utitšit, v podstatě funguje jen další kojení. Doktorka radila kojit s odstupem dvou hodin, aby se nemísilo natrávené mléko s čerstvým, že to prý dráždí žaludek....snažila jsem se to dodržovat, ale přijde mi, že má prostě pořád hlad, tak jsem se na to vykašlala a kojím a kojím....klidně každou hodinu. Holčička skoro nespí, usne na delší dobu jen odpoledne, pak zase do půlnoci kouká nebo pláče a chce se pořád krmit. Vizuálně nám přijde, že přibírá, ale všimla jsem si, že víc čůrá a mnohem míň kaká. je možné, že mám málo výživné mlíčko? Do množství problém nemám, mám ho opravdu dost, ale přijde mi jak kdyby ji vůbec nenakrmilo.....Zkoušela jsem jí dát odsáté z lahvičky. vypila 80 ml a pak se ještě 10 minut krmila z prsu..... Poraďte co si o tom myslíte, doktorku zastihnu až v pondělí. na pohotovost mi to zase vyloženě nepřijde. Začínám skoro uvažovat , jestli nemám zkusit trošku dokrmit UM 😖

Strana
z5
blondynka400
31. pro 2015

@barulina a vy jste si dělala nějakou expertízu na to, že místo mléka jste měla vodu? 😀 😀

barulina
31. pro 2015

@blondynka400 ctete poradne i prispevky vyse nez jen mou reakci ohledne expertiz. Pak se smejte. Hezky novy rok

blondynka400
31. pro 2015

@barulina právě proto, že jsem četla vše, tak se ptám 😉

barulina
31. pro 2015

@blondynka400 to byste se mela ptat toho kdo zacal nejake expertizy resit. Ja to nebyla. Nashle

blondynka400
31. pro 2015

@barulina nemusím se ptát, ale stačít mi číst... A vy tady prohlašujete, že jste měla místo mléka 100% vodu (z fyziologie možné akorát tak po opravdu velkém šoku a nebo třeba narkóze, ale i tak to rozhodně není nikdy voda, spíš se může dojít k omezení laktace) a ke všem ostatním se chováte značně arogantně a oháníte se vším možným.

medrin
31. pro 2015

@deniorlik nebudu studovat co ti kdo psal, ale napíšu z vlastní zkušenosti. Mě doktorka říkala, že můžu krmit nejdéle 10 min. a klidně co hodinu min. Malý chtěl být stále u prsu a u něj třeba i spal. Pak jsme zkusili pořídit dudel, jestli to pomůže a ano. Pomohlo. Ze začátku ho moc nechtěl, ale pak si zvykl. Měl ho 1 měs. a pak už ho nechtěl. Tak třeba toto. Nepochybuj o svém mléce, je určitě v pořádku. Já jsem hodně pochybovala, a byla jsem ve stresu i malý to pak přenesl na sebe a byl taky protivný. Ale když mě pak uklidnili, že přibývá, je zdraví a já to dělám správně. Vše se změnilo i malý se uklidnil 🙂 Takže nádech, výdech.. vše projde na výbornou 🙂 držím palečky

karlajasmine
31. pro 2015

Ten stres udela strasne moc. Podle me je normalni ze miminko v urcitem veku musi sat efektivneji aby dostal z prsa vetsi davku, a to se miminku nechce, tak zacne vyvadet. A to potom vystresuje maminku a mliko pak min tece, tak se z toho stane kolotoc. Sama na sobe pozoruju, ze jakmile jsem malinko vystresovana, tak mliko tece min a malymu se to nelibi. Jinak je stastny a spokojeny a krasne pije. Takze zkusit se hodit do klidu a verit ze to prejde 🙂 A to, ze po UM se deti zklidni.. no to dava smysl, v UM dostanou bez vetsi snahy treba 180ml najednou a pak spokojene usnou, jakby ne.. ale to materske mleko je pro jejich zdravi lepsi, tak stoji za to vydrzet. Samozrejme pokud opravdu zkusite vsechno a po nejake dobe to fakt bez UM nepujde, tak je lepsi dat UM nez trapit dite hlady, o tom zadna. Ale vetsinou kdyz vydrzite a pozvete si laktacni poradkyni tak se to zlepsi.

elen222
31. pro 2015

@deniorlik nečetla jsem reakce, ale měla jsem to podobné. Nakonec jsem měla pocit, že kojím snad 24 hodin v kuse, nevzdávejte to a určitě bych zatím nepřidávala UM. Je to možná růstový spurt a za chvíli se to upraví. Chce to vydržet!!! 😉

deniorlik
autor
31. pro 2015

@blondynka400 no a vy jste dělala expertízu u těch žen v africe? to je přeci pořád dokola tvrzení proti tvrzení jestli to slabé mléko existuje nebo ne.....generace našich maminek je přesvědčená o tom, že jo....přítelova mamka, taky "přestala kojit kvůli slabému mléku"..... dnešní generace je zase přesvědčená o tom, že je to blbost.....Akorát tady všichni opakujeme kdo jsme co kde slyšela a vyčetla a přitom všichni víme houby jak to doopravdy je. Nemá smysl to řešit a přijde mi přinejmenším netaktní takhle nějaké mamince podsouvat za každou cenu svůj názor. Každá se přeci rozhodujeme podle svého nejlepšího svědomí. Tímhle v podstatě říkáte, že se rozhodla špatně - to přeci nemá právo žádná z nás hodnotit. Ozvlášť když se to týká tohohle tématu na který prostě zatím neexistuje jednoznačná objektivní odpověď.

elen222
31. pro 2015

@deniorlik ještě bych poradila z vlastní zkušenosti hodně pít, vodu, čaje pro kojící maminky anebo třeba kysané mléčné nápoje, to mi radila moje lakt. poradkyně, když jsem měla pocit, že prcek pije pořád a že nemůžu tolik mlíka mít 🙂 . Ale jak je známo u kojení - čím víc dítě pije, tím víc mléka se tvoří 😉

lu777
31. pro 2015

@deniorlik spurt je individuální, já zážila spurt i dva týdny... ono je to těžko předvídatelné...
a samozřejmě se to kombinuje s těmi bolestmi bříška apod...
celkově to je tzv. čtvrtý trimestr jak se říká - s čímž teda musím plně souhlasit, u nás to tak u obou dětí vypadalo 😉

jinak slabé mléko nevím jestli je, ale já vážila, dítě vypilo docela dost což mi říkala i pediatrička, ale oba dva přibývali při kojení mizerně... je fakt, že já abych kojila, tak jsem brala homeo, pila hodně, melta, čaje pro kojící matky, masáže, pořád přikládala, mezi kojením odsávala - no prostě jsem se stavěla na hlavu a prostě mléka jsem nadbytek nikdy nezažila....spíš mi přišlo, že je to pro mé tělo něco navíc co už moc nedává... abych měla mléko tak jsem musela i hodně jíst a spát, což zařídit se dvěma malými dětmi bylo dost náročné....
takže po mojí zkušenosti fakt nevím jak to je s mlékem, když někdo kojí pár minut a miminko je vyloženě oplácané - přijde mi, že pokud není slabé mléko, tak asi existuje "silné mléko" 😀
jinak si to neumím vysvětlit, že některé děti tak přibývají po třeba i krátkém kojení a delším intervalu....

když to vezmu čistě selským rozumem, tak asi nemají všechny maminky stejné mléko, když mají jinou stavbu těla, jinou imunitu, jinou výživu apod.... některé tak asi budou mít mléko hustší nebo kaloricky výživnější, ne?

no ještě že aktuálně řešíme spíš psací písmo s oběma 🙂

lu777
31. pro 2015

@deniorlik viz příspěvek výše, nejsem žádný fanatik do kojí....
ale se zaváděním UM bych vyčkala, miminko je ještě malé, laktace ještě není moc srovnaná.... 😉
přikládat co nejvíc, hodně pít a uvidíte jak to bude na váze...

jinak dítěti UM dát můžete, to není něco co by mu ublížilo 😉 však je to pro ně vyráběné a dříve nebo později UM pije více nebo méně většina dětí....
a rozhodnout o tom můžete vy sama, jen bych to rozvážila, aby vám to pak nebylo líto, protože vždycky to někdo člověku předhodí, to je prostě realita....

akankeo
31. pro 2015

@deniorlik to je uplne normalni chovani. Bud ji boli brisko, nebo je nervozni z toho, ze ste nervozni nebo si proste reguluje laktaci, ten plac obvykle vyvolava vetsi tvorbu mlicka, navic donuti prikladat I na obe prsa PRI jednom kojeni. S UM bych byla ted spis opatrna, u toho se ty 3 hodinove odstupy musi dodrzovat, muze z nej taky bolet brisko a pokud nehubne, bud bych medala vubec, nebo jednorazove misto jednoho kojeni abyste si odpocinula a opet na situaci pohlizela optimisticky. A ze nekaka? Plne kojene mimco vydrzi nekakat I 14 dni, znaci to, ze uz umi mlicko stravit, v podstatne vse zpracuje ale zas jak ji to lip travi, hur odchazi ty plyny...

akankeo
31. pro 2015

@karlajasmine kazde dite je jine, pro citluvejsi je natravene mlicko opravdu problem. U nejstarsi sem musela dodrzovat odstupy, jinak ji bylo zle, druhe to bylo sumak. To je jak s palenim zahy, ta taky nepali kazdeho...

barulina
31. pro 2015

@blondynka400 mluvim pouze se uakladatelkou a jedte s nejaou pani. To ze vam se muj projev jevi arogantne je vas problem,ne muj. A nebudu tady slovickarit ano. Ja proste slabe mleko mela a tecka. Mejte krasny vstup do noveho roku;)

barulina
31. pro 2015

@deniorlik jevite se jako velmi.inteligentni zena. Jen tak dal a vse vam pujde skvele. S mimcem se srovnate at na um nebo.pti kojeni. To krasny vztah mezi matkou a ditetem nedela. Mimovhodem ma dcetka je zdravejsi nez vetsina dlouhodobe kojenych deti,samozrejme zo.zaklepu. pekny novy tok🙂

blondynka400
31. pro 2015

@deniorlik za prvé já o žádných ženách v Africe nic neříkala. A jinak ano, studie na složení a kvalitu mateřské mléka existují 😉 To, že generace našich maminek něco tvrdila, ale byla to pouze domněnka, která nebyla podložená, to nikdo taky nevyvrací. Kdysi medicína tvrdila spoustu věcí a jak to díky tomu dopadlo 😉 Jinak si myslím, že o fyziologii toho vím fakt dost + 2 děti jsem taky odkojila i s problémy, u té druhé byl mimochodem problém hodně totožný jako ten Váš.
Navíc já se pouze ptala na to, co bylo napsáno, nikomu nic nepodsouvám. Nádherně to napsala @karlajasmine i jenom selským rozumem je jasmé, proč se dítě po UM obvyle zklidní a každý z toho pak usoudí, že mělo dítě hlad. Ono je to vlastně nejjednodušší, dát UM a neřešit. A bez úrážky, mně osobně přijde, že Vy to ani nechcete řešit, spíš se chcete utvrdit v tom, že máte slabé mléko a UM je lepší varianta 😉
@barulina jojo, hlavní je mít uklizeno a navařeno, i z toho může být slabé mléko 😀 Ať žije silvestr 😉

ducik
31. pro 2015

@mpbk zkuste googlit. Lékařská studie to nebude, ale článku podepsaných lekari najdete dost.

katyxq
31. pro 2015

@mpbk tady v tom http://kellymom.com/nutrition/milk/change-milkfat/ článku je spousta informací (a uvedené studie, ze kterých vycházejí) ... např. "The research tells us that baby’s milk intake (the volume of milk – not the amount of fat in that milk) is the only thing that has been correlated with infant growth in exclusively breastfed babies. As noted earlier, average fat content of human milk is highly variable, but has not proven to be significant when calculating baby’s total energy intake or weight gain. (Aksit 2002, Butte 1984, Cregan 1999, Mitoulas 2003, Mitoulas 2002.)"

barulina
31. pro 2015

@blondynka400 jo nejsem totiz prasatko ;D

blondynka400
31. pro 2015

@barulina jasně, a proto jste z dítěte udělala telátko 😉 😀

barulina
31. pro 2015

@blondynka400 myslim ze byste do ust nemela brat me dite. Ale nebudu si s vami kazit vecer. Kojte a zijte v bordylku. Pekny novy rok. Za me konec

blondynka400
31. pro 2015

@barulina ono by spíš neškodilo se nebrat tak vážně 😉

lu88cie
31. pro 2015

Dobre je kojit vleze na boku z horniho prsu

deniorlik
autor
2. led 2016

@blondynka400 no samozřejmě, že existují studie o složení kvalitě mm, ale mám na mysli studii sledující vyloženě kvalitu mléka v závislosti na stravě, stavu metabolismu atd...... Jestli něco víte o fyziologii, tak určitě taky víte, že i dnes toho spoustu medicína neví 😉 MM je určitě nejlepší o tom žádná, ale já mám prostě ráda objektivní informace a fakta a spoustu informací o tom, kdo kojit může a nemůže ničím podložené nejsou....
A opět nevím, kde tady vzniknul ten blud o tom, že si za každou cenu chci myslet, že mám slabé mléko. Nejspíš se vám to trochu popletlo, protože tady bráním i maminku, která se rozhodla jinak než byste se rozhodla vy....

No každopádně děkuji všem za rady a tipy. Holčička už vypadá spokojeně...spinkáme, prdíme, kakáme a po krmení jsme spokojení 😎 Takže nejspíš opravdu jenom ten růstový spurt a prdíky 🙂
Jediná velká vada na kráse je to, že mi ve čtvrtek ráno prostě zmizelo jedno prso. Ještě v noci jsem z něj normálně kojila a dopoledne se najednou zmenšilo asi o 3 velikosti a od té doby v něm v podstatě nic není.....kojíme, odsáváme a pořád nic víc než pár kapek.... Tak jsem teda zvědavá jak to dopadne, snad se ještě umoudří 🙂

lu88cie
2. led 2016

A zkusila jsi homeopata?myslím ze se jmenuji ricinus komunus nebo tak nějak.dobry je taky kojico čaj Leros.hlavne hodně pij.ja mam diky tomu mléka zatím dost.davidkovi je 7mesicu.tak držíme palce👍

olga_
Autor odpověď smazal
blondynka400
2. led 2016

@deniorlik i tyhle studie jsou, stačí se jenom maličko porozhlédnout. Ono udělat rozbor mléka je hodně jednoduchá věc .-)
Kojit může každá, tak to od přírody prostě nastavené je. Bohužel je to ale ovlivněné i dalšími vlivy a pak to občas dopadá jak to dopadá. Za většinu si ale můžeme asi a nebo západní medicína.
Nemyslím si, že by se mi něco popletlo, ale umím číst, stačí vidět, s kterýmim názory sympatizujete a s ktetými ne (teď nemyslím moje). Za mne ať si každý dělá se svými dětmi co chce. Ale nelíbí se mi, když někdo tvrdí něco, co nemůže být pravda a chová se povýšeně a arogantně.

zuzapra
2. led 2016

@deniorlik nevzdavejte to 😉 , to rozkojite. Pomaha sypany caj z naťe jestřabiny, zeptejte se ve zdrave vyzive. A neni ani spatny. Pijte hodne vlazne vody. Me se to u prvniho mimi stalo taky, trvalo to tyden a vse dobre dopadlo. Co nejcasteji prikladat.
Jinak, myslim, ze Vase srdce vi co je pro Vase mimi nejlepsi. Jste jeho máma.

katyxq
2. led 2016

@deniorlik v tom článku, co jsem dávala výš odkaz, tak jsou zmíněny ty studie, stačí si je dohledat (např. přes PubMed)

Strana
z5