Miminko po kojení pláče, chce krmit často. Nevýživné MM?
Mám 3-týdenní holčičku. Prvních 14 dní byla spokojená, u kojení vždycky usnula, spinkala 3-4 hodiny. Doktorka nás chválila, že hezky přibíráme. Poslední týden je chuděrka celá uplakaná. Na radu doktorky dávám kapičky proti prdíkům, teplé obklady na bříško atd. Ale nepřijde mi, že by byla vyloženě nafouklá. Všimla jsem si, že čím dál tím víc pláče přímo po kojení, je těžké ji nějak utitšit, v podstatě funguje jen další kojení. Doktorka radila kojit s odstupem dvou hodin, aby se nemísilo natrávené mléko s čerstvým, že to prý dráždí žaludek....snažila jsem se to dodržovat, ale přijde mi, že má prostě pořád hlad, tak jsem se na to vykašlala a kojím a kojím....klidně každou hodinu. Holčička skoro nespí, usne na delší dobu jen odpoledne, pak zase do půlnoci kouká nebo pláče a chce se pořád krmit. Vizuálně nám přijde, že přibírá, ale všimla jsem si, že víc čůrá a mnohem míň kaká. je možné, že mám málo výživné mlíčko? Do množství problém nemám, mám ho opravdu dost, ale přijde mi jak kdyby ji vůbec nenakrmilo.....Zkoušela jsem jí dát odsáté z lahvičky. vypila 80 ml a pak se ještě 10 minut krmila z prsu..... Poraďte co si o tom myslíte, doktorku zastihnu až v pondělí. na pohotovost mi to zase vyloženě nepřijde. Začínám skoro uvažovat , jestli nemám zkusit trošku dokrmit UM 😖
@deniorlik ale nepíše se tam o nevýživnosti MM, že by miminku nestačilo, to první se týká dostatku živin pro matku .. a co myslíš, že jedí lepšího krávy, z jejichž mléka se dělá um - naopak, ještě horší věci, geneticky modifikovanou kukuřici a sóju (přes 80% krmiv v EU je GMO), to mléko je prozánětlivé
A jestli jí matka nezdravě, tak silně pochybuju, že miminko, batole a starší dítě bude krmit zdravě.
Ano, jsou případy, kdy je UM (i když kojná by byla lepší, jenže kdo by to platil) potřeba ... ale obvykle kojení ztroskotá z jiných důvodů, než by byla nevýživnost MM, ze špatného startu (dost škod bývá napáchána už v porodnici), málo častého kojení, jeho regulace, špatného přisátí nebo jeho pokažení lahví, dudlíkem, "chytrých" rad okolí včetně lékařů, rozhodnutí matky atd.

@katyxq
No víte, mě přijde, že na to stačí selský rozum, aby si člověk uvědomil, že přeci všechny matky nemůžou mít stejné mléko, ale konečně jsem si našla chvilku si hledat studie o mateřském mléce.... Já teda nevím, ale na mě na pubmedu vylezly studie, kde se mluví o závislosti výživy matky a kvalitě mléka - tedy v tom smyslu, že to na sobě závislé je.
Citace třeba hnedka z první, která na mě vyskočila - studie s názvem The importance of maternal nutrition during breastfeeding: Do breastfeeding mothers need nutritional supplements? "To have good nutritional status the breastfeeding woman has to increase nutrient intake. " (...) "The fat content of breastmilk varies somewhat." (...) "Mothers should not receive less than 1800 calories per day."
(Význam výživy matky v průběhu kojení: Potřebují kojící matky výživové doplňky? - "(...)K dosažení dobrého nutričního stavu musí matka zvýšit příjem živin. (...) Obsah tuku v mateřském mléce se poněkud liší. (...) Matky by neměly přijímat méně než 1800 kcal denně. (...)"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26383056
Taky jsem našla studii, která zkoumá mléko od obézních matek a závěr je v podstatě takovej, že mléko obézních matek je docela shit.
("Breastmilk from obese mothers has a pro-inflammatory fatty acid profile and decreased concentrations of fatty acids and carotenoids that have been shown to have a critical role in early visual and neurodevelopment").
(Mléko obézních matek obsahuje pro-zánětlivé mastné kyseliny a snížené koncentrace těch mastných kyselin a karotenoidů, které prokazatelně hrají kritickou roli v raném vývoji zraku a neurologických funkcí.)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26741571
A taky jsem našla studii týkající se těch slavných afričanek. Low vitamin B12 intake during pregnancy and lactation and low breastmilk vitamin 12 content in rural Kenyan women consuming predominantly maize diets. - "Conclusions: Vitamin B12 deficiency may adversely affect pregnancy outcome, infant reflexes at birth, and breastmilk vitamin B12 content."
(Snížený příjem vitaminu B12 během těhotenství a laktace a nízký obsah vitaminu B12 u venkovských Keňanek konzumujících především kukuřičnou stravu. - "Závěr: Nedostatek vitaminu B12 může negativně ovlivnit těhotenství, novorozenecké reflexy při narození a obsah vitaminu B12 v mateřském mléce."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23964388
Takže asi tak .... vsadím se, že mi teďka najdete studie, které budou zase tvrdit opak. Čímž se dostáváme k tomu co jsem říkala předtím - je to pořád dokola tvrzení proti tvrzení. Víme houby jak to doopravdy je, ale pravdou zůstává, že jako matky každá poznáme, když je něco jinak nebo když se děťátku nedaří. To jak to vyřešíme. Jestli si necháme cucat bradavky od manžela, abysme kojení rozjely nebo jestli půjdeme do lékárny pro plechovku, je na každé z nás a fakt do toho nemá kdo co kecat a ty rozhodnutí zpochybňovat, jak jsem tady viděla.