icon

Můžu mit "slabé mléko"?

petratrubkova
23. říj 2016

Dobry den sem zoufala malemu jsou tri mesice,kojim od zacatku bez problemu ale ted, ma porad malo chce skoro kazdpu hodinu a kolikrat place tak az je fialovy a k neutiseni.kdyz mu dam odstrikane mleko vypije ho a uklidni se a pak se doji odeme. Je mozne bych mela slabe mleko je.nejaky zpusob jak to zjistit?nebo mam rovnou nasadit UM? spurt to neni ten kdyz mel tak se choval jinak. Prsa se mi nalevaji ale asi mu to nestaci.poradte prosim jestli mate zkusenost dekuji

Strana
z4
tahejhula
24. říj 2016

@astyna Copak neco takoveho pisu nebo naznacuju? Prece jsem jasne a naprosto srozumitelne popsala tehdejsi system a jeho dopad na materstvi.

astyna
24. říj 2016

@lenatu

Já si ještě živě vzpomínám na mou instruktážní laktační poradkyni z Ligy pro kojení 😠 To byl takový vopruz se jí na něco ptát a radit se, že jsem byla pak i ráda, že nekojím. No a za 2 měsíce klidu s umělým mlékem a nošením malého se vše záhadně rozběhlo jedním "promlékovaným" tričkem po vycházce v nosítku. A nic nebyl problém - najednou...Malému bude rok a ráno a večer ho kojím pořád 🙂

astyna
24. říj 2016

@tahejhula

To je jen k tomu údernictví 😀 za 20 let se zase všichni budou divit, proč ženský byly doma 3 roky s jedním dítětem

lenatu
24. říj 2016

@astyna no já to taky nechápu..jako v porodnici byla jediná sestřička z těch 9 co jsem tam zažila a ta zamnou chodila a podporovala me (malého jsem chodila po kazdem krmení vážit a on vypil třeba 25ml..40ml..15ml..No hrozný..pak už pil těch 40ml a mohli jsme jít domů..Jako pro mě to bylo strašný..psychicky náročný..byla jsem absolutně psychicky a fyzicky vyčerpaná..kvůli tomu že mi ty ostatní sestry říkaly ,,No maminko, co Vám na tom nejde? Tady maminek kojí a přibírají a vy furt hubnete..přikládejte ale jen maximálně na 15-20min jeden prs pak mimi už netahá" ..tak nevím no..jako dopadlo to jak to dopadlo ..stejně bych potom už nekojila kvůli těm zdravotním důvodům, ale jsem sakra ponaučená na příště..jestli nějaké příště bude tak už nebudu tak vykulena a budu i líp připravená, ale pro ty prvomamky je to fakt těžký..Jakmile to nejde samo od sebe tak sestry protivný, ochota pomoct nulová ☹ až na tu jednu..ta byla uzasna

astyna
24. říj 2016

@lenatu

Já jsem to měla hodně podobně, navíc mě jedna sestra poradila fakt bomba vychytávku - teče vám mléko až moc? přiškrťte si prsa plenkou, ono se to trošku usměrní. ha spíš zastaví úplně...Já si taky vyslechla z okolí připomínek, hlavně když se v rodině narodila dvojčata a maminka kojila obě dvě více méně v pohodě. To bylo řečí. Ale už nikdo neřekne, že ona měla soukromou sestřičku, která ji holčičky přikládala a starala se o ně....trošku jsme odbočily ale 🙂

soyevita
24. říj 2016

@astyna
@tahejhula Žila jsem ve Španělsku,mateřská je tam 16týdnů a pak hodinová pauza na kojení,kterou jsi si mohla rozdělit.Maminky dětí,které musely z finančních důvodů do práce,většinou hlídali příbuzní a vozili na kojení.Kdo hlídání neměl,musel dát dítě do jeslí a to byla hrůza.Když jsem to viděla,tak se mi chtělo brečet.....Ty samozřejmě ve většině případů skončily na UM.Protože odstříkávání je někdy hodně náročné.Před 17lety se tam běžně PA ptaly,chcete kojit,nechcete?A hned po porodu prdly injekci.A nebylo to jen z důvodu brzkého nástupu do práce ,ale často kvůli postavě a krásným prsům.
Za 3roky později už se nikdo neptal a hojně se propagovalo kojení a bylo úplně normální kojit na veřejnosti.Teď na Tebe spousta lidí čumí jak na exota......
Je to samozřejmě každého volba,a na nikoho nekoukám skrz prsty,když se rozhodne pro UM.O mizivém procentu ,které kojit nemůže,se tu vůbec nebavím.
Ale v dnešní době je pro většinu z nás lehké kojit ,protože doba to umožňuje.

soyevita
24. říj 2016

@astyna To máš asi pravdu,Bůh ví,jaká doba bude.....

lenatu
24. říj 2016

@astyna jojo odbočily, ale opravdu s dnešním přístupem je to katastrofa..takže ten Sunar je spíš záchrana..nedivim se, že to tolik prvomaminek vzdá 🙂

soyevita
24. říj 2016

@lenatu Určitě na tom mají mnohdy i zdravotníci velký podíl a někdy napáchají víc škody,než užitku a někdy i LP ví velký prd☹
V nemocnici mě teď po porodu školila sestřička,které bylo 23let......?Nechala jsem jí vypovídat a myslela jsem si svoje.Nikdy jsem žádné dítě v porodnici nevážila,ve Španělskou jsem šla do 48h domů a tady v ČR jsem řekla,že vážit nebudu.Přijde mi to stresující.
A k slabému mléku:říká se,že neexistuje ,ale je možné,že někdo tenhle problém mít může

tahejhula
24. říj 2016

@soyevita I tady jsou rozdily, nekde prudi s prevazovanim pred a po kazdem kojeni (hlavne v noci lahoda) a nekde bohate staci vazeni jednou denne pri vizite.

astyna
24. říj 2016

@tahejhula

...to říkala i dětská sestra mě - vážit jen při vizitě, jinak vás to bude stresovat. Za to sestřičky na 6nedělí gynekologické chtěly vážit po každém nakojení. První den jsem to dělala, pak už jsem to vymýšlela.

lenatu
24. říj 2016

@tahejhula
@astyna
@soyevita tak já musela vážit pořád po každém kojení..i v noci, byli jsme v porodnici 5 dní, denně jsem spala 2-2,5h a stále brečela, že malý málo jí a nepřibírá a já neumím kojit a všechno špatně..a když jsem byla v noci na sesterne že malý vypil 20ml a pláče hlady a k prsu nechce ať mu dá UM že vím že má hlad a ona mi řekla, že žádné UM že až bude mít hlad tak se napije,..nakonec mu um dala, měl ho poprvé a hned vypil 40ml a poprvé spal 4h v kuse..chudák ☹. No a pak se přišlo na ten můj zádrhel a bylo..jako já si fakt stojím za tím, že když já byla absolutně vyčerpaná a neměla jsem energii a vitamíny proto abych fungovala já sama, tak jsem ani nemohla mít mléko které by syna zasytilo a to mi potvrdil i sám doktor na pohotovosti, když mi řekl ať se na to vykašlu, že to jen tak nepůjde že se tyram a to miminko to cítí..☹ takže asi tak no ☹

lenatu
24. říj 2016

@astyna já fakt vážila poctivě ..měla jsem strach, že si nás tma nechají ještě dyl a jako prvorodička jsem věděla prd...a opravdu to bylo strašně těžký..připadala jsem si naprosto neschopná..

astyna
24. říj 2016

@lenatu

Já jsem krásný krajní případ 😀 mě "probudilo" až prozření, když jsem omdlela v autobusu vyčerpáním a neprobudili mě v sanitce. Koma na 3 dny. totální vyčerpání organismu a zákaz kojení, to byl panečku fičák v nemocnici. A ten hormonální profil, to byla síla. A proto zbožňuju ty kecy kolem toho, že kdo nekojí, tak je líný 😠

lenatu
24. říj 2016

@astyna asi tak, jako v autobuse to je šílený ☹ no mě než jsme šli domu z porodnice dali druhou transfuzi abych sebou někde nepráskla 😀 a doktorka do mě hučela, že 3x denně prášky a odpočívat..No a pak ta děloha a prsa a konec..A doktor na pohotovosti (s tím prsem) mi řekl, že jestli do druhého dne mi ty atb nezaberou tak pod kudlu..tak jsem koupila tvaroh a obinadlo a modlila se aby zabraly..Fakt nevím jak by to dopadlo, ale tohle pro mě bylo hrozný..a je pravda..byť pro někoho to může být sobecké..že jsem se přestala "týrat" a zaměřila se na to abych se hodila do pořádku a měla energii na malého, domácnost a sebe..takže malý plně na um, já spokojená, dítě spokojený a hotovo. Ale kojicim maminkam stejně závidím, protože jet někam pryc, když musím sbalit, mléko, láhve, sterilizátory, koj.vodu a termosku je fakt na dlouhé přípravy..maminky co kojí to mají mnohem jednodušší 🙂.

mialagia
24. říj 2016

@lenatu tak ale podle těch množství cos tu psala, že malej vypil měl toho mlíka prostě málo..a ne slabý..ono právě spíš zkolabuje ta máma než že by bylo slabé mlíko..si to tělo ty živiny pro dítě do mlíka vytáhne..jako ten zánět chápu žes to nedala, to je moc najednou ta děloha uff a ty prsa pak jako důsledek, že dítě sálo málo..holt pech a v takových případech lepší um než se psychovat..😉

lajla
24. říj 2016

@lenatu jak musela? Nic nemusíte... nemusíte ani rodit v porodnici ani.tam zůstat...
Manza měl přinést um z domu a varnou konvicí😉
Si pamatuji....jakýkoliv zákaz dudliku v porodnici, si myslíte že jsem se někoho ptala? Hned první noc ho dostal😉 sestry ani nekvikly
Vážit jsem taky odmítala, zkusila jsem a dost...rozkojila jsem se vždy až doma v klidu

lenatu
24. říj 2016

@lajla no jako prvorodička jsem si nedovolila ani pípnout..nacpali mi kloboučky a to bylo hrozný, tvrdili mi že mám zploštělé bradavky..No bylo zajímavé že moje gynekoložka řekla že prsa na kojení jsou akorát a to samé sestra na pohotovosti jak jsem psala 🙂. Já už podruhé jestli nějaké bude taky budu chytřejší, ale bylo to pro mě španělská vesnice a maminky semnou na pokoji kojily úplně v pohodě..a to jsme rodily stejný den..dudlík jsem dala až doma ..jsem se dost bala 😀 a Vy jste dávala v porodnici UM než jste se rozkojila? To by mne tam asi ukamenovali :-/

mialagia
24. říj 2016

Tak v Podolí v porodnici teda dokrmujou automaticky mateřským mlíkem z banky co tam maj..tak to mi ani nevadilo se přiznám hlavně že malá neměla hlad..jinak to vážení já jsem furt zapomínala, takže jsem to pak odhadla..ale v pohodě jsem byla taky prostě až doma😊

petratrubkova
autor
25. říj 2016

@mialagia sem uz vazne zoufala uz to trva skoro 14dni tak budu doufat z to prejde. Nerada bych prestala kojit ☹

petratrubkova
autor
25. říj 2016

@jipe minimalne dvakrat az trikrat denne rve hned po kojeni, prilladam ho porad kdyz zacne hledat nebo breci ale uz jsem tak unavena ze jedu na setrvacnik

petratrubkova
autor
25. říj 2016

@lenatu maly je zatim dle detske v hranicnim vaze takze asi neco takoveho musi existovat. Je to moje prvni dite takze opravdu nevim co.je a neni mozne. ☹

lenatu
25. říj 2016

@petratrubkova já tomu rozumím, však jsem si tím taky prošla ☹ co začít přikrmovat? Po každém kojení? Nebo to dr neporadila? Nevím no, můj syn pil opravdu doma těch 40-60ml, jemu ale byli 2 týdny..a UM ze začátku 40ml a hned přibral jak jsem psala ☹ Do teď moc mlíkař není, za týden má 7m a stále pije mléko po 120ml jen párkrát se povedlo že vypil třeba 150ml, ale prospívá nadherně tak to neřeším..Já bych se poradila s dr jestli začít přikrmovat, nebo bych zkusila koupit nějaká homeopatika nebo nevím co holky co kojí poradí :-/ ale na um jako příkrm bych se určitě té doktorky zeptala 🙂

petratrubkova
autor
25. říj 2016

@panickatlamicka tak proc nepribira? A place i kdyz je nejedeny a prebeleny. Mozna neexistuje ale proc to nektere maminky zazily?mam prvni az joch budu mit deset budu si vedet rady se spoustou veci ale ted bohuzel nejsem vseznala a chtela.jsem zkusenost maminek co stim tale bojovaly zda se to zvladnout,,prekojit,, nebo ne.

kekulice
25. říj 2016

Mě při nedostatku mléka pomohl More Milk od Motherlove, mléko se pak lépe spouštělo a bylo ho dostatek. Taky jsem si pomáhala suplementorem.

soyevita
25. říj 2016

@petratrubkova Hodně miminek hned po kojení pláče a není to hlady.První dva měsíce mají miminka obrovskou potřebu sání a dlouhým a častým kojením se učí,jak získat mléko.Mě nikdy nenapadlo,že pokud holky po kojení plakaly,že by měly hlad,nebo že by mléko bylo slabé.Některá mimča trápí po jídle bříško.Chtějí tělesný kontakt atd.Prvně vyčerpej všechny možnosti,jak miminko uklidnit,pak znovu nabídni prso.První měsíc jsou některé děti na prsu skoro nepřetržitě.Ale není to přece věčně,dva měsíce se dají v pohodě vydržet a pak se to ubírá k lepšímu.Užívej si ty chvíle,kdy chce být mimčo pořád s Tebou,protože za pár měsíců už tomu tak nebude😉 a ještě budeš vzpomínat,jak to bylo fajn.Kojení je o trpělivosti a musíš si věřit a né pochybovat.
Pro mě byl ukazatel ,že nestrádají hlady počet počůraných plenek,vážilo se jednou za měsíc a byl klid.Dnešní ženy v době internetu stráceji vrozenou intuici,někdy je tolik informací(ne vždy správných) na škodu 😉

tahejhula
25. říj 2016

@petratrubkova A roste? Kojene deti nekdy stagnuji ma vaze a rychle rostou do delky a to je ten spurt. Ve trech mesicich to proste odpovida.

soyevita
25. říj 2016

@lenatu O tom kolik toho vypije,to taky není.Někdo sní celou husu a nepřibere a někdo krajíček chleba a hned má kilo navíc.
Moje poslední dcera se narodila s váhou 3940g,z porodnice jsme odcházely s váhou 3640g,na porodní váhu jsme se dostaly až skoro po 4ýdnech a vůbec jsem to neřešila.Plenky a stolička byly časté.A mléko se tvořilo,přikládala jsem často a na požádání .Jak už jsem psala,dítě se kojením učí.Každý není hned přeborníkem.
Nechápu,proč se pořád řídit nějakými tabulkami,které jsou pouze orientační

soyevita
25. říj 2016

@petratrubkova Promiň,teď jsem se vrátila na začátek,že už máte 3měsíce...@panickatlamicka přidala dobrý odkaz,takže ani nemám ,co dodat 🙂

Strana
z4