icon

Nechci kojit - výčitky

luciiinka87
4. srp 2016

Ahoj, můj příběh ohledně kojení/nekojení se započal po porodu prvního dítěte. Díky císaři jsem svou dceru spatřila prvně až na pokoji a to až při návštěvách, cca 9 hodin po porodu. První přiložení bylo asi tak po 36 hodinách - ano, opravdu až tak. Pak následovaly boje o vytvoření mléka, doslova psychický teror ze stran sester a žádná pořádná rada. Neustále běžel kolotoč - vysvléct dítě, zvážit, přiložit na 20 minut k prsům, zvážit, obléct. Neustále jsem viděla a slyšela bezradnost maličkého miminka, které má hlad. Ty oči vidím dodnes. UM dostala až po 2 probrečených dnech a nocích. Když jsem neměla malou u prsu, musela jsem stimulovat odsávačkou do úmoru, do krve. Tehdy začal můj psychický problém - všechno dohromady udělalo ze mě trosku, která už prosila, ať znovu kojit nemusí. Asi díky tomu se mi mléko skoro ani neudělalo a já byla od sester doslova šikanovaná - byla jsem ta zlá matka, co svému dítěti nechce dát to nejlepší. Nevím, co ve mě vzniklo, jestli deprese, nebo psychóza, ale po příchodu domů jsem odmítala přijmout dceru za svou. Nebýt strachu, co řekne rodina, odnesla bych jí do babyboxu, tak moc jsem jí nechtěla, řvala na ní, krmila a přebalovala jenom z povinnosti, ne kvůli tomu, aby se měla krásně. Zlom přišel až po měsíci, to jsem se do ní zamilovala. Teď čekám druhé dítě a nechci kojit, zhnusilo se mi to, ale zároveň mám šílené výčitky, že mu beru to nejpřirozenější. Lidi, kterým to povím, mě odsuzují a já pak brečim. A tak... Je mateřské mléko opravdu tak moc cenné a nenahraditelné? Mám se obětovat pro blaho svého miminka, i když to odskáče moje psychika? Ublížím dítěti, když budu žádat zastavení laktace hned po porodu? Nebo mu nasazením UM ihned po porodu neublížím? Prosím poraďte a neodsuzujte, sama mám toho plnou hlavu. Děkuju.

Strana
z6
evcann
7. srp 2016

@olicka1 vy máte taky dost 😀

almara2
8. srp 2016

@evcann 😀 😀 😀 jste mně pobavila, musela jsem si komentář paní najít. Já osobně taky kojení uznávám, ale někdy mám pocit, že v jisté sortě lidí je mu dán až "punc nadpřirozených schopností" a mám i dojem, že kdybych se zeptala jak řešit cokoli, dozvím se, že mám kojit a nosit v šátku

elisss7
9. srp 2016

@luciiinka87 kojit je právo ženy, ne povinnost. Důležitější je psychická pohoda maminky a tím pádem i prcka. Nikdo vás nutit nemůže ani sestry v porodnici. Miminko je jen vaše a je na vás, jak se rozhodnete.

almara2
9. srp 2016

@elisss7 hezky napsané

elisss7
9. srp 2016

Jsem laktační poradkyně-matka, kojení je fajn, ale jen když jsou tím všichni spokojeni. Na co se trápit. Nic se nemá přehánět.

almara2
9. srp 2016

@elisss7 omlouvám se autorce příspěvku, že sem lezu se sebou. Mohla bych se vás, jako laktační poradkyně na něco zeptat, prosím? Díky

elisss7
9. srp 2016

Určitě. Jestli chcete tady nebo do soukromí, záleží na vás 😉 Pokud budu moc, ráda poradim.

berut
9. srp 2016

@elisss7 Tez se omlovam autorce prispevku a mam stejny dotaz, jako almara2. Mohla bych vam napsat SZ? 😉

elisss7
9. srp 2016

@berut ano

amazonka.k
9. srp 2016

Jeto vlastně úplně něco jiného, avšak jako přirovnání se mi to zdá být podobně výstižné. Jsem zdravotní sestra jednou za mnou přišla na odběry paní a byla úplně roztřesená, měla šílený strach, že jí prý nikdy nikdo neodebral na první pokus a že při každém odběru kolabuje, omdlévá. Prostě měla trauma z odběrů jako blázen. Tak jsem jí položila na lůžko a povídaly jsme si, v průběhu rozhovoru jsem jí odebrala krev, domluvily jsme a já jí říkám, že je hotovo : ona vytřeštila oči se slovy : vy už jste tu krev odebrala ?? Nic jsem necítila !!! Kdybych jí neukázala zkumavky plné krve, asi by mi ani neuvěřila 🙂 Odcházela s úsměvem a věřím, že už znovu nikdy nešla na odběry s takovým strachem. A stejné je to i s kojením, to že pro Vás první kojení bylo trauma neznamená, že musí být zákonitě i druhé. Vlastně mluvím i z vlastní zkušenosti, kdy díky sestrám v porodnici, ačkoliv je mi jasné, že jejich úmysl nebyl zlý, se pro mě stalo kojení noční můrou a nakonec jsem skončila tak, že jsem synovi mléko odstříkávala a půl roku dávala lahvičkou. Podruhé jsem si řekla, že si do toho nenechám mluvit, takže jsem jejich rady pouštěla jedním uchem ven, druhým tam a kojily jsme úplně v pohodě, Emilce už byl rok a kojíme stále 🙂 V porodnici dítě vážit ani pořádně nemusíte, zvažte jen občas, jinak si toho můžete hromadu domyslet, aby byli všichni spokojení. A svlékat dítě se před kojením opravdu nemusí, to vlastně ani nedává žádný smysl. Nenechte se připravit o tak krásný zážitek jakým je kojení jen kvůli tomu, že Vás kdysi někdo naučil na něj špatně nahlížet. Zkuste se oprostit od pohledů ostatních a vnímejte jen sebe s své dítě, moc držím palce 🙂

dzungala
9. srp 2016

@terkasykorka

Perfektně a výstižně napsáno! To budu používat i na jiné dementní dotazy nerespektující soukromí 🙂

hahabimbi
10. srp 2016

Dobrý večer, nevím v jaké porodnici jste rodila, ale pravděpodobně ne u nás (nebudu konkretizovat, ale u nás jsou děti po s.c. přikládány již na PS, a pak co 3-4 hodiny). Jsem dětská sestra a zároveň laktační poradkyně, mým úkolem je mámám pomoci s kojením a často i usměrňovat lékaře v honbě za vysokým procentem kojených dětí. Již jsem se setkala s ženami, které prostě kojit nechtěly, a to z různých důvodů. Máma, která kojit chce a nejde to je velmi nervózní a projeví se to na jejím chování, jednání a velký vliv to má i na dítě. Pokud takovou mámu mám v péči, je důležité ji ujistit, že to co dělá, je 100% co dělat může, ale někdy se prostě nezadaří a někdo kojí jen částečně někdo nemůže vůbec. A co v takovém případě říkám ženě, která tolik chce kojit, ale z různých důvodů to nejde? To, že nemůžete kojit neznamená, že jste o to méně milující máma než máma, která kojit může. Všechny chcete pro své děti to nejlepší, ale pro dítě je také důležitá máma, která je spokojená. A proto, pokud jste rozhodnutá nekojit, je to jen Vaše rozhodnutí a buďte raději spokojená máma, která nekojí než nervózní, nespokojená máma, která se snaží kojit. Ze svých zkušeností vím, že pokud se setkám s rodičkou, která má již zkušenosti s kojením a nešlo to, při dalším dítěti je často rozhodnutá nekojit, ale často se nám to bojí říct. Lepší je to říct narovinu, než se ještě před porodem stresovat co bude po porodu. Kojení je fajn, má plno výhod, ale i nekojené děti jsou zdravé, štíhlé, chytré, spokojené.

babovka_babovicka
24. srp 2016

Já se tedy zapojím také, protože o tom to tématu dost premyslim.. hlavně poslední dobou🙂.
Z toho Vašeho příspěvku jde cítit, jak je to pro Vás těžké a to mě moc mrzí..
Možná Vám pomůže taky můj kousek pohledu: Nechápu, že se poslední dobou, tak strašně prosazuje kojení za každou cenu a bůhví do kolika let. Já například uz teď vím, že budu kojit max půl roku a nic zvláštního mi na tom nepřijde.. pokud to na začátku nepůjde, tak se z toho hroutit nehodlám. Není to o lásce k miminku, to s tim nesouvisí. Je to o celkové pohodě matky=miminka. Ať si každý říká co chce, ale pro mě prsa jsou a budou i sexuálním symbolem a nechci být po narození dítěte pouze chodící dojička s tekoucím mlékem.. ano, tak to prostě vidím. Myslím, že můj partner má právo mít vedle sebe stále zenu a ne jen matku.. kojit dítě, co má zuby mi třeba přijde skoro až nechutné.. a stejně si myslím, ze pro své miminko budu nejlepší maminka, protože i tak se bude mít skvěle. Tak už se zakladatelko netrapte, vidíš, že jsou i skoromatky, co vyrostly na UM a klidně ho dají svému dítěti! 🙂))

lichtakova
24. srp 2016

@luciiinka87 kasli na to a nestresuj se, po druhe se teda mne rozjela laktace o moc rychleji,takze je asi velka sance,ze by to treba slo...ale prosim,neber to tak,ze bych ti to nutila,po prvnim porodu se mi udelalo az treti den a pred tim jsem taky slysela "vy jeste nemate mliko?!!" no nemam,asi si ho nevymyslim. A pak,kojeni je proste zpocatku fakt neprijemne... spis byt tebou bych to zvazila dopredu-bud bych se poradila s lakt.poradkyni uz ted,abys ses potom tolik nestresovala a/nebo (i bez porady),pokud se rozhodnes,ze kojit nechces,bych asi zjistila,jak to bude dal-jestli si mas donest nejake UM apod...je to jen tvoje vec,hormony jsou previti,po porodu je to obzvlast vysponovane,kolikrat kvuli psychoze i kojeni zakazou...proste nechces a hotovo. Ja jsem treba kojila hodne a dlouho,ale protoze mi to slo potom dobre,zadne problemy,mliko teklo,takze u me to bylo z lenosti-nemusela jsem resit UM,vodu,ohrivani...proste jsem si vykasala triko a bylo. Ale rozhodne bych do toho nikoho nenutila-paneboze,co je komu do toho?🙂 drz se,hodne zdaru a drzim pesti,at je pohoda 🙂

demetritis
24. srp 2016

Tak nedami to a taky napisu. Synovo tehu bylo narocle a dost slozite porod nestal zanic od otvyrani ruco pres to ze mi napichovali epidural na 3x a stejne to neslo po porodu bouding ok ale domluva na porodnim ze malyho nechaji z babickou nez se dam do kupi mito to jeden velky zaser maleho odvezli dalimiho az za 3hodiny potom co sem si byla stezovat u primare , no kojeni nam neslo v porodnici se nedarilo misto pomoci ho pak vzdy odnesli na um , no doma des a hruza mali mel alergii na laktozu nez se na to prislo byla sem zesipana dotoho veskere pokusi se rozkojit zhatily prarodice snahou pomoct ale blbe , nou dcerky jina kava po porodu 2hodinky sem nas zbalila s lotosovim miminkem jsme jeli domu syn byl na vykend u rodicu , takze kdyz jsme dojeli tak chlap sel koupit na cosem mela chut a zapit malou prvnich 6tydnu byl problem z bradavkamu porad praskali ale zvladlo se to ted hodlam kojit tandem , a sem tam prijde syn ze chce taky donese si lzici trochh mu odstrikam a je spokojeny ano kojeni mnohdy boli zvlas na uplnem zacatku jak maji deti zoubky a ted kdyz sem tehu tak je to teda des ale mala je spokojena klidnejsi nez byl syn na um a lituju ze sem z porodnice neodesla v den porodu i u nej mohlo to byt lepsi treba by byl kojeny ano vycitky zustanou delej jak uznas za vhodne jsou to tva prsa nebudu lhat pred prvnim ditetem sem mela 6ted mam jedno dvojku a druhe necolou 4 tak nic moc ale ta mala je za kojeni vdecna , navic usetris vybava na um me stala pres 4tis a k cemu hlavne delej tak ad jstespokoheni ne nestasni ja se u syna z rozkojenim trapila 4mes . Tak hlavu nahoru ono to pujde chce to klid a lasku a zbyzek prinese cas

englerova14
24. srp 2016

@luciiinka87 přednější pro obě děti je vyrovnaná klidná a milující máma. Troska s nervy na dranc a pár kapkami mléka jim rizhodně nedá to, co fungující matka. A i dle pediatry. Nyní je boom kojit za každou cenu. Před 20 lety kdo kojil byl divný, před 45(dle slov mé babičky) se nekojilo, nebylo to trendy. Sunar zažíval svůj velký wellcome start. Ani dnes se nemohou vědci shodnout, do jaké míry jsou kojené děti zdravější, než ty nekojené. Já byla kojená rok, bratr týden s odřenýma ušima. Jsem nemocná stejně často, jako on.
Rozhodně si nic nevyčítejte. Dáte svým dětem to nejcennější. Svou lásku.
A na to, co říká okolí i blbé sestry v porodnici hoďte bobek. Oni si vaše trauma neprožili, tak se jim to mluví. Máte nárok žádat o zastavení laktace a nikomu nemusíte nic vysvětlovat. Vaše těli a Vaše dítě. Vaše volba.

magdalenax
24. srp 2016

Chcete se pobavit?
Dneska jedu trolejbusem a to z konečné na konečnou, tudíž přes celé město. Přede mnou seděla mladá paní, - sama. Najednou jí zazvonil telefon, mluvila tak, že to nešlo přeslechnout. Nejprve - ahoj..., no, jo jo, ano, nevím..., možná, ale uvidíme (něco v tom smyslu), jo, malá už jde do školky..., no od září no..., , ne čtyři, ale tři..., ne, už jí byly na jaře.... , právě jsem byla koupit nějaký věci...., jen tedy nevím, jak to budu dělat, jestli za ní budu chodit, nebo jak............... no proč asi, kojím ne?!...No teď to říkám, jak asi mám jít do práce....?!
Radši jsem vystoupila a počkala na další trolejbus, protože už jsem se normálně dusila

babovka_babovicka
24. srp 2016

@magdalenax pane bože, tohle opravdu není v mých očích normální.. chudák pak právě ty maminky,co nekoji, když kolem nás žijí matky, co kojí dítě ve školce.. nesoudim, ale je to úsměvné;)))

magdalenax
24. srp 2016

@babovka_babovicka A kvůli tomu nemůže do práce....., fakt jsem radši vystoupila. Bylo tam ještě pár lidí a měli co dělat taky. Jenže já, jak jsem seděla za ní, tak jsem slyšela fakt všechno

magdalenax
24. srp 2016

@babovka_babovicka nehledě na to, že jí to ani školka nedovolí...., to může zůstat tedy doma

martiina_k
24. srp 2016

@magdalenax ke mě do práce přišla matka, která kojila předškoláka. Do školky ho nedávala a dítě bylo hoooodně zanedbané. Sama zvažuji, jak se ke kojení postavím. Dítě budeme mít adoptované, resp. budeme už u porodu (je to složité) a vím, že se může rozkojit i matka, která dítě neodnosila (jako já), ale je to celkem zdlouhavý proces a dlouho jsem zvažovala, jak se k tomu postavím, jestli budu sobec a nebo to zkusím. Teď už jsem téměř rozhodnutá, že do toho nepůjdu, ale dlouho jsem nad tím rozmýšlela.

kittykat22
24. srp 2016

@martiina_k pri kojeni nejde o to ako sa k tomu postavis a ci sa ti kojenie paci alebo nie. Nejde o to ze kojenie je prirodzene a preto je to pekne. Ale kojenecke mlieko je nenahraditelne koli zivinam ktore dieta prijima. Mlieko meni neustale svoje zlozenie podla potrieb dietata. Medzi dietatom a matkou sa vytvara neverbalna komunikacia slinami kedy si dieta "objednava" co potrebuje a telo matky robi donasku. Najvacim prinosom je imunita - ale to vsetko je dolezite len prvych 6 mesiacov a potom staci kojit pocas dna alebo dokojovat. Nie je nutne kojit do 1 triedy zakladnej skoly. Je vedecky dokazane ze deti ktore su kojene su zdravsie ako tie ktore kojene niesu. Kojenie je vopruz - totalny voser pretoze je to narocne fyzicky a psychicky a navyse nie je vidiet kolko dieta pije, ci pije a ako pije a nie je moc toho kto by poradil. Ale ked je dieta zdrave a bez alergii a problemov - tak to je na nezaplatenie. Kojenie je pre dieta uplne fantasticka vec.

magdalenax
24. srp 2016

@martiina_k Tak to s tím předškolákem je mazec tedy, já myslela, když jsem to někde slyšela, že se jedná o vtip.
Co se týče Tebe, tak to koukám, jako tele na vrata, tohle jsem vůbec netušila, tak jsem zase o něco chytřejší. Děkuju

chris_n
24. srp 2016

@verusky ja teda mela taky vazit díte vysvlečené

verusky
24. srp 2016

@chris_n teda to mi prijde padle na hlavu 😲 snad nejde o to, je-li dite vyslecene nebo ne, dulezite je, kolik se napilo. teda vidim, ze nekde to prehani ad absurdum 🙄 skoda takovych trapnych (to mi tak vazne prijde) trapeni maminek a miminek...

magdalenax
24. srp 2016

@verusky No, to s Tebou souhlasím, pokud má dítě na sobě to samé před kojením a po kojení, tak proč ho vysvlékat, tohle vymyslel nějaký fakt - .....

podaji
24. srp 2016

Ahoj luciiinko jsem 8.mes po cisari a mam paradniho kluka. Ja jsem vzdycky byla hakliva na moje prsa. Dole jsem mohla chodit nahata ale prsa zahalena nejradeji v tricku. Nevim proc. Chtela jsem kojit rikam si clovek se nenusi o nic starat usetri a atd a ejhle. Po porodu po cisari jsem byla uplne mimo. Sestra poradna zadna. Vubec me to neslo. Bradavky krkave. Deprese jak hrom. Stesti ze maly nebrecel jinak jsem dnes v blazinci. Pritel pozval laktacni sestru domu. Byl to kolotoc odsavani prikladani a stejne to neslo. Pritel tak moc chtel abych ja kojila ze se me to proste zhnusilo a laktace se nerozjela. Tak jsem si oddychla po 4mes castecnyho kojeni to si dokazes jiste predstavit. A vubec me nevadilo ze musim vyvarovat lahvicky. Malemu sunarek chutna do dneska. Pokud budu mit druhy dite tak uz nenecham NIKOHO aby me do toho mluvil. Jsem z 5 deti a moje mama si nechala zastavit laktaci hned po porodu u vsech. A prezili jsme a jsme vsichni zdravy bez alergie atd. Nedej na okoli. Vim tezko se to rika ale chapu te zazila jsem to. Hodne stesti s miminkem.

martiina_k
25. srp 2016

@kittykat22 no maminka, která dítě nosí se těžko rozhodne, zda se laktace spustí nebo ne (i když i tak má možnost si laktaci nechat zastavit), ale já, která dítě neporodím se musím rozhodnout, jak se k tomu postavím, zda budu už tři měsíce před plánovaným porodem každé tři hodiny odsávat apod... dá se s pomocí laktační poradkyně, uvažovala jsem nad tím dlouho. Prošla si fází, kdy mi to přišlo úžasné, super, jdu do toho až po fázi, že do toho prostě nepůjdu. Mám své důvody, které tady psát nebudu. Nicméně zakladatelce posílám moc pozitivní energie, ať to s druhým mimčem zvládne ke spokojenosti všech. V určitém slova smyslu se MM nedá nahradit, ale jinak je nutrilonama nahrazováno velice dobře 🙂

ludul
25. srp 2016

úplně tě chápu, i přesto, že jsem rodila přirozeně, laktace se u mě rozjela až 4den po pordu, s malým jsem byla až 3 den po porodu - plné šestinedělí....navíc měl novor. žloutenku a byl pod světlem....doma jsem se pokoušela rozkojit, ale byl z toho pouze oboustranný zájeť prsou s modřinama, jak se malej neuměl přisát...byli jsme na UM a nelituju...hlavně, že je malej zdravej, dnes je mu 13,5 m a UM pije dosud a jak mu chutná...nemocný, kromě jedné rýmy nebyl...kojení mi nezničilo prsa a nakrmit UM může i tatínek...přemýšlím, že u druhého tak nebudu kojit...hlavu vzhůru a na ostatní se vyprdni, ty jsi máma a vystresovaná máma není pro prcka dobře....držím pěstičky 🙂

englerova14
25. srp 2016

Moje zkušenost: porod byl komplikovaný, malý spavý a mně se mlíčko udělalo 3 dpp. a to dost. Ale mám vpáč.bradavky a malý je nevytáhnul. Z kloboučků neuměl. Poradkyně se chvilku 'snažily' nás rozkojit:mně kroutily prsa a malému hlavu tak, že jsme u toho oba pokaždý brečeli. Propouštěcí zpráva je vtipná:plnně kojí😀 doma jsme probrečeli 2 noci hlady/vyčerpáním a bolestí. Vzala jsem odsávačku a odsávala po 2 h co den. (Do toho ještě přebalit, nakrmit, odříhnout, utišit, vysterilizovat a zbylo pár minut na spánek, zapomínala jsem i jíst/pít). Malý baštil, já chřadla. Vydržela jsem 3,5měs. Z 68 kg po šestinedělí jsem zhubla na 54 kg/178cm. Psychika na bodu mrazu
Nesnášela jsem to. Pak jsme se s mužem dohodli, že to takhle dál nejde. Koupil mi homeo a laktaci jsem postupně ukončila. A zase se časem vrátila do pohody a začala si konečně mateřství užívat.
Teď čekám druhé. Kojit zkusím. Když to zase spadne k odsávačce, prostě to zabalím. Chci tu být pro své děti a manžela a užívat si to, ne být 8hodin denně přicuclá k odsávačce a naprdlá na celý svět, že jsem unavená, nejde to ... A že by bylo dítě spokojenější? Asi sotva.

Strana
z6