Nespustila se mi laktace. Co dělat?
Pěkný večer. V úterý se nám narodilo mimčo, ale už v porodnici jsme měli problém s laktací. Malá se přisává pěkně, dle sester správně, v pusince má bradavku i dvorec, ale mlíko se mi zatím nespustilo. V porodnici jsem dokrmovala , s tím, že to chci zkoušet, takže dokrmuju přes malíček a stříkačkou. Ani doma se to ale nezlepšilo. Z prsu vymáčknu jen pár kapek, dneska jsem poprvé odsávala odsávačkou a také nic. Zkouším všechno - čaje, ricinus communis ch5, masíruju prsa pod teplou vodou, hovězí vývar, dala jsem si pivo, ale zatím vše bez účinku. Malou přikládám jak jen to jde, saje třeba půl hodiny, ale pak stejně musím dát um, strašně pláče a já nemám to srdce jí nedat, když už se pak přisávat nechce. Máte ještě nějaké tipy? Jak dlouho může trvat než se laktace rozjede? Strašně moc chci kojit a je mi líto, že nám to nejde. Děkuju
@betelgeuzz Ne, ale aby věděla, že v tom není sama, komu to nejde na lusknutí prstu. Copak ty si už nepomatuješ, jak jsi byla těsně po porodu díky hormonům v háji a nepoužitelná? Já si teda po porodu prvního dítěte myslela, že kojení je stejně snadné, jako dýchání - dítě se přece rodí se znalostí tohoto základního instinktu. A vůbec by mě nenapadlo, že by mohl být nějaký problém... A ani jsem se do té doby nezajímala o to, jestli to všem šlo od začátku - prostě kojily a tečka.
Ženy,děti v drtivé většině hlady nepláčou.Stačí sledovat plenky.Aby jste věděly,že to není hlady😉
A jelikož vím,jak to s kojením a tvorbou mléka je,tak si tu dovolím napsat příspěvek.Myslím si,že mám bohaté zkušenosti a ani LP nevěděla některé věci a ani neslyšela......
A pokud tu někdo žádá o radu a kojit strašně chce,tak ráda poradím a podpořím
Věřím,že když se doopravdy chce,tak všechno jde😉
@soleilll ano, pamatuji si to moc dobře, bojovala jsem s kojením u obou dětí. Ale vím, že kdyby mi někdo na dotaz, co mám dělat, napsal, že on se snažil, ale stejně to nemohlo, moc by mi to nepřidalo. jsem ráda, že mi dobře poradila laktační v porodnici, následně laktační doma a pak jsem čerpala na stránkách www.kojeni.net, které vedla LP a měla tam velkou databázi otázek a odpovědí, nevím, jestli ty stránky stále fungují.
@soyevita to máš pravdu, starší jsem v podstatě překrmovala, protože jsem si myslela, že pláč po kojení znamená, že má málo. Mladší naopak byla vyhladovělá a neplakala vůbec, takže ani některé rady, že kdyby mělo dítě hlad, tak bude brečet, nejsou pravdivé.
@mmmartuska
gratuluji k miminku, jen chci uklidnit, že jsem obě děti kojila 2 roky a nevymáčkla jsem z prsa skoro nic, neodstříkala jsem nikdy více než na dno skleničky.
zkus co nejvíce malou nosit nahatou v šátku a ty být taky nahatá, spěte spolu v posteli - bude cítit vůni mléka a bude llépe sát, koj při každéím kojení z obou prsů i několikrát - před kojením prsa nahřej a promasíruj, měn polohy, po kojení zkus odstříkat ( ale jak píši, já neodstříkala nikdy nic)
a pokud LP, najed na stránky mamila.sk - tam jsou poradkyně i pro čr a ty umí zázraky! co nejvíce tulení s miminkem, domácnost počká...
@soleilll děkuju za podporu
zuzacek26 děkuju, u mě hodně zapracovali hormony, nikdy jsem takhle uřvaná nebyla a vždycky beru všechno tak, jak mi život přinese. I ohledně kojení jsem to tak brala, nakonec mě to slušně semlelo, měla jsem naivní představu, že to prostě půjde a snadno.
@verusky děkuju, piju dost, ale dneska jsem se zaměřila na jídlo, to jsem odbývala. Prsa mám C, v tom by problém být nemusel.
@eviicka váhu doma nemám. Párkrát už jsem vzdát chtěla, když vidím, jak je malá nešťastná a pak spokojená, když dostane um. Ale v hloubi duše vím, že jsem ještě neudělala maximum a že je ještě moc brzy to vzdávat. Nechci si jednou vyčítat, že jsem nezabojovala dost.
Rozkojil mě manžel🙂 Pokud se mimi dokrmuje, nesnaží se tolik sát a laktace se nerozjede, takže pokud manžel nebude proti, zkuste to, dospělý chlap saje silněji než mimčo a pomůže to spustit laktaci. Vážení mimča neradím, strašně to stresuje a je to další ze zabijáků kojení a nutí tě sledovat tabulkové hodnoty a odvádí od intuice... Držím palce.
Ženy,moc všem děkuju za podporu a rady. Dneska jsem volala LP, to mě hodně uklidnilo, i když mi v podstatě zopakovala vaše rady. Ale to ujištění, že se na ní můžu obrátit mi moc pomohlo. Tak už jsme od včera nahý v posteli, mazlíme se a tulíme. Dneska pro mě malý úspěch - našli jsme pozici, ve které byla malá hodně aktivní a krásně sála a byla potom v klidu a spokojená na hodinu a půl - bylo to báječný, usly jsme přimáčknutý na sebe.
Doteď se vždy vztekala. Váhu doma nemám, takže věřím, že si nějaké to mlíčko odsála. Manžel se o mě krásně stará a obskakuje mě a je pro mě velká opora. Bohužel už od zítra nedostal dovolenou, tak to budem muset zvládnout sami.
@mmmartuska paráda 🙂, nám váhu půjčila dětská lékařka, ale pokud vám to takhle jde, tak by mohla být zbytečná. Držím palce 🙂.
@amb26 proč myslíš, že vážení nutí sledovat tabulky? My jsme synka vážili vždy oblečeného, takže jsme vůbec netušili, kolik váží. Jen jsme cca věděli, jestli pil nebo ne.
@eviicka
jáha je zbytečná, zbytečně ženy stresuje, navíc váha udává +/- 40g, takže je to fakt zavádějící...
důležité je sledovat stav miminka. zda je spokojené , má počůrané plenky atd...
@mmmartuska
to zvládnete, určitě 🙂 nejvíce pro tvorbu laktace dělá psychika - jsi maminka a příroda to má super zařízené 🙂 domácnost počká a máš super partnera, takže se i zítra co nejvíce donahata mazlete , vše je na dobré cestě... 🙂
@soyevita Ja jsem taky chtela kojit a udelala jsem pro to maximum,ale malemu ode me nestacilo a pak uz ani nechtel kdyz jsem dostala menses.byla jsem rada,ze jsem to do nej dostala aspon odstrikane a rozhodne jsem ho neprekrmovala.mela jsem pujcenou vahu takze jsem presne vedela kolik si vypil a kolik mu mam pridelat.boj nastal az zustal uplne na umelem.a ty zenske co tvrdi,ze kojit muze opravdu kazda a ze kdyz se chce tak to jde by si mely dat facku.moje kmotra nekojila ani jedno ze svych deti protoze nema hormon prolaktin a bez nej to jaksik nejde
@mmmartuska nojo, člověk všude vidí obrázky vysmátých maminek, jak je kojení nádherný, ale že to někdy nejde snadno, to se moc nedočte, nebo to před porodem tolik nevnímá. Tak držím palce, ať se rozkojíš. Nemohl by ti manžel nosit obědy, abys nemusela řešit svoje jídlo? mně ho nosil asi 3 měsíce a byla to velká pomoc. A mně ještě psychicky pomohlo, že jsem si říkala, musím vydržet aspoň 6 týdnů, pak se to trochu zlepšilo, tak jsem si říkala, aspoň 3 měsíce a po těch 3 se to zlomilo a už to šlo snadno.
@denisa060491 Samozřejmě existují i ženy,které kojit nemohou,to víme všechny.Ale je to malé procento.Přece se tady nebudeme "fackovat"
Jen se prostě většinou začne s příkrmem zbytečně brzy.
Třeba tam,kde jsem žila se dítě zvážilo hned po porodu ,pak až na první kontrole u pediatra a pak za měsíc.
@eficenka to má každý jinak, mě váha naopak uklidňovala. A s tím spokojeným miminkem je to taky zavádějící, jak už jsem psala, mladší byla spokojená, klidná a vyhladovělá.
@soyevita Chtela jsem tim jen rict,ze uz jsem na kecy typu kojte je to to nejlepsi,alergicka.ja vim ze je to to nejlepsi a kdyz mi po kazdem novem cyklu laktace poklesla tak co jsem mela delat.odsavala jsem tri mesice a na zacatku prosince uz jsem odstrikala jen 20 ml a to jsem opravdu udelala maximum.a maly mi opravdu rval hlady.docela doufam,ze jestli nekdy bude druhe,ze to uz pujde.kupovat umele je docela financne narocne a taky nez se to nachysta a nas maly je nedockavec musi to mit hned tak me kolikrat zacne tak rvat.je to proste hrozne
@mmmartuska tak to date 🙂 preju moc takovych uspechu 🙂 a s radou, at rozkoji manzel- nedavno mi to rikal jeden znamy, ze tak pomahal po porodu manzelce pred xx lety. tak muzete vyzkouset...
@denisa060491 - náš malej byl taky nedočkavec (a je vlastně pořád 🙂 ) - hlavně v noci jsem řešila UM tak, že jsem měla u postele lahvičku s nasypaným mlékem, termosku s převařenou vodou a lahvičku se studenou....časem jsem to už vychytala, jak dlouho nechat termosku otevřenou, aby voda byla tak akorát a pak jí zavřít....v noci jsem jen nalila vodu z termosky do lahvičky, protřepala a mohlo se krmit 🙂
@krystalka taky jsem melavoduv termosce.ted uz to normalne prihrju v mikrovlnce
Ahoj Ženy, tak je to 13 dní, co se nám malička narodila a já stále nekojím. Zkoušely jsme všechno. Asi musím přihlídnout taky na povahu maličké - je to velký nedočkavec a jedlík. Abychom byly spolu nahé dlouho nám moc nejde, máme kamenný dům a buď je jí zima nebo zase horko ode mě. Já se teď hodně potím, nevím, jestli díky hormonům nebo kvůli těm bylinám,co beru na laktaci. Bojím se, aby mi nenastydla. Odsávačka mi jednou odsála 3ml a od té doby ani ťuk. Něco málo odstříknu. Malá vypije už 90 ml um, takže se ani nedivím, že nemá trpělivost být přisátá na prsu. Tomu, že prsa být nalitá nemusí a ani se nemusí nic odát a přesto se dítě nakojí v našem případě nevěřím. Když už se malá přrisaje je to na chvíli a potom pláče a vzteká se,prostě není spokojená. Dávám si limit do pátku.
@mmmartuska A co laktační poradkyně?
@soleilll tu jsem doma taky měla, to se malá ještě přisávala. Ukázala mi jak krmit cévkou a podpořila mě,doporučila ty byliny, přikládat, kůže na kůži,odsávat a vydržet.
ahoj, tak to mě mrzí. Bohužel ne každá má začátky ideální, aby vše šlapalo. Udělala jsi proto hodně.
Vydrž a v pátek to rozsekneš 🙂.
kojit kojit kojit kojit, nejlépe nosit v šátku, kontakt totiž podporuje laktaci (nejlépe kůže na kůži) nebo být s miminkem v posteli, laktace se rozjede úměrně četnosti kojení a kontaktu s miminkem.. prostě kojte a bez jakýchkoliv časových rozestupů... navíc průměrně trvá rozjezd 4 dny a není to tak že by tam nebylo nic, je tam mlezivo a to mlezivo miminku v pohodě stačí, má přebytky, žaludek má maličky.. Všechno je v pořádku, věřte tělu 🙂

@astyna a to tu někdo napsal? NIkdo nenapsal, že dělá něco špatně, ale dává rady, o které si ona napsala.