icon

Netvoří se mi mléko po císaři. Rady, tipy, co mám dělat?

peta2020
1. črc 2021

Zdravím, jsem čerstvá maminka 7 denního miminka. Porod byl císařem. Malá má snahu se přisát, bohužel se nám to podaří tak na po 10sáté než uchopí prso ☹ pak hezky saje někdy i půl hodiny, usíná mi u toho, a pak chudák vyčerpáním odpadne úplně. V nemocnici ji začala klesat váha, zjistilo se že prozatím dostávala jen mlezivo a mléko se prý teprve rozjede, i tak ale dostávala příkrm, díky kterému začala hezky nabývat na váze. Pustili nás domů. Snažím se ji přikládat co 2-3 hodiny nejdříve k prsu a pak ji dokrmím příkrmem. Zkusila jsem i elektrickou odsávačku od Aventu ale ani kapka ☹ Prsa jsou povadlá a měkká po zmáčknutí z nich vytéká jen čirá tekutina ☹ Obávám se že o mléko přijdu - že se vůbec nerozjede a také se bojím když si prso prohmatám, nahmátávám tam takové bouličky a nevím co s tím nerada bych chytila zánět prsu či něco podobného. Piju čaj pro kojící mamky...Přijdu si úplně neschopná ☹ Prosím nějaká podobná zkušenost rady typy co mám dělat?
Předem moc děkuji za odpovědi.

sirinfirst
1. črc 2021

NE! v žádném případě nejsi neschopná.. obě děti jsem kojila 2 roky, odsávačkou jsem z prsou nedostala téměř nic, takže odsáváním se neztresuj, některá prsa na odsávání prostě nejsou dělaná 🙂. Přikládej klidně častěji a úplně idálně si pozvi domů LP z Mamily, to je prostě ta nejlepší investice do kojení, jaká může být.

levandule_k
1. črc 2021

Ležet v posteli kůži na kůži. I když je to těžké, hodit za hlavu všechny stresující myšlenky, typu jsem neschopná matka, kojení mi nejde. Přikládat, co nejčastěji.
Kdysi tady bylo v jedné diskuzi před kojením prsa nahřát teplou sprchou, aby se mléko uvolnilo.
Pak můžeš zkusit homeopatika, ale jsou jejich zastánci a jejich odpůrci (že je to šarlatánství)...

pexi
1. črc 2021

@peta2020 stejnou zkušenost nemám, ale zkusím napsat, co nám pomáhalo na laktaci. Když jsem kojila dceru, tak jsem sem tam používala recept na navýšení laktace: lžíce petržele, lžíce kokosu, lžíce fenyklu - povařit spolu v půl litru vody, scedit vypít. (Chuť je teda nepopsatelná 😃) Jestli by to laktaci spustilo nevím, ale mě ji navýšilo. A pak takové ty klasické věci, být hodně v kontaktu s miminkem, klidně přikládat i častěji. Pomoci by mohla i laktační poradkyně. U nás taky moc pomohla 🙂
A pokud to nepůjde, tak se není třeba hroutit. Ano, kojit je fajn, ale nestojí na tom svět. I z dětí, které jsou krmené z lahvičky rostou krásné, zdravé a spokojené dětí 🍀

mamikry
1. črc 2021

@peta2020 A kojis z obou prsu? Ja jsem ze zacatku maleho daval pri kojeni na oba, aby se laktace pekne rozjela. Povedlo se i po cisari. Malemu dali tenkrat taky dokrm, ale kdyz jsme spolu byli na pokoji, nedavala jsem mu ho, aby se vic snazil sat. Nechci rikat, ze ho nemas davat, ale jednou bych zkusila nedat a misto toho zkratila interval kojeni. Nas prcek byl ted na prsu v porodnici klidne co pul hodinku a krasne jsem se rozkojila. Holky, co drzely dve hodiny interval, mely problemy s kojenim i ubytkem vahy. To, jak nalita mas prsa, podle me o mnozstvi mleka nemusi nic rikat. Mne se tentokrat nenalila prsa poradne ani po porodu, ted je mam vcelku mekka a mleka mam dost. Lepe se poradit s laktacni poradkyni.

katebk
1. črc 2021

Mně nejvíc pomohlo brát homeopatika (mají jr v dr. maxu) jmenuji se Ricinus communis, nejsem moc "nature" ale fkt to pomohlo!! a malou sem si taky na sebe dávala... během jednoho dne se mi prsa nalili. A potom ještě bych řekla pestrá strava - vývary 😊

rebe
1. črc 2021

Jsi skvělá máma, je to viět z toho, jak se staráš a snažíš se to řešit. A pro své miminko jsi ta nejlepší máma na světě! Mysli na to a buď na sebe hodná. Zapomeň na intervaly i na vše kromě svého miminka. Zalez si s ním do postele, svlékni vás oba do nahata a mazlete se. Na sprchování používej jen vodu, ať cítíte své vůně, očichávejte se, pusinkujte, mazlete, a nech miminko přisát, kdykoli projeví zájem. Kojení je otázka nabídky a poptávky, čím víc miminko saje, tím víc se tvoří. Může to klidně trvat déle, stává se to dost často. Dalších pomocník je spousta, caro, homepatika, vývary, pomoc laktační poradkyně je taky velmi užitečná. Ale hlavní je klid a sebedůvěra. Jsi nejlepší a zvládneš to!

misaky
1. črc 2021

@peta2020 tak za prvé - jsi skvělá maminka už jen tím, že máš starost, za druhé - i kdyby se kojení nakonec nepodařilo, není to tragédie a nesvědčí to nijak o mateřských schopnostech.
A k věci, taky mám jedno dítě po císaři a kojení jakž takž začlo pátý den po intenzivní péči sestřiček v porodnici. Nakonec jsem kojila přes rok. Odsávačka i když nic neodsaješ také stimuluje tvorbu mléka, takže jako doplněk myslím není špatná. Možná bych klidně pokud je mimčo vzhůru přikládala i častěji než po 2-3 hodinách, pokud samozřejmě mimčo bude pro. A co se mi osvědčilo nejvíc hodně pít, vypila jsem třeba pět litrů vody za den.
Nebo můžeš oslovit laktační poradkyni.
Hlavně doporučuju nelámat přes koleno kde už nebudeš moct, kojení je sice fajn, ale nestojí na tom svět. Hodně štěstí.

sirinfirst
1. črc 2021

Já teda nemám zkušenost s císařem, ale ještě mě napadá, jestli můžeš nosit, to taky hodně pomáhá.. Po dvou hodinách dítěte v šátku jsem vždy měla prsa na bouchnutí 😀

jako_mala_holka
1. črc 2021

Vůbec se neobviňuj, jsi skvělá ❤ já se po císaři nerozkojila vůbec, měla jsem čaje, homeopatka, odsavacku, překládala jsem (jak mi sestry dovolily, že🙄), mohla jsem klidně stát na hlavě a nic, ale já to teda po pár dnech vzdala, deptalo mě, jak malá plakala hlady, ani ji to nešlo se prisat, zkoušeli jsme i kloboucky, protože mě to strašně bolelo, nakonec jsem ji dala UM a od té doby pohoda, teď měla rok a je to krásná, zdravá a šikovná holčička 💕 takže i kdyby to nakonec nevyšlo, tak bude všechno v pořádku, uvidíš 🙂🌷

goovana
1. črc 2021

@jako_mala_holka to je přesně jako nás příběh
Já to takhle vydržela měsíc
Po měsíci jsem to psychicky nedala a proste suverénně jsme byli jen na UM. Dnes je dceři 18 měsíců a je to krásná zdravá holcicka
A taky jsem proto udělala úplně vše
Od častého přikládani až po LP a stejně to proste neslo

mhpraha
1. črc 2021

@peta2020 Ahoj, zdravím 🙂 jsem také maminka 7 denního miminka po císaři.. úplně stejné problémy a pocity jako Ty.. v porodnici mě navíc úplně vydeptali.. všechno se zlepšilo, když jsem se uklidnila, najednou se začal sám přisávat a mléko šlo.. pomohla mi kamarádka.. u mne to bylo hlavně o psychice.. radili i kloboučky, ty mám koupené, ale zatím je nepoužívám.. tak držím pěsti a věř, že to půjde, a když ne, tak jsou jiné možnosti UM a miminko bude úplně v pořádku..

merope
1. črc 2021

Kolik malá váží? Napadá mě, zda vůbec zvládá se pořádně přisát. Můj drobek nedonošený se zvládl pořádně přisát až asi ve 4 měsících. Já byla 10 dní v porodnici, kvůli lékům mi i chtěli zastavit laktaci, Pak jsem byla týden doma - půjčila jsem si elektrickou velkou Medelu a na tom jsem se rozkojila. Ale pořád jsme jeli na odsávačce. U ní hodně pomáhá se stejně s miminkem mazlit nebo na něj aspoň koukat. A dost holkám to nešlo a vzdaly to. Děti prospívají taky perfektně (jen to trošku leze do peněz). Můj drobek byl tak půl-napůl na UM a mém.

maci299
1. črc 2021

@peta2020 Určitě zkuste ty homeopatika,dceři zachránily i pozdější kojící krizi.Účinek je rychlý,za zkoušku nic nedáte

dejvitka
1. črc 2021

@peta2020 me zachranila 2x Piskavice - recke seno, na radu LP. Prvni porod,mleko se mi po porodu zacalo delat az nekdy 5.den, maly se neumel prisat, nic jsem neodsala, prvne jsem dokazala sama nakojit az po 2 tydnech ! Byl to pro me velky stres. Kojila jsem pak vice nez rok, takze neboj se, jeste to v pohode zachranis. Po piskavici se mi zacala prsa hezky nalevat, takze jsem do par dnu uz i odsala a kombinovala jsem pokus o kojeni a odsate mleko Medela lahvi. Ted po druhem cisari jsem hned po porodu zacala stimulovat prsa odsavanim (i kdyz se mi nic nepodarilo odsat prvni dny , na tkan to pusobilo) a od 6.dne uz plne kojim. Zas mi ale pomohla nejvice Piskavice. 6 tobolek denne do rozbehnuti laktace. Drzim pesti at se to brzy rozbehne.

peta2020
autor
1. črc 2021

@jako_mala_holka já ji právě přikládám k oboum prsům ale ať dělám co dělám v sedě, na fotbalistu, úplně v leže máme veliký problém aby se dobře přisála, háže hlavičkou sem tam, pak už pláče že jí to nejde, ona je vyčerpaná já taky a pak je mi jí líto a dám příkrm. 😟 Dneska jsem vzala elektrickou teplou dečku a přiložila na prsa začala je masírovat měla jsem je ráno samou tvrdou bulku 🤭 až mě to vyděsilo. Po nahřátí se chytla i odsávačka ale po odsátí obou prsou jsem odsála stěží 50ml jakési mléčné vody, tak uvidíme.

peta2020
autor
1. črc 2021

@merope 51cm, 3,5kg

peta2020
autor
1. črc 2021

@merope problém s přisátím ale má zkouším různé polohy, ale háže hlavičkou sem tam a když se to na podesáté nepodaří je vyřízená a pláče tak jdu udělat umělé, pokud to půjde budu dělat půl na půl pomocí odsávačky.

rebe
1. črc 2021

@peta2020 Ty tvrdé bulky jsou právě to mléko, které se ti tvoří v mlékovodech. Pomáhá prso před kojením promasírovat mezi dlaněmi, pak zkusit vymáčknout kapičku a bradavku i s dvercem zmáčknout, aby ji miminko lépe uchopilo do pusy. Ono je to pro ně zezačátku opravdu obtížné, jak mají malé pusinky. Je úplně normální, když neodsaješ skoro nic, odsávačka a pusa miminka není totéž. Už kojím s malou pauzou skoro osm let a jestli se mi za tu dobu podařilo odsát dvě deci, je to moc. Do odsávačky neteklo, pro děti ho bylo dost i pro dvě naráz. A mléčná voda je taky v pořádku, v těchhle vedrech může být hodně vodové, aby miminko uhasilo žízeň, nejen hlad.

merope
1. črc 2021

@peta2020 Uvidíš, já mám jednu bradavku větší a tu dal opravdu až hrozně pozdě. Ale nás pouštěli v měsíci věku z porodnice s váhou 2,3 kg, Těch 3,5 kg je už slušná váha, ale mám kamarádku, tam dcera nevzala (velikostně) bradavku do pusy snad ještě v půl roce. Držím pěsti, ať to vyjde.

misaky
1. črc 2021

@peta2020 myslím, že 50ml je nádhera, určitě je dobře našlápnuto. Pro srovnání já i rozkojená když jsem někam potřebovala jít tak jsem za celý den tak tak odstříkala jednu dávku krmení. A co se týká struktury, ono se tvoří mléko podle potřeb miminka. Mění se v průběhu kojení včetně chuti. I u obou dětí bylo jiné. A alespoň u mě tedy nikdy nebylo podobné např. běžnému kravskému co se kupuje.
Možná je to také očekáváním, představy jsou jiné než realita. Nebo o tom člověk moc nepřemýšlí a pak je zaskočený skutečností (např. jak říkáš vzhled mléka a přitom je to nejspíš v pořádku). Určitě nevěš hlavu.

maaaadlaaaaa
1. črc 2021

@peta2020 Ahoj, jsem taky po císaři a najezd laktace může být pomalejší. Hodně mi pomohla laktacni poradkyne a uklidnila mě. Pomáhá ji mít hodně často na prsu a trénovat samoprisati, klidně zkousej vic poloh, kde se lépe chytne. Odsávačka ti nikdy nevytahne tolik jako ústa, takže se nestresuj ještě takhle na začátku, tam toho mléka tolik není, ale po kojení je fajn odstrikavat klidne i na prázdno. Tělo pochopi, že je větší poptávka a začne se tvořit více mléka a projeví se to cca do 3 dnů. Já probrečela hodně dnu, kdy mala plakala, že chce ještě a ja ze sebe odsavackou nic nedostala. Dělala jsem tu chybu, že jsem si ji nedávala k prsu i když mě vycucla.
Laktacni poradkyni většinou hradí i pojišťovna a je to skvělá psychická podpora. Ve zkratce hodně vývaru, laktacnich čajů, vitaminy na kojení (ja mám i sirup laktofyt), pít carro nebo něco teplého před kojením, dávat si horkou sprchu nebo vanu na prsa, masírovat je a mít ted co nejčastěji malou na prsu a střídat je pořád dokola. Po 2-3 hodinách je málo, když je mléka nedostatek. Potřebuješ dat tělu vědět, že dítě chce, ale mleko není. Poptávka vytváří nabídku. Je to boj, ale dá se to zvládnout. Ja jsem za týden už byla v pohodě. Máme problém, že mala neefektivne saje a pomlaskava si, takže já kojím a když je čas odsavam pořád at to neklesá. Už ji jsou 4 měsíce a těším se na příkrmy, že nebudu tolik ve stresu. 😃 Držím palce

Jinak prsa mám měkká a povadlá taky a mléko mám. Boulicky taky nahmatam. Pred a při kojení je to normální jsou plne mléčné žlázy. Po kojení by to být nemělo, takže nahřát a rozmasirovat. Volala jsem kvůli tomu taky LP.

maaaadlaaaaa
1. črc 2021

@peta2020 50 ml po 2-3 hodinách je nádhera. Miminko má žaludek velký jak meruňku a vím v potaz, že odsajes méně než tam je. Fakt trenujte samoprisati jestli haze hlavičkou, hledá a neumí chytit. Obě nahy, dej si ji na tělo a nech ji přisat. Vím, že po císaři by se nemělo pokládat mimčo na břicho, ale nám tohle hodně pomohlo. Byla pak i zmatená z lahve pro kojene děti, takže jsme trénovaly často, aby nezapomněla jak pit z prsu