icon

Neúspěch při kojení prvního dítěte, zadaří se u druhého?

loc
1. zář 2015

Ahoj maminky, chtěla bych moc poprosit ty z vás, které měly s kojením takovou zkušenost, že u prvního dítka se nedařilo, kdežto u dalších už to šlo, aby sem napsaly, moc by mi to psychicky pomohlo, jsem teď podruhé těhotná a moc si přeju, aby kojení šlo bez problémů. Nebo pokud vám nedopadlo žádné kojení, případně máte nějaký postřeh k tomuto tématu, pište také 😉.

U prvního syna jsem plně kojila jen v šestinedělí, on sál strašně slabě, nechytal se a po pár minutách usínal... Čímž se mi laktace hned zkraje asi hodně snížila a pak jsem mu dala UM a stále mu nabízela prs, později už sál dobře, ale mléka bylo málo, tak po pár minutách brečel, odstříkávala atd., dokonce jsem zkoušela i krmit přes cévku - odmítal, tímto způsobem jsem kojila částečně do půl roku, a to se laktace držela jen kvůli každodennímu odsávání, kterého jsem v 6 m zanechala a laktace skončila úplně... Když jsem asi ve 3 m říkala synově doktorce, že bych chtěla zvýšit laktaci, říkala, že to moc nevidí a že některé ženy holt nemají dostatek mlékovodů, aby to dítěti stačilo. Moc se bojím, aby to nebyl můj případ...

Vím, že žádná z vás mi tady neřekne, jak to další kojení bude probíhat, ale jde mi spíš o to přečíst si, že někomu, kdo s kojením měl nejdřív problémy, to pak šlo dobře, abych věděla, že ta naděje tam je... Ale budu vděčná i za negativní zkušenosti, zkrátka chci si přečíst co nejvíce příběhů na toto téma 🙂 .
Děkuji všem 🙂

Strana
z2
loc
autor
2. zář 2015

@zuny Tak to jsi kojila deti docela dlouho na to, jake jsi mela problemy, to muselo byt peklo, mas muj obdiv 😉

mysicka_lb
2. zář 2015

Nemám zkušenost s druhým dítětem, mám jen jedno a tak to doufám zůstane🙂. Ale ty začátky kojení u nás byly přesně stejné jako u vás. Prcek neuměl sát, nechytal se, u prsa po chvíli usínal, hubl, pořád řval hlady. S tím rozdílem, že jsem rovnou od začátku dokrmovala UM flaškou a ani by mi nevadilo s kojením skončit, tím tlakem okolí jsem k němu získala vysloveně odpor. Takže jsem ani neodsávala a nijak se nesnažila. Říkala jsem si, že jestli překlepeme vůbec to šestinedělí, bude to zázrak. Ale ubíhaly týdny a měsíce a já jsem takhle s dokrmem kojila dál. Ten jsem vysadila s prvními lžičkami a kojím stále, je mu teď 17 měsíců. U něj byl problém velmi pravděpodobně v uzdičce pod jazykem, kterou nám ale diagnostikovali až na roce na první prohlídce u zubaře. Vím, že každý radí odsávat, odsávat a odsávat, ale jsem přesvědčená o tom, že to v konečném důsledku laktaci naopak zastavuje. Lidské tělo není stavěno na to, aby se dlouhodobě mechanicky "dojilo" a kojení je i (tedy hlavně) o tom kontaktu maminky s dítětem, který žádná odsávačka nenahradí. Já jsem neodsávala nikdy, mám k tomu psychický odpor, ale už druhý den v porodnici jsem odsávačku vyfasovala a podle rad všech jsem odsávat měla. Jsem dnes přesvědčená o tom, že kdybych to dělala, dopadlo by to stejně jako u vás a o mléko bych už dáááávno přišla. Pak by se to také svedlo na problém na straně matky a určitě by se našel ještě někdo "chytrý", kdo by tvrdil, že jsem se snažila málo.

lucykal
2. zář 2015

doufám, že druhé miminko se nenarodí předčasně i když velká pravděpodobnost je :( bue brzy přilozené a mě se rozjede kojení

loc
autor
2. zář 2015

@lv I ty 3 m jsou dobre, ale je uzasne, ze u druheho se ti i pres nutnost dokrmu podarilo najet na plne kojeni 🙂

loc
autor
2. zář 2015

@mysicka_lb To je zajimavy nazor, no mozna na tom neco bude. Ja se snazila odsavat, aby se mleko doplnilo a laktace zvysila, ale efekt byl vzdy opacny, mleko se nestihlo dotvorit a maly pak nemel co bumbat... I kdyz v mem pripade uz bylo mleka tak malo, ze i bez odsavani by maly mel za chvili hlad a pustil by se... Ten vas pribeh zni skoro jako z pohadky, je to uzasne, moc vam to preju 🙂 . A ja ted jenom doufam, ze u druheho uz bude to kojeni jednodussi.

monalis
2. zář 2015

Jsem zářný případ toho, kdy jsem první dítě nebyla schopna kojit. Vůbec se mi netvořilo mléko a to jsem proto dělala co se dalo. Nepomohly ani dvě laktační poradkyně a léky na podporu tvorby mléka.
U druhé dcery to byl pravý opak. Mléko jsem měla hned a krásně jsem kojila a vůbec nic jsem proto nemusela dělat 😉

mysicka_lb
2. zář 2015

@loc Ale já právě taky měla málo mléka. Nikdy jsem vlastně plně nekojila, ani jeden den. V porodnici se mě k tomu snažili dokopat, ale vypadalo to tak, že jsem kojila nonstop, a stejně hubl a museli mu dát dokrm. Kdyby jedna hodná sestřička nezfalšovala výsledky vážení, tak asi trčíme v porodnici ještě dneska, protože jen kojením prostě zaboha nepřibíral. Moc přeju, aby se u druhého miminka zadařilo a aby to bylo taky jako z pohádky🙂

lulii
2. zář 2015

@loc ahoj, nečetla jsem příspěvky ostatních, takže se omlouvám, jestli se budu opakovat. První porod u mě probíhal tak strašně (čtyři dny kontrakce, na sále, nakonec CS), že teď jsem přesvědčená, že se mi neudělalo mléko z psychických důvodů. Porod byl vyvolávaný a nakonec skončil CS. Byl to prostě ohromný šok pro tělo a psychiku. Sestřičky na šestinedělí mi taky nepřidaly, když mi cvrnkly do bradavky a prohodily: s těmahle prsama chcete kojit, jo? 🙄 No prostě kojení se nezadařilo a malý byl po šestitýdenním boji na UM. Při druhém jsem si říkala, že to nebudu hrotit a nijak víc na tím nepřemýšlela, ale spíš jsem počítala s tím, že bude druhý syn také na UM. Syn se narodil neočekávaně předčasně, navíc opět CS (takže další šok), byl v inkubátoru a první přiložení proběhlo asi až po 8 dnech a to jsem si říkala, že je totál po kojení, snažila jsem se ale pravidelně odstříkávat a aspoň pár kapiček mu vždy přinést. Ale jaké bylo překvapení, když mi ho sestřičky daly na neonatologickém oddělení už na pokoj a já se rozkojila 😉 Bude mu 5 měsíců a stále plně kojím 😵 Takže podle mě jde nejvíc o psychickou pohodu a ničím se nestresovat 😉

loc
autor
2. zář 2015

@lulii Nene, vubec se neopakujes a dekuju za prispevek. To ti moc preju, ze druhe kojeni melo i po pocatecnich prekazkach v podobe porodu i odlouceni uspech 😉 . Mas pravdu, ze psychika v tom urcite dela hodne, i kdyz v mem pripade byl bohuzel asi nejvetsi problem to, ze syn se ke kojeni vubec nemel.. Ale urcite se tím kojenim u druheho nebudu stresovat, udelam pro to maximum, ale nejvic se budu snazit byt v pohode 🙂

svetlana1980
2. zář 2015

Já jsem to s prvním dítětem měla stejné,syna jsem s vypětím všech sil kojila do šestinedělí,do 3 měsíců jen částečně.Nechtěl moc sát,byla jsem i za laktační,ale ta paní zřejmě své práci nerozumí,protože mi pěkně blbě poradila.Už v porodnici do mě hustili kojit co 2-3 hodiny ne déle jak 30 minut.Suma sumárum jako prvorodička ze všeho vyjevená jsem dbala rad a už nikdy více.Teď mám skoro 9měsíční holčičku a kojím od začátku bez problémů,takže to jde.Jen jsem si s ní udělala jiný režim.Ze začátku jsem kojila co nejvíc,aby se rozběhla laktace,hlavně nevážit a tím se nestresovat,dítě prostě vypije tolik,kolik samo potřebuje(v případě že jsou váhové přírustky v normě).Přeji ať se daří 🙂

loc
autor
2. zář 2015

@svetlana1980 Dekuju, snad se zadari i u me 🙂

svetlana1980
2. zář 2015

@loc určitě ano,s druhým dítkem jsem byla ve větší pohodě(asi proto,že jsem věděla,co už na mě čeká) 😉

Strana
z2