Potíže s kojením, jak zvýšit produkci mléka?
Dobry den, mam 6tydenni holcicku a neustale mame problem s jidlem. 12 dni od narozeni se ji stolice zbarvila do tmave zelena, dost plakala a pediatr usoudil, ze je hladova. Tomu nasvedcoval i nizky vahovy prirustek. Meli jsme zacit prikrmovat. 5 min kojit, pak prikrm, to vse za 20 min. Mala vypila po kojeni 90ml prikrmu ( kvuli ublikavani a zacpe nam byl v lekarne nakonec doporucen Sunar AR comfort). Po mesici mela vahovy prirustek bez par gramu kilo, avsak plactiva byla dal a problemy s briskem take. Lekar nam na prohlidce rekl, ze pribrala hodne, problemy s briskem mohou byt zpusobeny nesnasenlivosti materskeho a umeleho mleka a doporucil to umele vypustit a pouze kojit . 20 minut kazde krmeni po trech hodinach. Coz ted delame, ale holcicka place hned, jak ji prso vezmu, cuca si prstiky a i kdyz se vetsinou nakonec uklidni, je boj to vydrzet tri hodiny do dalsiho jidla. Mezi tim mi bylo pediatrem doporuceno dat caj. I tak mi prijde, ze to male nestaci. Breci a navic se objevil prujem. Stolici ma zlutou, lehce do zelena. Potrebovala bych poradit, jak zvysit produkci mleka. Jestli nezkratit interval mezi kojenimi. Zda bych ji nemela budit i v noci ( to spi i 5 hod v kuse). Pri kojeni usina, je to pro ni viditelne narocnejsi nez lahev, musim ji budit, takze celych 20min nesaje. Muzete mi poradit, co udelat aby se ten prcek konecne najedl jak ma? Moc dekuji predem za pomoc. Lucka
Nečetla jsem předchozí komentáře, ale za mě: 1) Pokud to jen trochu jde, pozvat si laktační poradkyni, aby se ujistila, že miminko pije, jak má. Nebrat nikoho z Laktační ligy, ale někoho z Mamily (mamila.sk). 2) Kojit tak často, jak potřebuje miminko, tříhodinové intervaly jsou nesmysl, když miminko pláče, že má hlad, proč mu nedat najíst. 3) Nedávat miminku lahvičku (už vůbec ne s čajem) a pokud možno ani dudlík (aby se nekazilo přisátí a pití miminka). 4) Zkusit nošení, třeba miminko nepláče hladem, ale jen proto, že potřebuje mámu. Držím palce, ať se situace brzo uklidní! 🙂
@rebejsova -Diky za pomoc, nosim malou temer porad. To ani bez toho nejde, kdyz je to takovy bulicek.
@lucielasakova Jeste k ty zeleny stolici... muze zezelenat, kdyz ho hned neprebalis. Vcera jsme byli na navsteve a maly se hned po prebaleni posrandil... tak jsem ho v tom vyjimecne nechala a kdyz jsem ho doma prebalovala, byla stolice uplne zelena (pak by sedela ta teorie moji dr. o oxidaci)... takze to muze zalezet, kdy ho prebalujes. Ja vzdy po, protoze se pri tom/tesne po hned posrandi 😊 i kdyz v porodnici nam tloukly do hlavy, ze se maji prebalovat pred kojenim.
@lucielasakova Intervaly po třech hodinách znamená nejpozději po těch hodinách dát miminku naiíst, když se samo nepřihlásí dříve. Ne jej v tom intervali kojit jako robota a v mezičase nechat křičet hlady. mohou totiž být případy, kdy jsou miminka hodně spavá a matka si libuje, jak se nic neděja a pak nemá miminko distatek tekutin denně, proto se ty intervaly říkají, aby tento typ matek neusnul na vavřínech, že stačí nakrmit dvakrát denně. Je nutno ale krmit kdykoliv chce, to znamen, že klidně každých deset minut. Já mám nyní miminko začínjící 13.tý týden, skoro nic jinýho jako kojení celý den nedělám, ty intervaly znamená jakože nenechat bez jídla déle, existují i děti slabé se vůbec na jídlo vzbudit, proto se nemá nechat déle bez jídla, když se samo neřihlásí. Jsem ráda za naši mudru, která je ok i s tím, že přibíráme jen 100gramů týdně a d příkrmu mně nenutí. Malý kaká 8x denně, takže stejně všechno nespotřebuje a prostě si přibírá svým tempem.
Mne jeste pomohlo na zvyseni laktace piskavice recke seno a benedikt. Da se to koupit ve zdrave vyzive, vyrobce Gresik. Je to sice pekny hnus, ale co by clovek neudelal 🙂
@loleckova Ze začátku na rozjezd asi 4 dny jsem brala 5 kuliček co 2-3 hodiny (spíš teda co 3 protože jsem to nestihala) ale pak jsem snížila na 5 kuliček 3x denně. Při tom jsem malého co nejvíc prikladala, i co hodinu a hodně jsme se mailiku, koupali se spolu ve vaně a fakt to pomohlo.

@lucielasakova V porodnici mi hustily do hlavy uplne presne po 3 hodinach. Byl to stres spis pro me,kdy se rozlitnou dvere a zjebe me sestra, ze malej nevisi na prsu. No samozrejme jsem to uplne nedodrzovala, ale vzdycky jsem se sestram dusovala, ze ho po 3 h budim a ze nevisi dyl jak 10 + 10 minut (jako by se mohl tim mlezivem prezrat k prasknuti, kdyz se neumel ani poradne prisat 😑 ).. V den propousteni prisla (asi) laktacni a uplne v klidku, ze nekomu to kojeni neni souzeno, at to nelamu pres koleno, ze kdyz spi, mam ho nechat a treba az po 4 hodinach ho vzbudit, jinak jak se probudi sam, dala mi i nejake um kdyby bylo potreba. Myslim, ze i tohle mi pomohlo ☺ I malej byl v klidu - komu by se libilo, kdyby ho nekdo uprostred spani budil porad. Nas malej ma navykly spat v noci dyl, pres den se budi casteji, nektere deti to maji zase opacne... fakt to chce klidek... urcite tu tvoji nervozitu taky citi 😉