Potíže s kojením, jak zvýšit produkci mléka?

lucielasakova
6. kvě 2018

Dobry den, mam 6tydenni holcicku a neustale mame problem s jidlem. 12 dni od narozeni se ji stolice zbarvila do tmave zelena, dost plakala a pediatr usoudil, ze je hladova. Tomu nasvedcoval i nizky vahovy prirustek. Meli jsme zacit prikrmovat. 5 min kojit, pak prikrm, to vse za 20 min. Mala vypila po kojeni 90ml prikrmu ( kvuli ublikavani a zacpe nam byl v lekarne nakonec doporucen Sunar AR comfort). Po mesici mela vahovy prirustek bez par gramu kilo, avsak plactiva byla dal a problemy s briskem take. Lekar nam na prohlidce rekl, ze pribrala hodne, problemy s briskem mohou byt zpusobeny nesnasenlivosti materskeho a umeleho mleka a doporucil to umele vypustit a pouze kojit . 20 minut kazde krmeni po trech hodinach. Coz ted delame, ale holcicka place hned, jak ji prso vezmu, cuca si prstiky a i kdyz se vetsinou nakonec uklidni, je boj to vydrzet tri hodiny do dalsiho jidla. Mezi tim mi bylo pediatrem doporuceno dat caj. I tak mi prijde, ze to male nestaci. Breci a navic se objevil prujem. Stolici ma zlutou, lehce do zelena. Potrebovala bych poradit, jak zvysit produkci mleka. Jestli nezkratit interval mezi kojenimi. Zda bych ji nemela budit i v noci ( to spi i 5 hod v kuse). Pri kojeni usina, je to pro ni viditelne narocnejsi nez lahev, musim ji budit, takze celych 20min nesaje. Muzete mi poradit, co udelat aby se ten prcek konecne najedl jak ma? Moc dekuji predem za pomoc. Lucka

leymea
6. kvě 2018

Ahoj. Ja bych ji prso nebrala, ja vzdycky cekala az prestane pit sam. Byl na me nekdy pricuclej klidne pres pul hodiny. A na nejakej interval bych kaslala. Jo, kdyby vydrzela bez problemu tri hodiny tak proc ne, taky jsme to tak meli (kojila jsem po 2,5-3 hodinach, ale u nas to fungovalo, vubec nebrecel, az kdyz zacal brecet tak jsem mu dala a to odpovidalo na ty tri hodky), ale nejlepsi je davat na pozadani a vubec bych ji caj nedavala. Nejlepsi je kdyz kojis v noci, to se zvysuje laktace, ale pokud Ti spinka 5 hodin tak bych ji spinkat nechala (kdyztak muzes odstriknout a nemusis budit). Takze nejlepsi je kdyz davas na pozadani a nechas ji u prsa tak dlouho, jak ona bude chtit. Jeste muzes na laktaci zkusit napriklad homeopatika, ale s tema ja nemam zkusenosti. Mozna i kojici caje.

marii90
6. kvě 2018

Malymu bude mesic. Stolici ma uplne tekutou s bilymi hrudkami. Nekdy je nazelenala - pediatricka rikala, ze se to muze obcas stat, ze to je zoxidovane od vzduchu ve strevech. Kadi tak 8x denne.
Zezacatku pri kojeni taky hodne spal. Mela jsem i malo mlika, takze jsme uz z porodnice sli na um. Stale jsem zkousela kojit max.10 minut a pak mu dala od oka um. Dyl ho mordovat nemelo cenu, stejne u toho spal. Odmitala jsem ho vazit jak cvok po kazdem jidle. Mliko se mi rozjelo nastesti a nemusel uz tak tahat - nebyl hned tak unaveny, urcite za dobu na um zesilil na to sani. Pediatricka rikala, ze by mel pribrat cca 200 g tydne - 1 kilo za mesic mi teda neprijde nijak hodne. Zname holcicka za prvni mesic udelala 1,5 kg. Maly taky casto brecel na tom um a dr.rikala,ze se muze i prejidat,ze mame zkusit dudlik, ze se tim uklidnuji (potrebuji neco cumlat a jestli to je prso, flaska, prsty nebo dudlik je jim jedno...jen u dudliku se nepreji). Dudlik ma, lip se mu prdi, je klidnejsi a v noci uz ho pomalu odmita sam, tak doufam, ze se ho zbavi nejak sam.
Jinak kojim nekdy po 2 hodinach, nekdy po 4, zalezi jak se probudi. Ted si pridal ranni nasup po hodine... takze otrocit trihodinovym intervalum jako v porodnici rozhodne nehodlam.
A mliko se mi hodne dela po Birellu (nevim, zda se to da zobecnit, ale ja byla cela mokra za par hodin 😂 ) a pry je dobre i Caro 😉
Nekdy kdyz breci si pak i odkrkne hodne, takze je muze trapit i krkanec treba.

emamaira
6. kvě 2018

Na zvyseni laktace vyborně funguje elektricka odsavacka, nejlepe na dve prsa. Muzete po kojeni, jeste zkusit neco odsat. Je dulezity taky pitny rezim, pijte co nejvic a kojici caje jsou super, udelam si vzdy rano konvici a piji cely den i studeny. A s prikrmem mi v nemocnici rikali nemichat v jedne davce mm a um, protoze mm se travi rychleji nez um a muze to delat problemy. Preju at se dari lepe a mala hezky ji!

marii90
6. kvě 2018

Jo, kojici a fenyklovy caj piju jeste - tak 2x denne. Odsavacka v porodnici fungovala, doma jsem mela 3 ruzny a po ctvrt hodine sotva par kapek, takze jsem to vzdala.
Co nejaka laktacni poradkyne?

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

Dekuji za typy. Kojici caj piji, odsavacku mam sice mechanickou, ale po kojeni se mi dari odsat max.10ml. Kdyz bych ji prikladala k prsu jak ona chce, tak bude nacucnuta neustale. Zkusila jsem ji davat casteji, mam bohuzel pocit, ze se mi mleko nestaci vytvaret a o to casteji zas mala chce pit. Takovy zacarovany kruh.

zuzana_ka
6. kvě 2018

Ono to noční kojení dokáže hodně zamávat s vahovym přírůstkem. Malá měla období kdy prospala skoro celou noc a hned to bylo znát na týdenním přírůstku...
Se docela divím že doktori radi dát um místo aby poradili s kojením. ☹
Málo nabírá? Dejte mu Sunar. Super rada.

marii90
6. kvě 2018

@lucielasakova ta mechanicka je na prd..prej funguje hlavne kdyz mas fakt hodne mlika.. mam ji doma taky a ani prd mi neodsala, takze sla zpet do krabice. Zkus to nealko, mne opravdu spustilo hoooodne mlika ☺ Kamaradka rikala, ze se ji dela mliko i po malem alkoholickem pivu..

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

@marii90 - tak to nemam problem vyzkouset😉 Nejsem zadny pivar, ale co by clovek pro to spunty neudelal😃

karlajasmine
6. kvě 2018

@lucielasakova nebrala bych ji prso ale nechala ji u prsa jak dlouho chce a jak často chce. Intervaly se prodlouží samy časem, ale brát ji prso když ještě není najezena je blbost.

lucina261
6. kvě 2018

@zuzana_ka jojo to jsou presne oni. Dejte Nutrilon pri kazdym krmeni a je. Místo toho, aby maminku podporili v kojeni kdyz ma mliko a muze...

marii90
6. kvě 2018

@lucielasakova Ja mam pocit, ze mi to dodalo i dusevni pohodu... dat si na fotbale aspon nealko pivo 😃 a ta je taky dulezita 😊

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

Je pravda, ze kdyz ji u prsa necham, jak sama dlouho chce, je ze mne po chvilce jeji dudlik. Rozhodne se po najedeni nepusti. Je pricucnuta jak kliste a jenom dudla a nesaje. Kdyz ji davam k prsu casteji, tak mam pocit, ze se mi nestiha mleko delat.

luj89
6. kvě 2018

proboha, jezi se mi vlasy pri cteni tech super rad od doktora... Kojit po 3 hodinach??? no to by nedala ani moje 10mesicni holcicka! vykaslete se na jakekoliv casove omezeni. kojit idealne porad 😉. proste jak si mimi rekne. Pozvete si kvalitni lp, at vam ukaze jak spravne spravne prikladat a rekne, co se ma a nema delat pri kojeni. Nemyslim to zle, ale je videt, ze o kojeni toho mnoho nevite (pardon, nevim jak to napsat setrneji, pisu v rychlosti, ja toho take moc nevedela, az pak LP mi otevrela oci). popr. se kouknete na mamila.sk caj se do 6 mes. nedoporucuje vubec, navic fenykl muze nadymat. pokud dokrmovat UM, tak cevkou po prsu. Dudlik si z vas mimi nedela, je prirozene, ze chce byt u vas a u prsa, omezovanim akorat snizite laktaci. Drzim palce, to zvladnete 🙂

calvac
6. kvě 2018

@lucielasakova hlavne v klidku,ja mam mleka zase hodne,presto nas maly nenazranec cuca rucicky. Stolici ma zlutavou,mirne do hneda. Zelena stolicka neni hladova. Kojit i v noci, v tu dobu se zvysuje laktace. Jinak nas mal ma tri mesice a kojim co dva hodiny,u prsu nechavam,jak dlouho chce.

calvac
6. kvě 2018

@lucielasakova jinak jsou fajn kojici caje a homeopatika a taky bila kava.

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

@lucina261 - s prikrmem jsem souhlasila, protoze mala za tech 12 dni pribrala pouze 4 gramy a to byla u prsa temer porad. Nemela vsak ani 3kg, takze byla slaba, nevytahla potrebny mnozstvi mlika, vzdy vycucla jen to predni mliko a usnula. A doplnovalo se jen to mliko, co vypila. Po prikrmu dostala silu vycucnout vic ode mne. Jen ted bych potrebovala mit pro ni toho mlika jeste vic. Dam na vas a budu ji davat casteji. Doufam, ze to pomuze. Diky za podporu.

ladyhacek
6. kvě 2018

Zelená stolice - hladová je prý mýtus. A kojit po 3h také 🙂 syna jsem kojila po 1-2h a nějak po 6-neděllí se to upravilo cca na 2,5h.
Zaměř se na svojí stravu pokud má problémy s bříškem + stolicí vyřaď především mléko a mléčné produkty (za mě hlavně ty mléčné kojící "dobroty" nápoje) Místo kojícíhc čají pij jen fenkylový či kmínový.
Bezmléčná dieta je zapotřebí držet 3-5 týdnů aby jsi se všimla změny. Dáleším problém bývá často lepek nebo i vajíčko.
Já nejvíce vždy sázím na mléko.
Je tu skupinka recepty pro kojící maminky (paní má internet stránky-http://www.kojicimaminky.cz/ )

@lucielasakova syn měl 2,74 a pouštěli ns s náběhem na žloutenku (byl hraniční) stačilo jen slunit kojila jsem opravdu často u kojení usínal ale UM nedostal kojila jsem co hodinu

marii90
6. kvě 2018

@lucielasakova Hlavne se hod do klidu. Zkus tu poradkyni, treba ti poradi nejaky figl. Jinak mne mliko vic tece, kdyz sedim rovne, to se kolikrat i zakucka, takze musim sedet v zaklonu. Zkus treba i zmenu polohy.
Hlavne dusevni pohodu, to prinese vic vam obema 🍀

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

@luj89 - to je v pohode. Je pro upresneni. Toto je moje treti dite. Ty dve deti predtim byly plne kojeny osm a trinact mesicu. Jenze tem stacilo na nakrmeni 10 minut, hltaly plnou pusou az do ublinknuti. Pak spaly treba 4 hodiny. Takze hladove dite fakt neznam, proto chci udelat vsechno, abych malou mohla krmit stejne jako ty dva. Zatim to proste nejde, mliko ji evidentne porad nestaci, i kdyz je to uz od tech prvnich ctrnacti dni o dost lepsi.

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

@ladyhacek moc dekuji, vyzkousim cokoliv.

lucina261
6. kvě 2018

@lucielasakova ja mam homeopatika a budu zkouset i bylinky. Zelena stolice je podle Dr. vic sacharidu v materine 🙂

vemira
6. kvě 2018

Ahoj, laktační by ti řekla kojit, kojit, kojit! Přikládat k prsu co nejvíce, kdykoli si dítě vzpomene. Sebrat dudlík pokud používáte a v noci určitě budit, v noci se tvoří nejvíce prolaktinu, takže noční kojení má velký význam. Doporučuje se i miminko co nejvíce nosit a mít tělesný kontakt, kojit i kůže na kůži (nahatá maminka i miminko). Když první dcera měla bojkot kolem 3 měsíce tak mi laktační doporučila i spát s miminkem v jedné posteli, protože tak dokážeš nejrychleji reagovat na kňourání miminka, když má v noci hlad. Rozespalé dítě pije a přisává se lépe než řvoucí, takže jak se začne probírat (třeba i přes den) tak hned brát a dávat na prso.
Obě moje děti měly bojkot a u obou jsme to zvládli i když to bylo náročné a u obou jsem musela dočasně dokrmovat (dcera mi i zhubla).
Především by kojené dítě nemělo dostávat čaj ani žádné jiné tekutiny. Mateřské mléko je i na žízeň. Když dáš čaj tak mítě zažene žízeň, tím pádem vynecháš kojení a snižuje se tvorba mléka.
Na podporu kojení mě skvěle zabraly homeopatika (a to na ně teda moc nevěřím) Ricinus Communis 5ch, dají se běžně koupit v lékárně, a pak prý zabírá i kojící čaj ale musí být s obsahem jestřabiny.

myjusiatko
6. kvě 2018

@lucielasakova koj, koj, koj. Zadne omezovani, zadne dudliky, flasky, caje, prikrmy. Tvuj pediatr ti dal poskozujici rady. Zelena stolice neni hladova, to je mytus. Zelena stolice je normalni.

I kdyz kojis treti dite, doporucuji ti pozvat nebo alespon kontaktovat laktacni poradkyni z mamily a ta ti vse vysvetli. Nebo se alespon podivej na web mamily a precti si par clanku o kojeni na pozadani.

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

Vsem dekuji, to jste me uklidnili, udelam cokoliv, abych mohla Anetku plne kojit.

bayt
6. kvě 2018

@lucielasakova Ty bláho, to by mi malej umřel hlady. Ten pil v tomto období klidně co půl hodinu. Přírůstek cca 1-1,2 kg měsíčně. Ten pediatr je s prominutím blbec. Podpořit kojení tím, že ho budeš omezovat? To moc nedává smysl.

olsett
6. kvě 2018

naprsoto souhlasím se vším co tu bylo, obě moje děti si ze mě dělaly "dudlík", kojila jsem míň jak hodině, prostě kdykoliv a jak dlouho chtěly a věř, že se to pár měsících srovnalo, i když moje první byla velký prsomil až do dvou let🙂 Nicméně určitě kojit co nejvíc, jestli máš pocit, že máš málo mlíka, tak tím se ti zvýší produkce... přeju, ať vám to vyjd!

rebe
6. kvě 2018

Jak už tu padlo, koj klidně pořád a zapomeň na doporučené intervaly. Když máš hlad, přece ti nepomůže čekat tři hodiny na další jídlo. A hodně bych se zaměřila na tvou stravu a hledala příčinu v ní. Mně pokaždé pomohlo začít přísnou vylučovací dietu - žádné mléčné výrobky, žádný lepek, žádný cukr, pokud možno se vyhnout i výrazně alergizujícím potravinám. A potom postupně zavádět zpět a sledovat změny.

priefi
6. kvě 2018

@lucielasakova Vase dr.je vazne priserna! Zelena stolice neni hladovou stolici! To je nejvetsi kravovina, kterou by detsky dr.nemel ani vypustit z ust, kdyby to nebyla dr., tak bych jeste chapala, ale dr.? Doporucuji zmenit dr., tady ta je jasne antikojici.
Zelena stolice muze byt bud z duvodu infekce, nebo alergie na bilkovinu kravskeho mleka (nebo jina alergie, treba vejce, nebo kombinace techto alergii), nebo vypila hodne predniho mleka a laktoza udelala sve, anebo pokud beres zelezo, tak to taky zpusobi zelenou stolicku.
Kdyz je mimi jen na mm, ma zlutou vodnatou stolicku, konzistence syrovych vajec. U novorozenat, ktere jsou ciste kojene je bezne, ze klidne 7 dni nekakaji, protoze to zpracuji.
Kolem 3.tydne, 6.tydne, 3.mesice a 6.mesice dochazi ke spurtum, kdy dite roste a poptava vice mleka, jsou to 2 az 3 placlive dny, prsa pak vytvori vice mleka, je to treba vydrzet.
Pokud jsi davala um ubrala jsi prsum mm, musis jim dat impulz, aby vice kojily, udelas to tak, ze den budes co hodinu kojit av noci budes taky muset kojit. Vseobecne nejvice mleka se tvori diky nocnu kojeni. 3h rozestup je u um, ale ne u mm, chudatko mimi trapis hlady, u mm je nutne kojit co 2h, max co 2,5, ale ne 3!
Pokud dite spi, nebud ho a nech spinkat, az se probudi, nakoj. Tohle ovsem neplati, kdyz chces zvysit produkci mleka, to budes muset budit ten cely den, aby poptavalo mleko. Preji hodne stesti a pevne nervy

lucielasakova
autor
6. kvě 2018

Diky vsem za podporu, budu to konzultovat s laktacni specialistkou, at neco nezanedbame. Kazdopadne moje domenka, ze odstup mezi kojenim 3 hodiny je blbost jste mi potvrdily vsechny. Takze dnes uz kojim jak si mala rekne a uvidim, jak to pujde dal. Diky vsem maminam, co mi napsaly.😃

marii90
Autor odpověď smazal
Zobraz