Pravidelná menstruace při kojení. Je to normální?
Holky pozorovatelky, ne tu nekdo kdo koji? Moje otazka zni. Mate pravidelnou MS? Nebo vubec??
Protoze, ja plnne kojim. Byla jsem na kontrole po 12 tydnech, a uz jsem mela nastimulovano. Pravidelne mi chodi MS a kazda ovulace spineni. Myslela jsem,ze pri kojeni neni MS treba 2 roky.
Nebo jsem naka rozbita? Dekuji
@moris25 každý to má jinak. Někdo to dostane i přes plné kojení hned po šestinedělí, někdo třeba až po roce a někdo až opravdu s ukončením kojení. Každá žena je unikát. 🙂 Mě přišla první MS přesně na první narozeniny dcery. U druhé dcery to bylo až téměř v roce a půl. Zpočátku velmi nepravidelně, opravilo se to až po několika cyklech. Je to fajn výhoda kojení, ale nemá to tak každá. Kojení není záruka antikoncepce. Moje sestřenice otěhotněla po pár měsících od porodu, kojila tandem a brala HA potom. 😁
Dvě děti, obě kojené dva roky (každé) a MS přišla u obou ještě před skončením šestinedělí. Pravidelná, silná, bolestivá. Mám kamarádky které to neměly vůbec 😂 já nikdy nezažila že by se to aspoň kvůli kojení zpoždilo
Je to individuální. Mne vždycky kojení blokovalo ms zhruba rok. Potom už to bylo celkem pravidelně. Kojila jsem vždy dýl.
Dvě děti jsem plně kojila a MS mi nastoupila v obou případech hned po šestinedělí.
Je to velmi individuální. Já jsem plně kojila všechny děti, jako miminka i velmi často ve dne i v noci, a měla jsem MS u prvního dítěte od 3 měsíců a u dvojčat od 4 🙈 Kojila jsem prvního do necelých dvou let, dvojčata do dvou a čtvrt. Při kojení jsem měla o pár dní delší cykly než normálně.
@moris25 já kojím 5,5 měsíce a měla jsem lehké krvácení jednou minulý měsíc a zas nic 🤷🏼♀️😅
@moris25 třeba já dostávala menstruaci vždy při plném kojení (v období od 6ti týdnů do 5ti měsíců po porodu), ale cca do toho roku od porodu jsem se v tom nedokázala zorientovat (ač se běžně dost dobře orientuji), vyskytovaly se různé nepravidelnosti, ale pak, i když jsem kojila stále hodně, se to hodně ustálilo a i se mi vrátila.plodnost. Až po 6. porodu, kdy jsem kojila tandem, jsem dostala menstruaci až 15 měsíců po porodu, ale tam to bylo rovnou na čisto, předpokládám, že bylo možno otěhotnět hned s 1.ovulací před 1. menstruací, což nemyslím, že by v mém případě bylo možné v případě brzkého cyklu po porodu, na druhou stranu jsem zažila na vlastní kůži, jak se tělo dokáže dost náhle v tomto "secvaknout" a nelze na toto spoléhat. Během kojení je totiž možné vše, a i když cyklus je, tak.neznamená, že je tělo schopno a ochotno znovu otěhotnět, a i když cyklus není, neznamená to, že tělo to zrovna nespustí, jsou ženy,. které ani nedostaly po porodu cyklus a už byly zase těhotné 😉
Je to hrozně individuální, ja měla po prvním dítěti očistky celé 6N, pak týden nic, kontrola a hned 8.-9. týden po porodu (za plného kojení) MS. Další menstruace přišla až s prvním ochutnaváním příkrmů, pak asi po 2 měsících a potom už jako hodinky po 30 dnech (přesněji, než před porodem) až do druhého těhotenství (za stálého kojení). Po druhém porodu mi nepřišla menstruace hned po 6N, ale ostatní jako přes kopírák. Jenom tedy po druhém dítěti trpím na výrazné křeče při večerním kojení kolem ovulace a při menstruaci. 🤦♀️
Taky jsem i přesto že jsem plně kojila dostala menstruaci relativně brzy po šestinedělí. Každá žena to má jinak.
U obou dětí nástup MS po šestinedělí, oba plně kojení jeden přirozeně, druhý sekcí
S prvním dítětem po čtyřech měsícíh od porodu za kojení, s druhým po devíti měsících za kojení. Pravidelně, ale výrazně silněji a bolestivěji než dříve.
S prvním a třetím dítětem po šestinedělí, s druhým prvně asi 4 měsíce po porodu a jeden měsíc byla, pak zase nic a pořád dokola. Pravidelně začala až po ukončení kojení.
U obou jsem i při plném kojení měla MS od začatku. U syna prvni MS hezky navazala na jiz slabé očistky snad v rozdilem týden, ze jsem si nebyla vůbec jistá, zda to ještě nedojíždí očistky. Ještě jsem neměla ani po šestinedělí. Pravidelnost vcelku byla hnedakorat pred dětma jsem měla MS treba fakt tyden a potom max 5 dní.
@moris25 U prvního dítěte jsem měla MS hned po šestinedělí. A mělo to dost vliv na mléko, během těch dnů byl problém kojit, asi možná to chutnalo jinak, takže u kojení věčn řev. Po MS zase vše ok. Jenže ten problémový týden u MS v měsíci bohužel stačil k tomu, že se laktace netvořila tak, jak měla. Takže po pěti měsících konec. Druhé dítě se bez problémů kojío 2 a půl roku a MS přišla až po odstavení. 🙂 Takže obě varianty jsou možné.

Při kojení je menstruace všelijaká. Můžou za to hormony a ty nemá každá žena stejné. Rozbitá nejsi, je to individuální.