Otěhotnění při menstruaci a kojení. Má to vliv?

18. srp 2021

Dobrý den, půl roku se snažíme o druhé mimi a zatím nic, první dcerka nám vyšla takřka hned tak mě to trošku mrzí, ale vím, že se čeká bohužel i déle ☺️ Napadá mě, zda to má souvislost s kojením, už asi rok mám pravidelnou MS ale stále kojím, na spaní i přes den tzv na cucnuti.

Říká se že kojení je nespolehlivá antikoncepce, takže otěhotnění komplikuje, ale zas mám tu pravidelnou MS, nemáte někdo třeba i z okolí zkušenost s otěhotněním při kojení a pravidelné MS? Zdá má v tomto případě kojení vliv?
Děkuji, prosím o anonym

madbetka
18. srp 2021

Ano, mám zkušenost.
Podruhé jsem otěhotněla, když měla první dcera 4m a byla plně kojená. Potřetí, když bylo dětem 22m a 9m, kojila jsem tandem.
U mě kojení vliv naštěstí nemělo, nicméně u někoho jiného mít může.

me_druhe_ja
18. srp 2021

Podruhé jsem neplánovaně otěhotněla, když měl syn půl roku. V té době kojeny několikrát denně, pouze ochutnával oběd. MS jsem měla od konce šestinedělí pravidelnou.

monib66
18. srp 2021

Malou jsme počali, když se syn kojil velmi často, bylo mu něco přes 1,5r. Teď kojim tandem (staršího tedy jen ráno), dceru hodně často a nyní jsem v 6tt.
Hodně záleží, jak dlouhou máš lutealni fázi a ta u dost žen, které kojí bývá velmi krátká a vajíčko nemá čas se uhnizdit. Já brala Sarapis Plus a začít sledovat bazální teplotu. Moc držím palce, ať se brzy zadaří 🍀

palja
18. srp 2021

Já jsem kvůli kojení nemohla otěhotnět 3 roky. Ms pravidelná ovulace taky (několikrát potvrzeno lékařem). Dcera ješte ve 3 letech byla na prsu téměř pořád. Po odstavení jsem otěhotněla za 2 měsíce. Byla jsem i na odberech, měla jsem zvýšený prolaktin a hormony, které se zvyšují při kojení. Po odstavení hladina těchto hormonů klesla. Ty zvýšené hladiny bránily oplodnenemu vajíčku k zahnizdeni, měla jsem několik biochemických těhotenství.
Takze kojení není antikoncepce, ale u mne to prostě v otěhotnění bránilo.

vikinkav
18. srp 2021

Já jsem 2x otěhotněla přes kojení, když přišla menstruace tak to šlo.

lucahv
18. srp 2021

Zkoušela sis měřit BT? Jestli ovulujes a jak celkove jak vypadá tvůj cyklus? Jinak kojení muže zastavit ovulaci proto je ten minus ze je to antikoncepce. Ale také nemusí. Každopádně na plodnost to zrovna u tebe mít vliv muže. Od porodu hodně žen citi ovulaci. Citis ji taky? Zkusila bych se odpichnout od te BT

cherie24
18. srp 2021

Taky jsem otěhotněla při kojení, sice už nebyla plně kojená, vlastně by to už ani nepotřebovala, ale kdyby mohla byla by u prsa nonstop. Kojila se v noci, před spaním, z nudy, jen tak. Vyšlo to teda na poprvé, cyklus jsem měla asi půl roku nepravidelný. U mě je teda nepravidelný cyklus normální i bez kojení, ale počítala jsem s tím, že to hned nepůjde kvůli tomu kojení a vyšlo to hned. Do konce 1. trimestru jsem pak postupně přišla o mléko a malá se odstavila sama bez breku 🙂

cherie24
18. srp 2021

@monib66 taky jsem měla krátkou luteální fázi. MS se mi vrátila přesně v roce malé a pak ještě asi 4 až 5 měsíců jsem měla ovulaci a třeba 4 dny na to hned MS. Je to prý právě obrana těla, když není ještě na další těhu připravené. Postupně se to prodlužovalo, jen jsem brala B komplex.

cilkat
19. srp 2021

Já naopak po skoro roce snažení o druhé holt prvního odstavila (a pak otěhotněla zhruba čtvrt roku an to).