icon

Otěhotnění při menstruaci a kojení. Má to vliv?

18. srp 2021

Dobrý den, půl roku se snažíme o druhé mimi a zatím nic, první dcerka nám vyšla takřka hned tak mě to trošku mrzí, ale vím, že se čeká bohužel i déle ☺️ Napadá mě, zda to má souvislost s kojením, už asi rok mám pravidelnou MS ale stále kojím, na spaní i přes den tzv na cucnuti.

Říká se že kojení je nespolehlivá antikoncepce, takže otěhotnění komplikuje, ale zas mám tu pravidelnou MS, nemáte někdo třeba i z okolí zkušenost s otěhotněním při kojení a pravidelné MS? Zdá má v tomto případě kojení vliv?
Děkuji, prosím o anonym

madbetka
•
18. srp 2021

Ano, mám zkušenost.
Podruhé jsem otěhotněla, když měla první dcera 4m a byla plně kojená. Potřetí, když bylo dětem 22m a 9m, kojila jsem tandem.
U mě kojení vliv naštěstí nemělo, nicméně u někoho jiného mít může.

me_druhe_ja
•
18. srp 2021

Podruhé jsem neplánovaně otěhotněla, když měl syn půl roku. V té době kojeny několikrát denně, pouze ochutnával oběd. MS jsem měla od konce šestinedělí pravidelnou.

monib66
•
18. srp 2021

Malou jsme počali, když se syn kojil velmi často, bylo mu něco přes 1,5r. Teď kojim tandem (staršího tedy jen ráno), dceru hodně často a nyní jsem v 6tt.
Hodně záleží, jak dlouhou máš lutealni fázi a ta u dost žen, které kojí bývá velmi krátká a vajíčko nemá čas se uhnizdit. Já brala Sarapis Plus a začít sledovat bazální teplotu. Moc držím palce, ať se brzy zadaří 🍀

palja
•
18. srp 2021

Já jsem kvůli kojení nemohla otěhotnět 3 roky. Ms pravidelná ovulace taky (několikrát potvrzeno lékařem). Dcera ješte ve 3 letech byla na prsu téměř pořád. Po odstavení jsem otěhotněla za 2 měsíce. Byla jsem i na odberech, měla jsem zvýšený prolaktin a hormony, které se zvyšují při kojení. Po odstavení hladina těchto hormonů klesla. Ty zvýšené hladiny bránily oplodnenemu vajíčku k zahnizdeni, měla jsem několik biochemických těhotenství.
Takze kojení není antikoncepce, ale u mne to prostě v otěhotnění bránilo.

vikinkav
•
18. srp 2021

Já jsem 2x otěhotněla přes kojení, když přišla menstruace tak to šlo.

lucahv
•
18. srp 2021

Zkoušela sis měřit BT? Jestli ovulujes a jak celkove jak vypadá tvůj cyklus? Jinak kojení muže zastavit ovulaci proto je ten minus ze je to antikoncepce. Ale také nemusí. Každopádně na plodnost to zrovna u tebe mít vliv muže. Od porodu hodně žen citi ovulaci. Citis ji taky? Zkusila bych se odpichnout od te BT

cherie24
•
18. srp 2021

Taky jsem otěhotněla při kojení, sice už nebyla plně kojená, vlastně by to už ani nepotřebovala, ale kdyby mohla byla by u prsa nonstop. Kojila se v noci, před spaním, z nudy, jen tak. Vyšlo to teda na poprvé, cyklus jsem měla asi půl roku nepravidelný. U mě je teda nepravidelný cyklus normální i bez kojení, ale počítala jsem s tím, že to hned nepůjde kvůli tomu kojení a vyšlo to hned. Do konce 1. trimestru jsem pak postupně přišla o mléko a malá se odstavila sama bez breku 🙂

cherie24
•
18. srp 2021

@monib66 taky jsem měla krátkou luteální fázi. MS se mi vrátila přesně v roce malé a pak ještě asi 4 až 5 měsíců jsem měla ovulaci a třeba 4 dny na to hned MS. Je to prý právě obrana těla, když není ještě na další těhu připravené. Postupně se to prodlužovalo, jen jsem brala B komplex.

cilkat
•
19. srp 2021

Já naopak po skoro roce snažení o druhé holt prvního odstavila (a pak otěhotněla zhruba čtvrt roku an to).