Problém s kojením: Jak přimět dítě pít zadní mléko?
Ahoj holky srm zoufala uz sen tu krz kojeni psala ale ted uz nevim co stim
Maly jsou dva mesice plne kojena a tri tydny rrsim ze spatne nabira
Dneska po tydnu sme byly na prevazeni a nenabrala ani hram mam doktmovat
Pry mala nejspis vypije jen predni mliko a ma jakoze dost a uz nechce a po to se nespravi
Nevim jak ji primet aby vuc tahala vcera sem ji mela na prsu hodinu a pul a uz spis didala nez pila
Sem zpufala kojeni se vzdat nechci ale zas abych vecne odstrikavala predni mliko taky nechci co mam delat
Ted uz trikrat dostala um a taky se ji to moc nelibi ale krasne se najedla
Mleko asi mas (i kdyz to neznamena, ze jej dite vytahne, ja neodsala nikdy ani kapku a kojila v pohode, o tom to neni). Zkus ji kojit jak uplne maly novorozene, prostridat prsa behem jednoho kojeni, kontrolovat, jestli polyka (ne jen dudla) a vydrz.
@simca128 Já bych to až tak moc ještě nehrotila. Prvního syna jsem kojila 1,5. Přibíral hodně, byl pěkně buclaté mimco. Druhý syn má 16 měsíců, stále kojen a má 9 kg. Je drobunky, hubenoucky. Od miminka přibírá úplně minimálně. Za 3 měsíce nabral třeba jen 100-300g. Doktorka to zprvu "řešila", já taky. Ale nakonec jsem věřila svému tělu a mimcu. Doktorka viděla, že malý je spokojený, prospívá, jen je prostě takový. S příkrmy jsme neměli pak nikdy problé. Snědl vše. Teď už ji víceméně vše a je to velký jedlík. Pořád má něco v puse a stejně je na nižším percentilu. Zkus věřit sobě, svému tělu a mimcu.
@simca128 sestřenici trvalo 3 týdny než jí došlo, že má malá hlad a to hodně brečel dávala to jasně najevo, ale ona si nedala říct musela k tomu dojít sama 🙈 malá pak všechno v pohodě dohnala teď jí bude 5 a nevypadá, že by jí to ublížilo 😂 tím nechci říct, že u vás je to stejně vy evidentně stejný problém nemáte 😉
@simca128 můj první syn se kojil na jedno kojení i hodinu a půl, a nepřibiral, ani kdybych se na hlavu stavěla. Musela jsem nakonec dat um a střídala to s mm. Nepřibírá do teď, má 5. Druhý syn se naopak krmí max 10minut, a vždy jen z jednoho, ale třeba i 15x denně. Přibírá krásné. Takže asi je to velmi individuální
@simca128 zavolej si laktacni poradkyni. To je nejefektivnejsi reseni. Zkontroluje prisati a jestli miminko pije dostatecne (coz podle tvych informaci asi ne) a poradi jak ho spravne prisat, pripadne jak dokrmit primo na prsu, aby se dale podporovala tvorba mleka a nekazilo se prisati lahvi. Seznam LP je na mamila.sk
Kromě váhy je dobré řešit i délku. Kojené děti rostou a přibírají různě, mohla ti sice nepribrat, ale třeba dát 5 cm na délce. To se mi stalo několikrát u prostředního syna. A nejmladší přibírá na spodní hranici, dlouhodobě na percentilu 3 - aktuálně 8 kg v 14 měsících.
@simca128 a máte kojeneckou váhu? Mně ji například pediatr nabídl, když se mu nezdáli váhové přírůstky. Dite nemusíte vážit nahé. Zvažte před kojením a po kojení, tak jak je, ať tušíte, jestli a kolik vypije. Pokud získáte informaci, kolik vypije cca za 24 hodin, tak se s tím dá pracovat. Ale podle mě by vás v tom měl pediatr podpořit. Nicméně vám nechci kazit iluze, ale vzdělání lékařského personálu je s ohledem ke kojení (a bohužel i k dalším věcem) zoufale kusé a zastaralé.
Domnívám se, že investice do laktační poradkyně, která u váš stráví pár hodin a například váš naučí, jak miminko správně dokrmit (ideálně odstrikanym mlékem a ne z lahvičky), se vám bohatě vrátí. Myslím, že byste i měla slyšet, že jste skvělá máma a že je úžasné, že se snažíte. Ale pokud by to náhodou nešlo, i když věřím, že období spurtu zvládnete, nejste o nic horší maminka.
@simca128 tak to, ale taky není normální, že doktor neměří jak miminko vyrostlo na délku. Jak píše paní nahoře mohlo se mimčo vytáhnout do délky a tudíž nepřibralo. U nás se tedy na každé kontrole syn zvážil, změřil a změřili obvod hlavy.
@simca128 predni mliko neexistuje kecy z dob sociku kdy vsem cpali uz v porodnici UM, pac kojeni je spatne🙂 hod se do pohody. ja kojila jak o zivot a mala mi za medic nepribrala taky nic nebo jeste zhubla. dalsi mesic zase nabrala pul kila. hele jestli se peknr prisava nech ji kdyby mela tolik hladu bude ti brecet. vydz a koj na pozadani, to je nejlepsi co muzes delat. ono sr to fakt srovna. jediny, kdyby jsi mleko nemela tak vem UM a to by jsi taky poznala brecela by hlady. Jez zdravou s vyvazenou stravu at ji dodas potrebne ziviny a vytrvej, bude to dobry.
@bousovka007 dekuju vahu mam prave me to napadlo ji koupit kdyz sem ored tema tremi tydny zacla resit to pribirani
Ale nal mi to vse ukazuje vselijak jednou ze vypila 60ml pak se jen trosicku mala hnula ukazalo se behem chvilky min pak zas vic takze behem jednoho vazeni sem mela rozdili treba 200ml coz je divny zrovna vecer pred koupaniˇ sem ji vazila oblecenou mela jen lehce pociranou plenku a dupacky a ukazalo minto ze vazi 5500 pak sem ji vazola zas nahatou a ukazalo mi to 5360 tal mi to nedalo a stoupla sem si ja na vahu a oak i z malou a odecetla a ukazalo mi to 5,7 ze ma tak a ted abych se vyznala a u dr maji jeste tu starou vahu a ta ukazuje 5300 coz je uplne stejne jak pred tydnem
A dekuju za krasny slova
@mishulka26 taky to nechapu meri vzdy sestra jen hlavicku a vazi do ted v prikazce v cm delka nema nic psany
@fyii on prave muj dr chce at kojim furt soe ted i z dokrmem kdz nepribrala
Prave je prisata hezky kolikrat chci vyndat bradavku abych ji zmackla jestli strika mliko a mam co delat abych ji vyndala z ousy jak je pricucla
Ja i piju ten kojici caj trikrat denne coz si myslim ze mi i pomaha a zacla sem pit odvar z kminu to pomohlo maly hodne na prdy
Treba ted zmacknu prso a strika mi i treba tri trisky a vzdy to zkousim i behem kojeni
Mala mo nebreci jen kdz ji zlobi prdy coz uz je nastesti minimalne co piju ten kmin
@hanka158 vazila sem a jak sem psala vys ukazovalo mi to na jedno vazeni tri ruzny cisla prave ale zkusim se vazit sni v ruce na normalni vaze ona jak se mi vrti v leze tak to ukazovalo vselijak
Kadi mi jednou za dva tri dny nekdy i sest dni hovinka ma naprosto v poradku lezeli sme v nemocnici i nam je kontrolovali a ma je jako vudy michani vajicka
Nema zadny hlen nic
@hanka158 ja nevim jestli mam fakt slby mliko nebo fakt netusim nejde mi totiz do hlavy ze by za sest dni nenabrala ani gram protoze normaone slysim jak taha a me ta vaha ukazala 70-100t ze nabrala a u dr ze prej nic tak ja uz to nechapu
Zitra ji rano zvazim zapisu si to a pak ji zvacim na konci tydne
A jeste se sni budu vazit na ty vaze pro nas ze budu odecitat moji vahu
@fyii no prave on pred tim tydnem taky nechtel abych doktmovala to nabrala 200g za dva tydny ze pry je to malo ale nebudem dokrmovat mi rekl a ted pry nenabrala nic
Delku ji tak vubec nemeri takze ani mevim kolik meri ale zitra jinzmerim doma
Napadlo me ze se vudu proste sni vazit na klasicky vaze a idecitat kdz ta mije pro ni ukazuje vselijak
Ja prave sem stohi uz vyrizena jak rekli ze nepribrala ani gran
Ona mi to spis sestra rikala stim zadnim a prednim mlikem
@simca128 aha uz to vidim, a mate tu kojeneckou, ze... Ja vazila vzdycky mimco se svazanyma rucickama plenkou prave aby se nemohla moc hybat 🙂 a pak me to aspon uklidnilo, ze pije dost, ale vim, ze take nekdy pribirala vic, nekdy nic, a zpetne to hodnotim, ze jsem se zbytecne stresovala... Dokud je mimco spokojeny, saje, ma hezky hovinka, tak bych to asi nechala jeste chvilku na prirode a snazila se byt v pohode, psychika dela taky hodne.. A ja bych zkusila stridat ty prsa i vickrat, jestli ji to nebude vadit, a pak treba i trochu jakoby ji vymacknout do pusinky kdyz uz treba moc netece??
@hanka158 ju mam jej to by mi rvala jak tur kdybych ji svazala
Ju to mackani delam casto ze kdz jen duda vyndam nejdriv si macknu na ruku abych vedela jestli tam neco je a oak ji na pusu
Ja prave premyslim a fakt mi hlady nebreci jen kdz ji zlobi ten prd ale to je jiny plac to si prdne a prestane
Ale cetls sem ze i mimca hlady nebreci nektery ale co je ns tom oravdy netusim. No vystresovana sem uz solidne porad vse nekde ctu premyslom a uprimne uz sem i kvuli tomu brecela
Protoze na maly de videt jak je spokojena kdz cuca prso a me se ji to nechce brat
@simca128 aha moje deti to svazovani uklidnovalo dokud byly malinky 🙂 doktori se snazi vse dat do tabulky a kdyz jim to nesedi, tak je problem a akorat tim maminku vystresuji... Ja bych jeste vydrzela do dalsiho vazeni a snazila se na to moc nemyslet, mozna teda nevazit vubec pro klid duse a uzivat si urcite krasne a vonave miminko.. V nejhorsim jde i trochu prikrmovat UM po kojeni a pak az budou prikrmy, tak se muze zase UM odbourat... Jinak znam spoustu deti i ciste na UM od narozeni a jsou zdrave jak ripa, a naopak kojene do 2-3 let se spoustou alergii a spatnou imunitou, takze o nic nejde, dnes uz jsou ty UM opravdu velmi kvalitni...

@lv kdz dr rek at dokrmuju ze je spatny ze nepribira tak aby nemela hlad
Ted odsavam a uz mam z jednoho prsa 50ml a porad to strika tak to zrejmne mliko mam ne🙁
Ja uz psala jedny laktacni co napise schvalne