icon

Prosim o radu jak pokracovat, syn 20mesicu, kojime stale

lenyskab
28. srp 2018

Dobry den, prosim o radu jak dal, kojeni jsme meli az na par vyjimek (obdobi) vcelku bez problemu. Nyni je malemu 20 mesicu a vecer a rano kojime. U kojeni me uz kolikrat kouse, kdyz je nejaka spatna noc/den, budi se na kojeni v 3/4/5h., pri kojeni to casto boli. Uz jsem se ho chystala odstavit, ale asi to nezvladnu. Mam mu MM nahradit UM? Nebo co mam prosim delat? Je to uz vycerpavajici. Dekuji

lilyann
28. srp 2018

Já dávala prst do pusy, vytáhla kozu a řekla mu, že takhle prostě ne. Když to udělal znovu, tak stejný postup a dala jsem mu za delší čas... Už to taky dlouho neudělal

kittyy17
28. srp 2018

Ve 20 měsících už je schopen pochopit, že něco nesmí. Párkrát ho vyhodis od zdroje a zapamatuje si...

konidana
28. srp 2018

JInak nahrazovat Um nemusíš, od roka už děti mléko nepotřebují ani když už nejsou kojené. Musíš si ujasnit, jestli tě to vyčerpává natolik, že je to obtěžující uvažovala bych o odstavení. Nebo zkusit nastavit kojení jen ráno a večer nebo už jen jednou denně. Pokud by to nešlo, tak bych odstavila.

jenni4
28. srp 2018

Určitě bych pořešila to kousání a bolest a pak myslím, že budete zase v pohodě. U nás platí, když kouše, tak prso seberu, důrazně řeknu, že toto dělat nesmí a že pokud bude kousat, už nedostane. Pokud to udělá znovu, prso beru a opravdu nedám. Až při dalším kojení. Je důležité to dodržet a rychle pochopí, že takto ne. Sice brečí, ale v klidu mu vysvětluji, proč mu teď už nedám. Když vykřiknu bolestí, má z toho srandu, je to pro něho zajímavé a zkouší to znova. Tak si dávám pozor na svou reakci a snažím se mu to vysvětlit v klidu. Někdy to chce velké sebezapření 😀
S odstavením neporadím. Osobně jsem o odstavu taky uvažovala kvůli těhotenství, ale asi je hodně důležité být vnitřně přesvědčena a opravdu nedat. A to já nejsem, bylo by to trápení pro nás oba. Navíc pro mě je pohodlnější v noci nakojit a být v klidu (za cenu trochu bolesti). Zkoušela jsem omezit noční kojení, ale vedlo to k tomu, že byl ještě častěji vzhůru, byli jsme oba nervózní, tak jsem to přestala řešit a od té doby spí mnohem líp.
UM bych ve 20 měsících určitě nezaváděla, není potřeba.

suromana
28. srp 2018

Syn byl hrozný prsomil, kojila jsem do roka a půl, pak jsem musela ukončit kvůli operaci, bála jsem se odstavení, že to bude s křikem, ale syn byl úplně v pohodě, vysvětlila jsem mu, že už nebudeme kojit, ze dne na den to přijal, žádné scény a křik, mléko v láhvi jsem mu pak večer nabídla, ale nechtěl, nebyl ani na láhev zvyklý, dostával UM jednou denně v mléčném koktejlu na svačinku.

ah1234
28. srp 2018

Nehnevajte sa tu na mna za moj nazor, ale 20 mesacne dieta materske mlieko nepotrebuje a prave taketo situacie su dovodom, preco sa ma odstavovat v rozumnom veku. Teraz je to o zvyku a samozrejme, ze detom sa nepaci, ked sa im snazite zobrat ich "zabavu". Keby ste dieta odstavila trebars v 13-14 mesiacoch, tak by ste to nemusela riesit az v takej miere ako s 20 mesacnym, ktore uz vie co chce a moze vam to pekne osladit. Takto stare dieta z hladiska vyzivy ma jest de facto vsetko a materske mlieko nepotrebuje.
Ja by som odstavila co najskor, dietatu vysvetlila, ze nemoze a hotovo. Aj za cenu placu. Ono ho to casom prestane bavit a zabudne, ze prisiel o drahocenny zdroj zabavy.

baruniceslepice
28. srp 2018

to kousani. Pokud davas napit z lahvicky/ ma dudlika, tak se obcas muze zamyslet a splest si prso s lahvi, do ktete deti casto kousou. To muze byt ta pricina. Urcite to nedela schvalne a vedome. 🙂 Kdyz kousne, rict durazne Ne a vratit prso. ... 🙂

kittyy17
28. srp 2018

Můj starší syn chtěl flašku s UM až do 2,5 roku, bez ní nechtěl jít spát, a taky to byl zklidňující prostředek při záchvatu vzteku. Pak jsem mu vysvětlila, že má z mlicka řídký hovinka. Nebavilo mě totiž, že vypil večer 3 deci a pak se z toho ve dvě ráno počůral...
Můj mladší ve 21 měsících flašku vyžaduje dvakrát denně, ráno a odpoledne po spaní, a nic jiného v tomto čase nechce.
Takže považuji za blbost odstavit násilím v roce života, kdybych mohla kojit, tak bych kojila. Asi to fakt potřebují.
Kamarádka kojila prvního do 3,5 roku, i během těhotenství a po porodu, pak si sám řekl že nechce.

Pokud chceš odstavit z důvodu kousání, určitě nabídni flašku, ale ne hned s UM, zkus mu do ní dat odstrikane mléko aby si zvykl na láhev...

umnataly
28. srp 2018

@ah1234 Ja bych tedy chtela pripomenout, ze Svetova zdravotnicka organizace doporucuje kojit dite min 2 roky.

brookmichaela
28. srp 2018

@umnataly Já si myslím, že by to měli změnit na 18let...

j.a.n.i
28. srp 2018

@kittyy17 No, mě tedy přijde ujetý učit 20 měsíční dítě na láhev, to už může pít klidně z hrnku.

kittyy17
28. srp 2018

@j.a.n.i mě taky, ale když jsem to dala do hrnku, tak divně koukal a nevypil, normální plnotučné mléko pije rád i ve čtyřech letech.
Nejde o mlíko, ale o pocit dudlani, to uklidnění. Potřebuje mít pocit, že má kozu, že maminka je tady...

suromana
28. srp 2018

Mně nepřijde nenormální kojit do dvou let i déle, jsou i jiné benefity než výživová hodnota mléka (psychika, imunita). Já jsem chtěla kojit aspoň do 1,5 roka syna, do konce jara a jarních viróz, na léto už přestat, i kvůli plánované operaci. S tou lahví po dvou letech opatrně, kamarádky syn si díky pití z láhve a dudlíku na spaní udělal slušný otevřený zkus, což se potom orthodonticky velmi těžko řeší.

hanulkasa
28. srp 2018

@ah1234 nesouhlasím, že MM nepotřebujete. Furt lepší MM než UM co je chemické svinstvo. Děti mají mít mléko aspoň do 2 let.

hanulkasa
28. srp 2018

@lenyskab dat najevo že to bolí a sebrat prso. Přestaň kojit až to budeš opravdu chtít. Já kojim, malý má 19 měsíců. Chci ještě nějakou dobu.

no_title
29. srp 2018

Kousání má většinou nějakou příčinu. Obvykle je to dudlík nebo lahev. Občas to ale dělá i ovocná kapsička, brčko, u nás to dělal třeba silikonový kartáček na zuby tzv. prsťáček (byl zvyklý se do něj zakousnout a pak to dělal i u prsa). Ale nejčastěji je to ten dudlík, tak pokud máte, zkuste vysadit.
Pokud kousne, většinou pomůže přimáčkout víc k prsu, pak se pustí.
Jinak dítě do 2 let mléko potřebuje. Pokud se nekojí, doporučuje se spíš přejít od roku postupně na kravské či kozí (kozí asi lepší) než UM, přeci jen je to dost chemicky zpracované a tak. ale MM je MM 🙂

lenyskab
autor
30. srp 2018

@lenyskab vsem Vam dekuji za reakce. Mam takovy pocit, ze malemu rostou dalsi zoubky, proto mozna kouse. Jeste chvilku kojit budeme, ale na podzim to uz asi ukoncime. Dekuji za rady. Uz se s tim nejak popereme. 🙂 mejte se hezky 🙂

lenyskab
autor
6. zář 2018

Zdravim Vas opet devcata. Jdu opet pro radu, jak malemu doprat dostatek vyzivy. Budi se mi posledni tyden rano kolem 3/4h i driv, ham ham nakojit. Parkrat jsem to zkusila a kojila jsem na 4x-xkrat az do rana. Pak byly i 2dny kdy jsem musela rano s nim ve 4/5 h.vstat a dat mu snidani. Pak zase spanek. Moc mi nechcevm veceret. Po vereci, koupani, kojeni, spanek. Ja nevim jak dal. Dekujii

lenyskab
autor
6. zář 2018

@no_title dudlika nema od narozeni, ani lahev. Ale pije z brcka...

barbara04
6. zář 2018

tak....mozna je to
proste období a za 14 dni ti vyroste a bude zas spat lip ;-/ treba ma vazne v ty 4 hlad. moje deti kolem 4-5 pro kojeni vstavali a vstav( mladší) stále c, zuzla si tak nejak průběžně a u toho pospavame.... nevim, mozna hlad,veceri mizerné ...

suromana
6. zář 2018

Když jsem syna kojila do roka a půl, tak poslední měsíce byl režim 2x denně, večer před spaním a ráno, to se právě vzbudil okolo páté hodiny, nakojila jsem a spal dál. Pak, když se vzbudil okolo osmé, tak už bez mléka a rovnou snídal. Když jsem pak s kojením přestala, ze začátku se budil tak jak byl zvyklý, okolo páté. Většinou ho šlo ještě uspat, někdy řekl jdeme a vstávali jsme. Časem toto buzení samo přešlo. Teď je velký spáč, spí běžně do osmi, do devíti hodin. U dětí je prostě všechno každou chvíli jinak.