Strašná bolest bradavek při kojení
Prosím, poraďte, co dělám špatně. Hrozně me bolí bradavky při kojení, hlavně když se malý přisaje. Poslední dobou jsou hodně citlivé, protože někdy malý vyžaduje kojení i co patnáct minut a neustále se pouští a zase přisává - to když ho chytnou bolesti bříška. Takže to už mě pak ty bradavky bolí permanentně.
Laktační poradkyně tu byla, technika je prý ok, vzhled a tvar bradavek úplně ideální. Mléka mám až až, díky tomu, že je malý furt na prsou, tak mi mléko teče samospádem skoro pořád. Používala jsem vložky, pak mi přišlo, že mi to spíš nesvědčí, tak nechávám prsa co nejvíc větrat, to je trochu lepší. Sem tam namažu Purelanem, ale taky to nepřeháním, prý vlhko škodí.
Každopádně každé přisátí obrečím nebo sípu bolestí a to má malý teprve měsíc...
@hanka_12345 no taky byly dny kdy jsem se odhodlala zkusit bez, ale nebylo to ono 😀 fakt mam nejakej blok 😀
Prsa me strasne bolely uz v porodnici, nechala jsem si je zkontrolovat sestrou, ta bolestivejsi strana mela jakoby vytazeny mlekovod z prsu, pozdeji to preslo. Jednou taky mala pila asi min a malem jsem u toho mela zanet. Nastesti jsem to vcas rozehnala, horka vana, odstrikavani, musim rict, ze to tak hrozne bolelo, ze jsem chtela prestat. Pomohl mi muz, masiroval, dokonce i odstrikaval nebo sam opatrne odsaval,ja toho v te bolesti nebyla schopna. Samozrejme to pak pri kojeni bolelo jako prase, ale vydrzela jsem a kojila pak 20mesicu uplne v pohode a vubec si na to ani nevzpomnela
@leymea jo presne nebylo to ono, ale ja sem se do toho proste zakousla 😃 a dokazala 😃 ale trvalo to treba 14 dni..dycky treba 1 pres den a 1 pres noc ..pak vickrat a pak celou noc bez a den s a takhle nooo.pak sem mela zas problem ze jak byla ta bradavka mensi jak kloboucek tak mu to jakoze vypadavalo z pusinky takze sem nemohla v klidu spat 😀 ..pak se to upravilo a ja kloboucek nepouzila snad 3 tydny, mozna i dyl.....dokonce jsem se odhodlala si ho nebrat kdyz jedu k nasim pres noc :D
@leymea proste sem se zarekla ze jedu na vostro dej se co dej :D
tady je mají i na bazaru https://www.sbazar.cz/luciskrucis/detail/276967...
Tady dokonce za 600 https://deti.bazos.cz/inzerat/84859396/Klobouck...
@pampeliska1 mě bolí první přisátí a i když třeba se přisaje za patnáct minut zas a zas tak je to v pohodě...nejhůř je na tom nejodpočatější bradavka, to ej divné, ne?
@hanka_12345 no je pravda, ze musim myslet na to, ze si kloboucek musim brat vsude sebou 😀
Taky mě dost bolely už jen na dotek a když se malý přisál, tak to jsem úplně šílela. Pomohla mi mastička Hemagel
@leymea A konzultovala to s nějakou erudovanější kolegyní?
@priefi Není to blbost. Kojení prostě nebolí (pokud nemáte jiný zdravotní problém). Citlivé bradavky mám taky a? Co je za problém přiznat si, že něco dělám blbě a hledat cestu, jak to dělat dobře? Žádný učený z nebe nespadl, není ostuda si nechat poradit.
@hanica83 Já jsem si přivezla z porodnice tak zhuntovaná prsa (jedno extrémně), že jsem myslela, že s tím seknu, takže po dni a půl doma už jsme jeli k LP. Do 24hod bylo všechno ok. V porodnici mi jejich LP řekla: "Ale maminko, kojení bolí!" Za ní velký plakát výrobce UM a první bod zásad kojení - "Kojení nebolí."
@bayt Zvířecí řeči nerozumím, tak fakt netuším, jestli trpí nebo ne, domnívám se, že nikoliv, ještě si nebudou tak zdegenerovaní jako my (normálně by vám poradila mamka/teta/sousedka, že?). Pokud někomu někdy pomohl ke správné technice kojení fotonávod z netu, tak mu upřímně gratuluju. Pokud narážíte na link, zkuste porozumět psanému slovu. Podívejte, buď hledáte důvody nebo způsoby. Každopádně hodně štěstí - všem.
@rybamrazena me ty bradavky zacaly bolet jeste pred startem kojeni, byly hrozne precitlivele, nemyslim.si, ze by to bylo necim jinym, pak se proste obrnily a bylo dobre. Technika byla ok.
Jak už bylo napsáno, existují kojící kloboučky, já je používám, naučili mi na to malou v porodnici. Nejdřív jsem je chtěla odbourat a teď jsem za ně ráda, když se začne rozčilovat při krmení a cukat hlavou.
@mourovatakocka Ale moc nerozumím cenám, co tu někdo napsal, já je mám za tři stovky https://www.mall.cz/pomucky-kojeni/medela-medel...
@rybamrazena Já nevím, myslíte to asi dobře, ale prostě mi přijdete trochu nepříjemná...kolik laktačních poradkyň ještě navštívím? Vše je individuální a že vás kojení přestalo bolest po jednom dni, to gratuluji, ale nemusí to být případ každé. Když se podíváte do té přírody tak i tam kojení někdy nejde...život si umí pohrát
Já si s bradavkami zažila své, takže ti úplně rozumím. Všechny LP (3) řekly, že prsa i technika jsou v pořádku, všechny mi cpaly do hlavy, že kojení nebolí, do toho má gyn, že naopak kojení bolí a že jsem fňukna. Co mi pomohlo? Po 2 měsících trápení a vyhazování peněz za kloboučky, purelany, chladící gely a bůhvíco nakonec genciánová violeť a stříbrné kloboučky. Já tehdy byla tak zoufala, že bych zaplatila i milion za cokoli, co by mi pomohlo, a tohle bylo nakonec to jediné, co zachránilo mě i naše kojení.
@mourovatakocka já mluvím o stříbrných kloboucích, prostě celé kovove-stribrne. Mrkni na odkaz ;)
Ahojky, no, pisi ze sve zkusenosti, cim casteji jsem krmila, tim bylo boleni bříška horsi, doktorka mi vysvetlila, ze takhle maly miminko potrebuje pauzu mezi krmenim 2,5-3 hodiny, jinak jim v brisku zustava stale natraveny mlicko. Rada zafungovala, kojime tak dodnes a je to super, me vyhovuje nastaveny rezim a male též👍 nekde jsem cetla, ze nemas kojit driv jak za hodinu, ze pak mrnata tez boli brisko. Myslim, ze by se ulevilo i tvým bradavkam. Jinak na bolest briska doporucuji enticon, doporucila mi ho laktacni, a fakt je to jedine co zafungovalo. Ohledně bradavek delas asi vse co muzes, purelan je skvělý a vetrani též. Jo a jeste me mapadlo, co kojit pres kloboucky? Maly vubec zprvu nechutnala bradavka, tak jsem pouzivala kloboucky od Meledy. Mohlo by se Ti též ulevit, stoji cca 300 kacek.
@pampeliska1 Koukla jsem, je to zajímavé. Ještě že nemám poškozené bradavky, protože to je teda pálka 🙂 ale když to pomůže 🙂
@bayt Ok, tak se soustřeďte prosím na ty komentáře, které jsou dle vašich představ - tedy příjemné.
Tak jsem asi blba, ale dnes jsem si po kojeni poradne prohledla bradavky a byly uplne bile! Postupne nabraly barvu. Vygooglila jsem, ze muze jit o nejaky syndrom..a muze pomoct teplo, coz fakt pomaha :O Mate zkusenost?
@ivuska1986 o klobouckach uvazuji, ale s tim kojenim nevim, maly se prave hezky vyprdi jen u kojeni
@bayt kloboucku bych se nebala, mala je chtela jen asi tri tydny, pak uz ne, nyni je ji pet mesicu a naopak do pusy nestrci nic plastovyho, ani dudlik, ani flašku.
Dobry vecer,me kojeni taky bolelo,myslim,ze to trvalo prvni 2-3 mesice,pote uz to bylo o.k. samo od sebe. Slysela jsem,ze je to tim,ze uz se mimi nauci sat,nebo mozna i my maminy si na to zvyknem... Ale i od jinych maminek jsem slysela,ze je kojeni spocatku bolelo,ikdyz byla technika o.k. Pokazde,kdyz se syn prisal,tak jsem se malem bolesti pocurala. Do toho mi praskaly bradavky,takze syn pil mou krev,pote mokvaly dvorce. Vse se ale zvladlo,a syn ma nyni 19.mesicu a ja stale kojim,ikdyz uz bych mozna radeji nekojila...🙂 Drzim Vam moc palce,aby vse bylo brzy vporadku🙂.
Nepročítám, předem se OMLOUVÁM za jednoduchou otázku ale: nabízíš k přisátí navlhčenou bradavku? Základ bezbolestného kojení?
@bayt nechci být chytrá, ale jsou 3 zásady bezbolestného kojení.
1. Prs nabízej VŽDY vlhký, tzn vymáčknutým mlékem opatlej bradavku a nabídni, dítě ji nasajr hladce a klidně🙂.
2. Prs vytahuj přes MALÍČEK. Do koutku pusinky po dokojení strč malíček a zruš podtlak pokud se dítě samo nepusti.
3. Prs po kojení opět opatlej vytlačfným mlékem. Zametiš infekcím a ošetříš ho před regádama.
😉

@pampeliska1 o tom slysim prvne..co to je zac? 🙂