Taky těžce nesete ukončení kojení?
Ahoj, když byly našemu miminku tři měsíce, tak přestal přibírat. Dr mi tenkrát doporučila dokrmovat UM. Teď je malému pět měsíců a už bohužel tři týdny vůbec nekojím. Ačkoli jsem kojila a pak dokrmovala, tak to malému stejně nestačilo. Nesu to ale docela špatně. Už od začátku, co jsem začala dokrmovat UM, tak jsem měla výčitky svědomí a úzkosti. Každý mi od začátku říkal, jak je dobře, že kojím a že UM není to, co kojení... Teď jak už nekojím vůbec, tak jsem z toho špatná... Říkám si, jak to bylo lepší a že i pro miminko jsem možná byla bližší ☹. Asi jsem se měla pak s tím kojením více snažit, ale bohužel jsem měla málo mléka a moc už to nešlo ☹. Také jste to některá nesla docela špatně, že už jste nekojila? ☹
@martiniquest Jenže já třeba měla mléka dost, ale malá se narodila a prostě neměla sací reflex, odmítala i polykat (byla o něco dřív, ale jen asi o dva týdny a měla skoro tři kila). Krmili ji i sondou. A už jí prostě zůstala ta lenost, časem jsem ji trošku rozkojila, ale i když jsem pokaždé (i v noci) poctivě kojila z obou prsou, budila, stejně mi i v těch dvou měsících u kojení usínala, přitom když jsem dala od prsa, řvala hlady (a následně vypila stovku UM). Odstříkávala jsem medelou, ale nedalo to víc než 70 dohromady z obou prsou, a to byl můj rekord. Jinak tak dvacet, třicet. Takže skin to skin ani kojení na požádání neřeší všechno, když dítě kojit prostě nechce. A podotýkám, že dcera první tři dny po porodu spala prakticky nonstop, s chutí a klidem by se dospala k smrti. Kojením jsem ji akorát štvala. Myslím, že to, že kojit nejde jen v hrstce hraničních případů je blbost. I z minulosti znám mraky dnes už dědečků, babiček, které piplali odvarem z vloček, kozím mlékem a podobně. Myslím, že je to daň evoluce, už prostě nejsme zvířátka, kterým jde tohle všechno od přírody snadno. My máme mixéry, počítače, auta, a zase nám nejde kojit, chodit pravidelně na velkou, pít podle žízně, nepřejídat se...
@barumat Nezlob se, ale toto je pomerne specificky pripad a rozhodne se neda povazovat za neco bezneho. Ja se tady bavim o tom, ze bohuzel porad clovek narazi na informaci o kojeni po 3 hodinach, ktera je poskozujici a vede ke snizeni laktace a namisto podpory laktace je matce ihned nabizeno um.
@barumat A doplnim, ze mam ve svem okoli momentalne kolem 15 mimin nebo batolat a ani u jednoho neni s kojenim problem pri dodrzeni vyse zminenych zasad. Rozkojila se i kamaradka, ktera porodila o 8 tydnu driv.
@martiniquest Jsou to holky sikovny👍
@martiniquest
Zas tak specificky pripad to neni. Kdyz nepocitam sebe, mam kamaradku, ktera to mela podobne jen z trochu jinych duvodu. A rozhodne to neni tak, ze kdo chce, hleda zpusoby a kdo ne, hleda duvody.
@martiniquest Mam opacnou zkusenost.
@ly1987 Ja nekojila dceru prakticky od zacaku kvuli vpacenym bradavkam a nizsi porodni vaze ditete. Chci ti jen napsat, ze jsem z toho taky byla spatna, i kdyz jsem s tou variantou vlastne od puberty srozumnena. A obavam se ze vycitky jsem mela hlavne proto, ze me vsichni kolem neustale bombardovali tim, jak mlicko je pro dite hrozne dulezite a UM je instatni zlo a umelotina plna hnusu. Dalsi prijemna vseobecne propagovana informace je, ze kojit muze kazda zena a pokud to nejde, malo se snazila nebo to delala nejak spatne. To take potesi🙂 Tak samozejme psychosomatika je mocna, ale ne vsemocna. Jinak moje rok a pul stara dcera prakticky nikdz=y nekojena byla zatim jen jedenkrat nemocna, mela aftozni stomatitidu, u ni deti casto i nejsou schopni jist a maji vysoke teploty, nekdy ani nepiji a konci v nemocnici. Mela to dva dny, bez teplot. Ja byla nemocna uz asi petkrat a nikdy to odemne nechytla. I vyvojove je na tom trosku lepe nez stejne stare deti v okoli. Ano, ma exem po mlecnych vyrobcich, ale ty by v tomto veku musela take jist, jestli by kojeni tomu zabranilo, kdo vi... Chci rict, aby ses nestresovala, ja myslim, ze se okolo kojeni dela desne halo. Ano je to prirozene a bude to pro dite dobre, ale nemyslim, ze v dnesni dobe, to je nejak zasadni pro zdravy vyvoj ditete. Ja napriklad byla v dobe sunaru kojena do roka a pul, okoli si tukalo na celo a cele detstvi jsem promarodila...
@dominika1986 Moje rec, ale asi uz jsou ty hony na carodejnice mensi nez pred rokem a pul. Kdyz jsem porodila ja a napsala tu na koniku vicemene to stejne, co ted pises ty, tak me roztrhaly do posledniho kousku🙂
@jaya Ja jsem tady tu diskuzi o tom, zdali s mymi prsy lze kojit ci nelze jsem jiz mela a uprimne uz ani mit nechci. To ze ty jsi kojila neznamena, ze jsem take mohla. To snad je jasne i diteti🙂 Promin, ze jsem lehce agresivni, ale proste takovehle reakce jsou hrozne otravne. Jinak mi pred rokem a pul psalo nekolik matek, ktere mluvili o vpacenych bradavkach a kdyz jsme to rozebrali podrobne, nakonec z nich vypadlo, ze maji bradavky ploche, nebo takove, ktere lze "vytahnout". Druha vec je porodni vaha ditete. Dite s kilem a pul ma proste slabsi pusinku nez tri kilove. V porodnici me naopak krmili tim, ze kojit budu, dokonce jsem byla i dvakrat u laktacni poradkyne. Takze prosimte nepis me, s cim se clovek muze a nemuze spokojit. O kojeni vis presne jen to, ze jsi sve deti kojila, to je cele....
@kaja2016 Tvoje tri reakce vypovidaji o tom, ze z toho mas asi trauma. To je mi lito. O vpacenych bradavkach vim tolik, co mi rekli v porodnici. Driv jsem u doktora s prsama nebyla, svoje prsa jsem nikterak nepozorovala a ze "nemam bradavky" mi neprislo divne ;) A co se tyce kojeni. Tak o nem vim mnohem vic, nez ze kojim. Protoze jsem si u prvniho ditete prosla nelehkou fazi ragad, velmi bolestiveho kojeni, reseni vpacenych bradavek a nepribirani ditete, nuceni UM, odsavani, dokrmovani MM po kazdem kojeni..., tak jsem hodne cetla, resila problem s laktacnimi poradkynemi. Vysledkem cehoz bylo to, ze jsem kojila a UM nepodavala. Jestli jsi tedy ten pripad mezi tremi az peti procenty zen, co opravdu kojit nemohou, tak je to smutne. Ovsem neni to pripad zakladatelky tematu, ktera jenom dostala spatne poradenstvi, ktere temer vzdy vede ke konci kojeni.
Tenhle názor dělají ty super články kolem nás. Kojení, kojení, kojení. Jasně, že bych byla šťastná, kdyby to šlo. Ale nešlo. V porodnici mi vrazili kloboučky, během dvou týdnů jsem v prsou měla díry.. Trvalo to snad dva měsíce, než se to zahojilo. Kojila jsem i přes tu šílenou bolest. Pak syn začal zvracet krev, co mi z prsou vysál. S pomoci elektrické odsavacky jsem mu vydržela dávat svoje mléko pět měsíců. Cítila jsem se hrozně. Protože kojit je normální a já nekojim. Přežili jsme to oba. Syn roste normálně. Dostává umělé mléko. Náš vztah funguje normálně. Případné další dítě bych kojit samozřejmě chtěla, ale nehroutim se z toho. Neposlouchat ortodoxní názory. Někdy se to prostě nepovede. A nejste kvůli tomu o nic horší matka než ostatní.
Ja prvni kojila 6m, u druheho to po akutnim cisari a jeho umistenim na intermediarni peci na pet dni nevyslo vubec... a neresim to... obema detem davam maximum lasky a pece co to jen jde...
Dneska se kojeni desne propaguje a uz me to prijde jako moda...
Dulezitejsi podle me spokojene miminko, ktere ma maminku kdyz chce a potrebuje..
@mku Síla, kam ten svět spěje? Přijde mi naprosto brutální, že někdo považuje kojení za hloupou dnešní módu...
@kafemaniak kdyz to nejde neni treba to hrotit ne? Naopak mam vlastni zkusenost ze nekojene dite bylo mene nemocne nez dite plne kojene..
@kafemaniak Ale @mku nepovažuje za "hloupou dnešní módu" kojení, což z jejího příspěvku jasně vyplývá, přestaňte to laskavě překrucovat. Považuje za hloupou módu přehnaně propagovat kojení za každou cenu, s čímž teda naprosto souhlasím.
@mku Ono je ta "nemocnost" zpusobena mnoha faktory. Prvni dite napr. vetsinou nema kdo nakazit. Kazdy dalsi sourozenec inklinuje k vetsi nemocnosti, protoze jeho starsi sourozenci, kteri jsou uz vuci nejake bakterii/viru resistentni, to na nej prenesou. Zaroven kazdy zanet dite ochranuje do budoucna proti vzniku alergii. Takze i kdyz je dite nemocne, nemusi to byt vzdy na skodu. V MM matka diteti predava celou radu protilatek, stopovych prvku, vitaminu, ktere v UM nejsou a nemuzou byt. MM je jedinecny koktejl usity na miru vasemu diteti. Myslim, ze propagace kojeni je vhodna, protoze je to opravdu pro dite to nejlepsi. No a kdyz se vedecky potvrdilo, ze jen 3-5% zen kojit opravdu nemuze, a pritom do pulroku ditete plne koji snad 20%, pak je propagace na miste.
@mku nezapomeňme, že dnes je laktačních poradkyň 🙂jak se říká jako psů a musí se nějak živit. Proto taky tyto skoro až agresivní kampaně kojení, kojení a přes nic jiného vlak nejede a kdo nemůže/nechce, je vyvrhel lidstva...z čirého altruismu vůči maminkám toto jistě nevzniká...a jak se říká, peníze až na prvním místě
chybně vložen smajlík, měl být až na konci
@dominika1986 Tak pro penize? No bat, vsak par laktacnich poradkyn zmuze toto megalomanske lobby. Zdravi deti s tim nema nic spolecneho. To takove Nestle jsou proti nim uplni babralove :D Tak urcite.
@jaya a pro co jiného, z lásky k ostatním tyto zastrašovací kampaně určitě vedeny nejsou...ano, i těch "pár" laktačních poradkyň se musí nějak živit, dělat si reklamu a proklamovat, jak bez jejích služeb pomalu nelze mít zdravé dítě...pokud vím, tak nestlé žádné kampaně stylu nesmíte kojit, jediné, co je pro vaše dítě dobré, je UM nestlé , nevede🙂 naopak na všech UM stojí, že nejlepší pro dítě je kojení. Zdraví dětí je pro každou normální matku na prvním místě a určitě jí neprospěje stresování a výkřiky typu kojit může každý, dost jste se nesnažila atd.
Mimochodem cena 600 Kč za hodinovou či 90 min. konzultaci není tak úplně nízká,vzhledem k tomu, jak horlivě zde přesvědčujete, že to nikdo pro peníze zcela určitě nedělá 🙂 no a taktéž je mi zcela jasné, že právě takováto fóra jsou báječným místem pro verbování nových klientek
@jaya ano, nemocné kojené dítě je vlastně super, zatímco nemocné dítě na UM je jistě nemocné proto, že ho jeho lehkovážná matka nekojila...tak určitě🙂
kojila jsem do 4.mesicu, pak prestala pribirat a nazdar.....ale spatnej pocit jsem z toho teda nemela, mne se ulevilo🤐
@dominika1986 ja platila za hdinovou konzultaci polovicni castku + v cene laktacni pomucka + mi za to pote LP radila zdarma pres zpravy. Coz je hodnota JEDNÉ krabice UM. Ty zensky to fakt nedelaji pro penize! Mrzi me, ze mate jinou osobni zkusenost. Souhlasim, ze kazda maminka chce pro sve dite to nejlepsi, jen si pod tim kazda predstavujeme neco jneho 🙂.
@luj89 nemám, já jsem tyto služby vůbec nevyužila, ale ceníky jsem si teď pro zajímavost našla na internetu. Nemám v žádném případě nic proti jakékoli profesi, jenom už mě docela štve tato mnohdy až hysterická kojící kampaň, která je často ještě ze zjevných důvodů přiživována. Zdravý vývoj dítěte je velice komplexní pojem a zúžit ho pouze do podoby "samospasitelného" MM je dost krátkozraké.
@luj89
Presne jak pisete, .... pro nekoho je dulezitejsi dostatek MM, pro nekoho prijemne straveny cas s miminkem misto vecnyho odstrikavani nebo saskovani s laktacni pomuckou. Kdyz to jde, je to super, kdyz to dre, je to psychicky i fyzicky narocny,ale clovek lecos prekousne, ale kdyz to dre hodne, je lepsi se na to vyprdnout, uvarit UM a oddechnout si.
Oni jsou i horsi veci nez kojeni/nekojeni. Ja mam napriklad syna, ktereho jsem nemohla kojit, byl na UM, ktere ve trech mesicich absolutne zacal bojkotovat. Radeji by umrel hlady nez se toho napil... je to naprosto zdrave dite, jen nebude nic kolem mlika, ani kase nic... takze je na sonde, prestoze zeleninku papa krasne.
V cem by mi napriklad u tohodle pomohla laktacni poradkyne, kdyz ani nejlepsi doktori v motole si nevi rady?
Pardon ale tyhle kecy o prospesnosti kojeni me jen vytaci. Pokud to jde at se koji, pokud ne, neznamena to preci, ze jsem horsi matka... ja treba musim synovi davat opravdu celodenni peci, o v noci, nemuzu “jen tak vytahnout prso a spat dal”...

@alzbeta_kubicek Presne tak,kojit muze tener kazda. Je jen velmi male procento, kde to opravdu nejde a to nejde neni jen o tom, ze k tomu prustupuji spatne pod tlakem okoli