icon

Ukončení “kojení” kvůli tomu, že mám málo mléka

daggg
19. črc 2019

Ahoj holky, mám doma 8mi denní miminko. Bohužel jsem se ale nerozkojila a malý je na UM. Mléko se mi tvoří velice málo a velice slabé.. Za den odtříkám max 80ml. a to nestačí ani na jedno kojení. Navíc jak píšu. Dle Dr. Je mléko slabé a malému nestačí ani jedna “sesbíraná” dávka nahrazující UM například večer. Navíc malému svoje mléko mohu dát jedině z lahve, protože se nechytí ani na kloboučky, ani na prs normálně... (Mám naprosto obří bradavky) Přijde mi tedy škoda “plýtvat časem” na ostříkávání mléka, které stejně velejvám.. Existuje nějaká rada, jak zastavit tvorbu mléka?
Věřte, že bych strašně ráda kojila.. A je mi hrozně líto, že je malý na UM, ale bohužel.. Proto bych poprosila, nelinčujte mě za můj dotaz.. Já jen potřebuji radu jak na to.
Díky

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt A k tomu, že nezáleží na tom, co matka jí a pije, nějaký zdroj máš?

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky Ano, poslu ti SZ ;) Ovsem je to i selsky rozum - evolucne ma prednost dite.

alcar
23. črc 2019

@bayt a ty k tomu mas nejaky zdroj? Proc ke kazde informaci musi byt nejaky zdroj? Je snad nadmiru jasne, ze MM od matky, ktera se stravuje v souladu se zdravymi stravovacimi navyky bude na tom vyzivove jinak, nez od matky, ktera je socialne slabsi a ji suche rohliky s gothajem a zeleninu ma 2x tydne. Podle toho pak take vypada kvalita mleka a spokojene/nespokojene mimino. Ale pokud mas na toto tema nejaky relevantni zdroj (prosim v CZ), ktery vyhovuje tvym pozadavkum a kde se hovori o tom, co ovlivnuje kvalitu a vyzivove hodnoty MM, tak sem s nim.

bayt
23. črc 2019

@alcar Protože jsou to takové ty nepodložené mýty, které se absolutně neopírají o skutečnost. Samozřejmě nevím, jak by kojila na smrt nemocná podvyživená matka, asi nijak, ale to tady žádná nejsme. Jak už jsem řekla, podle výzkumů mléko matky obsahuje prakticky stejný poměr živin a kalorií, nehledě na její výživu. I selským rozumem - dítě má přednost. Ostatně v minulosti žádné UM nebylo a bez MM to dítě prostě umřelo hlady (pokud nebyla po ruce kojná nebo nezvládlo kozí mlíko apod.)

bayt
23. črc 2019

@alcar Prosím tě, znovu sem píšu - žádné zdroje nejsou v ČJ, Jsou v AJ. V Česku se prostě moc výzkumů neprovádí, chválím výjimky. Pokud mi nevěříš, musíš se naučit AJ. Hlavně by mě zajímalo, odkud čerpáš ty. To podobné řeči ypustil nějaký lékař, nebo tvoje babička či kdo?

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt To mi prijde podobné, jako studie o SIDS a jedno z hlavních rizik spaní na břiše... promiň.

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky A v čem ti to přijde stejné?

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Jestli jsem to dobře pochopila, tak se jednalo o ženy jiných etnik, které poskytly 3 vzorky mléka a jídelníček z dnů, ze kterých vzorky pocházely, tedy 3 vzorky mléka a 3 dny... to nezní důvěryhodně. Navíc tam i píšou, že jedna měla víc toho a druhá míň toho... no nevím.
A právě i selský rozum hraje velkou roli. Když budu jíst s prominutím jako 🐷, "logicky" bude moje mléko naprosto OK? To mi logický nepřijde teda. Právě stejně jako s tím spaním a souvislostí se SIDS. Stejná kravina. Ale napsali to odborníci, tak proč o tom přemýšlet...

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky Ve studii byly ženy různých etnik,měly různé jídelníčky. Je úplně jedno, že se zkoumalo mléko za tři dny, protože se předpokládá, že podobný jídelníček jako za ty tři dny dodržují víceméně trvale. A samozřejmě, že pointa je, že každá žena měla jídelníček odlišný. O to přece jede! Obsah živit mezi jednotlivými mléky se toti už nich nelišil. Kravina to není, nechci být ošklivá, ale asi se nad tím musíš ještě víc zamyslet.

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Ne, složení mléka bylo trochu jiné, o tom píšu. Což dokazuje to, že je důležité, co matka jí.

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky Kalorický obsah, obsah všech základních živin (tuky, cukry, sacharidy apod.) byl totožný. Jediné, co se lišilo, byl obsah v podstatě rybího tuku, který byl u asijských žen vyšší, protože jí mnohem víc ryb. Ovšem mléko bylo zcela stejně výživné jako mléko jiných matek. My v ČR tady budeme mít všechny mlíko stejné.

zuzajulie
23. črc 2019

@alcar ja zas mela vazne problemy, syndrom rude kuze a misto prsou dve cervenozluta krvava a zhnisana kola, tak to teda fakt neslo, ale mliko bych byla mela jako jedina z rodiny dyl nez mesic... kdyz to nejde, tak to proste nejde!

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Jen škoda, že tam nepíšou, jak moc odlišný ten jídelníček byl, až na ty ryby. Tohle není výzkum. Tři dny a tři vzorky... fakt ne, promiň.

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky No, zato vaše názory jsou teda opřené o mnohaleté sbírání dat? Tak kde najdu jakoukoliv oporu o tvrzení, že existují matky se "slabým mlíkem"?

Navíc nechápu tvoji poznámku o jídelníčku - je tam podrobně analyzovaný, jak množství konkrétních druhů potravin (maso, lustšěniny apod.), tak množství konkrétních živin celkem. A samozřejmě jde jen o jednu jedinou studii z mnoha. Upřímně si z hlediska vědeckého myslím, že tři dny jsou naprosto dostačující vzorek.

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Nikde nepíšu, že jsou moje názory opřené o mnohaleté sbírání dat, navíc nikde ani nepíšu o slabém mléku. Ty jsi začala rozebírat "studii", já jsem ti jen napsala, že studie dělána na třech vzorcích pro mě proste není studie. To ta o SIDS byla aspoň dělaná poctivěji, i když taky blbě.
Pro mě by bylo směrodatné a uvěřitelné, kdyby to bylo z dlouhodobějšího hlediska, a kdyby se zapojilo víc žen. Jako tři je fakt málo, s takovouhle "studií" snad nikdo operovat nemůže, navíc aby tomu věřil...

baris
23. črc 2019

@m_tina já chtěla parťáky věkově co nejblíž k sobě. Kojení jsem nebrala v potaz. Navíc starší dcera byla ve 3 letech neschopná jít do školky (a i kdyby byla, tak bych jí tam nedala, když jsem doma na mateřské), takže i 3 letému se musím věnovat.

@alcar já nekojila ani starší. 😅😁

Vždy se tyto diskuze rozdělí na 3 tábory. První to vzdá a v rámci zachování zdravého rozumu, fungování domácnosti .... A přejde na um.

Druhý se plácá po rameni, jak 3 měsíce potila krev a zvládla to a 3 skupina bude tvrdit, že um je největší jed pod sluncem, kojit může každý a několik let.

Chce to hodit zpátečku a pokud mám jiný názor, tak toho druhého nebudu shazovat. Každá jsme jiná a jinak to máme nastavené. To, že jsem nekojila ze mne nedělá horší matku.

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Jo, možná kdyby zkoumali, jak se mléko změní u žen, které jí zdravě, a pak tři dny budou jíst jako 🐷, nebo naopak, a pak zase jak jsou zvyklé. Pak ty tři dny asi smysl měly. Ale tři dny celkem fakt ne.

meesha
23. črc 2019

@oveckaluky tak zjednodusene: kdyz budes jist jako prase, hodnota mleka bude vicemene stejna, akorat odpalis sebe a nebo o to mliko rovnou prijdes. Dite je. “parazit”, vezme si co treba a zbytek je pro tebe 😉

oveckaluky
23. črc 2019

@meesha Jasně, zcela logicky. 😂

m_tina
23. črc 2019

@baris ja nemam starsiho ve skolce, ani na hlidani, jsem 24/7 s obouma 🙂

m_tina
23. črc 2019

ono to slozeni mlika je hl o potrebe miminka, ono samosi reguluje, co potrebuje... hlad, zizen, slozeni... ono to neni jako natocit vodu z vodovodu 🙂 tydenni miminko ma jine slozeni mm nez rocni atd... a dite ma prednost pred matkou, vrzme si, co potrebuje z jejich zasob a odrovna matku a kdyz to nejde, matka o mliko prijde - sebezachova, ale to chvili trva

merope
23. črc 2019

@misulkari Doporučuji vzít to v pohodě. Hlavně se přestat "obviňovat" za to, že to nejde. Prostě co jde, to jde, co nejde, dostane "sunar". Pokud nevíš, kolik vypije, doporučuji:
- kojit z každého prsa max 10 minut, pokud to nevytáhne do 10 minut, stejně o moc víc nevytáhne a jen bude utahaná a ty taky
- pokud neodsaješ, tak se na odsávání vykašli, já odsávačkou naopak kontroluji, zda malý už opravdu saje - dřív jsem odsála po jeho "kojení" klidně stovku, prostě mu to nešlo a neodsál a hotovo
- pořídit si váhu a ač je to opruz, tak prostě zvážit před, zvážit po a dát dokrmu podle toho, co vytáhne (já vážila v porodnici - tam byl drobek pár týdnů - a tak max 14 dní po návratu z ní a pak jsem se na to vykašlala, ale malý se nepřepíjí, prostě když nechce, tak to plive a hotovo)

Ještě mě napadlo jedno - pokud ti malá blije po UM, nemusí to být tím, že se přepije, ale že se při pití naloká vzduchu. Je potřeba odříhnout než začne pít UM a pohlídat, z čeho pije. My takhle už na neonatologii přešli na antikolikovou flaštičku z DMka a i když má drobek i korigovaně 3 měsíce, tak pořád máme jedničkovou savičku. Dvojku dávám max na vodu na cestách, protože mám pocit, že mu to teče moc rychle a "zalyká" se tím.

Už párkrát se mi stalo, že si pořádně neodříhl před pitím z flašky a pak vyblil všechno právě proto, že se nalokal vzduchu. Teď už saje dobře, ale jednu dobu jak byl slabý a bradavku pořádně ani nechytil, tak při kojení "přisával" vzduchu.

Držím pěsti - já mám dost rad z porodnice a pak od pediatričky nebo kamarádky duly, kde všichni měli a mají přístup: "Super kojit a pokud to nejde, nutrilon je taky fajn." Chce to potkat někoho takového, aby poradil, pokud to jde - a nelámal přes pilu, pokud to nejde. Že když mám velké bradavky, tak malý přisává vzduch a proto mu to taky moc nejde, to mi poradila sestřička u pediatričky - všímala jsem si toho pak líp, víc kontrolovala přisátí a netrápila ho moc dlouho na prsu a raději odsála a dala flaškou.

Jinak mé mládě v noci moc nepotřebuje, takže už nějaký ten čas jedeme metodou "v noci jen prso" a je to super pohodlí oproti dřívějšímu "ohřát, flaška, odsát, spát... a za chvíli nanovo".

m_tina
23. črc 2019

@merope neeeeeee

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky Promiň, ale umíš číst? Bylo to děláno na 150 ženách. Což je vzorek velmi slušný, pohybuju se ve vědě, tak mám představu. Prostě jen ukazuješ, že občas nemá smysl moc logicky argumentovat, promiň.

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Naopak. Je úplně jedno, na kolika ženách to dělali, tři vzorky, byť od třeba tisíce žen, je prostě málo. Nebo mi chceš říct, že to mléko je po celou dobu kojení stejné, nemění se nijak jeho složení?

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Ty promiň, ale tyhle argumenty jsou zcestné. Psali to ale přece na netu, a ještě v angličtině. 🙈

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky Jako vzorky mléka? No tak tři vzorky z různých denních dob jsou dostatečně reprezentativní. Já ti neupírám, že samozřejmě když tohle budou dělat se vzorkem co půl hodiny a na deseti tisících žen, že to bude ještě lepší. Ale je to fakt dost dobré na to, aby to otiskli ne " na internetu", ale v prestižním vědeckém časáku. Jako chápu, že už nemůžeš změnit názor, ale mně přijde, že další debata nějak nemá cenu.

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Můžu změnit názor, ale tahle "studie" mě fakt nepřesvědčila.

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Z různých denních dob... ale co za týden, za měsíc? Co když se ta strava matky změní? Jak si můžou být jistí, že mléko se nezmění? O to mi jde. Na základě tři vzorků tvrdit, že strava matky nemá na mléko vliv, je přece blbost.

pavla555
23. črc 2019

já kojila jen v porodnici a už i tam byla na UM. Asi do 14dnů mi mléko přestalo téct. Jen jsem musela používat vložky do podprsenky.... Prostě jsem přestala kojit a do 14 dnů byl pokoj. Držím pěstičky 🙂

Strana