Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst
Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.
jako @gita17 to napsala hodně drsně, ale něco na tom je. I autorka sama přiznala, že to je její midrak...on asi nikdo kolem ní neříká, že je malej tlustej, ale jen ty klasické pochvaly na dobře přispívající mimco...jenže ona slyší něco jiného a málem kvůli tomu trápila několika týdenní mimi hladem nebo mu cpala čaj... Žádné dítě samo od sebe (až na vyjímky s vážným onemocněním) neroste v tlustocha...jen přejímá stravovací návyky rodičů a jejich vztah k pohybu, takže pokud se boji a to, aby malej nebyl tlouštík, chtělo by to kontrolovat někoho úplně jiného v jejich rodině 😉
Já si vždy vzpomenu na svého synovce, který měl v roce (!!!!) kolem 18 kg. Jen kojený...a nyní je z něj 20leté vyžle s výškou kolem 190 cm a váhou kolem 75 kg. Takže váha dítěte v tomto období nemá vypovídací hodnotu, kor když je jen kojený.
Jsem rada i za takové názory,měla jsem začít chodit k psychologovi už dřív,než teď. Z malého určitě nechci vychovat nějakého zakomplexovaneho člověka..možná jsem blba,jak píšeš,ale vážně jsem vůbec netušila,co mám dělat,když mi doktorka sama řekla,abych mu dala čaj. Asi proto jsem i založila diskuzi,protože jsem sice byla rozhodnuta,ze dr poslechnu,ale hlodalo to ve mne. Totéž řeším teď...jen jsem chtěla vědět,ze nejsem sama,kdo má takto větší dítě. Kdyby mě v mladí a dospívání nesikanovali kvůli mě vaze,tak by mi to bylo jedno,ale zkratka mám blok v hlavě,který,doufám,na terapiich odstraníme a proste jsem chtěla spíše jen teď utěšit tady. Psychika je hrozná věc. Prodelanym ošklivým tehotenstvim,porodem a teď rozhazenymi hormony jsem proste asi labilnejsi. Přesto si nemyslím,ze Bych syna mohla vychovávat v zakomplexovaneho kluka. A nelíbí se mi,ze označuješ malého za chudaka jakou má matku. Neznáš me,nesud mě 🙂
Ahoj, nečetla jsem vše, co ti tu jiné maminky psaly, ale také jsem si prošla svým (dcera má teď 8 měsíců) a zatím jsem pochopila především jedno - nic není tak, jak si kdo naplánuje nebo jak určí nějaké brožurky, ono to mimčo si to nakonec udělá po svém. A to nejsem žádná bio-matka, nešátkuji, dítě se mnou nespí v posteli a ani ze sebe nedělám živý dudlík, protože by mi to úplně nevyhovovalo. Podle mě je především důležité vyladit se nějak tak, abyste si s prckem sedli a vyhovovalo to oběma.
Dcera taky hodně plakala a pláče i teď. Hodně plakala u kojení, po kojení, blinkala, což vyvolalo další pláč. Mírný reflux se jí drží stále, ale teď už jí to nerozpláče. Asi i bříško bolelo, zkusila jsem snad všechny kapky, sebe nalévala čajem (ale fenykl se v nadměrném užívání může obrátit proti tobě, prý...), zkusila nějakou tu lžičku i dcerce, což ale jen reflux zhoršilo. Nakonec v půl roce, kdy si stále u kojení pobrečela, jsem se dostala k fyzioterapeutovi, který zjistil, že má zablokovanou krční páteř, takže jí to u kojení bolí...
Zprvu jsem také řešila, že má pít mimčo po třech hodinách a kdesi cosi. No, teď je to tak, že přes den jí po dvou hodinách (ale už je na příkrmech) a v noci taky leckdy kojím po dvou, přestože podle knih od 6 měsíců už v noci pít nemá. Ale řvát ji kvůli nějaké blbé knize nenechám.
Přibírá zatím normálně, zprvu pomalu (to asi ta krční páteř), teď už víc.
Pořád si ale říkám, že když přibírá z mateřského mléka, je to lepší, než z umělého. Umělé musíš opravdu dávkovat (aspoň podle mě, nevím, nemám zkušenost), u mateřského se opravdu nestarej. Pije dost, tak ať pije. Možná bude boubelatý, takže se otočí na bříško až později, protože holt se neutáhne (znala jsem i takové mimčo), ale ono se to vše dožene. 🙂 A synovec, ten byl děsný nenasyta, ale nakonec to v půl roce odpadlo a ty přírůstky už nejsou tak velké. 🙂
Pokud tvého prcka opravdu bolí bříško, tak chce pít, protože tím se střeva rozjedou. Dcera se u prsa vždy krásně vyprděla a vykalala. :D A pokud blinká, tak to samé. Když dcera hodila nehezkou šavličku, chtěla se napít, a já se jí nedivím, ty žaludeční šťávy musí pálit.
Strávila jsem hodiny na internetu, nevyspalá, zničená, zdeptaná, že mi dítě brečí, nechce prso, přitom jindy pije. Prostě psychicky jsem byla na dně. A nejlepší pomocí bylo, to hodit za hlavu, věnovat se malé. Když váhově prospívá, tak je hej!
Až bude syn na příkrmech (a hezky je lupni od 4. měsíce, jestli bude dál pěkně prospívat), tak se to opravdu zastaví, na zelenině nikdo neztloustl. 🙂
Jinak mléko se tvoří především častým přikládáním. Takže hoď hlavně sebe do klidu a přikládej a až se to uklidní, tak se situace vyladí. Klid je nejdůležitější, držím palce, ať se to zlepší, ať tě rodina podrží a prožijete hezké svátky!
@aneta49 Já jen pro srovnání a možná pro povzbuzení. Syn se narodil s 3108 g, při propuštění měl 2840 g. V šesti týdnech vážil 4860 g, takže u nás přírůstek od porodní váhy na šest týdnů celkem 1752 g. U vás to dělá pouze 1600 g! Nikdy mě nenapadlo, že by syn přibral hodně. Teď má tři a čtvrt roku, tak z 98 % se sám odstavil a váží kolem 14 kg. Jí normálně.
(A další vývoj: 3 měsíce = 6700 g, 6 měsíců = 8570 g, 12 měsíců = 11 kg, 18 měsíců = 12,7 kg. Kolem těch 18 měsíců začal víc jíst než se kojit, ale v noci pil pořád hodně.)
Můj názor je ten, že po tak krátké době nelze dělat závěry. Kojené děti přibírají skokově. Čaj bych nedávala a kojila. UM může všechno jen zhoršit a naopak děti na UM bývají oplácanější...
@aneta49 kocko, si spravna matka, protoze to resis a zajimas se. Urcite v klidu koj dal, kolik maly bude chtit. Ublinkavani je u miminek tez normalni. Predpokladam ze jsi prvorodicka, takze ze vseho vyplasena, to byla ale kazda z nas. Pro me byli prvni 2 mesice fakt zahul a po 3.mes se to zlomi a uz bude jen slunecno 😉
@eithelwing souhlas, az na to, ze by se dobře prospivajicimu miminu mely cpát příkrmy dřív! Neni k tomu vůbec žádný důvod! Naopak - kdyz bude jen kojit do půlroka, pripadne dyl,.tak nemusí resit, co a jak dite ji, jestli něčeho nemá moc, a ma to bez starosti. Nechápu tu logiku, ze kdyz je zelenina hladova, ze by ho zasytila. Kdyz bude kojit dle potreb a přání mimina, nemusi resit vůbec NIC právě! (pokud dítě prospiva a to její prospivá)
@eithelwing to napsala hezky 🙂
@eithelwing S těma příkrmama teda nesouhlasím. Dítě je na mm také proto, že nemá dovyvinutý trávicí trakt. Časným zavedením příkrmů se zvyšuje riziko poškození střev. S příkrmy se má začít, až o ně dítě bude samo jevit zájem.
Kamarádčina kojená holčička taky přibírala hodně, lidi se prý často divili, že na svůj věk je velká. Ona vždycky všechno hodně řeší, tak to probírala s dětskou, naštěstí máme prokojící doktorku, ta jí ukazovala grafy, že některé děti z kojení na začátku hodně přibírají, ale pak se to zpomaluje, a že není důvod ji nijak omezovat. Dnes má 8 a je to normální štíhlá holka.
Holky,díky za názory 🙂 a povzbuzení 🙂
Ano,jsem prvorodicka.
A jinak mi teď dr říkala na kontrole,ze od uk.4.mesice mám začít s prikrmy,abychom vše stihli ochutnat do 7.mesice. Když jsem ji řekla,ze malej je narozený o 5 tydnu dříve,jestli to nevadí,tak řekla,ze teda klidně můžeme začít v 4 měsících a 14 dnech. Ona mi od kojení trochu odrazuje kvůli tomu,ze vidí,ze jsem vystresla pořad ze všeho jak pako a ze by se mi postupným odstavenim měly srovnat hormony a ze tím svým mlékem malému vlastne ublizuji. Jenže si nejsem jistá,jestli ukončení kojení srovná tu moji psychiku,mám pořad pocit,ze ne a tak kojim stále dal,přestože mi kolem lidé radi,ať už přestanu.
@aneta49 A proč by dite mělo všechno stihnout ochutnat do 7.mes? Pohádky o alergologickem okenku.... 🙄🙄 Tomu nevěř. Bud dítěti potravina vadí nebo ne. Naopak - když ji dostane později, tak si s ni lepe poradi, reakce bude nensi, nebo mu vadit ani uz nebude - trávení zralejsi, vetsi tělíčko aj. A kdyz vidím některý tabulky, tak to je masox, co ma jako dite najednou všechno ochutnat.... 😲🙄 By položilo i moje trávení. Lepsi je dat mu z toho, co jíš Ty, je na to zvykly z mlika, nemáš na to alergii nebo s tim problem... Proc by mělo mit Tvoje dite? Resp.tedy co jite doma, co ji tatínek x pokud ma alergii na rajčata a z nich sedmou vyrazku, nenaperu to pulrocnimu, i kdyby to bylo v tabulce a nebudu ho krmit rajskou. Ted jsem viděla taky nějakou, kde byli snad všechny druhy masa včetně zveriny, kachny a husy dat ochutnat v 6.-7.mesici veku...? 😲😲😲 Husicku... Ntvl! Perfektní lehka strava (ani nevím,jak by to to dite jedlo.)
Asi jsem se vyjádřila příliš direktivně. 😊 Myšleno tak, že když prcek hodně baští, proč ho nezaujmout nevím jiným. 😊 Dcera dostala první přikrm od 4 měsíců, ale než to plnohodnotně nahradilo jednu dávku mléka, trvalo to dva měsíce. Do te doby to bylo spis ochutnávání.
Podle me zbytecne odkladani příkrmů zvyšuje riziko alergie.
Ale co, ani odborníci se neshodnou, navíc to není předmětem diskuse. 😊
@aneta49 Doporučuju mrknout se na BLW, baby led weaning, jinak byvaj příkrmy ještě vetsi stres nez naky kojeni. Kolik, čeho, kdy.... Varis se s tim, patlas se s tim, dite sni 2-3 lžičky a.... Stres proste.
Osobní zkušenost: Nic zvlášť nevarim, nic nemixuju, jen loupu a dle potřeby krajim. Nekrmim.. Dite ji "z mého talířku" (někdy bez uvozovek 🙂) jemu zname potraviny, veme si, co chce, kolik chce (dělám akorat ten filtr, ze mu zpocatku nedám úplně všechno, maso stejne nepokouse teda, ale majonézu a kafe nemusi, i kdyby chtelo, ze jo.) Na cestách a návštěvách nic moc neresim, neco se mnou sni, zbytek si dokoji... A dřív nebo později se rozjí, a dokud se koji, byt iz jen malo, nemusi se to resit. Logicky je to neprirozenejsi způsob a take nejpohodlnejsi, nejmin stresovy. 😉
@eithelwing Ale ne, navic beru obsah 😉 Co znamená, ze dite hodne basti? - Ze nadprumerne přibírá, nebo ze ji často?
Ono se prikrmuje ke kojeni, ne ze se nějaký kojeni nahrazuje. (Osobně pri poctu kojeni u nas ani nevím, ktery by se jako mělo nahrazovat, a co si pomůžou nahradou jednoho z 29 nebo ticeti, kdyz zítra bude jist 25x nebo 21x? Nebo ze v deset ma byt zeleninkova svačinka,no jo, ale dva dny na vylete a pak doktor v 10.... Zase stres, jak to udělám....)
No prave - pode vas. Podle odborníků i zdravyho seslskyho empirickych zkusenosti nikoli a dítěti by se tak brzo jidlem krmit nemelo, protože na to neni jeho travici ani vylucovaci soustava jeste zralá. Brzkym zavedenim žádnou alergii nevymazete, jen ten system můžete pretizit, coz mu uskodi a muze naopak dat vzniknout vice potiz. A jinak viz výše.
Predmetem diskuse to sice neni, ale.protoze aneta zije ve stresu, casne zavedeni prikrmu a premlouvani dítěte, aby jedlo nebo aby pozrelo, co jsem připravila, je další stres, nabaluji se na to casto další potíže s jidlem a travenim, tak pokládám za vhodné ji upozornit, ze brzkym zavedenim příkrmu si potíže a kojením,hlavne ty psychické, nevyřeší, a muze ji, resp.jim, to situaci naopak ještě ztizit.
Rozhodnout si to musí sama, zvazit pro a proti.
@aneta49 Mne kojeni psychiku urcite zhorsovalo, a to hlavne ty prvni mesice, neboli nez maly zacal jist. Ale kdybych kvuli tomu prestala kojit, mrzelo by me to a myslim, ze na psychice by se to taky dost podepsalo. To si musis rozhodnout sama, jestli je to s tebou tak spatne, ze musis odstavit. Jen jeste zkus vypozorovat, jestli tvuj stres neprameni spis z toho, ze se najednou staras o mimino, to je prece jen obrovska zivotni zmena. A s prvnim ditetem to muze byt fakt krusny, manual nikde, dite ti nerekne, jestli to delas dobre, nikdo z okoli casto taky ne, zato kazdy radi, co fungovalo na jeho deti (nemusim asi psat, ze je to irelevantni). No a v tom hormonalnim rausi clovek snadno slysi v tech otazkach, poznamkach a radach neco, co tamtreba ani neni, totiz my jsme to delali jinak nez ty, takze to delas urcite blbe. Mluvim z vlastni zkusenosti, az ve trech mesicich meho syna mi nekdo rekl, ze jsem neco ohledne pece udelala dobre, brecela jsem tehdy... pak mi doslo, jak jsem blba, ze jsem byla tak nervozni, ze jsem resila kraviny a nazory ostatnich, ono to male sice nerekne, ale kazda mama prece jen pozna, co mu dela dobre a co ne, jen musis pozorovat to dite a naucit se s nim komunikovat, nechat promluvit materske instinkty... V pul roce uz jsem rozeznala podle place, co mu chybi. Reci okoli me stvaly furt, na to mi moc pomohlo zacit cist, privedlo me to na jine myslenky, do te doby jsem jen premyslela, jak to ten dotycny asi myslel a jak si vubec mohl dovolit neco takovyho rict, co jsem mu mela rict ja apod. Opravdu se zkus uklidnit, uzivej si materstvi, malej je zdravej, krasne roste (btw muj syn byl taky u kazdeho tlustoch, pribiral ze zacatku podobne jako ten tvuj, jakmile zacal lezt, sadlicko se rozpustilo), podle fotek je to spokojene dite, evidentne to delas dobre.
@netopejr V něčem souhlasím, ale zbytek je spíš překrucování toho, co jsem řekla. Nechci to tady dál rozpitvávat, jen vás uklidním, dceru jsem rozhodně do ničeho nenutila. :D A když sama odmítá přes den mléko a raději si dá kaši nebo zeleninu, tak jí nebudu vstát v cestě. (Stejně tak opačně.)
@aneta49 chcem sa ospravedlnit za moj drsny prispevok, nemyslela som to v zlom, nema zmysel aby si sa trapila, nicomu to neprospeje. Len som ti chcela otvorit oci, aby si sa zacala zlepsovat, lebo tymto stylom to nebude dobre a z krasneho chlapca bude zakomplexovany blbecek. Tak sa prosim ta pozbieraj, prestan stresovat, ukludni sa a neries somariny. Zelam tebe a tvojmu babetku krasny zivot.
@aneta49 pánové, to jsou kecy! Moje holčička měla presne ve třech měsíci 6.2 kg. A dr nás chválí jaká je krásná! Prosím tě, vůbec neřeš tyhle řeči. Máš úplně normální mimco. 😉
Můj malý se narodil v 36+4tt s váhou 2860 g a 47 cm. Ve třech týdnech měl 3380 g a 50 cm. Teď po 7 týdnech má 55.5 cm a 4720g. Dr jen vykulila oči a řekla ať jej nepreziram. Já jí ale prdím a kojim dle potřeby klidně i po půl hodině když má hlad. Hlavně večer,kdy mívá večerní savky ( dospělí máj žravky-to asi zná každá🙂. Denně kojim klidně i 12 a vůbec mi to nevadí, když to malý vyžaduje🙂
Jinak váha po propuštění byla 2760g
Ahoj holky! Když si to tady všechno čtu,tak se trochu stydím,trochu usmivam,trochu mě to všechno děsí,protože poporodni depka byla vážně hrozná,trvalo mi půl roku,než jsem den z toho nějak začala vyhrabavat..teď už je to o 100%lepsi,někdy si pobrecim,zakricim,ale to už je asi normální mateřství 🙂 bohužel se mi někdo dostal nám profil,tak jsem si ho musela změnit..takže jsem to já-zakladatelka teto plodné diskuze 😀😀
Malý měl teď rok a míry má 75 cm, 8,9 kg 🙂 jídlo miluje nadevse,mohl by se cpát furt,musíme ho trochu Kocirovat..jo a vite co? Pořad kojim 😀😀😀

@gita17 jo, tak tohle rozhodne pomuze 🙄 Urazit a napsat, ze je vlastne spatna matka, to jsi “krapet” ujela 😠