icon

Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst

aneta49
1. lis 2017

Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.

hz
4. lis 2017

@pavca1982 ahoj, muzu se prosim zeptat-pises, ze sve 8m dite kojis z 95%. jak jsi na tom se zdravim? taky jsem mela v planu syna do roka 95% kojit, ale me telo to nejak nezvlada, ikdyz se snazim mu dopravat kvalitni vyrobky. bojim se o zuby(u prvniho ditete mi zuby praskaly) a imunitu..

evulinka27
4. lis 2017

@aneta49 Já dávala obě, ale z druhého už jen na chvíli.. anebo mě v tvém případě napadá dát jedno na chvíli a dřív než ho "dopije" vyměnit za druhé které si vycucne na max jak bude potřebovat... a pak zase obráceně ty prsa aby příště "dopil" to první 🙂 ale dobu pití si pak malej zkracoval sám.. prvně asi 20min na jedno a pak už jen 10minut.. jak bude starší, tak bude mít větší sílu si vycucnout více za kratší čas..

petaov
4. lis 2017

@aneta49 střídala jsem prso na každé kojení jedno. Pokud chtěl za půl hoďky zase, dala jsem to samé prso, ať se dostane i k tomu zadnímu mléku. Pokud je další kojení třeba za 2 hoďky, dávala jsem už druhé. Jen večer pil z obou, protože na noc je větší hlad a jedno nestačilo. Že u toho usíná, v tomto věku nevadí. Nedonošená miminka jsou spavá, je to normální, že u toho usne a pak se vzbudí a vzpomene si, že vlastně pil a že má zase hlad. Kojí se tak pořád dokola, ale tak to ze začátku prostě je. Musíš to přijmout a být v pohodě. Pokud jsi unavená, spi, když spí malý. Jinak mi takhle dobře děti přibíraly do půl roku (jak jsem psala, klidně i kilo za týden) a pak se to zpomalilo, jak se začaly hýbat. Takže se neboj, že by byl tlustý.

alishka111
4. lis 2017

@aneta49 já dávám podle potřeby. Většinou obě. Jedno nechám dopít, dokud pije - když to přestane téct, tak se pustí a nabídnu i druhé. Většinou se ješte napije, někdy né. Nechala bych to na jeho chuti, proč je zbytečně trénovat, když od přírody vědí co dělají...

pavca1982
4. lis 2017

@hz Ahojky, já jsem v pohodě hodně piju cca 3L denně, hodně jím ovoce, zeleninu, jako opravdu jím za dva.A každý den jím polévkou lžíci Multisanostolu je to vitamínový sirup s kalciem. 😉

luca1987
4. lis 2017

@aneta49 za sebe a z vlastni zkusenosti ti reknu, aby si to nevzdavala. Ja byla na zacatku stejne zoufalá. Prislo mi, ze cely den nedelam nic jineho nez ze kojim. A ze mala bude jako kulicka. Prvni tydny nam kojeni trvalo i hodinu a pul a intervaly mezi kojenim nebyly ani tri hodiny. Obrecela jsem to, mela jsem pocit, ze uz mi ubyva mleko a ze jsrm spatna matka, ktera nenakrmi vlastni dite. Protoze mala porad plakala hlady. Stridala jsem i prsa dle potreby. Pak do toho rustove spurty. Ale zvladly jsme to a jsem rada, ze i pres ty nervy jsme to prekonaly a kojim do ted. Vidim to i z te finanční stranky. Moje sestra to taky nevydrzela s nervama a prestala po trech tydnech kojit. Ted mesicne da do mleka kolem 4000,- a to jich musela vystridat nekolik, jelikoz ani jedno male nesedlo. A brisko male muze bolet jak po MM tak i po UM a i po UM muze mit porad hlad. Za sebe Ti drzim palecky, aby si to nevzdala.

anetpierowska
5. lis 2017

Davala.jsem obe prsa na kazde kojeni. Odrihnout jsem nedavala,pokud usnula. Dudlik moc nedavej,"muze" ti zkazit kojeni. Saje se jinak nez prs. Nech mimco,tak dlouho na prsu jak dlouho chce. Neomezuj. Pak se cas bude zkracovat a nebu na nem tak dlouho.

anetpierowska
5. lis 2017

Predni a zadni mleko neexistuje. Mlicko se vzdy tvori dle potreb miminka. Nedonosena miminka maji uplne jine mlicko nez donosena. Spi vzdy,kdyz bude mimi at si odpocines.

aneta49
autor
6. lis 2017

Holky,včera večer jsem ho tedy nechala,ale ani po 20 minutách hltani a saní se nechtěl pustit a už ublinkaval,tak jsem mu prso vzala a pak mě totálně poblil,prepil se..když pije normálně a po 10 min ho odpojim,tak zas brečí a chce ještě..

fallingstars
6. lis 2017

@aneta49 Já bych mu zkusila dát v tomhle případě dudlík. Ať si dudlá.

sassanca
6. lis 2017

@aneta49 mne to malá taky děla. Pije, pije a pak se zblije. Když chce ale jeste, tak ji dam. Minuly tyden to byl ocistec. Mela jsem ji hodinu na prsu. Pak na chvíli usla a zase rvala hlady. Tak jsem zase kojila. To trvalo asi 3 dny. Ted bude mít 3 měsíce, byl to spurt.
Buď s ni lezim v posteli a ctu si nebo jsme na gauci a koukám na nějaký seriál. Ať si to zpříjemnim 😀

aktata
6. lis 2017

Já jsem kojila kdykoliv malá potřebovala. Byla kojena do dvou let. Už si nepamatuji, kdy jsem začala s příkrmy, ale dřív než v 6-ti měsících to nebylo. Přesto
hodně pribírala. Narodila se o 3 týdny dřív s váhou 3540 g, když ji byl měsíc měla 5,5 kg a ve třech měsících 8 kg. Dnes je z ní 3 léta holčička, která je vyšší a hubenější než její vrstevníci.

ladyhacek
6. lis 2017

Kojení je únavné 🙂. To že pibirá je naprosto v pořádku kojení dítě se nepřejí vezme si co potřebuje 🙂. Myslím, že "problém" je i v tvé hlavě. Ale je to teprve šesti nedělí vše je nové a musíte si najít svůj systím. Můžeš být i unavená z toho jak tě "vysává". Hodně pij! 3-4l vody. Jez zdravě, hodně ovoce a zeleniny. Choďte ven (klidně i za deště) Opravdu pláče hlady? Zkus mu dát dudlík a chovat ho či ho vozit v kočárku. Možná pláče i protože z tebe cítí nejistot a strach.
Jak ti spí v noci a přes den?

aneta49
autor
6. lis 2017

Dudlik prave někdy vezme,pochovam a je klid,usne na mne a dobre..ale někdy ho proste nechce a rve a cuca všechno a všechny,tak to poznám,ze má hlad..
Spinka různě..přes den už méně,neusne už po kojení,někdy vůbec,někdy na hodku někdy na dvě..a v noci většinou spinka..ale musím ho mít u sebe/na sobě..když ho polozim vedle sebe nebo do postylky,tak začne tlačit a hekat a nevYspime se nikdo.. na bříško ho zkouším ukládat,ale někdy vydrží a někdy také ne..
S tím usinanim jsem si to udělala sama-jak byl nedonoseny,tak už v porodnici mi říkali,ať ho mám hodně na hrudniku..takže to nám zůstalo-po krmeni ho mám na sobě a nebo ho nosím dokud neusne-zkusím ho dat do postylky a pak je to fakt jak kdy..tlaceni ho probudí téměř vždy,buď usne a nebo ne...

tomikjoejoe
6. lis 2017

@aneta49 nečetla jsem celou diskuzi - možná už to tady někde je, ale co ho na kojení pevně zavinout - ručičky k tělu a dát mu do té zavinovačky na bříško nahřátý polštářek s třešňovými peckami a kojit ho i s tím? Kojila jsem sice krátce jedno dítě, ale měl prvních pár týdnů to samé a tohle nám strašně pomohlo, že se syn při kojení vyprděl, ani pak tolik nezvracel a navíc byl schopen díky zavinovačce i spát trochu déle než bez ní.

tomikjoejoe
6. lis 2017

Jen doplním, že i dítě na UM budu jíst tolik, kolik potřebuje a kdy potřebuje. Mám malou na UM a rozhodně nejí po třech hodinách, jí přes den v menších dávkách, ale častěji a v noci spí. Rozhodně nijak extrémě nepříbírá - dokotorka se na nás zlobí, že pořád váží málo.

cabalkova
6. lis 2017

@aneta49 NA to usinani, nezkousela jsi hojdavak nebo hacku? Syn byl taky takovy, ale tohle mu pomahalo, aspon na denni spani jsem ho tam vzdycky uhoupala a pak uz bylo snazsi uspavani i na noc, ze nemusel byt porad jenom na mne.

verusky
6. lis 2017

@aneta49 nectu to cele, ale vyhov miminku ve vsem... je to jak dospely, ktery ma nejakou potiz a jeden to resi nechutenstvim, druhy preziranim... proste to Tve bobatko se potrebuje zasytit, presytit, pripadne to vyhodi, kdyz to prezene... dej mu vse, co potrebuje, at ma duveru v Tebe a duveru v zivot. ono to vsechno pak sedne... das i vlastni hranice... ale ted bych nic nehrotila... a jak bylo napsano vys, kolik penez stoji UM... nikdy bych se dobrovolne kojeni nevzdala... mozna je to i tim, ze prvni ma dcera po porodu nepila a ja si to musela slozite vybojovat...
a- poslouchej svuj insinkt. pokud ho nemas, zkus ho najit... v tichosti, v klidu... najdes takto i signal od miminka, co chce... drzim palce.

anetpierowska
6. lis 2017

@aneta49 Anet jde to i bez dudliku. Nedavej ho. Za 1. Kazi techniku kojeni, 2,nici zoubky 3, je to umelotina,kterou nebudes muset nikde hledat a odnaucovat - usetris penizky,ktere budes moci davat do neceho dulezitejsiho. Koj,jak.kojis. delas to dobre. Hl.musis byt v klidu. Miminko to z tebe citi. Miminka blinkaji. Je to normalni. Syn byl na UM a blinkal az do roka a to hodne. Dcerka blinkala cca do 3m a je kojena. Miminka nemaji poradne vyvynutou tu zaklopku a tim blinkaji. Jim to nic neudela neboj. Pokud pribira,ma 6-8 plenek za den. Tak je vse v poho. Me se kojeni srovnalo az na 3m. Nez jsem si vse srovnala v hlave a srovnala se s malou. Hl. Jsem odchazela z porodnice s malou na flasce a dudliku,prso nechtela,odsavala jsem 2m a davala v lahvi,zavolala jsem si pak LP a vse jsme odbourali. Dudlik a lahve jsem vyhodila aby me to.nelakalo a nikdy nedala. Kojim uz 2.5roku. Pozadej mamku,kamaradku,zda by ti neuvarila. Na uklid kasli nebo popros pritele(manzela) at uklidi on. Dulezite je ted mimi a ty. Vse pujde neboj. Ja jsem se behem RD naucila pect chleba a sit. Vse se da zvladnout,ale musis byt v klidu a uzivat si materstvi.

anetpierowska
6. lis 2017

Hodne nos v satku,pomaha to na prdiky a pomohl nam moc Baby Calm. Mala take usinala v naruci nebo na me,ale vse se zmenilo a usina vedle me. Uzivej si to.mazleni s malou. Na vse budes mit krasne vzpominky. Hrozne rychle to leti.

astyna
6. lis 2017

Na brisko ho na spani nedavej,je jeste malinkaty,mohl by se zalknout a byl by pruser. To se davaji az miminka vetsi...Cuca vse kolem,protoze se tim i uklidnuje. Ja jsem kojila furt,kdyz cucal ten muj malej,ale.pak jsem zjistila,ze ho staci jen pochovat nebo dat do satku,to nebyl.hlad,ale.touha po uklidneni,ze tam jsem. Kazdopadne ty to poznas nejlepe. Hlavne mu ve vsem vyhov,je to narocne jak psychicky tak i fyzicky,ale on te ted nejvic potrebuje. Ja mam doma satek pro nouzove situace a treba dnes byl maly skoro porad v nem,asi se mu klubou zuby a jakmile jsem ho odlozila a odesla,rev,rev a rev....

arnostek
8. lis 2017

@anazuzzuzana co je to za blbost?? Od začátku kojim co 3 až 4 hodiny a mlíka mám až až. Další kec, stejně jako,že se během kojení nemá intenzivně sportovat.

anazuzzuzana
8. lis 2017

@arnostek ??? moc nechapu na co z meho komentare reagujes

samaber
9. lis 2017

@hz kojila jsem skoro výhradně do roka co dvě tři hodiny, plus nějaké to jídlo. Zdravotně jsem si nevšimla že by to něco dělala. Zubarky jsem se ptala na vliv kojení na zuby a prý to vliv nemá, jen na kosti, ale zuby už prý nejde odvapnit. Ale co je na tom pravdy samozřejmě nevím. Kojím dal, ale už tam hlavně na pomazleni, malé táhne na dva roky

hz
9. lis 2017

@samaber vidis, me zase zubarka rikala, ze mam prestat kojit, kdyz se mi lamou zuby..co doktor, to nazor-jako u vseho 😀

biedronka10
9. lis 2017

Necetla jsem vsechny komentare, ale jedno musim podotknout. Dogma, ze dudlik kazi kojeni je tak trochu blbost. Nas zachranil od zachvatu a revu, kterym mala nastartovala svuj zivot a ze to bylo strasne tezke obdobi, nepomahalo absolutne nic. Ja se snazila drzet hesla ze dudlik Ne. Ja jsem dudliku vdecna. Po porodu mi v porodnici pomalu vyhubovali za slovo dudlik. Kdyz jsme pak skoncili v jine, kvuli blinkani a spatnemu sani (nepribirani) a rekli mi, at ji dam dudlik, tak jsem koukala na ne jak blazen. Jak ho mala dostala, vyspali jsme se poprve obe.Kojeni nezkazil, mala saje jak diva a chce ho jen na usnuti no chce, kolikrat ho taky nepotrebuje a pak ho vyplivne, takze na nem zavisla rozhodne neni. Pribira krasne a ve svych 18 tydnech ma 7250 g a 64,6 cm, je to kus zenske. Tot muj postreh.

fallingstars
9. lis 2017

@biedronka10 Ono s tím dudlíkem jsem četla, že je to tak, že kvůli němu se děti odstaví dřív než přirozeně (třeba v devíti měsících místo dvou let). Ale já jsem k tomuhle lehce skeptická (jakože si dudlá a pije v pohodě tři čtvrtě roku a pak to najednou vadí...? 🤔) a navíc do dvou let opravdu kojit nechci, takže i kdyby to tak bylo, tak mi to vadit nebude 😉 Naše malá dudlá dobře a ráda a je to zatím prsomil (bude jí sedm měsíců).

samaber
9. lis 2017

@biedronka10 souhlasím, prověřeno třemi dětmi, dudlík kojení nakazí čím jsem si jistá, tak odstavení urychlí flaška s cumlem. Zase prověřeno na dětech... Ale neříkám, že to tak musí být

biedronka10
9. lis 2017

@fallingstars ju presne. Vsak ja mam taky v planu tak do toho roka kojit, do dvou let ani nahodou, na to uz mi prijde 2 lete dite velke, ale jak rikam, kazdy to bere jinak. Ja ze sve zkusenosti si troufam rict, ze me dudlik zachranil od totalniho kolapsu a mala se pekne vyrovnala a uklidnila.

biedronka10
9. lis 2017

@samaber tak ono co dite to original, ale za spatnym sanim, malym pribiranim atd nestoji dudlik. Ja jsem dudliku vdecna a kdyby byl jooo spatny pro dite, uz se nebude po desetileti vyrabet.

Strana