icon

Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst

aneta49
1. lis 2017

Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.

hedka23
9. lis 2017

necelta jsem prispevky ale dala bych dite asi vysetrit na reflux

hany_bany
10. lis 2017

@biedronka10 tak třeba já jsem cítila, jak nám ti dudlik kazí, jak ho měla malá víc, tak se blbě prisavala, jen zkraje a kojení bolelo. Takže jsem ho dávala jen v případě nutnosti, třeba do auta a brzy jsme ho odbourali... ale jinak si myslím, že by to u nás skončilo špatně. Takhle jsem kojila do dvou let (jo, taky jsem si myslela, že max do roka, ale malá nechtěla jíst a takhle jsem věděla, že má, co potřebuje, a ani mi to divné nepřipadalo 🙂)

netopejr
10. lis 2017

Doktorka je mimo. Jakej čaj tak malými dítěti? Ji bych nechala vyhladovet!!! Co to je za rady? 😲😲😲
Proc Ti přijde divný kojit častěji?? Jsi četla ty prirucky? Moje deti je necetly, takže se koji třeba po pulhodine, proste jak chtějí. A neuděláš s tim nic. Mne to divný nepřijde. Tvoje dítě přibírá úplně normálně a i kdyby probírali vic, tak není co resit, když je na MM. To se srovná a zpomalí.
A jestli si mysli, ze si UM ušetříš nervy, tak to těžko: Místo vhdone piti a jídlo ve správné teplotě vždy s sebou, vždy připraveno se budeš stresovat, abys s sebou kamkoli mela dost, bylo to akorát teoly, dítě bude rvát hlady a Ty twprv začneš michat.... A v noci místo prituleni mikina taková akce.... Fakt úleva... 🙄
Minina mivaj vetsi potíže s travenim, hodně se stolicí.... A blit nuze úplně stejne k vic.
Blicim minimum často pomaha nenechat je napit tolik najednou, ale prave dávat o něco méně a častěji, taky třeba odstrikat, nez se koho, aby tp nebylo proudem, nebo když je to proidem, dítě nestihá, se odpoji, tak nechat odtect, do plínky třeba.
Kojeni je nejjednodušší pro matku, nejmene stresující. A nemusíš resit, co dite ma nems, co je neni pro nej vhodný, kolik čeho ji... Pze ke to zarizeny tak, ze to je oj, jinak by lidstvo vyhynulo dávno! Jak to asi dělali dřív,kdyz nemeli doktoři tabulky?

anetpierowska
13. lis 2017

@biedronka10 dudlik je.nedoporucovan z duvodu,ze se saje jinak nez prs. Dela problemy. Jak ma ditko dudlik,tak diky tomu "muze" mene pribirat,lokat vzduch,nekoji se tak casto jak by melo, diky spatne technice kojeni jsou zanety prsu,ucpane mlekovody...neznamena, ze Vam nic.neudelal,tak zase jine mamince vse zkazil. Moje sestra kojila do 3let a meli dudlik. My dudlik nemame a kojime uz 2.5roku. Mala je diky tomu,ze ho nema klidnejsi. Mela ho do 8,5m, meli jsme spatne prisati a stale ucpane mlekovody.... ditko se da uklidnit i jinak nez dudlikem,jako matka 3deti.by jste to mela vedet.

ladyhacek
13. lis 2017

Jo vzpomněla jsem i naše Dr říkala že malé kojene miminko přibírá až 1kg za měsíc (. 0,5-1kg ) tzv pokud je vám 7 týdnů tak prirustek může být skutečně ke 2kg s postupem času ta váha pak bude klesat. My třeba měli za týden přírůstek 300g vynásob si to 7 a máš to 🙂.

astyna
13. lis 2017

Já jsem dala prvně dudlík asi ve 2 měsících syna a všimla jsem si, že se špatně chytal při kojení, takžej sem dudlík zase "odstavila" a problém se vyřešil. Doteď ho nemusí, ale zase nechci být živý dudel já, že. Na štěstí oba dva mí synové jsou/byli takoví, že dudlík vyplivli, jak usnuli.

hanula311
13. lis 2017

@anetpierowska starší syn kojen přes 2 roky bez dudliku zatím 5kazu. (3,5 let).Mladší 5mesicu kojíme Máme dudlík pije čaj dávám příkrmy a kojení je v pořádku.

anetpierowska
13. lis 2017

@hanula311
Dcerce je 2.5roku. Kojena,nezna lajve,sladke caje,presnidavky jsem kupovala bez cukru...zadny kaz,syn 6.5roku. Zadny kaz.nekojen. zuby se nekazi kojenim,je to genetikou po rodicich. Manzel ma stale krasne zuby bez kazu a ja mam jen 2 plomby.

anetpierowska
13. lis 2017

@hanula311 a proc,kdyz kojite davate caje? Kdyz se davaji prikrmy,tak se dokojuje.

biedronka10
13. lis 2017

@anetpierowska prominte, to jste se asi sekla. Ja mam zatim jen jedno dite, i kdyz tri by byly take super, bylo by trojnasobne veselo 😀 A ano je pravda co tvrdite, ze kdyz u nas s dudlikem nebyl problem, ze jinde byt nemuze....vsak ja netvrdim, ze kazdy ma bezproblemove kojeni. Jenze to prave jen potvrzujete me presvedceni, ze co dite to original a dudlikem to uplne tak nebude. Kdyby bylo, budou mit vsechny deti podobne problemy a nebudou sat ani prospivat. A od dudliku se bude ustupovat. Ja mluvim pouze za sebe a pisi svou zkusenost a ta je takova jaka je. Kazdy at se zaridi dle sveho gusta. Ostatne my neurcujem, co diteti sedi a co ne, ono dava samo najevo co mu sedi. Hezky vecer.

anetpierowska
13. lis 2017

@biedronka10 omlouvam se to bylo pro samaber. Od dudliku se neustupuje,protoze spousta maminek nema dostatek informaci. Kdyz se mi narodil syn(prvni ditko) tak jsem take nic nevedela a mel.dudlik,odstrikavala jsem a diky tomu jsme na 4tydnech prestali,syn nepribiral.dr neporadila a kojeni slo do haje. U dcerky jsem si uz vse zjistivala,ale odchazeli.jsme diky sestrickam na novorozneckem s dudlikem a flaskou a jeste i kdyz jsem mela sveho MM hodne, my byl.doporucen koupe UM. Prvni co mi rekl detsky dr.bylo at dam male na noc UM at si obe odpocineme. Nic takoveho jsem neudelala, radsi jsem pravidelne odsavala i v noci. Pak si zavolala LP a od te doby kojim. Dudlik a flaska se neslucuje sže dlouhodobim kojenim,tzn,ze se s tim ve vetsine pripadu nekoji do samoodstavu tj.od 2roku dal.

hanula311
13. lis 2017

@anetpierowska no asi to má po mně to je možné. Ale ptali se mě jestli kojím jak viděli kazy,tak nevím.

vendelinka08
13. lis 2017

Myslim ze malinkej si presne rika kdy ma hlad a kdy potrebuje pit. Ja jsem melavelke dite...uz z porodky jsme sli s vahou vyssi nez porodni. Dr. Byla spokojena. Byl cvalik a tak mel stale hlad. Kojila jsem co dve hodiny...proste kdyz si rekl tak dostal. Byl fakt obrik...ale byl spokojeny. Take si obcas ublinkl a v pline stale neco po kazdem kojeni. Kojila jsem necele dva roky. A rozhodne bychnesla do um...kdyz jsem nemusela. To jsem si zazila s prvnim synkem. Nechci to tady moc rozebirat..ale psychicky se srovnejte a kojte. Kdyby nepribiral..tak bych to pak umelym mlekem resila. Ale takto? Co kdyz bude chtit pit um mleko take dve hodiny? Bude take pribirat a vy stale na nohach a pripravovat flasku. Je to narocne a unavne. Prosly jsme si tim vsechny. Zkuste odpocivat a vydrzet. Vzpominam jak to bylo narocne...ale pokud bych si mela vybrat..tak kojim. Prvniho se nepodarilo a to jsem teprve orvala.

anetpierowska
13. lis 2017

@hanula311 zubaribl to porad svaluji na kojeni,ale.neni tomu tak. Moje zubarka memam zase chvali😉

netopejr
13. lis 2017

@hanula311 Kojeni s kazama skutečně mocc nesouvisí.
Ostatně, i cisteni zubu je dost druhorade.
Kdo ma zuby spatne, muze si o dost prodloužit jejich životnost, o tom žádná.
Ale orad tu bude dost tech, co si zuby necisti třeba vůbec s v důchode mají jeden vytrhnutej (a ne proto, ze se kazil) a jednu plombu nebo ani ne.

netopejr
13. lis 2017

@anetpierowska Ja bych z toho zas nedělala absolutní pravidlo. Ono i s tim dudlikem je to co dite, to original. Jslu zuzlave a nezuzlave deti. Mam hodne dudlikove, zcela bezdudlikove i mezitim. Bezdudlikove deti se koji, piji a přibíraní +- velmi obdobne jako dudlikove, jejichc krivky se prolinaji. Kojeni stejne a a oboje stejne dlouho, takze jen dudlikem to nebude. 😉 A nejsem rozhodne sama. On svět neni černobílý, ani veci v nem. 😉

anetpierowska
14. lis 2017

@netopejr jsem ve skupince o kojeni,kde jsou LP a dudlik ne jedne mamince uskodil. Zazila si nekolik bojkotu,brzke odstaveni....sama si chci udelat kurz LP. Pokud maminka chce kojit dlouho,tak dudlik neda. Neznamena,ze jedne nic neudelal,ze druhe take nic neudela. Hl.proc ditku strkat kus plastu,ktery se musi denodenne vyvaret,kazdy mesic koupit novy... nekde na netu byla fotka co se skryva v dudliku po mesici pouzivani. Moc hezke to neni. Take nici rust zoubku.

amaliekvidova
14. lis 2017

@anetpierowska Kojení s kazem u dětí souvisí. Mateřské mléko obsahuje cukr, po kojení zůstává na zubech povlak, který za přítomností bakterií (jejich kyselých produktů) způsobuje pomalu zubní kaz. Nikdo vám neřekne, ať přestanete kojit. Ale měla byste čistit zuby dvakrát denně, plus po každém kojení setřít povlak na zubech třeba gázou a zaměřit se na oblast přechod dáseň a zub. Hlavně v noci, kdy je snížená slinivost a tudíž i samočistící schopnost slin. Genetika má jen malý vliv. Nechci vás poučovat, jen mi vadí, že se pak šíří nepravdy.

astyna
14. lis 2017

Ja vam.nevim...jsme tri sestry, ja a druha mame zdrave silne zuby bez kazu a plomb, me dokonce nevypadlo ani dost mlecnych a nekazi se mi. Prvni sestra kojena do roka vyhradne a pak do tri celkem a ma zuby jak reseto.

anetpierowska
14. lis 2017

@amaliekvidova nesouvisi. Segra kojila do 4let a zuby ma jak perlicky. Jinak zahranicni studuje rikaji,ze prave MM ma blahodarny vliv na zoubky. Ono je take tezke,kdyz maminky kupuji cajicky Sunarek(granukovane) a prolejvaji tim deti,jsou plne cukru. Brzy davaji sladke,spatna technika cisteni zoubku...a hl.vliv na zoubky ma genetika.

drakenn
14. lis 2017

No ja si myslim, ze priroda neni blba a urcite to ma s mm a zoubky vyresene🙂

juka22
14. lis 2017

@aneta49 nečetla jsem předchozí příspěvky, ale jen tě chci uklidnit, že v tom nejsi sama. U nás je to velmi podobné. Malá bude mít zítra měsíc a říkáme o ní, že je to prostě žrout 🙂 dnes jsem se s ní vážila a vychází mi nějakých 5 kg 🙂 plně kojím a papala by pořád. Má série, kdy kojím s 10min. přestávkami i několik hodin v kuse. Rekord je 8 hodin, kdy jsem byla ráda, že se stihnu zajít vyčůrat a jedla a pila jsem při kojení, jinak by mě nenechala. Přestože byly prsa úplně měkké, mlíko pořád teklo i tak. Když na ni tyhle neukojitelné několikahodinové "chvíle" přijdou, jen krmím a přebaluju, 20 plín za den není problém. Kolikrát toho dost ublinkne, protože je fakt přecpaná. Nutno ale říct, že je to lepší a lepší a že už jsou to max. 3 hodiny v kuse, většinou večer, pak odpadne a spí 4-6 hodin bez problémů. Prostě jak kdy. Jindy si cucne za 10 min. co potřebuje a zase vydrží ty 4 hoďky spát. Taky mi to na začátku nepřišlo normální a byla jsem už i dost vyčerpaná. Doktorka mi ale naopak říkala, že pořád je to ještě čerstvé mimčo, že ať jí krmím kdy si řekne a jak dlouho bude chtít. Že si to sedne samo. Nadměrné váhové přírůstky se prý řeší jen u miminek, které jsou na UM. Naopak prý má ty překojené cvalíky nejradši, protože jsou to zdravé děti i v budoucnu. Jak mi to řekla, hodně mi to pomohlo a prostě jsem se malé přizpůsobila. I když si občas přijdu jako cisterna a ráda bych i jiný program než jen kojení 🙂

rajani
14. lis 2017

po 6měsíci věku kojí max 17% procent žen, kolik z nich opravdu jen kojí (co se týče tekutin) a nepřidává čajíčky? Případně opravdu důsledně čistí po sladkých brumících apod. Fakt by mě zajímalo, kdo a jak ty studie dělal?!

Můj zubař neřeší MM, jen doporučuje 1-2x denně čistit=otřít zoubky. Ale necpe rozhodně informace, že laktóza kazí zuby.

karlajasmine
14. lis 2017

MM rozhodne zuby nekazi... totalni nesmysl. Jestli MM zuby kazi, tak jenom proto, ze je to v kombinaci se vsim ostatnim, co clovek cpe do pusy (cukr a dalsi nezdrave vec).

astyna
14. lis 2017

@juka22

Ja jsem to mela stejne,kdyz se me nekdo zepta,co jsem delala heme 6nedeli,tak mu odpovim,ze kojil. Proste kojila a kojila...maly je o mesic driv narozeny,takze si ten kontakt a jidlo nahrazoval trosku vic. A ja ho neomezovala,ted mu byly 4 mesice ma 6,5 kg (porodni 2450) a 70 cm, kojim co 2-4h,jak kdy a behem 10min vysosme vse,co chce...a taky to bylo drive co hodinu a trvalo dost dlouho,nez se odpojil...a to mam jeste 2leteho doma.

aneta49
autor
20. pro 2017

Ahoj holky,ozivuji opět tema...
Malému byly 3 mesice a váží už 5,8 kg. Kamkoliv prijdeme,tak nás přivítají se slovy,jaký je to otesan a cvalik. Nedokážu to prekousnout... přitom si pořad myslím,ze tak tlustý není..ale tyhle reci,to mi dost vadí. Také jste se s tím setkaly?

krtikkrtovaty
20. pro 2017

@aneta49 Malá měla v necelých 3,5 měsících 6 kg (porodní 3050g), v půl roce 8kg. Dr. je spokojená. Jo od lidí okolo poslouchám, že je větší, vždy chvilku je buclatější, pak se zas protáhne. Vyprdni se na okolí. Hlavně, že je spokojený...

viridie
20. pro 2017

@aneta49 No jéje 🙂 Náš boubelák měl ve 3m 7 kilo a teď v 5,5 má dobře našlápnuto na rovných 10.. Komentuje to každý,někdy si i poslechnu chytré rady, že mám omezit kojení. Obrň se, vypouštěj to a nebo se rovnou ohraď. Já to už neřeším, po druhém dítěti jsem již vůči neustálému proudu různých komentářů/doporučení o tom, jak vychovávat svoje děti/jací jsou či nejsou a blblablablabla, celkem imunní..🙂

kacasa
20. pro 2017

@aneta49 na ty kecy se vyprdni..hlavne ze je malemu dobre. Lidi si dovoli to, co jim dovolis ty..priste je posli nekam..a uz si to nedovoli mit takovy blby kecy.
Moje dcera byla plne kojena do 7. mesicu pak s prikrmy jeste dale..a byla burt..no a? zacla behat a byla ok a je z ni krasna slecna ted..vybodni se na okoli..spis zkus zapremyslet, proc to tobe tolik vadi..

rajani
20. pro 2017

@aneta49 prd na ne. By me zajimalo, co by rekki na moji holku (v 3m 6,9 a ve 4m 7,5kg). Proste nadherne vyvíjející se detatko, co se umi hlasit o jídlo.

Lidi celkově neumí vidět věci pozitivně, takze jak to muze jinak dopadnout, nez mitt chytre reci co je spatne

Hlavu vzhůru 🙂

Strana