14měsíční dítě nepoužívá slova

sasui01
9. říj 2014

Ahoj maminky, chtela bych poradit. Kolem 7m syn zacal pouzivat 1. Slovo. Samozrejme "ham" pote se k tomu pridalo jeste takove neurcite mama a tata. Vzdy mel obdobi vyrecnejsi ktere se stridalo s malomluvnym. Tak kolem 11m prestal slova pouzivat (nevim jestli a co bylo impulzem) a jen si brouka. Rozumi skoro vsemu co mu rikam. Je zvidavy. Ucenlivy. Ale beze slov. Ham pouzije jen v pripade ze ma extremni hlad a mama jen ve vypjatych chvilich kdyz mu je uzko. Kdyz mu treba reknu "rekni tata" kouka na me snazi se ale jakoby nevedel jal na to. Poradte. Mam to resit nebo mu dat cas. Pokud resit jaka vysetreni a co obnasi? Dekuji za nazory

bajana
10. říj 2014

Paneboze, naco vysetrenia? Ved ma sotva rok...co ma recitovat Shakespeara? To, ze nerozprava, je v tomto veku uuuplne v pohode. Trosku trpezlivosti, maminka.

lv
10. říj 2014

Nezačal chodit? Když se vyvíjí a upevňuje nova věc, tu co už zná, osvojena, jde trochu do pozadí a jakoby ji "zapomene"..

settima
10. říj 2014

U nás bylo to samé, žvatlal ham, mam a pak chvíli nic a teprve teď začíná jen pro sebe mama, tata a i baba. Neřeším to, jeho dědeček začal pořádně mluvit až ve 4 letech a můj starší syn to měl podobně a pěkně se rozmluvil kolem 2,5 let. Spíše lumpačí s bráchou a rozumí, co mu říkáme.

frantiska85
10. říj 2014

@sasui01 Má spoustu času, aby mluvil. Syn má 20 měsíců a vystačí si s HAM a vrčením na bagry a traktory.

diamanta
10. říj 2014

Moje má přesně tolik co Tvoje, a vydává jen skřeky, podle tónu já poznám o co jí jde, ale slova neříká. Jen slabiky. Teprve nedávno pochopila paci-paci, jak jsi veliká, ťuk ťuk, teď ji učím ukázat palec na otázku "kolik je ti let?", jen tak pro naši radost, je mi jedno jestli to zvládne. Ale teď se naučila tancovat hlavou a krkem na jednu konkrétní písničku...takže nám rozumí, to zatím stačí. Ale že když si bude stahovat fusky bude mít věčně nohy promrzlé...to nepobere. Máma mi neřekla nikdy, ale když štěká náš pes, tak řekne začátek jeho jména. Toť vše.

gepe
10. říj 2014

Nasi bude 14m pristi tyden. Rozumi dobre, reaguje na slova i podnety. Casto je vse tata vcetne me 🙂 mama/mami jen kdyz se neco deje. Udelala papa tenkym hlaskem, ne vzdy. Obcas pokus o slovni hepčí, kdyz si psikne nekdo z nas ci ona sama, nekdy pokus o papu. Jinak si zvatla cemuz nerozumime, ale naslouchame ji a reagujeme. Spis nez mluvu, tak ukazuje, gestikuluje. Jeji neverbalni projevy nam na komunikaci s ni staci, abychom ji chapali s manzelem 🙂 Na nase slova reaguje, rozumi jim. Ze jeste nemluvi? Vzdyt ma jeste cas 🙂 spis bych to resila az u minimakne jednou tak starsiho ditete ne-li jeste starsiho ;)

jancip
10. říj 2014

Muj kolega psycholog rika, ze pokud dite zvatla a rozumi, tak by do 3 let vubec neresil, ze dite nemluvi.

tarra27
10. říj 2014

@sasui01 naše starší dcera měla dokonce svoje slova dvojslabbičné do 3 let jako třeba loly loly (at ji vezmeme na ruce) atd a nekdy taky vubec nemuvila....rozmlouvala se až před 3.narozeninama a začala používa věty...dokonce sova ktera u nás slyšela dřív ale ten den dva tři i týden nektere i dele jsme nepoužili a ona je najednou řekla......proste když rozumí, tak hlavne netahat po vyšetřeních atd...do 4let času dost....znám chlapečka, který vubec nemluvil až ve školce hned řekl první větu....a mluvil....

sasui01
autor
10. říj 2014

dikuzi jsem založila proto, ze dle tabulek deti kolem roku uzivaji prvni slova. chapu ze zadne dite neni tabulkove, u ostatnich kolonek jsem se ani nepozastavila ze to zvladl driv/pozdeji. slo mi o to ze jistou slovni zasobu mel a ted pouzije slovo max 1x tydne, tak pro me byla zarazejici tato regrese.
jinak dekuji za nazory @lv @settima @frantiska85 @diamanta @gepe @jancip @tarra27
a @bajana napadlo vas ze kdyz si prectete dizkuzi s prihlouplym obsahem tak na ni nebudete reagovat svym prihlouplym nazorem?

maudn
10. říj 2014

promin, jsi normalni? nechceš ho náhodou tak přihlásit na vysokou školu, nenašla si to v nějakých tabulkách?......

miranda77
10. říj 2014

no tedy to jsou odpovědi ... @sasui01 neboj do tří let dítě nemusí třeba vůbec promluvit ... a není to nijak zvlášť mimo normu - zvlášť pokud třeba tatínek/maminka se také rozmluvil až ve 3letech - po třetím roce by se to mělo rozjet ... pak je případně vhodná doba na sledování a nějaké vyšetření ...

bbn
10. říj 2014

@sasui01 můj syn má skoro 3 roky a teprve poslední 2 měsíce mluví tak, že mu okolí občas i rozumí, do té doby nemluvil skoro vůbec, nebo svým zvláštním jazykem, kterému jsem rozuměla jen já a to jen díky tomu, že jsem věděla souvislosti. Třeba pro zvuk "trrtrr" měl několik významů jako vrtulník, roztrhnout, kotrmelec, díra,.... vše se dalo "určit" jen podle aktuální souvislosti. A některá podobná zvláštní slova mu zůstala dodnes, jako vade je autobus, haia je náklaďák, hápa je šťáva apod.

Takže klid, opravdu má čas, ještě budeš vzpomínat, jaký to byl klid, když nemluvil 🙂
Poslední 2 měsíce, co se rozmluvil, ale zase mluví tolik, že mi z toho jde hlava kolem, všechno, ale naprosto všechno opakuje 5x za sebou a vyžaduje mé potvrzení, takže na konci dne mne bolí opravdu pusa.

sasui01
autor
10. říj 2014

@maudn vam bych poradila to stejne co bajana a ctete vsechny me prispevky.

maudn
10. říj 2014

@sasui01 takový luxus času nemám, ale miluji matky, co řeší p.....

sasui01
autor
10. říj 2014

@maudn zjevne ten cas mate kdyz na ty p...reagujete

maudn
10. říj 2014

@sasui01 jj na vás jsem si ted cas rada udelala🙂

gepe
10. říj 2014

@maudn to co je pro Tebe vaginalita, pro jine byt nemusi. A tazatelka nepsala nic o tom, ze dite by melo jiz souvisle mluvit. Chce to taky trochu pozorneji cist 🙂 nemluve o tom, ze snad kazdy do nejakych tabulek nakoukne, byt z cire zvedavosti.

andrissek
10. říj 2014

Starší syn pořádně nemluvil do tří let,potom se najednou rozpovídal a ted bych mu pusinu občas zalepila.Mladšímu budou tři v listopadu a taky mluví velmi málo.

maudn
10. říj 2014

@gepe to jistě, stejně jako tazatelka má právo napsat svůj názor, tak i já

gepe
10. říj 2014

@maudn no vida 🙂 a jde to i slusne, evidentne i cas se najde ;)

tarra27
10. říj 2014

@bbn přesně 🙂))

pavlapl
11. říj 2014

Mému synovy jsou 4 a teprve teď začíná mluvit takže ve 14 měsících bych to neřešila.