Řeč-rozmluvení. Co všechno se počítá jako slova u batolat?

19. čer 2023

Prosím vás co všechno se počítá jako slova u batolat. Čistě slova, jak je známe nebo i zvuky zvířat atd. Dceři je 26 měsícu. Říká pouze máma, táta, baba, děda, děti, kyti (kytky), čau, to, tam, jo, ne, chci. Takže ji stačí máma to - ukáže si. Nebo ji řeknu kde mas boty, řekne tam atd. když chce čůrat máma čí. Umí zvuky zvířat a věci. Čtu, děláme, pozná všechno co ji řeknu. Mohl by mi někdo poradit jak ji víc rozmluvit já už fakt nevím. Na jemnou motoriku si myslím že je šikovná navlika, odlepí malé samolepky a nalepí atd. Když něco delame pojmenovavame. Takže furt na ni mluvíme. Já už nevím co ? Jsem z toho na nervy, protože kolem lidi pindaji, že už by měla atd, a ten náš uz recitoval K.H. Máchu apod. Díky

pampeliska1313
19. čer 2023

Já mám za to, že se považuje všechno. Syn je o dva měsíce mladší a slovní zásoba je dost podobná. Ale on neumí zvuky zvířat. Každý zvíře je čiči. Ale určitě se pocitaji i ty zvuky.) Syn má třeba svoje slovo “ťambule/bule” - nikdo nevíme co to je, až na výjimky mu není vůbec rozumnet i přes jeho monology.)) pokud si nejste jistá co dělat, zkuste praktickou.
My náhodou skončili na neuro a dostal doporučení na doplněk stravy (equazen) aby se rozmluvil.) celkem to pomáhá.)

me_druhe_ja
19. čer 2023

Počítá se i citoslovce, zvuky zvířat, i zkomoleny slova. 🙂 Má teprve dva roky, něco říká, a pokud rozumí, tak no stress.

emillyhk
19. čer 2023

Syn má skoro 2,5 a je na tom dost podobně 🤷‍♀️ Pasivní slovní zásobu má myslím dobrou, aktivní zhruba to co u vás. U nás je každé jídlo "ňami ňami", takže to řeším vylučovací metodou, kdy vyjmenovávám různá jídla, on říká ne dokud nedojdu k tomu, co chce 🙈 Jediná výjimka je "eba" (chleba) a nově "bu" (jogurt). Blbý je, že "bu" je i voda nebo dudel. "Gaga" je děda nebo kachna. Neřekne pes, ale baf baf, místo kohout řekne "kiký", neříká auto, ale brmbrm.atd.
Equazen bere už tři čtvrtě roku. Za mě super, že se jakoby celkově zklidnil, víc komunikuje, líp spí. Ale že by se nějak hodně rozmluvil, to zase ne. Dávám tomu čas, nějaký progres k lepšímu tam je, od září bude chodit do dětské skupiny, třeba ho to trochu namotivuje. No a když ne, tak to budeme samozřejmě řešit...

palja
19. čer 2023

Na lidi se vyprdni. Ano, počítá se všechno. Dozrávání řečového centra v mozku můžeš podpořit podáváním rybího oleje.

prejeta_zaba
19. čer 2023

Počítá se všechno a rozumí evidentně pěkně, to je základ. To přijde ze dne na den, to opakování slov. Zkuste si doma dávat pozor a mluvit na ni velmi jednoduše a pojmenovávat věci stejnými názvy - ne smršť slov a ne jednou míč, podruhé balon, balónek, hopík atd.

klokanka31
19. čer 2023

Jak píše
@prejeta_zaba opakování slov přijde ze dne na den. Naše malá hodně dlouho mluvila pár slov a nebo mluvila svou hatmatilkou. Už jsem byla nervózní ale rozuměla všemu, tak jsem tomu dala čas, asi měsíc před 3.narozeninami začala z ničeho nic opakovat slova, tak jsme hrály hru, že já pořád říkala všelijaká slova co mě zrovna napadly,a ona opakovala. Teď má 3 roky a měsíc, a mluví čímdál líp, je jí dost rozumět a umí i skládat věty. Tak se nestresuj 🍀

cilkat
19. čer 2023

Mám dvě děti s narušeným vývojem řeči... A po pravdě: co jako řešíte? Dyť těsně po druhých narozeninách skládá věty!
Může tam být nějaký drobný problém v koordinaci mluvidel. Může jí pomoct, když budete hodně zkoušet do věcí foukat, olizovat, různě se ksichtit, zkoušet dělat třeba různé vtipné zvuky... Může jí pomoct, když na ni budete mluvit hodně jednoduše v jednotlivých slovech, ale hlavně krátkých slovech (je lepší věc pojmenovat "míč", než "balonek" ... obecně zdrobněliny jsou častý nešvar u dětí.). Klidně pojmenovávejte věci citoslovcem. Nebo někomu pomůže slova sekat na slabiky.
Může tam být drobný roblém v rozlišení zvuků (ale pokud roumí, tak velký není)... mohlo by jí bavit třeba zavřít do vnitřků kindrvajíček různé věci, chrastit jimi a hledat stejné... Nebo hrát schovávanou v tak, že se jí budete ozývat a hledá vás po zvuku...
Ale po pravdě.., pokud nenastane nějaké dlouhé období bez pokroku, tak bych ani neřešila nějaké logopedy a podobně. Přijde mi, že prostě "má své tempo", ale v normě.

slecnami
19. čer 2023

Za prvé, na okolí se z vysoka vybodni, nebo ještě lépe, pošli je někam. Copak jsou děti učené opice?!
Něco říká, většině rozumí, až bude její čas, rozmluví se víc, zatím bych to určitě neřešila... 😉

autor
19. čer 2023

Děkuju všem za odpovědi, něco delame něco zkusíme. Diky.

exbordelar
25. čer 2023

Mne ta slovni zasoba prijde uplne v pohode. Ve dvou letech muj syn nerekl vic nez tva dcera a ted tu pusu nezavre jak je den dlouhej 😅
Okoli dokaze matku strasne znejistet, kor, kdyz je to jeji prvni dite. Podle toho, co popisujes, mi to prijde naprosto v poradku.

veronicka89
25. čer 2023

Mám 2 kluky 1 do 3 let nemluvil skoro vůbec a přes školku se naučil jazyky 2 🙂

A druhý syn oslavil nedávno 2 roky a mluví věty typu
Máma dej pití . Ne to ne to druhé tam nahoře 😀
Max bebi tady noha kolo bum máma pofoukat ...
Když s ním někdo mluví německy odpovídá ja / nein

veronicka89
25. čer 2023

Myslím že dcera mluví v pohodě ( přijde mi že děti co jsou doma jen s rodiči mluví méně 🙂 než děti co mají staršího sourozence

lcn162
26. čer 2023

Myslím, že na 2 roky mluví dost. Na rozmluvení zkus "ukazovací" básničky, kdy nejen říkáte, ale rukama i ukazujete, např. paci paci, kutálí se ze dvora, takhle velká brambora atd. Pak obrázkové knížky a neříkat jen "haf haf", ale i "pejsek". A zpívat dětské písničky.

klaruskaholubinka
26. čer 2023

Ahoj, naše první začala až ve 4 letech s logopedii, do té doby máma, táta, kakat, kočka, baba a nějaké zvuky zvirat. Čůrat si říkala jeje (nevím jak na to prisla). V létě ji bude 5 a ještě ji není všechno rozumět. Druhé budou v létě dva a celkem začíná hezky. Ale myslím že hodně dělá ten sourozenec.

autor
26. čer 2023

@lcn162 jo to taky děláme, obrázkové básničky a písničky, kartičky, čteme, vypravime. Pohádky se zvuky. Albi tužku. Myslím, že celkem dost.