21měsíční dcera nechce nočník ani vidět

rajecka
30. pro 2014

Dobrý večer maminky, jdu si k Vám pro radu. Dceři je 21měsíců, začala chodit až v 18-ti měsících a od té doby jsme začali zkoušet nočník. Bylo to v době, kdy už si uvědomovala vylučování, chodila mi hlásit, že udělala bobek a ten začátek byl opravdu bezproblémový. Nočník jí zajímal, pořád ho tahala po bytě, chtěla na něm sedět. Bylo evidentní, že vůbec nechápe, co po ní chceme, až jednou se mi povedlo jí tam lupnout ve chvíli, kdy chtěla jít kakat. Vyčůrala se i vykakala do nočníku, měla radost a já si byla jistá, že teď už to půjde samo, když viděla, k čemu to je. Ale naopak od té chvíle se nám to nepodařilo už ani jednou. Dcera začala plakat jen při zmínce o nočníku a doslova ho nemůže ani vidět. Když se jí na něj zeptám, nebo jí zkusím na něj posadit, začne šílet. Nejsem si vědoma, že bych udělala nějakou chybu, vůbec jsme na ní netlačili, nenutili jí, když ho začala odmítat, na dlouhou dobu jsme ho schovali a vůbec o něm nemluvili. Vůbec se to nelepší, už ani nehlásí, že se pokakala, chodí s bobkem jakoby nic, dokud nás nepraští smrádek do nosu. Jako by se všechno vrátilo o x měsíců zpátky. Nejsem ta matka, která měří své úspěchy tím, kdy její dítě odloží dudlík a zbaví se plen, nicméně si myslím, že v 21 měsících by už to mohla alespoň zkoušet. V dubnu se nám narodí miminko a bylo by fajn pár plen ušetřit a navíc má dost citlivou kůži a kdyby mohla být bez pleny moc by to pomohlo. Nevím co s tím.

berusinecka
30. pro 2014

@rajecka Ahojky, nic s tim nedelej. Z me zkusennosti radim neresit. Mala dozraje a bude chtit. Uvidis. Jen budes nervozni,nastvana a mala nebude chtit tuplem. Znam to. Ja zacala davat po roku. Obcas se vycural. Pak jsme jeli k me mamce a jelikoz tam bylo chladno tak jsem to chtela nechat az k nam domu a to byla velka chyba. Maly nechtel o nocniku ani slyset a sednout si to uz vubec. Byla jsem z toho nestastna. Tchyne mi furt rikala jak jeji syni uz pouzivali nocnik v pul roce..
Zbytecne jsem byla vystresla a maly taky. Pak jsem to prestala resit. Za nejaky mesic jsem se zacala kazdou chvilku ptat jestli se nechce vycurat na nocnik. Nebo at rekne a podame si ho. Bez uspechu. Tak jsem to tak pet mesicu nabizela. Ale nehrotila jsem to a maly byl v poho a ja taky. V cervnu mi umrela mama. Ja v sestem mesici tehotenstvi a ja s malym na baraku sama. Sedeli jsme ve vedru venku. Maly jen tilko. Ja mu navrhla jestli nechce pocurat sedmikrasku. Maly se toho chytil a pocural snad vsechny sedmikrasky. Pak zacal pocuravat zameckou dlazbu. Vsude. Ten den si sedl na nocnik a cural bez reci na nem. Pres noc jsem mu jeste davala tyden plenky a pak uz plenku na curani nepotreboval. Bylo mu 25. mesicu. S kakanim byl trosku problem. Ale i to jsme vyresili. Radim opravdu nechat. Mohlo by se vam stat ze vam bude plenky nosit i ve trech letech. Drzim pesticky

petula_88
30. pro 2014

Co zkusit jiny tvar nocniku? Nebo zmensovaci prkynko na zachod. Treba bude chtit napodobovat dospelaky🙂

tichackova
30. pro 2014

Neresit. Zkouseli jsme nocnik ve dvou leteh a po peti dnech jsem to vzdala a Vrátila plinku. Brečela Eliska, brecela jsem i ja, obe zoufaly. Po trech mesicich jsme to zkusili znovu, dvakrat se dopoledne pocurala a od te doby bylo vsechno curani do nocniku nebo do zachodu, doted chodi podle nalady🙂 S kakanim byl trochu problem, ale i to po 14dnech pochopila. A bylo to cely beze stresu a uplnr v pohode.

Ale jestli chces vytrvat, zkus redukci nebo jinej nocnik (Eliska ma radsi vyssi) , posadit a zkusit udrzet ctenim, hranim... nebo zkusit nalakat na odmenu, nebo ze si to pak muze sam splachnout a udelat papa...

pabka
30. pro 2014

@rajecka Naše dcerka dostala k 2. narozeninám krásný nočník... Když ho viděla, jančila, že si na něj nesedne, nechce ho, absolutně ho odmítala.... Nechali jsme ji být a nočník stál v obýváku, nikdy jsem jí na něj nenutila, jen jsem se občas zmínila, na co je a zda ho nechce zkusit, řekla ne a šly jsme od toho. Ve dvou letech a měsíci si ho přinesla ven, sedla si na něj, vyčůrala se a od toho dne na něj chodila 🙂 podle mě důležitý bylo, že od té chvíle jsem jí sundala plenu. Takže další dva dny se ještě při běhu k nočníku připočůrala (musela holt vyzkoušet, jak moc dopředu je potřeba na něj jít a že to studí), další den se pokakala, taky nový pocit a od toho dne už nikdy (je to sedm měsíců). Takže za mě - nenutit, čekat na správnou dobu, sundat plenu a od té chvíle už nedat. Podle mě, jak to tak sleduji, je pak dítě zmatený, proč někdy nočník a proč někdy plena a nechápe... Když pak plenu nemá, zjistí, že je to nepříjemný, studí apod. a lépe pochopí, že holt už musí na nočník pořád... Asi po týdnu jsme už riskli i cestu autem a další aktivity mimo domov, nočník stále sebou, no a jak píši, za 4 dny!!! jsme měli komplet vyřešeno. Možná to byla náhoda, ale moje dvě nej kamarádky to udělaly stejně a vyšlo to oběma taky.

gaudi
30. pro 2014

tak to moje velka se naucila na nocnik nebo na zachod az v 26 mesicich. Na nocnik sem ji kvuli nalehani rodiny posazovala uz od 1 roku, nekdy to klaplo, nekdy ne, sama si nikdy nerekla. Cim byla starsi, tim byl tlak rodiny vetsi, ja nervoznejsi, holka zarputilejsi. Nakonec zacala byt na nocnik hystericka a nechtela vubec. Tak sem to vzdala, ze proste jeste neni tak daleko.
Pak sem ale potrebovala pomoc a na 2 tydny se k nam nastehoval muj tata, takze dedecek, ktery se vlastne celou dobu o malou staral, kdyz ja nemohla a hele, najednou to funguj. On ji zvladnul. Dokazal to tak, ze ji uplatil: kdyz udelas lulu nebo kaka na nocnik nebo do zachodu, pustim ti za to pohadku.
delala lulu kazdych 5 minut. Kdyz sem zjistila jak to funguje, skrouhla sem to na 2 pohadny denne vzdycky pred spanim a ted uz jen 1 vecer a nekdy si nevzpomene ani na tu, tak neni pohadna zadna.
Muj tata rika, ze to neni uplaceni, ale odmena a super vykon. Kazdy to vidi jinak, rozhodne to ale fungovalo a musim rict ze nejak tak to budu pak zkousek asi i u nasi druhe male. Hodne stesti a malo nervu, ono se to nejak podda🙂

smardik
30. pro 2014

neřešit, nenutit až na to bude zralá půjde to. mladší syn jednou večer přišel, že je velký kluk a že už plínu nechce a od té doby bez jediné nehody, ze dne na den se plín zbavil. bez vysazování, nervování ho i mě

lv
31. pro 2014

30m a nočním, WC nesnáší, neudělá to tam. Vylučování na sobě pozná, je nahata a řekne si o plinu. Některé děti prý maji z toho, co vyplodi strach /bobek/..nenutim ji, přijde na to..

mandala
31. pro 2014

Neber to ve zlém, ale myslím si, že děti bojkotujou nočník, když se začne pozdě. Podle mě by se měli posazovat hned, jak začnou stabilně sedět, v té době jsou většinou ještě poddanější. Vím, že to neplatí na všechny děti, ale u druhého zkus začít dříve. Jinak bych poradila zkusit hrající nočník, to se dětem líbí. 🙂