2leté dítě a školka, Praha - Koloděje a okolí

ally666
7. pro 2017

Ahoj maminky,
můžete mi prosím doporučit školku, kde by vzali dvouleté dítě cca na 2 dny v týdnu? Jsme z vesničky Sibřina (kousek od Prahy-Koloděje). Popř. co vše by mělo dítě před nástupem do školky zvládat?
Můj syn nosí ještě plenky, sice po probuzení vysazujeme na nočník, kam malou potřebu vykoná, ale přes den to neřeší, neřekne si a já to na něm ani nepoznám. Krmím lžičkou - sám rukou ani lžičkou do pusy nic nevezme. 😀 Je oproti svým vrstevníkům takový ještě nevyzrálý. Nijak jsem se tím netrápila, ale ted se trochu obávám, že by tyto dvě věci mohly být ve školce problém... nebo jsou tam na to připravení? Mám rodičovskou do 2,5 let věku dítěte, ale už mi z toho doma hrabe, tak by mi psychicky moc pomohly alespoň 2 dny v týdnu pár hodin v práci.
Díky za tipy

baris
7. pro 2017

@ally666 Školka nebere děti s plínkami. Školka je vzdělávací instituce a ne hlídací pracoviště - i když si to pořád spousta maminek nepřipouští.

K jídlu - to asi taky neprojde. Jíst musí sám. Ve školce je 28 dětí, 2 učitelky - dovedeš si představit, že bude takových 28 dětí???

Navíc - učitelky dostávají plat podle naplněnosti třídy. Na zkrácené chození berou jen tehdy, pokud nenaplní třídu.

Spíše bych se poohlídla po nějaké soukromě školce, jeslích či centrum pro děti.

fifina86
7. pro 2017

@baris od 2020 bude muset brat i 2lete a je pocitano s tim,ze deti budou mit plinky,k ucitelkam tam budou i chuvy.
Jinal soucasny stav je jak pises a tez doporucuji se podivat po soukromem zarizeni.

baris
7. pro 2017

@fifina86 to vím. Ale paní chce dát dítě do školky teď.

ally666
autor
7. pro 2017

Možná jsem se špatně vyjádřila - potřebujeme spíš soukromou školku nebo jesle. Máte někdo zkušenost?

fifina86
7. pro 2017

@baris ja jen,ze bude posun z toho vzdelavani 😂
@ally666 urcite spukromou skolku,jesle jsou v nasi zemi velmi nedostatkove zbozi.Ale ve vasi casti zadnou neznam.Zkus dotaz i na hlavni zdi ;) Pripadne sama vyhledej a poptej se na recenze.

baris
7. pro 2017

@fifina86 no to bude 🙂 podle mě dvouleté dítě nemá ve školce co dělat. Má zcela jiné potřeby. Není schopné kolektivní hry. Samozřejmě mi tady začnou některé maminky oponovat, že jejich dítě miluje kolektiv ... Ale to jsou většinou vyjímky. Navíc je rozdíl být v kolektivu dětí a hrát kolektivní hru.

ally666
autor
7. pro 2017

@baris Ono je sice hezké že 2 leté dítě nemá ve školce co dělat, ale co mají rodiče někdy jiného dělat...? Mateřská na 3 roky je almužna a z jednoho platu (manželova) se žije velmi těžko. Joo hlavně že má stát peníze na jiné věci. 🙂

fifina86
7. pro 2017

@ally666 muzes ho dat jako v jinych zemich do soukrome skolky a platit ji (ostatne jako to je bezne,”day care” se plati a stat plati az skolku).
@baris ziju v zemi,kde je materska 15tydnu a pak chodi deti do jesli a maminky do prace. V CR je mega luxus s rodicakem.

baris
7. pro 2017

@ally666 já to chápu. Sama jsem byla doma s holkami přes 5 let, vydělával jen manžel, který je učitel, takže žádná sláva to nebyla a hypotéka na krku. Po nocích jsem fotila staré oblečení a vše prodávala, abych měla na nové oblečení a to jsem kupovala ve výprodejích ... A občas pomohli i naši.

Si to nějak nedokážu představit, že učitelka bude dávat úkoly předškolákům, na dalším stole přebalovat 2-leté dítě a do toho zabavit i ten zbytek? Možná, když tam bude chůva, ale i tak 😕

baris
7. pro 2017

@fifina86 to vím. A vážím si toho, že jsem mohla být tak dlouho doma s holkami. I když to bylo někdy velmi náročné 😉 - jak finančně, tak psychicky.

fifina86
7. pro 2017

@baris ty tridy 2-3letych nebudou smisene,ale oddelene,proste jesliskova trida ve skolce.V mě rodnem meste uz to tak jedna skolka ma. A jsem taky rada,ze jsem s detma doma,ale tady jsem za exota a dle jejich chapani deti ochuzuji,protoze jesle/skolka rozvyjeji vic nez rodice.

hojda
7. pro 2017

@fifina86 Tak třeba u nás jsou jen dvě třídy, děti seřadí podle věku a tak je rozdělí do dvou tříd, takže čistě teoreticky se může stát, že bude předškolák s těma malejma. Když bude předškoláků vice jako 25 tak je budu muset rozdělit do dvou tříd a o obě třídy budou smíšené☹.

hojda
7. pro 2017

@ally666 Ono je to většinou s tou soukromou školkou tak, že plat maminky padne na tu skoukromou školku (záleží na platu, to je jasný), takže pak se většinou maminka rozhoduje, jestli má cenu chodit do práce, dávat dítě do školky (ne vždy je dítě na školku v tomto věku zralé) a nemít z toho vůbec nic a někdy ještě nervy na pochodu.

market1512
7. pro 2017

@ally666 ahoj, nevim jak uplnevu Rican (my jsme z Uhrinevsi), kde jsou asi 3-4 soukrome skolky. Nicmene I zde se vyzaduje, aby dite umelo alespon samo rict, ze chce curat, kakat a umelo se samo najist, aspon v urcitych mezich. Sousedka dava holcicku od zari (30 mesicu) do Hajku do jesli. Umi se sama najist, ale je ba plenkach, tedy by ji ju nikde jinde nevzali. Zkus mrknout na to, nemela bys to zas tak daleko. Propadbe mi napis zpravu, zkusim pozjistovat vice

fifina86
7. pro 2017

@hojda trochunpochybuju,ze 2tridy budou stacit kapacitne. Kazdopadne by na ty tridy pro nejmensi mely byt i nejake specialni pozadavky,co se i vybaveni tyce (krome personalniho)
Skolky a mesta o tom vim dlouho,ale zase z toho bude akorat poprask,ze nejsou na to pripravene,klasika

misa357
7. pro 2017

@ally666 Očividně není vůbec připravený, tak ho přeci nestrčíš do školky jen proto, že tě to s ním doma nebaví.

kika266
7. pro 2017

@ally666 A jak bude reagovat, kdyz s nim nebudes? Je zvykly byt bez tebe, treba s nekym cizim? Protoze kdyby mel cely den proplakat, tak by mi zavolali at si pro nej prijdu. Protoze u nas ve skolce to je teda tak. Dcera ted zacala chodit na vzykacku, ale musi se umet sama najist, napit, vycurat se, trochu se i obleknout, ale to tim stylem, ze vi ze do tricka se strkaji ruce a ne nohy, v tom jim ucitelky pomahaji. Jinak co vim tak vsude kolem chteji bez plenek. Kamaradka ma malou, budou ji dva roky uz davno v jeslickach a tam teda dost penez podle me, ale zase muze mit plinky a nakrmi ji tam a vsechno.

guinea
7. pro 2017

Těm, co váhají, doporučuji tento článek od psychologa Jeronýma Klimeše na téma děti a školka - kdy jsou připravené:
http://www.klimes.us/mojeprace/skolka_den_prvni...

tulikiss
7. pro 2017

@hojda s tou cenou soukrome skolky to nemusi byt vubec tak horke, jen musi mit clovek stesti a hledat. u nas je soukroma detska skupina 12 deti, berou od roku a pul a celotydeni dochazka vychazi 5500 mesicne. Je to dotovane z grantu od pracaku. Otevreli dalsi tridu i primo v centur Brna a cena je tam stejna jako u nas(asi 15km od Brna).

fifina86
7. pro 2017

@guinea ten by tady u nás rozcupovali 😂

hojda
7. pro 2017

@tulikiss jj ono se to postupně zlepšuju, já si pamatuju nejlevnější soukromou školku v širokém dalekém okolí ani za 6 tisíc (kvalita školky tedy děsná), jinak to bylo 10 tisíc a víc. Vím to tom, že už jsou dotované školky, jen ono to někdy je tak, že to dítě je tam až na posledním místě☹, je tam dotace za obsazenost školky, takže už jsem zažila i to, že byla zřízena dotovaná firemní školka a firma pak nabíralala zaměstnankyně hlavně maminky po mateřské s tím, že musí dát svoje děti do té školky, aby školka dostala dotaci....☹. Z těch levnějších třeba v Říčanech http://www.ricanek.com/jesle.html, ale kvalitu fakt nevím....asií bych hodně ověřovala.

tulikiss
7. pro 2017

@hojda tak to nastesti u nas je to naopak, dite na prvnim miste a obcas na ukor ucitelek. mala tam byla moc spokojena, ted uz je teda ve statni, ale radi vzpominame. ale je pravda ze nekdy je to na prd, ale tady to majitelka dela i protoze ma deti moc rada a tak se hodne snazi.

bayt
7. pro 2017

@guinea Já s tím nesouhlasím, jednak z Jeronýma Klimeše už má srandu celé odborná veřejnost, protože se vyjadřuje snad ke všemu a s gustem sobě vlastním. Druhak i ty nejkritičtější výzkumy neprokázaly, že by dvouleté a starší dítě mělo mít obecně kvůli návštěvě školky problém (i když to prokázaly u mladších dětí).

Navíc hrozně záleží, jaké je dítě. Znám děti, které rodiče skoro přemlouvají, aby už mohly chodit. Znám taky takové, které nejsou zralé ani ve čtyřech letech. Záleží, jaké jsou učitelky, kolik jich má děti na starosti, jak dlouho dítě ve školce je (on je rozdíl, když tam je čtyři hodiny a když tam je deset hodin každý den).

guinea
7. pro 2017

@bayt No, právěže to výzkumy prokázaly, a to opakovaně. Nemluvím teď o psychologických posudcích, ale o exaktním výzkumu - např. pomocí magnetické rezonance zkoumaný mozek, kdy u dětí, které byly od mala v jeslích, se v mozku nevyvinuly některé oblasti. Na konci roku bude vycházet v češtině moc zajímavá knížka od celosvětově uznávaného psychologa Steva Biddulpha (pokud je ti Klimeš málo 🙂 ). V angličtině vyšla pod názvem Raising Babies: Should Under 3s Go to Nursery?

guinea
7. pro 2017

@bayt Jinak samozřejmě máš pravdu v tom, že nejvíc záleží na dítěti samotném, jsou určitě i výjimky, kterým pobyt ve školce v nižším věku problém nedělá. Důraz na slově výjimka 🙂

bayt
7. pro 2017

@guinea Které? Já znám třeba výzkumy J. Belskyho, autor byl za to skoro nenáviděn, protože řekl velmi nepopulární věc - že dítě pod dva roky do jeslí nepatří. Což se týká určitě většiny dětí v USA. Nad dva roky jsem se nedopátrala k tomu, o čem píšeš. Hrozně taky záleží, na jakých dětech a u jaké docházky se ten výzkum dělá. On je fakt rozdíl školička v Norsku, kde má každá učitelka na starosti tři děti, a školka v ČR, kde mají dvě učitelky skoro 30 dětí.

pajounek
7. pro 2017

@ally666 a co třeba zatím nějaká kamarádka, studentka na den nebo dva v týdnu? Prcek si začne zvykat být bez tebe a že se zatím neumí najíst/má plínku nevadí. Naší malé jsou teď dva, jídli zvládá (prostě dostala talíř a lžičku/vidličku a dobrou chuť :D ), na záchod si řekne, ale sama se nesvlékne..neumím si představit šoupnout ji do školky

hojda
8. pro 2017

@tulikiss Já právě byla v pár školkách, kde paní ředilce koukalo z očí, že jí jde jen o peníze☹.

ally666
autor
8. pro 2017

@market1512 Můžeš mi prosím poslat nějaký odkaz na ty jesle v Hájku? To je kousek od nás a budeme se tam příští rok stěhovat. 🙂
Jinak syn je v mé nepřítomnosti v pohodě, občas hlídají babičky nebo kamarádka. Miluje kolektiv dětí, takže myslím, že by se mu určitě pobyt v nějaké soukromé školce líbil.

market1512
9. pro 2017

@ally666 http://www.opalinka.cz/uhrineves
Psala jsem sousedce a overevala si, zda je to ono, nebot me zmatlo, ze pisou Uhrineves.. a potvrdila, ze je to ono.