2letý syn nemluví. Máte někdo stejně?

sany1994
25. zář 2023

Ahojky, chcu se poradit se všema kdo má stejnou zkušenost.

Mám syna v říjnu mu budou 2 roky, Nemluví nic ! Ale nic… neřekne máma táta pápa nic, žadne slovo. Teď poslední měsíc začal trochu žvatlat pár zvuku. Neumí napodobit zadne zviratko. Nechce nic ukázat v knížce apod. Když mu řeknu podej dones, málokdy to udělá, podá mi jen kdyz on chce a co on chce. Oční kontakt má, opětuje úsměvy atd, je sociální, má rád děti, nevadí mu žadne změny nic.Nemá žádné záchvaty vzteku apod. Netočí se dokola nic. Ukazuje že něco chce velmi zřídka, když vím, že něco chce tak mu říkam ukaž… nekdy se z toho naštve. Ale rozumí třeba když řeknu jdeme se koupat - běží k vaně, jdeme ven - davá si boty, udělej vařila myšička - udělá, kolo kolo mlýnský - tancuje. A chcu se zeptat že nechápu proč se nechce v knize nic učit nic ukazovat, nepoda mi věc na vyzvání ale rozumí že jdeme se koupat, hru ja schovku se sestričkou atd. Ještě rád zavírá otvírá dveře a myčku.

Uz jsem zoufala, dr říkala čekat do 3 let. Max jít k soukromému psychologovi.

Tak díky za vaše příběhy a názory 🙂

cilkat
25. zář 2023

Nemluví - ale vůbec: nenapodobuje ani zvuky zvířátek? Dělá sám nějaké zvuky? Píšete, že realtivně rozumí, takže asi slyší, ale jak jsou na tom pohyblivost jazyka, rtů a mluvidel obecně? sfouken svíčku? napije se brčkem? zpracuje sousto v puse, aniž by se dusil nebo mu to vytékalo ven?
Opravdu rozumí slovům? Nečte z gest? zkoušela jste na něj zavolat, že jdete ven, když je v jiné místnosti? Pochopí to i tak?

sany1994
autor
25. zář 2023

@cilkat ano řeknu v pokojíčku jdeme se koupat, nic neukazuji a hned sam bezi a stoji u vany, zvirata nenapodobuje,, zvuky vydava,,, gagaaagaaa, neco jako tatataaa, jajajaaa, a viditelne otvira pri zvucich pusinku, nekdy brouka, nekdy otvira, svicku nevim zda sfoukne, brckem nepije- nejde mu to neumi potahnout, zkousim to furt a pije z lahve ze otoci a saje ,,, jidlo ji veskere od roku, kousky vsechno… polivku moc neumi to mu tece ta voda… z gest asi necte, ikdyz sedim nic neukazuju a teknu udelej varila mysicka hned to dela,

klovalka
25. zář 2023

Nechala bych ho určitě prohlédnout neurologem a foniatrem, aby se vyloučilo větší poškození. Pak bych si vyžádala logopedii - ale chce to najít někoho, kdo této problematice rozumí a umí s ní pracovat. Z začátku to budou spíše masáže, cvičení. Nebude to o mluvení.
Určitě to chce řešit, aby se něco nezaedbalo.

swan42
25. zář 2023

@cilkat muj syn 14m tohle vsechno umi. Slysi, rozumi, pije brckem, kouse maso, chleba atd, poda boty kdyz reknu ze jdeme ven a taky jeste ani slovo, ani zvuky zviratek, ani neukaze v knizce-detsky hry ho nebavi, hazi to po me 🤦‍♀️ ale uz se umi vysmrkat 🤣

@sany1994 neporadim, ale asi na tom za chvili budem podobne 🙈

cilkat
25. zář 2023

@swan42 Ve 14 měsících je ale možná na nějaké "jak dělá kravička" fakt malej ... Možná prostě potřebuje spíš pohyb, než "být intelektuál".

@sany1994 To brčko, polévka a pod, vypadá jako "slabý uzávěr rtů" - že prostě nesemkne rty dohromady. Pak mu samozřejmě nejde ani mluvit. ... po pravdě, tohel vypadá jako poměrně "jednoduchá" práce pro logopeda, pokud najdete nějakého, ketrý vás ve dvou letech vezme. Ale i pokud ne, zkuste hodně "dělat pusou" - špulit na sebe rty, olizovat se, vylizovat věci z talíře, zkoušet třeba jíst cornflakes z misky jako pejsek (tj bez rukou), foukat do všeho možného (bublifuk, ale i brčkem do vody bubliny, do pírka, svíčky a pod...), klidně i se prostě pusinkovat, nebo jen držet něco v puse rtama (klidně i zubama - třeba prostě společně si kousnout z preclíku, nebo nabreslit čáru štětcem drženým v puse a podobně. ... Jako neumět mluvit samozřejmě určitý hendikep je, ale z toho, co píšeš, tak rozumí, což je rpo vývoj v tomhel věku zatím o dost podstatnější. Takež bych nijak nepanikařila.

swan42
25. zář 2023

@cilkat no pro me je to docela zmena, dcera uz od 15m tvorila kratke vety/dvouslovne vyrazy typu "kocicka haji" nebo "mama kde"

zoyee
25. zář 2023

Synovi za měsíc bude 2,5 roku. Do těch dvou let měl jenom máma, táta, baba, haf, mňam, ne. Teď přes léto se těch slov přidalo víc. V říjnu budu řešit s logopedkou, jsem domluvená (chodím s dcerou), že se na něj koukne. Ale zvuky zvířátek už dává, pije brčkem, fouká, bublá, reaguje, ukazuje. Místo slov má na všechno spíš zvuky. Prohlížíme knizky, hrajeme pexeso, skládá puzzle. Jenom prostě nemluvi. Dělám s ním všechno stejně jako s dcerou, ta v roce a půl mluvila ve větách... Každý je úplně jiný, syn nemluví, ale je lepší pohybově a celkově motoricky. Dcera zase zpívala, mluvila, básničky si pamatovala hned, ale je trochu nemehlo 🤷‍♀️

me_druhe_ja
25. zář 2023

Pokud fakt nedělá téměř žádné zvuky a má určité problémy i u brcka atp, tak bych se už teď obrátila na logopedii. Bude asi nutno procvičit a posílit svaly pusinky a jazýčku. 🙂

me_druhe_ja
25. zář 2023

@swan42 Tak to byla hodně dopředu v této oblasti. 🙂

urtica
25. zář 2023

Taky mi to připadá spíš jako mechanický problém. Jak to má se senzorikou? Vadí mu nějaké zvuky, obrazy, je citlivý na nějaké materiály, pachy? Nebo něco z toho naopak extrémně vyhledává?

sany1994
autor
25. zář 2023

@urtica nevadi mu vubec nic, zadne materialy, pachy,, vzbec nic 😀😀

jenseptam
25. zář 2023

Jak je na tom syn s hrubou a jemnou motorikou? Jde o vzajemne propojene zalezitosti, doporucuju trenovat i tyto oblasti. Kazdopadne nenechte se presvedcit detskou lekarkou, at cekate do 3 let. Zacnete to resit hned. U klinickych logopedu jsou nekolikamesicni cekacky, to same neurologie a jini specialisti. Nez budete mit hotovo zakladni kolecko vysetreni, budou synovi ty avizovane tri roky. A navic se posiluje trend zacit ty problemy resit co nejdrive, klidne ve 2 letech. Takze za me - objednat se co nejdrive a mezitim trenivat jemnou a hrubou motoriki