Autismus? Nebo je pouze opožděný?

mcellinka
18. bře 2016

Ahoj holky. Rovnou napíšu že už jsme objednáni k doktorovi aby mně nikdo nepsal proč nejdu k lékaři :D .
Mému chlapečkovy jsou 2 roky a 4 měsíce.Nemluví. Jen žvatlá. Jeden čas říkal pítí. Teď už neříká.

Když mu byl 1 rok zkoušel papat sám, povídal pár slov. Najednou přestal. Teď je spíš samotářský. Dojí oběd a jde do pokoje a zavře se tam. Vydrží tam být celý den sám. Teprve asi v 1 roce a 6 měsících se naučil jíst sám. Drží lžíčku úplně na konci a padá mu to všude okolo. Ale už je to trochu lepší a docela mu to jde. Jen to drží nemotorně.
Nedělá klasické věci jako dělají děti. Nedělá paci paci, neumí zamávat, udělat malá...Nechápe to. Nekouká se do očí. Ještě nikdy se na mě nepodíval. Kouká se na ručičky, nebo na věci okolo něj. Neslyší na jméno.
Rád se točí dokola a dělá hlavou " ne ne ne " . Zavírá a otevírá šuplíky. Vydrží to hodně dlouho. .Miluje rovnání vécí. Musí to být srovnané podle velikosti nebo podle barvy. Když třeba rovná auta a já mu to prohodím, dává to hned zpět tak jak to má být. Vezme si třeba lahve od piva. Nebo petlahve a udělá z nich U a sedí v tom. Chvíli na to kouká a pak začne zase přerovnávat.
Pak třeba sedí na zemi a dává řekla bych pusinky " podlaze " . Nebo tabletu, knize ... . Zbírá drobečky, nebo malé kamínky.
Naučil se chodit velmi brzo. Už v 8 měsících chodil okolo nábytku. Už od začátku chodí ale po špičkách. Jen když mu dám boty, jde normálně.

Jinak je velmi veselý, rád kouká v autobuse na lidi. Rád se mazlí, lochtá a hopsá na kolenou. Brouká si melodie písniček. Když hraje jeho oblíbená písnička hopsá na sedačce. Vydrží si hodinu i víc kreslit. Nejraděli kruhy. Miluje barevné věci.

Myslíte že je jen opožděný, nebo to může být lehká forma autismu.
Pokud autismus, jak to vše vlastně probíhá? V úterý jdeme k obvoďákovi aby mi řekl co bude dál. Já chci ale znát vaše názory a zkušenosti. Mockrát děkuji 🙂

kulatakosticka
18. bře 2016

Noo, to rovnání věci a motání se dokola a vrtění hlavou dělá i můj starší. Z toho, co píšeš, mi přijde na autismus poukazující - nemá s tebou oční kontakt, nikdy nemává, neslyší na jméno. Nicméně na dg. Autismu je možná ještě brzy. Teoreticky může mít i něco s oušky nebo nějakou formu dysfázie (nerozumí mluvené řeči nebo nedokáže mluvit a tvořit řeč). Uvidíš, co řekne lékař.

mcellinka
autor
18. bře 2016

@kulatakosticka děkuji za odpověď 🙂 uvidím co z toho bude

kulatakosticka
18. bře 2016

@mcellinka není zač. Držím pěsti a dej pak vědět, co vám řekl.

mcellinka
autor
18. bře 2016

@kulatakosticka určitě dám 🙂

samaber
18. bře 2016

Řekla bych, že to na autismus poukazuje, co dál? No čeká tě řada vyšetření - psychiatr, psycholog, nějaká neurologie... Prostě litačka, kamarádka to teď nedávno prodělala

mcellinka
autor
18. bře 2016

@samaber děkuji. Ty jo koukám že to nebude žádná sranda :/

bielanevesta
18. bře 2016

Moja mala niektoré podobné "príznaky". Do roku a pol sa posúvala v rámci normy a potom ako keď utneš, prestala rozprávať, nevyhľadávala očný kontakt, mala svoje rituály, v troch rokoch vôbec nerozprávala... Dnes má skoro 9 rokov a diagnózu veľmi ťažkú zmiešanú dysfáziu (problém porozumieť hovorenej reči a problém tvoriť reč) s ADHD. Ono sa spočiatku môže VD prejavovať ako autizmus.
@mcellinka každopádne držím päste

samaber
18. bře 2016

@mcellinka hlavní je to brát co nejvíc pozitivně a nenechat se zlomit.

mcellinka
autor
18. bře 2016

@bielanevesta
@samaber
Děkuji holky. No uvidím co z toho bude. Nejraději bych to věděla teď hned

bielanevesta
18. bře 2016

Presne ako píše @samaber , hlavne myslieť pozitívne. 😉
@mcellinka neistota je najhoršia, keď nevieš čo a ako, poznám to. Človeku tak trochu odľahne, keď vie akou cestou sa vydať ďalej. Tak tfuj, tfuj 😵

mcellinka
autor
18. bře 2016

@bielanevesta to jo to je pravda. Ještě jednou děkuji 🙂

mcellinka
autor
18. bře 2016

Snad ještě někdo odpoví. Zajímá mě co nejvíce zkušeností než malého vyšetří 🙂

knoflikarka
19. bře 2016

@mcellinka Ahoj, mám vystudovanou speciální pedagogiku a praxi s dětmi s poruchami autistického spektra, z toho, co píšeš, by o nějakou z poruch autistického spektra mohlo jít. Pokud nejsou naplněny všechny příznaky "klasického autismu", často se diagnostikuje atypický autismus. Možná vám ale obvoďák v tomto moc neporadí, možná ti dokonce řekne, že je na diagnostiku moc brzo. Pokud máš ale podezření, nedej se a objednej syna k psychiatrovi sama. Zkus ale vybírat z těch, kteří už s autismem nějakou zkušenost mají. Nejvyhlášenější na diagnostiku autismu je u nás dr. Thorová z pražské Aply (což je organizace pomáhající lidem s autismem). U vyhlášených odborníků je čekací doba celkem dlouhá (někdy se počítá i na roky), takže je lepší se objednat včas, pokud tam to podezření je.

Na druhou stranu, jak už tady někdo psal, s autistickými projevy se často zaměňuje něco jiného, třeba opožděný vývoj s dysfázií. Dokonce není výjimkou, že děti, které byly ve třech letech diagnostikovány jako autistické, za pár let přediagnostikovali právě na vývojovou dysfázii.

Pokud bys už ale teď chtěla pomoci třeba v tom, jak se synem komunikovat, tak se zkus v okolí poohlédnout po rané péči. Je to služba (většinou zdarma), která jezdí přímo domů za rodinami s malými dětmi, které už mají nějakou diagnozu, nebo rodiče právě mají nějaké podezření. Mohou ti poradit ve výběru vhodných pomůcek, nebo ti dokonce nějaké zapůjčit domů. I kdyby se nakonec tvé podezření nenaplnilo, služby rané péče určitě malému nijak neuškodí, právě naopak.

peggy722
19. bře 2016

@mcellinka Tak já mám dceru s lehkou smíšenou dysfázií. Měla dost autistických rysů, ale oční kontakt měla, na jméno slyšela normálně, po špičkách nechodila a věci neřadila. Ale má tu dysfázii jenom lehkou a u ní se to opravdu omezovalo jenom na řeč a špatný porozumnění. A taky přecijenom aspoň omezeně mluvila. U vás to může být autismus, zrovna tak těžká forma dysfázie. Rozhodně se nedej a oběhěj si doktory, neurologa, foniatra a klinickýho psychologa. V Apple jsou šílený termíny, můžeš to zkusit v Praze v Krči, pak je dobrá psycholožka Magdalena Nováková.
Raná péče je výborná. Určitě by vám to pomohlo. Syna by zkoukly, mají hromadu zkušeností. Půjčují různý hračky, pomůcky, poradí. Jak se synem komunikujete ? Můžete zkusit obrázkovou kartičkovou komunikaci, znakovku, což možná bude problém, pokud nenavazuje oční kontakt. Možná se pletu, ale asi není dobrý ho nechávat tak moc o samotě dělat si svoje. Já jsem se snažila Elu co nejvíc zapojovat, protože kdybych jí nechala, tak bdue dělat tři věci dokolečka a nikam by se neposouvala. Z počátku to bylo s řevem a odporem, hodně mi to bojkotovala, ale postupně si na práci zvykla a teď je to v pohodě.

mcellinka
autor
19. bře 2016

@knoflikarka
@peggy722
Děkuji holky 🙂 . S malým si co nejvíc hraju. Hlavně s kostičkama ty miluje. Ale obrázky v knize atd to ho nezajímají . Večer ale čtu. Ukážu na obrázek prstem ale on se na to nekoukne. Kouká do strany nebo nahoru.
On právě trochu rozumí. Ví Co znamená pojď ( ke mě ) , na , dej , pití, papu. Když mu řeknu Samí papu. Nebo Samí piti, tak jde. Jinak nerozumí. Když řeknu samotně jeho jméno, nechápe co chci. Ani se neotočí.
Snažím se s ním říkat říkanky když se točí, říkám kolo kolo mlýnský ..., když hopsá tak hopi hopi hop .... Atd. Nechápe paci paci ani jak budeš velikej. Když mu to ukážu svýma rukama, chce abych to dělala já.
Hrozně rád si hraje s mými prsty.

Mě přijde jak když je v pořádku, jako by nerozuměl co po něm chci. Dej, na, pití , pojď sem ho učila pořád dokola aby věděl co po něm chci. Ale trvalo to skoro rok a půl než pochopil alespoň toto.

Jinak teď teda žvatlá. Prosťe jako miminćo. Ťaťaťa papapa . A různý zkomoleniny :D

Je hrozně usměvavý. Nevadí mu cizí lidé. Klidně k nim jde nechá se zvedat atd.

mcellinka
autor
19. bře 2016

Jinak tedy mám děti 2. Rok po sobě. Takže 3 roky a 4 měsíce a ten pomalejší má 2 roky a 4 měsíce. Dělám snimi vše stejně. Kreslíme, zpívám jim, čtu, hrajeme si.
Pak nechám většího koukat třeba na pohádky a mladšího si vezmu na klín a snažím se ho právě učit paci paci atd. Mazlím se sním, povídám mu.

hejskka
1. dub 2016

@mcellinka ahoj, mám také syna, teď je mu 2 roky a 8 měsíců a hodně se zlepšil, před 4 měsíci byl úplně jinde. Teď v dubnu jdeme ke klinickému psychologovi (objednávala jsem ho na začátku ledna) doporučení mi napsala pediatrička. Také jdeme na eeg a neurologii, podezření máme právě na PAS nebo vývojovou dysfázii. Jinak syn taky mluví tak na úrovni 18m, z těch auti rysů má točení, taky kroutí hlavou rychle ze strany na stranu, když je hodně unavený tak si tahá vlásky, na jméno reaguje špatně (až po několikátý), teď od toho ledna začíná mávat a začíná trochu reagovat na pokyny, taky rád řadí, ale to mi přijde k věku normální. Držim moc palce a určitě se nenech od doktorky odbýt, že je ještě malý, objednávací lhůty jsou hodně dlouhé. Moc se prý nedoporučují psychologové, kteří se zameřují jen na autismus, udělají autistu z každého, lepší někdo, kdo rozpozná i třeba tu vývojovou dysfázii, ty projevy jsou prý hodně podobné☹ Ranná péče taky dobrá, nás čeká první schůzka v pondělí a moc se těším🙂

mcellinka
autor
1. dub 2016

@hejskka děkuji za odpověď. No lékař mi řekl že mu malý nepřijde divný. Že je prý jen " prdlý " a že ho mám nechat vyšetřit na ušním ( což taky udělám ) .
Já se ale stejně bála abych něco nezanedbala, tak jsem malého objednala k psycholožce která se zaměřuje na poruchy řeči , autismus a ještě jiné poruchy.
Jdeme také v pondělí tak uvidím co z toho bude . Asi bych byla ráda kdyby mi řekli že je opravdu jen prdlý :D .
Mě ani tak nevadí co dělá přijde mi že každé dítě dělá nějaké zvláštnosti. Spíš mi vadí že nemluví ani máma nebo táta. Prostě nic jen žvatlá př. tatatapamapata :D nebo nahlas tatatatatata. Jinak nic.
Tak jsem zvědavá co nám řeknou no 🙂
Taky ti držím palce. Napiš sem pak co ti řekli. Já taky napíšu 🙂

hejskka
2. dub 2016

@mcellinka to je super,ze jsi se objednala,aspon budes mit jistotu.Naprosto te chapu,taky bych rada slysela,ze ma opozdeny vyvoj reci,nebo neco ,,lecitelneho,, ale ne autismus.Nas trosku mluvi,ale nesklonuje stale pouziva tvar mama,tata a spis ma takovou vlastni rec 🙂)) My jdeme az ve ctvrtek,tak si dame urcite vedet🙂 drzim palce!!

mcellinka
autor
3. dub 2016

@hejskka dobře. Taky držím palce 🙂 už se to blíží

hejskka
8. dub 2016

@mcellinka tak jak jste dopadli???U nas to nechala psycholozka zatim otevrene,opozdeny vyvoj reci,nake auti projevy pry ma,ale zatim to nevidi tak jednoznacne.Chce nas znovu videt,az budou synovi 3roky.

olibakka
13. dub 2016

Taky by me zajimalo, jak jste dopadli 🙂 Jinak to, jak popisujes sveho synka, je celkem preny popis meho. Je mu tri a pul, minuly tyden jsme byli na testu ADOS (pred par mesici jsme se prestehovali do US, u nas se myslim pouziva pro diagnostiku neco trochu jineho), kam jsme se objednali pres skolni system, vysledek byl podle nich jasny - autismus. Par dni na to jsme byli u detskeho psychologa na klinice, poprve s malym (prvni schuzka byla jenom s nami, rodici), ten nam rekl totez a stanovil diagnozu oficialne.
Jinak nas Jimmy zacal mluvit az po druhem roce, ale jenom jednotliva slova, a v podstate se na tom doted nic nezmenilo, slova nespojuje, natoz aby dal dohromady vetu. Dlouho nas vsichni uklidnovali, ze kluci jsou pomalejsi, navic jsme dvojjazycna rodina, takze se nejake zpozdeni v reci spis toleruje. Az tady to s nama nekdo zacal poradne resit. On treba zna hroznou spoustu pisnicek, odezpiva je cele (ma spatnou vyslovnost, takze mu rozumi jenom lidi, kteri ho znaji, ale je videt, ze slova si pamatuje), ale vypada to, ze vubec nerozumi tomu, co zpiva.
Vzdycky si rad hral sam, presne jak popisujes ty, rovnat veci do rad a do tvaru, nejakou dobu skladal puzzle, to uz ho pustilo. Kresli taky rad, vetsinou jenom cmaranice nebo kolecka do zblbnuti, nekdy se necha ukecat, aby maloval tvary nebo zkousi pismenka.
Taky ma rad barvy, tvary, miluje pismena a cisla, dokaze z pismen poskladat i slozita slova, ktera videl napsana. Ma uzasnou pamet.
Semtam chodi po spickach, rad se toci dokola, kdyz je nadseny nebo roztuseny, trepe rukama. Ocni kontakt spatny, ne ze by se na me vubec nepodival, ale vzdycky jen tak letmo. Pouziva kody, kdyz je unaveny, rekne 95 (ma to napsane na perine), kdyz mu neco vadi, rekne bye-bye nebo ABC song. Jinak se rad mazli, miluje kdyz ho simram na brise nebo na dlanich, hrozne rad se necha lechtat, to uplne zboznuje. Na jmeno reaguje spatne.
O nejake veci si umi rict, rekne ze chce caj nebo mliko, banan, kokino, polivku, jogurt, pastu na zuby :D ale tim to asi konci, vetsinou me jen popadne za ruku a odvede me na misto, kde je to, co chce, ale neukaze. Kdyz ukazu ja na neco, co neni v bezpsrosredni blizkosti, cuci mi na prst, nechape, ze ukazuju smer. Sam nikdy moc neukazoval, chvili ukazoval na obrazky v knizce, kdyz jsem se ptala, kde co je, ted se mu do toho nechce.
Jinak co se ostatnich lidi tyce - detem se spis vyhyba, na hristi je v pohode, kdyz si ho nikdo nevsima, kdyz se s nim nejake jine dite snazi navazat kontakt, odejde. S dospelakama je v pohode, ale zase az moc, treba ve fronte v obchode popadne cizi pani za ruku, ze jako jde s nama :D
Co me jeste napada - neoslovuje (mami, tati), nepouziva ano a ne jako odpoved na otazku, nechape to. Kdyz se ho zeptam, jestli chce banan, odpovi banan, pokud ho chce, nebo mlci kdyz ne. Sam zacal jist hodne pozde, kdyz se mu dostalo jidlo na ruce, byl vzdycky konec.

citun
13. dub 2016

Určitě poradí @ba0terka a taky si přečtěte její příběh.
https://www.modrykonik.cz/blog/ba0terka/article/dvakrat-autismus-hnp502/

mcellinka
autor
14. dub 2016

@hejskka úplně to samé :D prý počkáme na 3 letou prohlídku. Pak bude následovat návštěva neurologa atd.. Takže zatím nevím a budu čekat.
@olibakka děkuji 🙂 já pořád doufám že třeba to bude jen néjaká porucha řeči.
@citun děkuji náhodou jsem na tento příběh narozila asi před 4 dny tak jsem ho četla . Jsem zvědavá co to bude u nás no.

ba0terka
14. dub 2016

@mcellinka ahojky. první co mě napadlo,tak ouška,ale neurolog a ORL vás musí vzít normálně teď,na 3 roky se čeká jen u psychiatra a psychologa. Mladšímu byl diagnostikován autismus před 3 rokem... kdyby jsi něco potřebovala,tak napiš 🙂 Terka

mcellinka
autor
14. dub 2016

@ba0terka děkuji. Malý půjde k ušnímu a uvidíme. Budem ještě s pediatrem o tom mluvit až uvidí jak dopadne na ušním 🙂 jsem zvědavá. Je pravda že já trpím oboustrannou nedoslýchavostí jak je možné že to podědil. Jen u mě se neví z čeho to mám. Jsem zvědavá jak dopadneme tam . Kdybych si nevěděla s něčím rady tak určitě napíšu 🙂

ba0terka
15. dub 2016

@mcellinka kdyby něco,máme tady auti skupinu,ale pevně doufám,že se u vás autismus nepotvrdí 😉 i mladší syn s autismem má vlastně oboustrannou vadu sluchu,to asi víš,když jsi četla článek 🙂 jak je to možné nikdo neví,neb nikdo nedoslýchavý v rodině není a novorozenecký screening dopadl dobře. Prý se to tak někdy může během prvního roku života stát... ale tak jako tak je to zajímavé 🙂držte se 🙂

mcellinka
autor
15. dub 2016

@ba0terka děkuji 🙂 uvidím co z toho bude. Dnes poprvé udělala paci paci když jsem mu k tomu říkala říkanku. Tak jsem zvědavá co se z toho nakonec vyklube.
Obdivuji vás že to takto zvládáte s dětma. Kdyby něco tak určitě napíšu. Budu ráda za každou radu 😉

ba0terka
15. dub 2016

@mcellinka to už je zvyk a naše poslání,děkuju 🙂 držím palce,ono říct o dítku,že je autík je snadní,ale problém může být někde jinde a nebo problém ani není 🙂 držím palce a doufám,že se mi neozveš 😀 🙂 ale jinak stačí napsat 🙂)

mcellinka
autor
15. dub 2016

@ba0terka děkuji jsem se musela zasmát 😀 😀