Vývoj 10 měsíčního kojence

luciebb
10. únor 2019

Dobrý den maminky. Chtěla bych se zeptat jak na to byli a nebo jsou vaši prckové v 10 měsících. Můj chlapeček krásně leze po 4 a stoupá si u nábytku a snaží se i chodit okolo nábytku. Co mě hodně trápí, že prcek doposud nikdy neřekl žádnou slabiku a ani se mu asi nechce. Jen výská a max co řekne je eeeee. Otáčí se v 80% za svým jménem. Bohůžel ani nenapodobuje. Takže i když do zblbnutí na něj máváte nebo děláte paci paci, tak prostě nic. Když vás vidí, tak jen natahuje ručičku. Nemá problém s očním kontaktem , ale určitě se nekouká půl hodiny do očí. Když se ho snažím něco učit, tak jen kouká na pusu. Věřte, že s ním mluvím, ale je to do zblbnutí a on furt nic. Od té doby co začal lézt po 4 a stoupat si k nábytku, tak ho už moc hračky neberou. Miluje otvírat a zavírat šuplíky a dveře. Ať to pořádně bouchá😁. Když má chuť, tak se mnou dává kroužky na kužel a když mu ukážu ať dá 2 kostky na sebe, tak sice ne správně, ale dá je. Spíš do všeho bouchat a nebo vše strkat do pusy. Má rád hru, když na něj vybafnete a nebo ho lochtáte. Ráda bych ho motivovala víc, ale už nevím jak. Bojím se jestli není nějaký opožděný vývoj . Prcek měl novorozeneckou sepsi.

nikolaamiminko
10. únor 2019

Ahoj, myslim ze vubec zadny problem nema, je to sikulka 👍 Muj syn 12m uz sice chodi, ale taky nemluvi, rika jen “ne” a “ti ta” to je tik tak 😂, vubec to neresim

no_title
10. únor 2019

Hele, náš má rok a půl a taky nemá snahu mluvit, akorát žvatlá. Jednou jedinkát řekl "mimi" když mu chtěl vzít táta prso 😀. Tak to mu o něco šlo, ale jinak se mu mluvit nechce. V tom věku na tom byl syn stejně, sám chodil až od 14 měsíců... Mě to hodně štvalo, jiné děti chodily, říkaly máma, dělaly paci, paci... mmch to paci paci a "jak si veliký" začal dělat až v 15 měsících 😀 Kluci se prostě neučí tak snadno, jsou často orientovaní spíš na své tělo, třeba když se naučil chodit, tak lítal do zblbnutí po bytě nebo otvíral a zavíral ty šuplíky.. holčička kamarádky si v té době slušně prohlížela knížky a náš ječel, běhal a třískal 😀

sudylichozrout
10. únor 2019

@luciebb nasi starsi dcerce jsou dva a tri ctvrte a mluvi zatim bez vetnych vazeb. Mama sem, tata piti, ale jeste to zkratka neni takove to uplne koser mluveni. Takze se vubec nestresuj tim, ze tvoje 10 ditko neslabikuje. Jinak je naprosto ok, mladsi dcerka ma pozitri 10 mesicu a dela to same. I kdyz teda zvlatla a slabikuje. Ale ji zene ta starsi.

pavlinar
10. únor 2019

Moje 10m se snazi opakovat. Zvatla. Slabikuje. Za to kostky na sebe neda jen vse boura. Podle me v pohode bud v klidu 😊

ivular
10. únor 2019

Dle popisu bych řekla, že je naprosto v normě. Jenom ke té větě "Věřte, že s ním mluvím, ale je to do zblbnutí a on furt nic" - tak to mi věř, že kdyby měl mít nějakou poruchu řeči, tak na něj můžeš mluvit 24/7 a nepomůže to. V dobách minulých se sice říkalo, že vývoj řeči závisí na tom, jak moc se na dítě mluví, případně že dané dítě "je líné mluvit", nicméně neplatí ani jedno.

luciebb
autor
10. únor 2019

@ivular děkuji za odpověď. Píšete v dobách minulých a mě to Bohůžel říkají furt😁 i v dnešní době.

hanih
10. únor 2019

@luciebb Já myslím, že je úplně v pořádku a šikovný. Moje desetiměsíční dcera už chodí, říká "mama, tata, baba", občas udělá paci paci, ale navleknout kroužky na kužel nebo dát na sebe kostičky teda zatim vubec neumí.

luciebb
autor
11. únor 2019

@hanih Jde vidět jak každé to mimčo je opravdu jiné.