Babička dává dítěti Milku, sušené banány, tyčinky, bonboniéru, balkánský sýr
To neni bezna strava meho syna. To mu dava nase hodna babicka (tchyne). Prosim poradte nejake argumenty proc to nema jist. Ja to tak neumim rict. Nemam rada konflikty. Ale uz me to stve. Suseny banan, jsem nasla v kocaru. Milku mu dala, kdyz ho mela na prochazce. A tvrdil ze mu to nedala. Zbytek mu nadava u ni doma, protoze to vzal ze stolu, tak proc by to nemohl jist .. :(
Proste to rict ze je maly ze to vse jeste prijde. Nastesti to moje tchyne chape. Obcas mu teda da kousnout neceho co ji jako chleba se slaninou tlacenku a to teda zakrocim i kdyby kluk louuudil basetima ocima. Argumenty typu jedno sousto ho nezabije ignoruju.
No jediny zpusob je komunikovat, komunikovat a komunikovat. A jestli pojede dal na tajnacku nebo bude mit blby komentare (maminka ti nic nedopreje blabla) tak ji s malym nenechavej samotnou. Rekni ji to v klidu, ale razne, jsi jednou jdho mama a synkovo zdravi za tu lehkou konfrontaci stoji. Treba ke konfliktu nedojde. Milku a presolenej syr v roce, ne dik, ac treba ona to delala jinak a v pul roce jeji deti jedly vsechno, ac jiny mamy cpou deti pacholikama od 3 mesicu, tak tohle je tvoje dite, tvoje zodpovednost a tvoje prani. A jednim dechem ji dej alternativy, treba, milku a tatranku ne, tady ma krupky/jogurt/ovoce...
Prave ze mela v kocaru presnidavku, banan i susenky a i presto mu musela narvat cokoladu a suseny banan :/ nakonec rikal.pritel ze ji neco rekne zitra oni spolu pracujou. Ja se ji bojim. A ted mi rekl, ze mu bylo jasne ze mu tu milku davala, ale radej byl tichu 😤
@kulihrasekzeleny
Argumenty:
- sušeným banánem se tak malé dítě může lehce zadusit, stačí pár desítek vteřin a je po, bohužel
- v sušeném ovoci jsou velmi často (ne-li ve většině případů) plísně, se kterými si dospělý organismus může poradit, dítě nikoli
- cukr velmi škodí ranému vývoji dětského mozku
- v dětství se tvoří tukové buňky, a pokud se dítě bude už tak malé cpát čokoládou, tak se mu vytvoří daleko víc tukových buněk a je velmi pravděpodobné, že bude celý život trpět obezitou (mimochodem mám takovou kamarádku, na prázdnichách ve 4 letech ji babička vykrmila jako vepříka a celý život trpí obezitou, je jí už přes 40. Zkoušela všechno, doktory, obezitology, dokonce nějaké lázně, ale teď už to vzdala).
- ve většině těchto lahůdek jsou chemické látky, tzv. "éčka", která můžou velice uškodit a spustit různé nemoci, od exémů počínaje
- balkánský sýr je neuvěřitelně přesolený, a na nadmíru soli lze i umřít! myslím že tím že oteče mozek... to je až hazard dávat tohle dítěti.
No a v mém případě by byl ten hlavní nejpádnější argument tento: nerespektuješ naše pravidla, dítě nebude nikdy samo v tvé přítomnosti!
@guinea no ten posledni argument by mel byt ten jediny. Pokud rodice to dite neohrozuji... at se baba vzteka.
Hele @kulihrasekzeleny, zase i kdyz se ji bojis, tak je radno nastavit pravidla uz ted. Rict se to da v pritomnosti muze, a jak pisu, nemusis se hadat, staci rict, ze bych ji chtela poprosit, at to uz nedela, ze si to neprejeME. ted resis milku a za rok treba gyros ze stanku a za par let debilni hracky, spalenou kuzi ze slunka nebo postvavani syna proti tobe... zkuste to s muzem nak vymyslet, at si baba s vama nehybe, jak chce, zvlastvs tebou, ktera se boji ozvat. Co ti udela nejhirsiho? Urazi se, nastve se, ale vas ma furt rada, a jestli ma trochu rozumu, tak to stravi.
@kulihrasekzeleny nas syn ma alergie, takze se musi striktne vse dodrzovat... ale vseobecne jsem hned na zacatku oznamila, ze my jsme rodice a my rozhodujeme. Kazdy z nas komunikuje pri problemu se sconi strsnou rodiny a docela to funguje. Je treba nastavit hranice, pres to vlak nejede a Vy jste rodice a nikdo jiny. Kolik ma syn?
Já bych ji prostě řekla ať se nezlobí, že mu dáváš tohle a tohle ať se toho drží. Bude to muset respektovat rozhodně bych se nebála konfliktu 😊 ty jsi přece ta co tohle má určovat aby pak příště tohle nestupnovala mohla by si pak dovolovat casem vic :/
No tak můj dvouleťák taky dostává sem tam něco co nespadá do vhodné výživy ( ale kdo z nás občas něco nesmí že) minulé na návštěvě u prababičky našel tatranku tak už sem mu ji nechala, jezdíme tam tak jednou za dva měsíce tak mu to neublíží ( opravdu našel, děda je cukrovkáři a když se mu udělá špatně tak má připravenou tatranku). Na návštěvách si může dát třeba bábovku, stejně si do toho 2x kousne. Ale že začátku to byl taky boj vysvětlovat proč ne sladký barevný jogurty, tři druhy sušenek atd. Takže když
dorazíme ná návštěvu tak se nejdřív ptají mě a nabízí mi bílý jogurt, ovoce i tu buchtu, ale mám na výběr. Chápu, že prcka celá rodina miluje a chtějí mu udělat radost, ale on má upřímnou radost i z mandarinek, hroznového vína, nebo třeba z nektarinky. V roce cukr neznal vůbec. Teď už sem tam dostane i něco doma, ale myslím, že deset piškotů za týden mu neuškodí.
@kulihrasekzeleny Je to ještě malé dítě,které by tyhle věci opravdu nemělo jíst prostě to zakázat a nebude-li respektovat tak by řekla že se nebudou stýkat vím je to těžké to říct ale jinak to asi nejde.
@horsiee taky mi nepřijde, ze kdyz sní dite málej kousek čokolády napr za půl rok nebo nevim za jaký úsek, ze to neznamená, ze bude mít dosmrti 150kg a nikdy min. A ze dite umře kdyz si da kousek balkánské ho sýra apod. Ehm. Rekla bych, ze každy extrém je špatný.
@terezapetrova neexistuje jedinej duvod cpat do ani ne rocniho ditete nekvalitni sladkosti typu milka, tatranky, atd. nebo presoleny syr - a matce to schvalne zatajovat. Tady nekde o extremy, tady jde 1. o urcity stravovaci navyky, a hlavne 2. o respektovani prani matky - fakt to nevypada, ze to je situace, ktera nastane jednou za pul roku, vypada to na mnohem castejc. To, ze se mama boji ozvat, to je vec druha, hlavni je to, ze si to nepreje a babka to ignoruje.
Proc agumentovat. Proste jste rodice a mate pravidla. Ja jsem do dneska za exota. Svagrova cpe deti kdejakou srajdou a nase deti (dva a pul) spoustu veci nejedi. Tchyne porad zkousi jestli muze to ci ono...ale manzel ji jednou rekl, ze kdyz pujde proti nam, deti k ni nebudou chodit.
A proc to nejedi? Pro me je to jednodussi. Neznaji...nechteji. A urcite netrpi. Verim, ze co do nich nacpu do 3 let, k tomu budou inklinovat. A nekvalitni srajdy...tech si v zivote jeste uzijou...
Takze za me proste ultimatum. Budes-li porusovat nase pravidla, s ditetem sama nebudes. I kdybyste ji meli jako jediny hlidani...
@maii samozrejmne se to nemá ja Jen napsala, ze nic s nemá přehánět. Takze pochybuju, ze to dite snedlo tolik balkánské ho sýra, ze by na to mohlo zemřit takto to zde bylo napsané a na to sem taky reagovala.... Za me hysterie a nereagovala jsem vubec na tebe..
Se soli fakt opatrně, balkánský syr je hodně slaný. Mohly by malemu odejit i ledviny, s tim bych si nezahravala, asi bych ji vysvetlila, ze vim, ze ma maleho moc ráda, ale timhle mu opravdu hodne škodí
@kulihrasekzeleny napisu to asi takto, je to Tve dite, Tve hranice a tchyne to musi respektovat, jestli se ji to libi nebo ne. Nereknete ji to, protoze se ji bojite? Ok, bude te to zrat a bude se to kupit a jednou se to tak krasne nakupi, ze explodujes jako sopka... a jde tady i o zdravi Tveho ditete... a opravdu se mi libi nazor, co holky pisou, nerespektujes, bez dozoru rodicovskeho dozoru ani ranu 😉
Jestli se jí bojíš, tak se domluv aspoň s partnerem, ať zakročí on. S tím, že buď to bude respektovat, nebo ji s malým nenecháte o samotě - nejen, co se jídla týče, ale ať se to týká čehokoliv. Prostě pravidla určujete vy, pokud se jí nelíbí, může říct svůj názor, ale ne vás ignorovat a dělat si, co chce. A víc než baby bych se bála, co s dítětem tahle její péče udělá...
Bezna praxe, vzdala jsem to argumenty nepomahaji, ja mam pocit ze ikdybych rekla ze v tom je kyanid tak to tchyni nebude zajimat. Ale co teda nevzdavam a jsem az hnusna ze mi to ma mila tchyne posle az domu, na to ji vzdy zcela zprima reknu ze to doma nedavam a nebudu. Problem je ze tyto pani ziji jeste jinou dobou za ne bylo tohle vsechno vporadku. Jenze to bylo jeste alespon trochu kvalitnejsi ted je to vsechno s prominutim s.... Vysvetlujte ukazujte ctete co vic delat. 🙂
Ach jo. Milé dámy, uvědomujete si, že i jednou Vás budou oslovovat Vaše potencionální snachy "BABA" a budete veřejný nepřítel číslo 1?
Ale k tématu - snažila bych se s ní rozumně domluvit, že ho pak z toho bolí bříško a pokud mu chce něco dopřát, tak mu může koupit to, to, to ....... Obě moje holky musí dodržovat histaminovou dietu. Taky je to s rodiči od manžel na silné nervy, protože nechápou, že to rajče - i když je BIO z jejich zahrádky nesmí. Takže mám s holkami domluvu - vše co jim dají na jídlo musí mi přinést ukázat, zda to mohou snít. Ale třeba na základě naší domluvy jim kupuje čistou mléčnou čokoládu Lindt - má radost, holky taky a já jsem ráda, že už nemusím vyhazovat do koše ty "ledové čokolády" za 15kč.
A nevěřím, že snědl celou kostku balkánu - prostě zkusil. Nevyšilovala bych zbytečně, ať nevypadáš jako hysterka - spíše se domluvila na pravidlech - pokud mu chcete dopřát tak ano, ale kupte mu to, to, to ...
Já se snažím s vlastní mámou domluvit už tři roky (dceři budou v létě 4) a teprve teď jsou vidět nějaké výsledky. Máma totiž rozdává všem vnučkám gumové bonbóny na kila. Každou chvilku dostanou bonbon, a i kdyby jen jeden. Máma má ustálený počet na 5 kousků na osobu při každém rozdávání. Kdyby to bylo třeba jednou za den, tak neřeknu, ale většinou je to tak 4x - 5x. Kolik mně to stálo hádek a slz, ale podle ní malé nic nedopřeju, ona je babička a může rozmazlovat a ona je tam doma, tak si může dělat co chce, jsem úchylná biomatka, přeháním to...
Taky nemám ráda konflikty, ale tady to jinak prostě nešlo. Dcera měla ještě ke všemu problémy s vyprazdňováním a opravdu jsem musela hlídat její stravu, jinak pak několik hodin trpěla, než se jí podařilo vykakat a kolikrát měla i horečku.
Prostě jasně říct, že to takhle nejde, není to pro malé děti vhodné a trvat na tom i kdybys to dítěti měla vyrvat z ruky. Až když jsem jí řekla, že je sobecká, protože jen proto, aby měly vnoučátka babičku ráda a svítila jim očička, je ochotná riskovat jejich zdraví. Dodnes občas narazíme, ale už si to hlídá.
Dcerka je naštěstí rozumná a když jí babička za mými zády něco nabízí, tak se mně dojde zeptat jestli si může vzít a pokud dostane na vybranou mezi sušenou a jablkem, sama si raději vezme jablko.
@baris trochu nechapu, pises ze Tve holky drzi histaminovou dietu, ale ji cokoladu, ktera obsahuje kakao a v nem je taky histamin, ne? A jeste jeden dotaz, ktere potraviny jim nedavas? Syn ma krom alergii i mastocitozu, ktera reaguje taky na histamin, takze uvazuji, co vse histamin v sobe ma nebo nema.
@priefi kdyby měly dodržovat na 100% Histaminovou dietu, tak nejí skoro nic a neprospívají. Histamin je skoro všude a seznam jídel, které nesmí jíst je delší než seznam jídel, které mohou.
Navíc školní stravování si zakládá na luštěninách, rybách a zelenině. A nesmí ani ohřívané jídlo, takže ať žije DAOSIN a volím vždy menší zlo (pro ně) - jídlo ze školní jídelny s práškem nebo ohřívané z domu s práškem.
Jinak na každé jídlo reaguje každý jinak. Vím, že čistá čokoláda jim občas neuškodí, navíc by to bez ní asi nepřežily 😉 a je to lepší než bonbony či opatky.
A teď co jim nedávám:
- Konzervy
- Zavařeniny, marmelády, povidla …
- Ryby, měkkýši, korýši
- Vnitřnosti – hlavně játra
- Zrající sýry – např. hermelín
- Nakládané potraviny – např. kyselé zelí
- Uzené masové výrobky – suchý salám u nás je velký spouštěč, ale šunku nejvyšší jakosti dávám na svačinu
- Jogurty (s ovocem), zakysaná smetana
- Luštěniny - fazole, cizrna, čočka
- Sója, tofu
- Ořechy - arašídy jsou pro nás absolutně pasé. Snesou ale oloupané a osmažené mandle
- Kokos
- Houby
- Skoro veškeré ovoce kromě jablek, občas zhřeší s banánem nebo hruškou
- Zelenina - rajčata, papriky, špenát … jí jenom salátovou okurku, kedluben, mrkev
- Ocet
- Kvasnice
- Rostlinné máslo
- Sladkosti s konzervanty a umělými barvivy
- Pozor i na koření - já u holek používám jen sůl
- Maso – nejlépe jen čerstvé od řezníka nebo švagr mi doporučil mražené – že to tak dlouho „neleží“
Neměly by jíst ani pečivo ... Ale co jim mám dávat pořád na svačinu když nic nesní? Koupili jsme si doma sušičku a jednou za čas nasuším jablka s tím, že je nejpozději druhý den sní. Protože platí pravidlo - čím je jídlo starší, tím je to pro ně horší.
@baris tyjo, a co jí? Jinak k tématu, myslím si, že pokud to dělá do teď, můžete vysvětlovat jak chcete a nepomůže to, jako rozumný člověk přece nebude cpát roční dítě takovýma srajdama ne? Takže asi nezbyde nic jiného než být s tchýní, když má dítko a hlídat co mu dává. Takoví lidi mě dokážou vytočit! Ještě takový ty poznámky - a kdy uz mu konečně dáš ten pribináček, čokoládou... Proboha i kdybych mu ji dala v 10letech, o co jako přijde? To je jediná radost ze života - vážit metrak nebo co?!
Tchyne se ted pokousela nasemu 18m dat taveny syr. Rekla jsem, ze si to v zadnem pripade nepreju, at si precte slozeni, ze jsou v tom tavici soli, a ja chci, aby mel zdrave kosti. Pokud by delala naschvaly, nenechavala bych s ni syna samotneho.
Tchyne tose nastesti respektuje, moje matka je jiny kalibr. Nastesti s ni syn netravi zadny cas o samote. Kdyz prinese kapsicky narvane cukrem a skrobem, proste si je nevezmu.
@martiniquest tak ji vysvetli, ktere kapsicky jsou ok a ktere ok nejsou 😉 bude rada, ze bude moci prinest kapsicky a ditko si bude moci dat...
@priefi pečivo je z kvasnic. Proto i to pečivo. Ale u dítěte nejde dodržet vše - neprospívalo by. Takže každý den kupuji čerstvé rohlíky nebo chleba. Nekupuji nic vakuově balené nebo toast. Pokud chtějí toasty - raději kupím čerstvou veku a udělám je z ní.
Přišli na to na alergologii, když holky měly cca 3 a 4,5let. Obě dvě mají hodně nízké hodnoty. A jak jsem psala - školní jídelna je pro mě za trest. Jen doufám, že ten pekelně drahý Daosin funguje.
@prejeta_zaba náš jídelníček se smrsknul na cca 10 jídel. Většinu toho nesmí a co smí, tak jim nechutná.
Jé tak já jsem odpovědná a úzkostná, ale z občasného pamlsku bych nedělala vědu. Jak často babičku vidí? Jakk já sem tam taky zahřeším.Lepší sem tam ted, než aby za pár let zjistil, o co přicházel, a bude jak utržený z řetězu.
@priefi To jsem samozrejme udelala, ukazala jsem dokonce konkretni znacku z obchodu, doze ktereho chodi. Vysledkem byly uzasne Hello kapsicky s cukrem a skrobem
Nevím, jak staré máš dítě. Ale tomu se nevyhneš - když to nebude jíst u babičky, tak jinde a věř, že zakázaného jídla, největší krajíc. Když si vezmeš - třeba batolata - kolik toho naběhají, tak ten tuk navíc se ztratí. Když si to vezme občas od babičky, tu to potěší, dítě "zahřeší" a máš to aspon pod dohledem. Já bych to tak moc neřešila…
Mě měl první syn rok, když ochutnal linecké, byly Vánoce, babička dala. A co. Tak si vzal jeden kousek...
Já jsem to třeba vyřešila tak, že řeknu, ať mu to nedávají samotné, at to pošlou po někom - takže od babičky jde s pytlíkem sladkostí typu kapsiček hami, bebe sušenek apod. Dám mu to, co uznám za vhodné a zbytek sníme my s manželem 😀 Moje máma vesměs kupuje spíš sušené ovoce, takže na tom nic nevidím špatného. Babičky jsou od rozmazlování 🙂))

😂 u nás je to podobné, ale ne až tak hrozné teda, jde spíš o sladkosti, ale našemu je už dvacet měsíců. Říkám normálně, že je to hnus a nezdravé, ale po těch sušených banánech řekni, že se může udusit, to ať mu vůbec nedává