Citlivé dítko. Jsou takové reakce v normě?

nika110818
31. srp 2023

Ahoj, chci se zeptat na Vasi zkusenost, mam prvni detatko a tak je vse pro mne nove a nevim, co je jeste v norme a co ne, a tak mne zajima nekdo s podobnou zkusenosti. 😊 dcerka ma 2 roky a 3 mesice a je to bystre sikovne devcatko. Je hodne citliva, kdyz se s ni setrenice nechce hrat nebo ji obejmout, je z toho smutna. Kdyz prijdeme do noveho prostredi, nejakou chvili se ode mne ani nehne, vse jen pozoruje, pak se rozkouka a je to lepsi. Vcera jsme se ale potkali s kamaradkou a jejim novorozencem, miminko jsem nehladila, nic, ale dcerka se strasne rozplakala a pak hodinu mne krecovite objimala. Pak celkem ok. Nebo se stane, ze je v pohode a zrazu z niceho nic sebou svohne o zem a rozbreci se. Doufam, ze je proste jen citlivejsi povaha a potrebuje vice casu na nove veci, plus mozna separacka a obdobi vzdoru. Ale zajima mne vas nazor, jestli jsou dle vasi zkusenosti takove reakce v norme. Predem moc diky. 😊

pampeliska1313
31. srp 2023

Jó. Syn je vysoce citlivej a ten se třeba třese. Záchvaty vzteku a tak. Hází vecma, ublizuje si.Hodně v něm ty emoce jedou. Buď vyřvává něco ostatním a u toho se klepe, protože je toho na nej moc, nebo vůbec nekomunikuje, protože se stydí, do hodinky se většinou otrka. Uvidíme časem. Nevidim na tom nic zvláštního. Proste zpracovává, musí se teprve naučit rozumět emocím a potřebuje Vás. A poušti to ven jak umí.))

cilkat
31. srp 2023

Prosím vás... co myslíte obratem "je to v normě"? Co by se stalo, kdyby to "v normě" "nebylo"?
Vaše dcera zjevně emoce prožívá hodne silně a dlouhodobě. Je v období, kdy se je teprve učí poznávat a zpracovávat a je to obecně hodně složité. Myslím, že ji můžete pomoct několika věcma: 1) nechat hodně odpočívat, nesnažit se neustále o nějaké zážitky - ať má čas věci zpracovávat, zážitky jí neutečou 2) být sama v klidu a oporou dceři. Nechat ji u sebe schovat vždy, když to ona bude potřebovat a tak dlouho, jak bude ona potřebovat - bez nějakého pocitu, že je to jakkoliv "špatně". 3) chápat, rozklíčovává a pojmenovávat své vlastní emoce - mluvte s ní o tom, co cítíte vy, i když to pro vás třeba bude těžké přiznat.
Držte se. Obě se to naučíte a svět bude zase o něco lepší místo 😉 .