icon

Co učit téměř devítiměsíční holčičku?

espada
16. pro 2014

Ahoj, nevím co dál učit moji malou. Umí paci paci, hru na kuk, ukázat, jak je veliká, předávat hračky z ruky do ruky, pít z hrníčku (teda když jí ho držím), říká ta ta, ba ba, ne ne, ga ga. Co dál ji učit? Je moje první a já nemám nápady. Děkuji

Strana
z3
lenkavd
17. pro 2014

@alcar škoda, že ti nejde dát nějaký extra laik, protože za tvůj příspěvek by sis ho fakt zasloužila 😉
Navíc evidentně tu někdo nechápe význam slova diskuze 😀

pisisvori
17. pro 2014

@alcar
Kbyby si maminka s dcerou nechtěla hrát a považovala to za zatěžující tak se asi neptá ne? Diskuze se nejmenuje učit nebo neučit....
http://mujweb.cz/novacka/vojta/motorika_ditete.pdf
http://mujweb.cz/novacka/vojta/motorika_ditete.pdf
ale ten problém je v tom, že ona jí nic neučí a rozhodně ne! něco pro její věk nevhodný(viz odkazy) a zatěžující...ona si s ní jen hraje...Kromě toho, že se to dětem líbí a baví je to tak říkanky, rytmizace navíc spojené s pohybem jsou tím nejlepší pro rozvoj mozku, řeči....je to naprosto stejné jako prohlížení knížek nebo hraní s kostkama...
ano jsou děti, které vydrží sami a líbí se jim to a péče je obtěžuje, jsou děti, které jsou přesně opačný extrém a pak spoustu mezi vše je o jejich povaze...
stejně jako některé děti chodí v 9-10 měsících a jiné v 17-18.

Někdy navíc to kritizují jen maminky těch méně šikovných (neber prosím,prosím na sebe!!!) Naši známí taky měli dítě, co celé hodiny leželo pod hrazdou samo, spalo celou noc, vůbec neplakalo ...ona si chodila po kafíčkách a obchodech a kritizovala, že jiné děti nevydrží v kočárku a hle ta jejich dcera v roce ani nelezla a chodila sotva v 18m a sváděli to na velkou hlavu🙂. Ale každé dítě jiné, každému vyhovuje něco jiného a je to jeho dítě.

lenkavd
17. pro 2014

@pisisvori haha. To jsem se pobavila.... Proto, že neučím své děti na cvičené opičky, aby na požádání ukázali jak jsem veliká a další podobné ptákoviny, co k ničemu nevedou tak mám méně šikovné děti. To někdy bolí 😉

somalicats
17. pro 2014

@lenkavd Nevšimla jsem si, že by tu @pisisvori něco takového napsala...

Taky svou mladší neučím cíleně tyhle věci, prostě si s ní hraju tak, jak ji to zrovna baví (taky mi vydrží kolikrát i hodinu u šuplíku a přerovnává vařečky a naběračky a nic jiného ji v tu chvíli nezajímá), paci paci a spol děláme jen tak ze zábavy a samože když se jí na to někdo ptá, tak je zarytá a neukáže nic 😀. A já se jen směju. Já ten dotaz zakladatelky pochopila tak, že chce vědět, co vše má smysl s dcerkou dělat. My třeba stavíme kostky (malé je 11 měsíců, takže už začíná mít i skládací tendence, nejen ty bourací), malá má ráda leporela, takže koukáme do nich, tluče do "bubínku" (dostane kastrůlek a vařečku) a podobně. Je to prostě o tom, na co to dítě má chuť, nutit k nějakým výkonům nemá smysl.

pisisvori
17. pro 2014

@lenkavd myslím, že význam slova diskuze chápe každý...někdo jen nečte obsah úvodního komentáře zakladatelky a jiný třeba čte, ale čtený text nedokáže pochopit 😝

pisisvori
17. pro 2014

@lenkavd stejně tak bych mohla napsat, že z dítěte dělá cvičenou opičku ten kdo s 3 letý hraje na schovku a jako cvičenou opici ho nutí, aby ho hledal, stejně jako rodič hledal jeho a tvářil se, že ho nevidí🙂🙂🙂....je vedlejší, že zrovna tohle to dítě nejvíc baví, že miluje, že ss ním rodiče aktivně tráví čas, že?
Když někdo nepochopí význam nějaké hry ještě neznamená, že je špatná 😝

lenkavd
17. pro 2014

@pisisvori jasně, ještě jsem nechápavá. Tak to víš no, co by jsi od matky, co nemá cvičené opice a tím pádem méně schopné děti chtěla 😉
Ad úvodní komentář. Když ti někdo řekne, že máš skočit z okna, tak skočíš? Ono by to tak odpovídalo té cvičené opici 😉

espada
autor
17. pro 2014

@alcar Já nevím, co máš za problém. Moje dítko je takový pohodář, že mi to všichni závidí. Je prostě na tyto věci šikovná. A není nijak přetěžovaná. Btw. spí od šesti do šesti (s dvěma nakojeníma). A nevím, co furt meleš o abecedě, když jsme u paci paci. Svůj názor si měj, ale nauč se ho formulovat způsobem, který není útočný a zohledňuje odlišnosti každého dítěte.

espada
autor
17. pro 2014

@lenkavd Prosím tě, přestaň kopat kolem sebe a zamysli se. To, že si hraji se svým dítětem neznamená, že je cvičená opice. Kdybys viděla, jak se chlame, když ukáže, jak je veliká nebo když ji o sebe ty packy tlesknou, pochopila bys, že nikdo ji necvičí, ale že si hraje. Takže prosím, pokud chceš radit, zvol sofistikovanější způsob a pokud chceš urážet a kritizovat, opusť tuto diskuzi. Nenechám se urážet. K tomu MK neslouží.

naomi6
17. pro 2014

@pisisvori Ahoj, genetika určitě hraje také roli, ale pokud do 5 let neuměla tolik hlásek, tak už bych s ní chodila na logopedii. Ono se říká, že do tří let má dítě na mluvení čas, ale mám zkušenosti s tím, že když se to nechytne včas, tak se to pak táhne i do školy a to už je pak problém. No a říkanky nejsou dobré jen na řeč, ale na celkový rozvoj paměti, představivosti, myšlení a tak. Takže tím nic nezkazíme, když na děti budeme mluvit 😉.

espada
autor
17. pro 2014

@pisisvori Díky za podporu a za odkazy. A nemá cenu se hádat. Nikam to nevede. Pořád to bude dokola. Kdo se chce hádat a nesnaží se pochopit druhé, nemá to s ním cenu 😉

xcere100
17. pro 2014

@espada V tom s Tebou souhlasím! Děti nejsou cvičené opice, ony se moc rádi učí🙂 Mám nyní tříletého synka a ten v 10 měsících uměl opravdu 5 slov (pravda, byl to extrém, naopak zase velmi pozdě chodil a dělal ostatní věci - musely jsme kvůli tomu navštívit psychologa, takže vím, o čem mluvím 🙂 ). Nicméně, nyní mám 9 měsíční holčičku a je vidět, že i když se věnuješ oběma dětem stejně, tak jsou každé jiné. Ona je více šikovná na ruce (to asi nemá po mně 🙂 ), ale krásně ukazuje paci, berany, dělá malá, dává pusinky, ukáže na kočičku, kutálí míčkem, atd. Ale zase méně mluví (jen tata, baba a to je vše).
Ale určitě to dětem dá hodně, když jim budeš vvěnovat péči. Jsou pak velmi šikovné i v kolektivu, nevztekají se, protože si umí o vše říct a rozumí si s Tebou. Opravdu u syna neznáme záchvaty vzteku. Ale zase známe od něj 1000 argumentů, proč to či ono nutně potřebuje a proč nás nemůže poslechnout 🙂
Jen se dcerce věnuj dál, a dál rozvíjej 🙂 Btw, máme také knížku s básničkami (a popisem, jak se na ně pohybovat). Super věc ! 🙂

naomi6
17. pro 2014

@sasui01 No, tak mě zase pobavilo, že doktorka řekne, že na to trpí děti aktivních maminek 😉. To je teda diagnóza. Některé děti prostě začnou mluvit později, také takové znám. Jsou chytré, šikovné, ale mluvit se jim nechce. Můj synovec to měl také tak. Teď studuje vysokou 😉. Ale nemyslím si, že ta nemluvnost byla způsobená tím, že na něj někdo hodně mluvil 😉.

xcere100
17. pro 2014

@naomi6 🙂 Děti aktivních maminek🙂 TAké nám tvrdila dětská psych., že syn abnormálně mluví, že je to genetikou, že oba s mužem máme velmi řečné povolání (já jsem učila na VŠ, manžel je tiskový ml.), ale dcerka má stejné geny, stejnou výchovu, ale začala první tata a baba říkat o něco později a všeobecně se jí nechce tak žvatlat jako synkovi ;) Takže opravdu kořeny v genetice nevidím .-D

alcar
17. pro 2014

@espada tak ji jeste nezapomen naucit cha cha chi chi cho cho, to ti ve vyctu slabik (mimochodem, ktere v tomto veku deti bezne umi) chybi. A uz ji pomalu davej na nocnik a pribor do ruky, kdyz je tak SIKOVNA (toto slovo je silne zavadejici)! Hodne stesti, v 6 letech ji dej rovnou na gympl, protoze to bude nejchytrejsi dite ve meste. A laskave me neurazej nejakym "meles" - takove slovo v mych prispevcich vuci tve osobe v zadnem pripade nezaznelo. A kdyz se tak podivam, tak zadny muj prispevek nebyl v nicem urazlivy. Jen jsem ti rekla neco, na co asi nejsi zvykla... Podivej se na lajky u prispevku a zamysli se nad tim, kdo tady neco mele. 😅

pisisvori
17. pro 2014

@naomi6 chodím s ní na logopedii od 3,5(protože blbě mluví tatínek a tchýně -ráčkují, mluví rychle...) , byli jsme asi u 4 logopedů a každý nás vyháněl, že až v 5 a je fakt , že 5 jí bylo v červenci a v září už najednou uměla K,V,F a měkčení🙂.

pisisvori
17. pro 2014

@lenkavd s tím souhlasím blbá matka musí mít blbé dítě🙂 zákony genetiky jsou neuprosné🙂

pisisvori
Odpověď byla odstraněná
alcar
17. pro 2014

@pisisvori uz prehanis, ne? 🙄

lenkavd
17. pro 2014

@espada takže za prvé na tvou osobu jsem nenapsala jediný příspěvek, tedy ani nevím, jak jsem tě urazila. Za druhé mi nikdo nebude říkat, kde mám být a kde nemám být. A za třetí tvé příspěvky mi až do tohoto posledního přišly v pohodě, každý má svůj názor na to, co dělá se svým dítětem a co ne, já mu to neberu, od toho je diskuze, tedy diskutovat, ne souhlasit.... Ale názory @pisisvori a to jek je prezentuje jsou opravdu hodně směšené... A ač genetika je relativně neúprosná, pravidlo blbá matka blbé dítě z genetického hlediska nefunguje, tedy není to pravidlo a není to jediná genetická informace, která na to má vliv, ale jak s říká výjimka potvrzuje pravidlo 😉

espada
autor
17. pro 2014

@alcar @lenkavd Holky, běžte se hádat a dávat si vzájemně lajky někam jinam. Já jsem nezaložila toto téma, abych se tady dohadovala. Na to nemám čas ani náladu. Možná vy ano, protože se nevěnujete svým dětem a proto se divíte, že děti ostatních něco umí. Jestli toho nenecháte, nechám já diskuzi zamknout a bude klid.

espada
autor
17. pro 2014

Ostatní, kdo slušně a hlavně k tématu diskutují, nereagujte na ty, kdo tady uráží a tím se jich zbavíme.

alcar
17. pro 2014

@espada A je to tady zase... "Možná vy ano, protože se nevěnujete svým dětem a proto se divíte, že děti ostatních něco umí." Podivej se na bloknuty prispevek 13:44 a pak kdo tady koho urazi! Bozinku, to je neskutecne! Nech to tady zamknout a bez radsi ucit sve dite dalsi nove veci, at nas ostatni muzes urazet z toho, ze jsme line matky a svym detem se nevenujeme. 🙄

somalicats
17. pro 2014

@espada Hele, prakticky můžeš zkoušet cokoli, co ji zaujme. Mně se kolikrát osvědčily i hračky věkově pro o něco málo starší děti. Teď zrovna si hraje s lodí, kterou dostala ke křtu, je to loď, která má na sobě jednak klávesy, jednak při zmáčknutí květináče hraje melodie, protože to je Noemova archa, tak veze zvířátka, která mají každé svůj vlastní otvor na posazení, a když se posadí dobře, vydávají zvuk, a pak je tam kapitánský můstek s kormidlem, kterým lze otáčet a dá se tam posadit Noe, v tu chvíli ta loď houká. V tuhle chvíli zkoumá jednotlivé figurky zvířátek, zkouší si hrát na klávesy, mačká květináč, aby loď hrála a nejradši troubí - mačká to sedátko sama, místo toho, aby tam posadila Noa 😀. A když mi tu loď "půjčí", tak já jí na ty klávesy vydrnkávám písničky a zpívám. To se jí líbí a v tuhle chvíli tahle hračka u nás vede. Neučím ji posazovat tam ta zvířátka, nechám ji, ať si na to přijde sama. Když ji nebaví loď, baví ji leporela, nejradši má krtečka, takže musím neustále dokola vyprávět, jak tam housenky ožírají kytičku, krtek je zavře a z housenek se vyklubou motýlci. Co z toho pobírá, neřeším, protože kdyby ji to nebavilo, tak to nesleduje.
Stejně jsem to měla i s tou starší - řídila jsem se primárně tím, co ji bavilo - protože to, co ty děti baví, je rozvíjí nejvíc.

romantika
17. pro 2014

taky doporucuji rikankove knizky, navedou i maminku co zkouset. na you tube jsou ruzne rikanky. jinak v tomdle veku hodne proste do naruci a chodit po byte a vse zkouset. Jeslti stoji, tak naší bavili staticke samolepky na zdrcadlove skrini, magnetky na myscce ci lednicce. otevřít suplik a nechat rabovat - doporucuji vyclenit osobní suplik 🙂) nebo rabovat v kuchyni. to zbožňovala. Mlatit vareckou do hrnce. U prvního dítěte je slozite, ze je samo a matka se mu venuje mozna az moc a pak se neumi moc zabavit samo. takez ponechat také kousek svobody k prozkoumavani světa. ale tendle vek je idealni na hraboseni vseho mozneho. nakoupit všechny hracky clovek nemá sanci u prvního tak ještě dobry chodit na navstevy, deti pak prozkoumavaji hracky druhého dítěte a staci to. my chodili i do hračkářství na kukandu.

somalicats
17. pro 2014

@romantika Jo, hrabání šuplíků je taky super, starší a teď i mladší má vyčleněný šuplík s vařečkama a naběračkama, to nerozbije ani se o to neporaní a hrabe se tam dle svých představ. Magnetky na lednici jsou taky fajn 🙂

espada
autor
17. pro 2014

@romantika Děkuji. Hrabat jí nechávám a objevovat jiné věci taky. Ale to dělá, když je "sama". Myslela jsem spíš hry, kterým se věnujeme spolu. Víš, jak to myslím. Ale po přečtení příspěvků jsem zjistila, že většinu děláme. Já jen měla pocit, že mi dochází fantazie. Tak budeme holt pořád opakovat hry dokolečka dokola 😀

romantika
17. pro 2014

@espada jojo je to tak, prijde to cloveku dokola, ale dite to oceni. prave ze ho bavi ten stereotyp, pro maminky je to nekdy blbekov. ale rikam, taky jsem pochopila, ze se tem prvním detem clovek venuje az presprilis, coz kazde dojde az s druhym na kterey není cas vůbec a dite je spokojenejsi, vic si samo hraje apod.. tak urco delas vse vyborne!

schnek
17. pro 2014

@pisisvori tak nikoho jsem nebuzerovala, napsala jsem svůj názor. Zkrátka si myslím, že mimina nepotřebují vyučovat, že nejvíc si vezmou z toho, když na jejich potřeby rodič citlivě reaguje, nechá je objevovat svět a věnuje se společně s nimi běžným každodenním věcem. O tom, že by se diskuze měla vést jen směrem, co učit, není v prvním příspěvku jediné slovo. Na otázku "Co?" jsem odpověděla "Nic." . Moc nechápu, proč jste se s @espada do mě pustily, drama si z toho děláte samy 😉

lenicka07
17. pro 2014

@espada
@romantika
Já jsem teda koukala, kam se diskuze v jednu chvíli až dostala. Existuje dneska vůbec téma které tady není kontroverzní? 😀 Asi tak, není to podle mě "učení cvičené opice", je to forma hry, pokud to dítě baví, opakuje po tobě, některé děti to v tomto věku ještě nebaví, jak u toho nevydrží. Takže rozhodně nehrozí nějaké "přetěžování mozku" apod. Každé dítě je nadané na něco jiného, holku tohle vše bavilo a brzo uměla, kluka to pořádně nezajímá doteď. Dělej to co dítě zajímá a baví a podle mě nemůžeš nic zkazit. Když dítě dostává taky prostor k samostatné hře, tak je to všechno v pořádku.

Strana
z3