Dítě na záchod. Jak ho naučit být do měsíce bez plen?
Dobrý den,
jsem už zoufalá a potřebovala bych pomoct..
Syn(23m) má začít za měsíc chodit do školky (soukromé, protože ve státních s ním nebudou manipuolovat, když má plínky), ale k věci..
Synovi se nechce příliš mluvit, rozumí všemu, co se mu řekne - teda když se mu chce - má své názvy a jednoslabiková označení pro různé věci, a i přes snahu mou i ostatních, z něj větu nedostanu.(netlačím na něj, ale snažím se nenásilně)
Od cca 14m jsme ho učili na nočník, z toho měl ale buď srandu nebo záchvaty pláče a tak jsem si později řekla, že zkusím záchod s podložkou, což šlo z počátku skvěle... sám si sice neřekl, ale když jsme sundali plenku a šli čůrat, byl úplně v pohodě a udělal co měl (kakání teda ještě nezvládáme). Dokonce si občas koukl do plenky a řekl “blé” tak jsme přebalili, sle tím to skončilo...Přes léto jsem ho asi 4 dny nechávala úplně bez plenek - máme zahradu a prý se to nejlépe učí v létě, ale ani to nedospělo k odplenlování. Prostě to vypustil a bylo mu jedno, že lítá v počůraném (a samozřejmě když jsem ho převlékla, tak dosáhl svého, že je zase v čistém a pořád dokola..)
Ono vlastně doteď když s ním dojdu třeba 4x denně na záchod, tak se vyčůrá, ale sám ne... podotýkám, že i když se počůral třeba na podlahu, byl pochválen “ jsi šikovný, že ses vyčůral, až budeš ale chtít příště, musíš si říct a půjdeme na záchod.. apod.” - kývne, jojo a prd prd zlatá rybko...
JAK HO NAUČIT ABY TŘEBA DO MĚSÍCE BYL PŘES DEN BEZ? 🙂 (nebo i na noc..)
Mám prostě počkat až se mu to bude dát vysvětlit? Jít nějak “drasticky” na věc?
Děkuji!!!
Me by zajimalo, jestli takove pulrocni dite, ktere sotva na tom nocniku sedi (spis se drzi silou vule a gravitace 😃) tu proceduru chape a kdy ji bude schopno zvladat na 100%. Joo, mozna tak 1% deti to po procuranem a pronervenem pul roce pochopi.
Zakladatelko, nic jsi neprosvihla. Neposlouchej tady ty rady, ze jsi mela posazovat na nocnik uz v pul roce. Nebetycna blbost.
Pokud chces zbavit syna plinek, tak je seber a uz nedej. Par dni (mozna tyden ci dva) budou nehody, mozna i potom, ale to je u nekterych deti naprosto normalni. Mam srovnani. Dceri jsem sebrala plinky ve dvou letech a mela nehody asi dva dny a pak uz nikdy nic. Na noc byla bez plen az ve trech letech a nemam pocit, ze bych neco prosvihla. Ted mam dvojcata kluky a to je jiny level. Od dvou let bez plen na den, ale i ted po pul roce se pocuravaji. Pleny na spani budou mit tipuju az tak do puberty. 😃 A jeste perlicka...maji 2,5 roku a skoro nemluvi (jen nejake to bum, ham, mami a tati). A vis co? Jsem uplne v klidu, neresim a nezajimaji me nesouhlasne nazory ostatnich. Urcite to vsechno delas spravne, jen kazde dite ma proste jiny cas na to, aby to zvladlo.
@alcar Nebetyčná blbost? Dcera seděla v šesti měsících, takže silou gravitace se tam nedržela. V sedmi měsících jsem zkusila po jídle posadit. A ona se vyčůrala, vykakala a my málem taky nadšením. Mateřství mě naučilo báječnou věc, nehodnotit a neodsuzovat prakticky žádné metody výchovy a péče o dítě.
@andynka95 ja bych to nelamala tak rychle pres koleno, v soukrome si s plenama nelamou hlavu a podle me je jim milejsi plina nez porad resit pocurany decko....mala pujde taky cca za mesic do skolky (ma 22 mesicu) a pleny ma porad, sice rekne treba curat ale hned to.pusti a zatim nedokaze cekat nez dojde k nocniku, a kdyz uz to stihnem.tak si rekne ze hotovo jde pryc v nocniku nic neni a do minuty zacura koberec..takze vyckavam...u prvni dcery byla bez plen cca neco po druhem roce ze dne na den a bez nehod, proste k tomu dosla a sama si rikala.....
Ono muzete se placat po rameni jak je dite bez plen kdyz ho.kazdou pulhodinu posadite na zachod ale k cemu tohle je? K nicemu, protoze jak se ho nikdo nezepta nebo ho.na nocnik primo neposadi tak si samo stejne nedojde a pocura se.....a v te skolce resit curani a posazovani fakt nemaji cas...
@mourovatakocka Sedici sestimesicni a cilene do nocniku curajici decko je ojedinely pripad a ne vyhradni navod k tomu, jak dite odnaucit od plen. Je to opravdu blbost. Jednak ti neverim a druhak si za timto nazorem stojim.
@alcar Tak mi nevěř 😂 My si dělali fotku a posílali příbuzným, že máme doma génia. Samozřejmě nemáme 😀 Ale jak jsem psala, z hodnocení jako že cokoliv, s čím nesouhlasím, ale někdo to ve výchově dělá, jsem nějak vyrostla.
@mourovatakocka no vidis a ja zase “vyrostla” tady z tech informaci o zazracnych a genialnich detech davanych, obzvlast tady na konikovi, jako priklad toho, ze “neco jde, kdyz se matka snazi”. Rozhodne je mi sympatictejsi indianska metoda ve 2-2,5 letech a matka v pohode, nez urputna matka, ktera posazuje na nocnik nicnechapajici 6mes dite, sotva si sedic prdne do chlupateho koberce.
@mourovatakocka To, že se dítě vyčůrá a vykaká po jídle, tomu se říká reflex 😀. Něco jiného je kontrola vůlí, a to v šesti měsících dítě fakt nemá. Takže na nočník sice vysazovat lze, ale proč, když to dítě stejně nemá ještě vyzrálý nervový systém a nespojí si to..
Pro zakladatelku: Ony se děti dokážou odplenkovat prakticky ze dne na den, ale chce to prostě počkat, až k tomu dozrajou. A to je u každého dítka individuální. Mně se například nejstarší odplenkovala ve 2,5 letech, prostřední na roce a třičtvrtě a nejmladší ve dvou letech. Noční plínky jsme odbourali o něco později, ale přes den i denní spaní to bylo bez nehod už v té době, co jsem psala. Já na to šla tak, že jsem jim vždycky ukázala nočník, měly ho v dosahu, ukázala jsem jim, jak se svlíknout, a šlo to i bez násilí. Řeči okolí jsem ignorovala a v soukromé školce neměli s plenkama problém (nejmladší tam chvilku chodila s plínkama na odpolední spaní).
Jo tak to znam. Se synkem.to bylo podobne. Od dvou let (no asi i driv, ale to ani nepocitam, bylo to bez vyznamu) jsem zacala davat na nocnik. Nic. Proste bez efektu. Nerekl si (podotykam, mluvit umel pekne uz ve dvou letech). Pak jsem zkousela pres den sundat plinky, dala jsem.slipy a stare teplaky - spotreba byla velika, pocural se i 6x denne. Nevzdala jsem to a trenovali ale nic. Sice nebrecel ze musi na nocnik. Kdyz jsem ho posadila, neutikal. V tomhle pohoda. Ale rekl kdyz chce. Takze kalhoty, koberc,e, podlahy, vsechno jsem porad drhla. Ale nenasilne. Kdyz preklenul 2 a pul roku rikala jsem si ze to bude pohodicka. Je pravda ze nejaky den super, dalsi den katastrofa a porad dokola. Nepomahalo ani to, ze mu koupim hracku..Pak jsem ho zacala posazovat na nocnik hodinu co hodinu, venku jsem ho taky porad davala curat. Zvyknul si ze nosil pliny jen na noc a pak uz je ani pres den nechtel a najednou ze dne na den se sam vycural na nocnik a od te doby super. V lete to pekne nacvicil a do skolky nastoupil stopeocentne bez plen. Proste na to nejak musel sam prijit 🙂 Ale byla to uleva. Ted spi i v noci bez plen, to je obcas s katastrofou, ale kdyz se vzbudi a bezi k nam do postele vezme to pres nocnik a do rana je klid. Drzim palce at se zadari..U nekoho to chce holt vydrzet i kdyz je to narocne..
@somalicats Ano a tím reflexem se doporučuje začínat v jakémkoliv věku.
@mourovatakocka Tohle neni nauceny reflex 😉, takze opravdu nema smysl to resit. To dite se vykaka v tu chvili kamkoli.
@somalicats Tak proč toho nevyužít? Naše od té doby kaká do nočníku a ne do plenky, takže to asi nějaký smysl mělo. Z nepodmíněného reflexu se stal naučený, podmíněný. Za mě dobrý.
@alcar A kdybych ti poslala datovanou fotku, stejně to budeš mít za přehánění 😂😂😂 Ať si každá matka zvolí svoji metodu, co bude doma všem vyhovovat. Ale považovat metodu druhé matky za nebetyčnou blbost je trochu podivné.
@alcar moje mama mi porad rika, ze nas davala na nocnik od pul roka. A v roce a pul jsme byli bez plen. Jenze uz si asi neuvedomuje, ze nas vysazovala na ten nocnik rok nez jsme se zbavili plen. Synovi jsou ted dva roky a ma stale plenu. Cekame druhy a mama uz mi rikala, ze jsem si to snad uvedomila a druhyho zacnu davat na nocnik brzo. Rekla jsem ji, ze to udelam stejne jako ted. Proste syn nebyl pripravenej tak jsem ho nechala a dala plenu. Ted v tydnu mu zase zkusim sebrat plenu. Bud to pujde nebo ne.
@mourovatakocka ja vas chapu a je super ze vam tato metoda funguje 😉, ale neoznacila bych to jakoze umi na zachod.....podle me je dite bez pleny az v okamziku kdy si samo rika (nebo chodi) na wc a o to podle me jde I zakladatelce vzhledem k te skolce
@kata267 Já taky rozhodně nemyslím, že umí na nočník! To bych si pískala. Řekne si jen tak ve třetině případů, ale nehod máme, ťukťuk, minimálně a nebrečí při vyslovení slova nočník, jako syn kamarádky, co je z toho nešťastná. Jen mi přišlo hloupé tuhle metodu odsuzovat. Můj první příspěvek bylo jen přání pevných nervů zakladatelce a u toho bych zůstala, ať už si každý zvolí, co je jeho srdci blízké.
Pozor na posazování děti v šesti měsících, dítě si samostatně sedne až okolo devátého měsíce přes boční sed, nejprve ale musí umět lézt, to o čem se tu píše je pasivní sed, to jest když dítě vezmu a posadím ho, a to není zrovna nic pozitivního pro správný vývoj dítěte. To, že to tak dělaly i naše maminky (a ničily nám při tom nechtíc záda), není argument. Dnes už se tyto informace dají snadno dohledat a vyvarovat se tomu.
Vím že jsi se neptala na mluvení ale i tak.. Syn se rozmluvit opravdu krásně ve 2 letech a to díky jesličkám takže tím bych si hlavu nelámala. A co se týče čůrání zkoušej to častěji než 4x denně to mi přijde málo. A jestli máš dost oblečení tak mu plenku přes den nedávej vůbec jen na spaní a raději ho ber každou chvíli na wc. On se to naučí. Každé dítě má svoji rychlost ve vyspívání.. Můj syn se přesně ve 2letech naučil chodit čůrat na wc, ve 3 letech i kakat s tím že si říkal sám od sebe a na roce chodit.
@suromana obavam se, ze ti tady bude napsano, ze dite uz v 5 mesicich lezlo a v tech 6 si sedlo pres bocni sed. Jj, nektere deti tady jsou rekordmani. V brise uz poslouchaji pohadky, sotva vylezou ven, tak uz rikaji mama a v mesici uz se pretaci na bricho. Ja uz bych se tady fakt nedivila nicemu. 😃
@mourovatakocka ale ono to opravdu podivne je! Pises, ze v pul roce “chodila” (byla pasivne posazovana) na nocnik a ted ve skoro dvou letech si rekne na curani ve tretine pripadu??? No nejak tomu nerozumim. 😃

@radkaem Myslim, ze kazde dite je jine a nejde to uplne takhle porovnavat "zacala jsi pozde/brzy". My jsme naseho syna zkouseli posazovat na nocnik brzy, ale proste tam za boha nechtel sedet, ani s hrackami, knizkami, ani kdyz tam s nim nekdo byl, proste musel byt porad v pohybu a sedet byla nuda. Ted mu byly 2 roky a pres leto jsme byli bez plenky a pripominali curani, ale proste si i po tech 2 mesicich sam rekne jen vyjimecne ☹ (Byl teda mezitim nemocny a to jsme zacinali v podstate znovu). Jinak je ale vyvojove uplne normalni a mluvi krasne. Jen mu nevadi byt v mokre pline/obleceni. Takze to fakt zalezi, jak je na to kazde dite kdy pripravene...
Pokud to ve skolce nevadi, netlacila bych na nej a driv nebo pozdeji k tomu dojde sam.
Drzim palce ✊