Dvouleťák nemluví. Řešit přes odborníky?

terka99554
5. zář 2023

Ahoj maminky
mám dvouleté dítko které nemluví. Jakože skoro vůbec. Má opravdu malou slovní zásobu. Pořád na něj mluvíme, opakujeme zvířátka, barvy, věci, zvuky a nic. Za dva dny jdeme znovu na PAS test protože hlavně kvůli řeči neprošel prvním v 18 měsících. Místo táta, říká áta, íá(jako oslík) občas ejsek(pes) ase(prase) Alza, oko, ato( atou nebo toto) V podstatě se dá říct, že to je vše. Říkával bába, papá, pápá, ale vždy když začne s novým slovem jiné přestane říkat úplně, jako by ho zapoměl. Zvířátka neopakuje vůbec, ani zvuky ani přímo dané zvíře. Osla začal delat až před pár dny. Máma jen když brečí jinak vůbec. Mňam, ham, apod jsem od nej jeste nikdy neslyšela. Je hodně šikovný na pohyb , opakování činností, hygienu a pod. ale slovník téměř nula. Měla jste to některá a rozmluvili se vám děti sami nebo jste museli řešit přes odborníky? Moc díky za rady

xnikax1
5. zář 2023

@terka99554 🪡jsme na tom možná v ještě hůř, tak se s dovolením pichnu.

pavelkamat
6. zář 2023

@terka99554 syn do 2,5 let uměl pouze máma, táta a z ostatních slov říkal jen první hlásky [ba - bagr, bu -autobus,...]. Na podporu rozvoje řeči jsem mu dávala rybí tuk [Equazen] nevím zda tomu napomohl ten nebo prostě přirozený vývoj, ale v těch 2,5 letech začal snad během týdne mluvit v krátkých větách 😶
Ve 2 letech [i jak vidím v okolí] málo které dítě "mluví" nějaká víc.

ferda90
6. zář 2023

@terka99554 ahoj, náš syn taky mluvil málo. Trochu jsem se bála, jestli je vše ok. Když měl kolem 2 let, byla jsem s kamarádkami na přednášce s logopedkou a ta se vždycky ptala na věk dítěte a kolik umí slov. V té době uměl 12 slov včetně zvuku zvířat což se tam taky počítalo. Oproti kamarádkám, které byli semnou uměl nejvíc slov. Docela mě ta paní uklidnila. Řekla bych, že se malý rozmluvil i díky dětské skupince kde začal docházet když mu bylo 2 roky a 3 měsíce. Nyní má 2 roky a 7 měsíců a mluví lépe než dcera od kamarádky, která má 3 roky. Už fakt povídá hezky i věty a tu pusu nezavře, takže u nás asi na rozmluvení tak trochu přispěla i ta skupinka.
Logopedka vlastně říkala, že do 3 let by to úplně nehrotila, pak už by bylo fajn vyhledat Logopedka a řešit to s ním.

jaja01k
6. zář 2023

@terka99554 Náš starší ve dvou letech nemluvil vůbec, ani máma, nic. Dělal jen “eeee” a ukazoval. Ve 2,5 letech používal asi 5 slov. Až těsně před 3. narozeninami se najednou rozmluvil.
Důležité je, jestli slyší a rozumí. Pokud ano, pravděpodobně žádný problém nemá, na rozmluvení má ještě čas.

merope
6. zář 2023

Ve 2 letech nemluvit je zcela normální. Co může být problematické (a vím, že to mívají děti s PAS) je, že nějaké slovo říká běžně a pak říkat přestane. Ale i ten dotazník na PAS má mnoho otázek a mnoho signálů, pokud je problém jenom řeč, tak bych to neviděla tak problematicky.

pampeliska1313
6. zář 2023

Záleží taky jestli sice mluví málo ale účelově.

astracreek
6. zář 2023

Můj syn ve 2 letech uměl přesně 4 slova - jídlo, ne, lampa a jeřáb (z toho 3 slova dánsky). Jasně, je bilingvní, ale ostatní okolo už mluvili a on pořád nic. Ve 2 a čtvrt už uměl víc slov, ve dvou a půl se rozmluvil, ale mluvil hodně jednoduše. Je to trochu jiná situace, já vím, ale nikdo nás za to nikam nehonil. Řekla bych, že důležité je, jestli rozumí.

cilkat
6. zář 2023

Mám dvě děti s narušeným vývojem řeči. V tomhle věku bych řešila:
1) jestli vydává zvuky, které aspoň vzdáleně připomínají slova (píšete, že ano - tudíž sluch je nejspíš ok)
2) jestli rozumí základním pokynům typu "jdi do pokoje", "přines plenu", "chceš pít?" a to i bez toho, aby na mě dítě vidělo, případně jsme provedla jakýkoliv nápovědný pohyb (ukázání). (Bacha: "přines z pokoje červené autíčko" už je daleko mimo možnosti dítěte tohoto věku)
3) jestli má tendenci mi věci sdělovat (ukazovat, dělat zvuk, mávat a pod.)
4) jak je na tom se zpracováním potravy v ústech, případně jestli umí sát brčkem, sfouknout svíčku a podobně.

Pokud ve všech bodech ok, počkala bych s řešením řeči až ke třetím narozeninám - dřív vás stejně málokterý logoped vezme a málokterý s těmi mladšími dětmi umí.