icon

Dvouleté dítě v MŠ. Překonat pláč? Nedávat do školky?

moniulik
10. kvě 2017

Ahoj maminky,

mam dvě holčičky (v dubnu2a5). Starší chodí do školky od 3,5 roku. Mladší tam chtěla pořád zustavat. Tak jsem se rozhodla, že ji tam zkusím na hodinu nechat.. a hle.. bylo to super, učitelky si pochvalovaly , že i svačinku snědla.. že jestli chci můžu ji tam nechávat.. Tak jsem řekla, že jo.. první týden byl super.. Zařídila jsem si cvičení ( po pěti letech konečně jsem dělala něco pro sebe.. ) tak to šlo 2 týdny. byla tam hodinu až hodinu a půl.

ALE včera když jsem ji tam vedla. jestli v pohodě.. ale když jsem přilšla.. slyšela jsem už je vzlykani.. jenže jaky byl můj šok, když brečela i ta starší :( učitelka říkala, že se snažila jak mohla, ale pak už říká učitelce, ja už nevím co s ní mam dělat at nebrečí.. a mě se chce taky brečet.. tak tam brečely obě.. :-/ (mrzí mě, že se starší dostala do takové situace) Dneska jsem ji zkusila vzít do školky oblíbenou hračku.. všechno šlo v pohodě.. přezouvala se.. ale když jsem vešly do třídy spustila.. :( tak jsem s učitelkou řekly, že je ještě mala.. :(
Ano je asi mala.. ale maminky musím se přiznat, zvykla jsem si na tu hodinu pro sebe..

Když si vzpomenu na začátky té starší .. tak první týden taky proplakala.. ale pak už si zvykla a po měsíci tam chtěla i spát..
Ano mladší je mladší.. ale myslíte si, že by to opravdu zvladla.. nebo jsem udělala dobře , že jsem ji tam už nenechavala..
na druhou stranu jsem uvažovala, že bych se od září vrátila do práce.. na poloviční úvazek.. ale s takovou to asi nepujde..
ja nevím..

Děkuji Vám za každý postřeh M.

Strana
z4
merunkova
12. kvě 2017

@normalnimatka Mohla bych vyprávět.....když vidím, jak jsou na tom dnešní děti, škoda mluvit.Mám letos děti 3-5 let, půlce třídy není rozumět, na logo skoro nikdo nechodí, proč taky, času dost, děti neumí stříhat, malovat, hrát si, když se zeptám, co je baví doma, tak odpoví, že tablet a hry .Zapamatovat si písničku či krátkou básničku? Nadlidský výkon.Nebaví je to, pozornost je na nule.Nikdo na ně nemá čas a taky je to vidět.....

normalnimatka
12. kvě 2017

a myslim si, že se tady dost podceňuje příprava na mateřství právě ve smyslu nějakýho trávení času s těma dětma...
dneska má téměř každej rodič plnou hubu toho, jak si nejdřív musel na tu rodinu teda vydělat, jak je moudrý odpracovat něco kvůli mateřský atd.... jako tohle všichni přijímaj s naprostou samozřejmostí, že si přece dítě nemůže pořídit rozumnej člověk, pokud se nemá řekněme "celkem dobře". ale že by všichni už dopředu řešili, jak co udělaj, aby tomu dítěti mohli dát maximum svýho času, a to včetně otců, to jako ne. pořídit si dítě a po pár měsícíh, dle mýho názoru i po roce, roce a půl, ne-li dýl říct děcku sory, ale dám tě do ústavu, protože přece MUSIM pracovat, to je třeba pro mě stejná nezodpovědnost, jako si pořídit dítě, když nevycházim finančně dobře. ne-li větší, jelikož nedostatek peněz se dá docela slušně řešit co se týče nějaký materiální výbavy pro malý děcko. čas s rodičem dítěti NIC nenahradí. a rodičům koneckonců taky ne. pokud si vybrali takovou kariéru, která jim to nedovoluje, jejich volba, pokud upřednostňujou to, oukej, ale nemělo by to bejt na úkor dítěte. a pak si teda dítě opravdu pořizovat nemuseli a asi ani neměli.

merunkova
12. kvě 2017

@normalnimatka Já když vidím, že děti mi často řeknou mami, místo paní učitelko, když mi několikrát za den řeknou, jak mě mají rádi, když ke mě letí, sotva vejdu do třídy a pak, když přijde maminka a oni k ní jdou pomalu a nevítají se, v šatně slyším, dělej, musím nakoupit, nemám čas....tak je mi smutno....

mnau_m
13. kvě 2017

@magdasan To určitě ano.. :/ a přesně pro tyto případy by tu ta možnost být měla! Ale ne pro ty, kteří to nepotřebují, ale jen "chtějí".

rencatko140
13. kvě 2017

Nespechala bych uzivejte si ji doku ma jeste zajem pak ho mit nebude. Me taky daly pozde do skolky a co se stalo vubec nic 🙂

karlajasmine
13. kvě 2017

Me porad prijde, ze se tady zamenujou jabka za hrusky... Zadna maminka tu nenapsala, ze odklada sve dvoulete dite, ani trilete dite do skolky na cely den, ani to, ze dite ma nekdo ve skolce naucit to, co rodic zanedba doma.
Pokud se nekdo doma svemu diteti nevenuje, tak je to smutne, at uz je dite ve skolce ci nikoliv. Ale v takove situaci je diskutabilni, jestil by ta skolka prece jen nebyla lepsi. Ja osobne znam maminku, ktera pracuje z domu na plny uvazek stylem, ze sve trilete dite posadi na cely den pred televizi. Praktikuje to tak od jejiho 1 roku veku. A podotykam samozivitelka to neni - jeji manzel chodi do prace a mozna by stacilo nemit hypoteku na Praze 1 a pracovat by nemusela. Jestli by pro takove dite nebyla ta skolka lepsi... takhle nema zadny socialni kontakt.

A pokud se nekdo diteti venuje maximalne, a starsi dite chce dat do skolky proto, ze chce doprat diteti i jiny socialni kontakt nez ten 'rodicovsky', tak na tom nevidim absolutne nic spatneho. Proc by starsi dite melo byt ochuzeno o pobyt ve skolce jenom proto, ze ma mladsiho sourozence? Ja jsem jako mala doma hodne kreslila, malovala, umela jsem vsechny barvy, pocitat atd, ale ve skolce jsem se zase dozvedela jine veci, nez doma - delali jsme tam jine vytvarne cinnosti, ktere treba moji mamku nenapadly, pohrala jsem si tam s jinyma hrackama, vytvorila jsem si prvni kamaradky kolem tech 3,4 let, naucila jsem se, ze kdyz tam neni maminka, tak si musim poradit sama nebo pozadat jineho dospeleho... bylo to rozhodne uzitecny.

A co vim od kamaradky ucitelky, tak deti v prvni tride, ktere ve skolce nebyly, jsou kolikrat v te prvni tride daleko ostychavejsi, nejsou zvykly byt bez rodicu, takze krome uciva se snazi zvladat jeste toto, a krome toho byvaji mnohem casteji nemocni, protoze neprisly ve skolce do kontaktu s beznymi detskymi nemocemi, takze si nic neprodelali a ve skole to pak 'dohani'.

Absolutne nevidim problem na tom dat batole do miniskolky na par hodin tydne, stejne tak trilete dite do normalni skolky napr.na dopoledne.

Ano, je smutne, kdyz rodic odklada male dite do statni instituce na cely den. Ale o tom se tady nikdo nebavi a neptala se na to ani zakladatelka.

barbara04
13. kvě 2017

tak syn byl společensky, děti měl rád. .. ve školce byl poprvé ve 2r2m a byl nadšený ... dokud jsem neodesla... pak to vydržel dvě dopoledne, a pak už plakal na cestě tam ze chce domu... stal cele 3hodiny u dveri a tekly mu slzy... no, pak uz nešel, zůstal doma a vhodili jsme do heren ( ja byla těhotná, bylo mi blbe a chtela jsem at ma zabavu a ne mamku na gauci co ji všechno boli), Ted ma2r9m a vcera šel znovu, ve dveřích řekl čau mami a zmizel... za 4 h jsem prisla, řekl čau mami ja si hraju nejdu domu a bylo😉 takže tak...kdyby jít musel, zvykl by si, ale já neměla potřebu ho lámat dokud nebyl ready... autorce přeju - ať se rozhodne jakkoliv tak hlavně pevné nervy🙂 - pokud není 100% přesvědčena, že to malá zvládne, tak to dítě to cítí.

karlajasmine
13. kvě 2017

@barbara04 Asi tak to vidim ja 🙂 Zkusit a nelamat pres koleno

tabedla
14. kvě 2017

Podle me at si to dela kazdy jak citi.Jsou skolky doslova zamerene na deti od jednoho roku.Tam vse prizpusobuji malym detem.A dite si tam proste musi zvyknout.Ano jsou chvilky kdy ma dite vyssi separac.i uzskost,ale cim bjeznejsi pro nej bude odlouceni tim snadnejsi bude si na to chvilkove odlouceni zvyknout.Pokud bude dite stale s matkou proste bude chtit byt stale z matkou i ve trech ci ctyrech a tim tezsi to pak bude.Separacni uzskost se zvysuje v dobje(a casto kolisa) v dobje nemoci,rustu zubu,osvojovani si novych dovednosti.Po osvojeni si a zvyknuti si na novou dovednost opet klesa a je tomu cca az do 6let,jen do 3let je techto zvykani na nove dovednosti hodne(vic nez po 3roce).Takze tak.Pokud potrebujete do prace,tak bych proste sla,pokud potrebujete chodit na cviceni,lekari ci aby se mala asiciovala(jelikoz Vam nehlida nikdo jiny nez vy,tak to bude jedine dobre kdyz si pomalicku bude zvykat na skolku.Tez malou od 2let davam do miniskolky a uz temer mluvi,umi spoustu novych veci(jen proste ten nocnik ne,ale to dame).Cily jedine dobre,pak az tam bude muset jit na cely den,jelikoz budete v praci cely den a cely tyden.Bude na tom lepe nez kdyz tam bude hned na celou dobu cely tyden.Takze tak,podle mne.

Strana
z4