Hodně extrovertní dítě. Jak s tím pracovat?

11. srp 2022

Dobrý den všem, mám dotaz na zkušenější maminky ohledně jedné “drobnosti,” která nás s manzelem poslední týdny trápí.
Máme dcerku, 17 měsíců. Od mala zlaté klidné miminko, vesele, zvykla na společnost lidi. Naopak bych rekla, ze lidi miluje.
Ale.. Je až moc kontaktní. To znamená, ze na pískovišti jde k neznamemu dítěti a jde mu dávat pusinky, nebo chytne úplně cizího člověka za ruku na ulici a jde s nim.. Zrovna dneska jsme na ulici potkali slečnu, která vencila pejska. Mala k němu okamžitě běžela, chtěla si ho pohladit (vždy se majitele ptáme, jestli mu to nevadí). Se slečnou jsme u nich na chodniku klecely a naše mala najednou sla a slečnu objala.
Já vím, pro okoli to působí roztomile a legračne, ale jako rodič bych byla rada, kdyby dcerka byla přeci jen trochu zdrzenlivejsi.
Prosím, poradíte mi, zda je toto normální vývojová faze nebo se s tím dá nějak pracovat? Pripadne jak?
Moc dekuju, ze jste docetly až sem a za Vaše rady 😊

merope
11. srp 2022

Extrovert. Začni hledat školku 🙂. Já z legrace říkám, že jak ostatní učí děti, že nemají jít s každým, já musím učit malého, že ne každého si má tahat s sebou pryč z hřiště. Některé děti to časem přejde, některé nikoli, ale extrovert asi bude, když už teď to má takto.

Jinak takto malé dítě stejně nemůžeš pustit z očí, tak je to skoro jedno. Já teď (3,5) už učím okolí, že pokud nechtějí, nemusí s malým chodit, kam je táhne, ale musím dost jemně, ať to nebere jako zradu ode mě (když pak nejdou).

moonulka
11. srp 2022

Podobná je dcerka od kamarádky. A prý jsem stejná byla i já jako malé dítě, ale teď v dospělosti jsem těžký introvert 😁

hani_na
11. srp 2022

A není zrovna tohle na dětech to krásné? Že ještě (narozdíl od nás) umí dát pocity najevo a jsou doopravdy spontánní? Do kulaté krychle je budeme my i společnost formovat celý život. Nemyslím to špatně, jen úhel pohledu...

izz76
11. srp 2022

Normální vývojová fáze,moje dcera s tím teda začala trochu později. Po druhém roce,trvalo to zhruba do 5let. Naprosto bezprostřední až vlezlé dítě,které se seznámí,pokeca s každým a kdekoli. Pro mě jako pro částečného introverta dobrá škola života😅 Tak nějak přirozeně z toho vyrostla,bude ji 8let a opravdu už se jen tak nezačne bavit s cizím clovekem.

zmrzlinka
11. srp 2022

Přejde ji to....pak přijde období kdy se začne stydět....

sikkacirek
11. srp 2022

U nás je to to stejné, syn v prosinci mu budou tři a odejde s každým, ke každému se vrhá a má to snad od narození :D...všechny objímá, takže děti dost děsí, protože většina jich takových není..nejhorší je jak párkrát odešel s jinou maminkou z kroužku, prostě si obouvám boty a vidím jak si jde spoko s někým jiným :D...včera zas vlezl v kavárně jedné paní pod sukni a řekl jí teto udělám si stan :D...jako haha sranda, ale je to o nervy...absolutně ho jako rodiče nezajímáme, když je tam někdo jiný, neznám to aby u mě dítě v kolektivu třeba bylo a nedejbože i sedělo, prostě se vrhá mezi lidi :D...pusinky jsme vyřešili tak, že mají všichni bacily (on je navíc trochu Monk :D), že je nemůže pusinkovat, že může jen rodinu, protože to jsou kámoši bacily :D..doufám, že ho to trochu pustí, od září jde do dětské skupiny, tak snad se trochu uklidní :D

galatea_a
11. srp 2022

@sikkacirek "udělám si stan" 😂